οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

"...Το πρώτο μέλημα της καγκελαρίου Μέρκελ ήταν να διαψεύσει το Μαξίμου που ανακοίνωσε ότι στο τηλεφώνημα με τον Πρωθυπουργό συμφώνησαν πως μια λύση του ελληνικού ζητήματος στο σημερινό Eurogroup είναι «αναγκαία και εφικτή». «Οχι» ήταν η απάντηση που έδωσε η καγκελάριος διά του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ στην ερώτηση αν επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση της Αθήνας. Τρία 24ωρα αργότερα ακολούθησε το υπουργείο του Σόιμπλε απορρίπτοντας άμεσα μέτρα για το χρέος. «Η Γερμανία είναι κατά της επιμήκυνσης ομολόγων και κατά της ανάληψης του χρέους της Ελλάδας στο ΔΝΤ από τον μόνιμο μηχανισμό ESM» ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα «Μπιλντ». «Ούτε τα συγκεκριμένα ούτε άλλα ανάλογα μέτρα επίκεινται» πρόσθεσε με το βλέμμα στο σημερινό Eurogroup...."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ" και τον κλώνο της "Ε"

                                                   "ΤΑ ΝΕΑ/κύριο θέμα", 22/05/17


                                                    "Εφ.Συν/κύριο θέμα", 22/05/17




                                                          "ΤΑ ΝΕΑ", 22/05/17

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ...
 ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Η κυβέρνηση πάει στο Eurogroup με την ελπίδα ότι θα τεθούν τα θεμέλια για την ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αντίθετες απόψεις που εκφράζονται κυρίως από το Βερολίνο

Του Αμίλιου Περδικάρη

Ελπίδες για συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους εξακολουθούν να τρέφουν στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Με οδηγό τη δήλωση - έκκληση Τσίπρα αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή πως «τώρα είναι η ώρα των δανειστών», η κυβέρνηση προσδοκά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να οδηγήσουν στον τερματισμό τη διελκυστίνδα ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία.
Ανάλογη έκκληση απευθύνει, λίγες ώρες πριν από τη «σέντρα» στο Eurogroup, και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες με ψηφισμένα τα μέτρα στη βαλίτσα του, ενώ υποστηρικτικά, στον ίδιο τόνο, κινήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο το καθήκον της, ώρα και των εταίρων μας να πράξουν το δικό τους. Τούτο δεν είναι μόνο θέμα εταιρικών σχέσεων, είναι θέμα εφαρμογής βασικών αρχών της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, κυρίως των αρχών της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης» δήλωσε από την Κέρκυρα ο Προκόπης Παυλόπουλος.
«Αλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μια καλή και οριστική λύση» ήταν η ανάλογη επισήμανση (στο ΑΠΕ) του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΣΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ; Στην κυβέρνηση δείχνουν να μην προβληματίζονται από την παρέμβαση Σόιμπλε, εκτιμώντας πως γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο υπήρξε τις προηγούμενες μέρες και εξακολουθεί να υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και την καγκελάριο Μέρκελ, καθώς εκείνη λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις και όχι ο υπουργός Οικονομικών, όπως χαρακτηριστικά λένε. Θετικά διαβάζουν επίσης δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως αυτή του επιτρόπου Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε χθες την ελπίδα ακόμη και σήμερα ή διαφορετικά στις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξει μια συνολική συμφωνία.

Αντικειμενικός στόχος είναι το ζήτημα να έχει κλείσει οριστικά έως το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου ή και νωρίτερα, σε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ούτως ή άλλως, η απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται έως το τέλος Ιουνίου, ενώ έως τις αρχές Ιουλίου θα αποφασιστεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα προετοιμαστεί η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.

Από το κυβερνητικό επιτελείο καλλιεργείται κλίμα πως η συνολική συμφωνία και η διευθέτηση του χρέους σηματοδοτούν αλλαγή σελίδας για τη χώρα και την απαρχή μιας νέας πορείας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει προσωπικά στο εξής τα projects των επενδύσεων, ενώ παράλληλα στόχος είναι να επιστρέψει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και κατ' αυτόν τον τρόπο να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί η οικονομία.

Ενας από τους λόγους για τους οποίους επικρατεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τους ορίζοντες που ανοίγονται μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι το γεγονός ότι επαναβεβαιώθηκε πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι συμπαγής. Και μάλιστα, κατά τα φαινόμενα, στην τελευταία δύσκολη ψηφοφορία μέχρι τις εκλογές - όποτε και αν γίνουν αυτές - δεδομένου ότι τα μέτρα της συμφωνίας θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αποκλίσεις από το πανηγυρικό κλίμα που επιδιώκει να διαμορφώσει το Μαξίμου. Την εικόνα αντικατοπτρίζει κατά τον καλύτερο τρόπο η απάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην ερώτηση για ποιον λόγο ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα και αν αισθάνονται υπερήφανοι για την πράξη τους. «Ποιος μπορεί να είναι υπερήφανος; Δεν είχαμε όμως άλλη επιλογή» δήλωσε (Σκάι) ο υπουργός Ναυτιλίας.

Και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου παραδέχθηκε ευθέως πως το πολυνομοσχέδιο ισοδυναμεί με ένα νέο Μνημόνιο, όπως κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση: «Είναι ένα είδος Μνημονίου, αφού μας δεσμεύει με μέτρα και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος» ήταν η δική του αντίδραση.

ΣΤΡΟΦΗ ΤΣΙΠΡΑ. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί η κυβέρνηση να τρέξει στους επόμενους μήνες όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε στα τέλη του 2018 να έχουν επιτευχθεί κάποιοι βασικοί στόχοι και ο Αλέξης Τσίπρας να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τα αντίμετρα, όπως έχει δεσμευτεί, σηματοδοτώντας την έξοδο από την επιτροπεία. Τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τις επισκέψεις του στα υπουργεία, προκειμένου να αξιολογήσει και να συντονίσει το κυβερνητικό έργο. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί στροφή στην καθημερινότητα και τη «θετική ατζέντα» με τα πρώτα νομοσχέδια. Ηδη το Σαββατοκύριακο το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το τριετές πλάνο δράσης για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία είναι ένας από τους άξονες του κυβερνητικού έργου την επόμενη μέρα της αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά εξάλλου το πολιτικό πεδίο, ειλημμένη απόφαση Τσίπρα είναι να αντιπαρατεθεί σε δίπολο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στη ΝΔ.

Ούτε βήμα πίσω από Μέρκελ και Σόιμπλε
«ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2018»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ- Του Γιώργου Παππά

Το πρώτο μέλημα της καγκελαρίου Μέρκελ ήταν να διαψεύσει το Μαξίμου που ανακοίνωσε ότι στο τηλεφώνημα με τον Πρωθυπουργό συμφώνησαν πως μια λύση του ελληνικού ζητήματος στο σημερινό Eurogroup είναι «αναγκαία και εφικτή». «Οχι» ήταν η απάντηση που έδωσε η καγκελάριος διά του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ στην ερώτηση αν επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση της Αθήνας. Τρία 24ωρα αργότερα ακολούθησε το υπουργείο του Σόιμπλε απορρίπτοντας άμεσα μέτρα για το χρέος. «Η Γερμανία είναι κατά της επιμήκυνσης ομολόγων και κατά της ανάληψης του χρέους της Ελλάδας στο ΔΝΤ από τον μόνιμο μηχανισμό ESM» ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα «Μπιλντ». «Ούτε τα συγκεκριμένα ούτε άλλα ανάλογα μέτρα επίκεινται» πρόσθεσε με το βλέμμα στο σημερινό Eurogroup.

Αυτές οι δύο τοποθετήσεις είναι συμπληρωματικές και προσδιορίζουν την κοινή στάση της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών για το ζήτημα του χρέους που θέτει επιτακτικά η ελληνική κυβέρνηση. Η Μέρκελ άδειασε τον Τσίπρα στο ζήτημα του αναγκαίου και εφικτού να ληφθεί σήμερα απόφαση για το χρέος. Η καγκελάριος δεν θέτει τελεσίγραφα στους υπουργούς Οικονομικών, π.χ. να βρουν λύση στις 22 Μαΐου, είναι η ερμηνεία που δίνει το περιβάλλον της Μέρκελ. Παράλληλα άφησε στον καθ' ύλην αρμόδιο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ευθύνη να προσδιορίσει το πλαίσιο και τη γραμμή πλεύσης της γερμανικής κυβέρνησης.
Η γραμμή αυτή έχει δύο σκέλη. Πρώτον, μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, «αν και εφόσον κριθούν αναγκαία» όπως επαναλαμβάνει στερεότυπα το υπουργείο του Σόιμπλε. Δεύτερον, εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά το ΔΝΤ, από την πλευρά του, ζητά συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, τα οποία απορρίπτει το Βερολίνο. «Υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενδιαφερόμαστε για λύση έτσι όπως έτσι σχεδιαστεί, δηλαδή με τη συμμετοχή του ΔΝΤ» λέει πηγή της καγκελαρίας.
Η αισιοδοξία του Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα δώσει έγκαιρα πράσινο φως για ένα δικό του πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν επιβεβαιώνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
Τι θα συμβεί όμως σε περίπτωση που το ΔΝΤ κρίνει υπό τα σημερινά δεδομένα και πει Οχι; «Αν η εξέλιξη είναι διαφορετική, θα πρέπει να ερωτηθεί εκ νέου η γερμανική Βουλή. Διότι «μη συμμετοχή του ΔΝΤ συνιστά αλλαγή βασικών παραμέτρων του προγράμματος» τονίζει η ίδια πηγή. Και τότε τον λόγο θα έχει ξανά το Μπούντεσταγκ, που ενέκρινε το τρίτο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα εκτοξεύσει το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία. Μπαίνοντας στη θερμή φάση της μάχης για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι γερμανοί βουλευτές θα καλούνται σε έκτακτη συνεδρίαση του Μπούντεσταγκ να αποφασίσουν για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Δεν τρομάζει. Δεν είναι αυτό που επιθυμεί η Μέρκελ, αλλά ούτε την τρομάζει μια τέτοια εξέλιξη. «Η πολιτική που ακολουθούμε για την Ελλάδα δεν προσδιορίζεται από τον φόβο μπροστά στις εκλογές» λέει πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τις σκέψεις της καγκελαρίου. Με άλλα λόγια, Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θα αναθεωρήσουν τη στάση τους φοβούμενοι τον αντίκτυπο που θα έχει στις εκλογές. Αντίθετα, σε δύσκολη θέση θα βρεθεί ο Μάρτιν Σουλτς που θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από τη Μέρκελ. Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Σουλτς αποστασιοποιήθηκε ρητά από το ευρωομόλογο και γνωρίζει ότι με σύνθημα τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεν κερδίζονται γερμανικές εκλογές.

Τα πολιτικά δεδομένα θα αλλάξουν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα κληθεί να λύσει οριστικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ούτως ή άλλως, τα εργαλεία είναι γνωστά: επιμήκυνση ομολόγων, επιτόκια κ.λπ. Τότε δεν θα έχει αντίρρηση και η Μέρκελ, αν παραμείνει στην εξουσία. Το περιμένουν ακόμη και οι σφοδρότεροι πολέμιοι των διευκολύνσεων στην Ελλάδα, όπως ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ που επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και βγήκε με «πολύ καλές εντυπώσεις» από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
"Εφ.Συν", 22/05/17


Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Χωρίς συμφωνία στο Eurogroup - 
Νέα συνεδρίαση τον Ιούνιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Της Ελένη Βαρβιτσιώτη

Χωρίς συμφωνία κατέληξε η συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup, με το ελληνικό ζήτημα να παραπέμπεται σε νέα συνδρίαση τον Ιούνιο. Νωρίτερα κατά την διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης έλαβε χώρα «σκληρό πόκερ» με επίκεντρο τα πλεονάσματα. Οι τελευταίες συζητήσεις αφορούσαν στον καθορισμό της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Στο πρώτο σχέδιο φαίνεται πως αυτό - το 3,5% - θα ισχύει μέχρι το 2022.

Στο δεύτερο σχέδιο που αφορά την περίοδο 2023 -2060 υπήρχε σχέδιο για πλεόνασμα 2,2%, κάτι που φαίνεται πως αποτελεί σημείο διαφωνιών.

Το χρονικό του Eurogroup
Με σκοπό να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος σήμερα προσήλθαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος μίλησε για «πολιτική συμφωνία», αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ τόνισε πώς στόχος της συνεδρίασης είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα υπάρξει «τελική συμφωνία». Αυτή αναμένεται το 2018 με την λήξη του προγράμματος «αν χρειαστεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι την εκκίνηση της συνεδρίασης, οι αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, το ΔΝΤ και την Γερμανία παρέμεναν μεγάλες. Στο Euroworking group που προηγήθηκε, αφού οι θεσμοί ενέκριναν την έκθεση συμμόρφωσης στην οποία η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε τα συμφωνηθέντα, δεν υπήρξε κάποια πρόοδος ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν αρκετά διαφορετικές, κάτι που παραδέχτηκε και ο κ. Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Τα δύο βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:

- Πρώτον, αυτό που υποστηρίζει η Γερμανία, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018), υπολογίζοντας αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.

- Δεύτερον, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να υπολογιστεί με πολύ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών και να μην ξεπερνάει το 1% μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το οποίο υποστηρίζει το ΔΝΤ, είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο.

Η λύση όμως αναμένεται να είναι ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο παραπάνω πλευρών.

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας σήμερα τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ. Ο νέος υπουργός της Γαλλίας, ανέφερε ότι είχε ήδη σειρά επαφών με τους ομολόγους του ενόψει του σημερινού Eurogroup. Οπως σημείωσε, πέρα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε, μεταξύ άλλων, με τον Ελληνα ομόλογό του καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Βόφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν έχει εντολή από την γερμανική Βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις που δε χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής», αρκεί να υπάρχει «φαντασία».

Τέλος, σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά «απομακρυσμένες». «Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα», επισήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου