οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

"....Τρεις ένοπλες ομάδες συνθέτουν σήμερα τον χάρτη της νεοτρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ορισμένα από τα πρόσωπα που τις συγκροτούν βρίσκονται ήδη στις λίστες υπόπτων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ άλλα παραμένουν έξω από το βεληνεκές των αντιτρομοκρατικών ερευνών. Από τα διαθέσιμα πληροφοριακά δεδομένα προκύπτει συγκεκριμένα ότι οι δύο απ’ αυτές διατηρούν κοινά σημεία «επαφής», ενώ, αντίθετα, η τρίτη περιγράφεται ως περισσότερο αυτόνομη και «στεγανή». Εχει ωστόσο καταφέρει να στρατολογήσει νέα μέλη, στα οποία η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ενεργό συμμετοχή στα πρόσφατα χτυπήματα, όπως αυτό εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Συγκεκριμένα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συσχέτιζαν την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η οργάνωση βρίσκεται πίσω από τη μαζική αποστολή –τον Μάρτιο– παγιδευμένων φακέλων σε ευρωπαϊκούς στόχους, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ από τις πρώτες έρευνες στα υπολείμματα του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε στα χέρια του κ. Παπαδήμου προέκυψαν «σημεία ομοιότητας» με τις επιστολές-βόμβες του περασμένου Μαρτίου, με παραλήπτες Ευρωπαίους αξιωματούχους...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες)
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", πρωτοσέλιδο, 28/05/17

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/05/17
Μια νέα τρομοκρατία απειλεί τη χώρα

Ενα ζήτημα είναι το χρέος, η δόση, τα νούμερα. Ενα άλλο, πολύ πιο σοβαρό, είναι πως η χώρα κυλάει προς τα πίσω με πολύ γοργό ρυθμό σε κρίσιμους τομείς. Ενας πραγματικός εφιάλτης διαγράφεται στον ορίζοντα και πρέπει να τον αποφύγουμε. Η δολοφονική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο έδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι γεννιέται μια νέα τρομοκρατία που σε λίγο θα εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της χώρας. Είχαμε, νομίζαμε, αφήσει πίσω μας αυτές τις εικόνες.

Στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε πολλές άλλες γειτονιές σε πόλεις ανά την Ελλάδα γιγαντώνεται ένα ημιστρατιωτικό κίνημα που θυμίζει κάτι μεταξύ Χαμάς και IRA. Με τις παρελάσεις του, την επίδειξη ισχύος και ένα σημαντικό δίκτυο πολιτικής στήριξης. Ανάμεσά τους πολλά από τα παιδιά που πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πραγματική δύναμη ανατροπής και έμειναν στα συνθήματα και τις ιαχές της αντιμνημονιακής περιόδου και του διχασμού του δημοψηφίσματος του 2015. Κανείς δεν μπορεί βέβαια να εκπλήσσεται με αυτή την εξέλιξη σε μία χώρα με ανεργία-ρεκόρ στους νέους.

Η χώρα κατρακυλάει όμως και πολιτισμικά. Πολιτικοί εκφράζονται με τρόπο χυδαίο, απειλητικό και χουλιγκάνικο, ενώ οι Xρυσαυγίτες φτάνουν στο σημείο να χειροδικούν εντός της Βουλής. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε εστίες βίας και ανομίας. Λίγοι, ευτυχώς, δικαστές και εισαγγελείς αναφέρονται σε θεωρίες συνωμοσίας στις αγορεύσεις τους σαν να πρόκειται για αλήθειες του Ευαγγελίου. Ιδιοκτήτες ομάδων συμπεριφέρονται σαν να είναι αρχηγοί κομμάτων ή οργανωμένων ομάδων πίεσης. Τα μέσα ενημέρωσης κινδυνεύουν να περάσουν στα χέρια μιας πιο άγριας, πρωτόγονης και ανεξέλεγκτης διαπλοκής. Τα κάθε είδους σκηνώματα και οι υποδοχές με «τιμές αρχηγού κράτους» κυριαρχούν στην επικαιρότητα αλλά και τις ζωές των ανθρώπων. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί από μία ευρωπαϊκή χώρα σε μία βαλκανική με έντονα τριτοκοσμικά στοιχεία που τυχαίνει απλώς να είναι και μέλος της Ε.Ε.

Κάντε ένα βήμα και ακούστε τι λέγεται γύρω σας και τι μας συμβαίνει. Το εντυπωσιακό είναι ότι τίποτα δεν μας κάνει πια εντύπωση. Εχουμε βυθιστεί γλυκά γλυκά σε ένα τέλμα. Η παρακμή μάς μοιάζει οικεία. Κάποιοι πολιτικοί ηγέτες θέλουν να κατεβάσουν τον πήχυ για όλους μας. Οι πνευματικοί και άλλοι ταγοί έχουν συμβιβασθεί και κρύβονται. Οι μη κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες δίνουν μια άνιση μάχη επιβίωσης ή φεύγουν στο εξωτερικό. Οι υπόλοιποι είναι εξπέρ στο «νταραβέρι» και επιβιώνουν αδιαφορώντας για τη γενικότερη πορεία του τόπου. Οι νησίδες αντίστασης στη μετριότητα, τον βάρβαρο λόγο και τον ανορθολογισμό συρρικνώνονται. Η τοξικότητα και η βία κάνουν πολλούς δημιουργικούς και άξιους ανθρώπους να στέκονται μακριά από οτιδήποτε δημόσιο.

Μπορεί λοιπόν να μειωθεί το χρέος και να βγούμε στις αγορές. Η χώρα θα έχει όμως πάει δεκαετίες πίσω. Το πού μπορεί να καταλήξει αυτή η παρακμή κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Είναι τόσο αδύναμοι οι θεσμοί μας και τόσο λίγες οι εθνικές εφεδρείες που μπορούν να μας βγάλουν από αυτήν. Πρέπει βέβαια να το παλέψουμε αλλά κάποιοι έχουν φροντίσει να ναρκοθετήσουν, για ίδιον όφελος, το μέλλον.

Σκεφθείτε μία χώρα σαν τη δική μας να μπαίνει και σε μια περίοδο μακράς ακυβερνησίας λόγω απλής αναλογικής. Στη Βουλή είναι πιθανό να βρίσκονται κόμματα που θα εκπροσωπούν ποδοσφαιρικές ή άλλες ομάδες οργανωμένων συμφερόντων. Η συνεννόηση θα είναι αδύνατη. Η χώρα μπορεί εύκολα να γίνει πραγματικά μη κυβερνήσιμη. Ο εφιάλτης είναι πραγματικός, μαζί με όλα τα παρελκόμενα της προϊούσας σήψης. Δεν είναι ζήτημα ευθύνης ενός κόμματος ή ενός ηγέτη. Πέρα από την οικονομική κανονικότητα, αν και όταν με το καλό έλθει, πρέπει να σταματήσει η κατρακύλα για να ξαναγίνει η χώρα κυβερνήσιμη και βιώσιμη.

Α.Π.

Να διδάξουμε τον κανόνα της δημοκρατίας

Του Πάσχου Μανδραβέλη

Είναι άραγε τυχαίο ότι η μόνη χώρα στην οποία επιβιώνει το τρομοκρατικό φαινόμενο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση και παραμένει σε μνημόνιο; Σε πολλές χώρες ασκήθηκαν περιοριστικές πολιτικές, μόνο στην Ελλάδα εξαγριωμένα στίφη κυνηγούσαν βουλευτές στους δρόμους. Και σε άλλες χώρες εφαρμόστηκαν μνημόνια, μόνο στην Ελλάδα δολοφονήθηκαν τρεις εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια μιας απεργίας. Σίγουρα υπήρχε ο πόνος της κρίσης, αλλά αυτός δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί κάηκε το κέντρο της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2008. Ναι, είναι τραγικό να σκοτώνεται από πυρά αστυνομικού ένα παιδί, αλλά αυτό δεν εξηγεί την ετήσια προσπάθεια αναβίωσης εκείνων των θλιβερών ταραχών, ακόμη και μετά την παραδειγματική τιμωρία του δράστη.

Πίσω από το μίσος κρύβεται η άγνοια. Αγνοια επί παντός: για την ιστορία και τη διαφορά της κατοχής και των προγραμμάτων διάσωσης μιας χώρας· για τον δημοκρατικό κανόνα και τα όρια της διαμαρτυρίας· για τον κοινοβουλευτικό κανόνα και για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει πρωθυπουργός με 255 ψήφους των βουλευτών στους οποίους εμείς αναθέσαμε να εκλέγουν πρωθυπουργό· για τους οικονομικούς κανόνες και πώς δεν μπορείς να παράγεις διαρκώς ελλείμματα χωρίς να διορθώνεις τις παθογένειες· για τη μόνη διαγραφή χρέους που έγινε στη χώρα, το PSI, και την υλοποίησε η κυβέρνηση Παπαδήμου· για την αυθύπαρκτη αξία της ανθρώπινης ζωής. Ούτε καν αυτό δεν διδάξαμε στα παιδιά μας...

Φουσκώσαμε τα μυαλά μιας γενιάς με ανοησίες περί «παλλαϊκής αντίστασης στη χούντα» και «καθήκοντος αντίστασης στη δημοκρατία»· κάποιοι μάλιστα επικαλούνταν και το άρθρο 120 του Συντάγματος για να διαλαλήσουν την τύφλα τους. Ειπώθηκαν πολλά και ανιστόρητα από ανθρώπους που έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το κλείσιμο του ματιού σε κάθε χουλιγκάνο που προπηλάκιζε πολιτικούς; Την ανοησία περί «δίκαιης οργής του λαού» ύστερα από κάθε χουλιγκανισμό; Τους ανιστόρητους και ηλίθιους παραλληλισμούς της δύσκολης κατάστασης που ζήσαμε με τη χούντα; Τις ύβρεις για γερμανοτσολιάδες και κουίσλινγκ; Τους ύμνους του μετέπειτα πρωθυπουργού που δήλωσε ότι η Κερατέα έδειξε «σε όλη την Ελλάδα τον δρόμο της αξιοπρέπειας, της αυτοπεποίθησης και της ανατροπής» (30.5.2012); Να θυμίσουμε ότι εκεί οι εμπρησμοί σκαπτικών μηχανημάτων και περιπολικών της αστυνομίας ήταν στην ημερήσια διάταξη· έγινε πολιορκία του αστυνομικού τμήματος για την απελευθέρωση κρατουμένου· υπήρξε επίθεση με μολότοφ σε σπίτι αστυνομικού χαράματα, την ώρα που κοιμόταν με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του.

Ο λόγος μίσους που ξεχύθηκε στα social media και κατά του κ. Παπαδήμου δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αν δεν ξεραθούν οι ρίζες της άγνοιας που τον τρέφουν. Γι’ αυτό και πρέπει να επανεκκινήσουμε από τα βασικά. Να πούμε στη νέα γενιά (και στους λίγο μεγαλύτερους) ότι η χούντα δεν τέλειωσε το ’73 διότι τέλειωσε το 1974. Ναι η δημοκρατία έχει προβλήματα, αλλά είναι το καλύτερο πολίτευμα που γνωρίσαμε. Ναι υπάρχει υποχρέωση στον πολιτικό αγώνα, αλλά αυτός τελειώνει εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα των άλλων. Κανείς αγώνας –όποιον σκοπό κι αν έχει– δεν νομιμοποιεί την κατάληψη (όπως διδάσκει στα παιδιά η ΕΛΜΕ Χανίων), πόσο δε μάλλον τους προπηλακισμούς ή τις απόπειρες δολοφονίας των πολιτικών αντιπάλων. Φυσικά και είναι διαφορετικής βαρύτητας πράξεις, αλλά όλα εκκινούν από τη βαθιά περιφρόνηση της δημοκρατίας· το πολίτευμά μας θέλει τον διάλογο απολύτως ελεύθερο αλλά τους νόμους, που είναι η βούληση της πλειοψηφίας, σεβαστούς. Ναι μια δημοκρατία έχει αστυνομία και καταστολή, οι οποίες περιορίζονται πάλι από τους νόμους του κράτους. Η μόνη βία που είναι θεμιτή είναι η νόμιμη και αυτή πρέπει είναι πάντα αμυντική. Η κοινωνία εξουσιοδοτεί κάποιους να ασκούν τη βία στο όνομά της και να λογοδοτούν για αυτό. Δεν υπάρχει σκοπός που να νομιμοποιεί την αφαίρεση ή την απόπειρα αφαίρεσης μιας ανθρώπινης ζωής και γι’ αυτό όλες οι ευρωπαϊκές χώρες κατήργησαν τη θανατική ποινή. Οταν τα διδάξουμε όλα αυτά στα νέα παιδιά (αλλά και στους λίγο μεγαλύτερους), μπορούμε να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα. Πώς χρεοκοπεί μια οικονομία, πώς εξέρχεται από μια κρίση με το μικρότερο δυνατόν κόστος, πώς βγαίνουμε από τα μνημόνια. Το βασικότερο είναι η διδαχή της δημοκρατίας, του μόνου πολιτεύματος που θέλει να λύνει τα προβλήματα με τη μικρότερη –και πάντα νόμιμη– χρήση βίας. Μέχρι τότε, ας μην ελπίζουμε πολλά...
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/05/17
Τρεις ένοπλες ομάδες και στρατολόγηση νέων μελών-Πώς έχει διαμορφωθεί ο χάρτης της νεοτρομοκρατίας σήμερα στην Ελλάδα
-Συνέχεια της τρομοκρατικής καμπάνιας με τίτλο «Σχέδιο Νέμεσις» θεωρούν οι αστυνομικές αρχές ότι αποτελεί η επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου.

Του Γιάννη Σουλιώτη
Τρεις ένοπλες ομάδες συνθέτουν σήμερα τον χάρτη της νεοτρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ορισμένα από τα πρόσωπα που τις συγκροτούν βρίσκονται ήδη στις λίστες υπόπτων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ άλλα παραμένουν έξω από το βεληνεκές των αντιτρομοκρατικών ερευνών. Από τα διαθέσιμα πληροφοριακά δεδομένα προκύπτει συγκεκριμένα ότι οι δύο απ’ αυτές διατηρούν κοινά σημεία «επαφής», ενώ, αντίθετα, η τρίτη περιγράφεται ως περισσότερο αυτόνομη και «στεγανή». Εχει ωστόσο καταφέρει να στρατολογήσει νέα μέλη, στα οποία η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ενεργό συμμετοχή στα πρόσφατα χτυπήματα, όπως αυτό εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Η «Συνωμοσία»

Συγκεκριμένα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συσχέτιζαν την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η οργάνωση βρίσκεται πίσω από τη μαζική αποστολή –τον Μάρτιο– παγιδευμένων φακέλων σε ευρωπαϊκούς στόχους, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ από τις πρώτες έρευνες στα υπολείμματα του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε στα χέρια του κ. Παπαδήμου προέκυψαν «σημεία ομοιότητας» με τις επιστολές-βόμβες του περασμένου Μαρτίου, με παραλήπτες Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Την ευθύνη για την αποστολή βόμβας στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε αναλάβει με σύντομη ανακοίνωσή της η «Συνωμοσία» αποδίδοντάς την σε ένα ευρύτερο τρομοκρατικό «σχέδιο», με τίτλο «Σχέδιο Νέμεσις». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων αστυνομικών, η επίθεση εναντίον του κ. Παπαδήμου αποτελεί συνέχεια της ίδιας τρομοκρατικής καμπάνιας, η οποία μάλιστα υλοποιείται από νέα μέλη που έχουν ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης. Η επιστολή-βόμβα πυροδοτήθηκε τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός κατευθυνόταν προς το σπίτι του στο Ψυχικό συνοδευόμενος από δύο υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος (τον οδηγό του και τον υπεύθυνο ασφαλείας του) και τρεις αστυνομικούς της προσωπικής του φρουράς. Το δέμα ταχυδρομήθηκε μέσω των ΕΛΤΑ στο σπίτι του στο Ψυχικό και μεταφέρθηκε για έλεγχο στα μηχανήματα X-Ray της Βουλής απ’ όπου περνάει μέρος της αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού.

Νέοι συνεργοί

Ηδη πάντως από τον περασμένο Μάρτιο, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. με άμεση γνώση της πορείας των ερευνών διατύπωναν την εκτίμηση ότι τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας» έχουν στρατολογήσει νέους συνεργούς, χάρη στη συνδρομή των οποίων η οργάνωση συνεχίζει τη δράση της. Αφηναν μάλιστα να εννοηθεί ότι διαθέτουν ορισμένες ενδείξεις για την ταυτότητά τους, όχι όμως και επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη σύλληψη και παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Οι ίδιες πηγές προσδιόρισαν τον αριθμό των νεοστρατολογημένων τρομοκρατών σε «δύο - τρία» άτομα: «Τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα, τους επιτρέπεται να δίνουν συνεντεύξεις. Είναι επόμενο να βρίσκουν απήχηση σε άτομα από το περιβάλλον τους», έλεγαν. Εκτός των δύο παγιδευμένων επιστολών που είχαν «περάσει» τον έλεγχο στο «Ελ. Βενιζέλος» και κατέληξαν η πρώτη στη Γερμανία και η δεύτερη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, οκτώ ακόμα δέματα που είχαν ταχυδρομηθεί σε στόχους στο εξωτερικό εντοπίστηκαν και δεσμεύθηκαν από αστυνομικούς στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι. Παραλήπτες των φακέλων ήταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ ως εικονικοί αποστολείς εμφανίζονταν Ελληνες πολιτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων κ.ο.κ.

Η εντολή

Προκειμένου να εντοπίσουν τα δέματα, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε ζητήσει από τους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ να διακόψουν τη διαλογή και να ελέγξουν εξονυχιστικά την αλληλογραφία προς το εξωτερικό. Τελικά, οι παγιδευμένες επιστολές βρέθηκαν και απενεργοποιήθηκαν χάρη και στη συνδρομή ξένων εμπειρογνωμόνων και στάλθηκαν άθικτες στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για εξερεύνηση.

Την Παρασκευή, στον απόηχο της δολοφονικής επίθεσης, αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκάλυπτε ότι από την επεξεργασία των «άσκαστων» βομβών προέκυψαν ιδιαίτερα αξιοποιήσιμα ευρήματα, τα οποία –όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- «αποτελούν οδηγό των ερευνών και για την περίπτωση της επίθεσης στον πρώην πρωθυπουργό». Απέφυγε ωστόσο να προσδιορίσει εάν στα «ευρήματα» συγκαταλέγονται γενετικά ή δακτυλικά αποτυπώματα των υπόπτων ή άλλα στοιχεία ικανά να προσδιορίσουν την ταυτότητα του «πυροτεχνουργού» των τρομοκρατών.

Παρόμοια κινητοποίηση με εκείνη του περασμένου Μαρτίου για το ενδεχόμενο μαζικής αποστολής παγιδευμένων επιστολών σε στόχους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό της χώρας ακολούθησε και την επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου. Πάντως, στελέχη της Κατεχάκη διευκρίνιζαν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για επανάληψη των γεγονότων του Μαρτίου.

Η ανασυγκρότηση

Σε προσπάθεια ανασυγκρότησης του λεγόμενου αντάρτικου πόλης είχαν αποδώσει οι αρμόδιες αρχές και την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Eurobank, στο κέντρο της Αθήνας. Η ενέργεια δεν είχε συσχετιστεί με τη δράση της «Συνωμοσίας» αλλά με μέλη του δικτύου υποστήριξης της Πόλας Ρούπα, κεντρικό πρόσωπο του «Επαναστατικού Αγώνα», η οποία συνελήφθη τον Ιανουάριο στην Ηλιούπολη.

Η βόμβα στην Eurobank είχε εκραγεί το βράδυ της Τετάρτης 19 Απριλίου προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου στην οδό Σανταρόζα, που στεγάζει διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας, αλλά και σε παρακείμενα κτίρια. Της έκρηξης είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην ιστοσελίδα Zougla.gr , ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ο υπάλληλος security της τράπεζας είχε καταγγείλει στην Αμεση Δράση ότι δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή και φορούσαν κράνη είχαν αφήσει ύποπτο σάκκο στην είσοδο των γραφείων.

Οι ίδιοι

Ελλείψει προκήρυξης ανάληψης ευθύνης, αρμόδιοι αξιωματούχοι διατύπωναν –τα πρώτα 24ωρα μετά την έκρηξη– την εκτίμηση ότι οι δράστες της βομβιστικής ενέργειας είναι οι ίδιοι που τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017 είχαν αποπειραθεί να επιτεθούν στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου και το Α.Τ. Δάφνης, αντίστοιχα. Αναλυτές παρατηρούν ότι και οι τρεις ενέργειες έχουν έμμεση αναφορά στον «Επαναστατικό Αγώνα». Η τράπεζα Eurobank όπως και το υπουργείο Εργασίας είχαν στο παρελθόν βρεθεί στο στόχαστρο του «Επαναστατικού Αγώνα», ενώ στη Δάφνη είχε πέσει νεκρός σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς ο 35χρονος βιολόγος Λάμπρος Φούντας, μέλος της ίδιας οργάνωσης.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, άτομα που προσχώρησαν πρόσφατα στον χώρο του λεγόμενου αντάρτικου πόλης μαζί με ασύλληπτους συνεργούς της Ρούπα αποπειρώνται να δημιουργήσουν νέο τρομοκρατικό «πόλο» ως απάντηση στα πλήγματα που έχουν καταφέρει οι διωκτικές αρχές στις εναπομείνασες οργανώσεις αναρχικής τρομοκρατίας. Στο σπίτι-κρησφύγετο της Ηλιούπολης, εξάλλου, είχαν βρεθεί δύο πλαστές ταυτότητες ανδρών, που η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι ήταν άμεσοι συνεργοί της Ρούπα. Και οι δύο παραμένουν ασύλληπτοι.

Κοινά σημεία

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε στην «Κ» ότι από την πορεία της έρευνας και τα πληροφοριακά δεδομένα που συγκεντρώνει η ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι η συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα διατηρεί ορισμένα κοινά σημεία επαφής με μιαν άλλη ένοπλη ομάδα, που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα χτυπήματα ιδιαίτερα υψηλού επιχειρησιακού ρίσκου: την «Ομάδα Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Πρόκειται για την οργάνωση που τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποίησε ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαρ. Τρικούπη. Η ίδια ομάδα έχει με προκηρύξεις της αναλάβει την ευθύνη των πρόσφατων επιθέσεων με καλάσνικοφ στο κτίριο της πρεσβείας του Μεξικού στο Κολωνάκι, με χειροβομβίδα στην είσοδο της πρεσβείας της Γαλλίας και αρκετά παλαιότερα, τον Μάιο του 2014 και πάλι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει στοιχεία για το προφίλ ή ακόμα την ταυτότητα των μελών της οργάνωσης.

Ο Κορυδαλλός έστειλε μήνυμα για το χτύπημα
Της Μαριάννας Κακαουνάκη
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού περίμεναν εδώ και αρκετούς μήνες ότι θα γίνει μια τρομοκρατική επίθεση. Κάποιοι μάλιστα παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις συγκεκριμένων κρατουμένων, μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς», γιατί φοβούνταν πως στόχος μπορεί να είναι οι ίδιοι. Αλλοι συνάδελφοί τους διαφωνούσαν. Τους έλεγαν να μην πανικοβάλλονται, πως οι «Πυρήνες» έχουν... ψωνιστεί και ότι τους χαρακτηρίζει πλέον μια μεγαλομανία.

«Μετά τον Σόιμπλε, ο επόμενος στόχος θα είναι κάποιος ψηλά. Μπορεί και ο Ομπάμα», είχε αστειευθεί κάποιος. Αυτή ήταν πάνω-κάτω και η απάντησή τους όταν, πριν από δύο μήνες, κάποιος εκτός φυλακής επικοινώνησε για να τους ρωτήσει πώς αξιολογούσαν τη φήμη ότι θα χτυπούσαν κάποιο τραπεζικό στέλεχος. «Πιστεύουμε πως εάν χτυπήσουν, θα επιλέξουν στόχο με μεγαλύτερη συμβολική σημασία», ήταν η εκτίμησή τους. «Πάντως, το σίγουρο είναι πως πέσαμε μέσα στην ημερομηνία», συμφώνησαν μεταξύ τους λίγες ώρες μετά το χτύπημα στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου (είχαν προβλέψει πως θα χτυπούσαν σε ημερομηνία σχετική με το κλείσιμο της αξιολόγησης).

Ποιο παρακλάδι

Για τους υπαλλήλους που μίλησαν στην «Κ» δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η επίθεση οργανώθηκε από μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς». Το ότι ο σκληρός πυρήνας της οργάνωσης βρίσκεται μέσα στη φυλακή δεν ξενίζει κανέναν. Ούτε ότι την επομένη της επίθεσης οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι δεν έδειξαν κάποια διαφορετική συμπεριφορά (και σε προηγούμενες επιθέσεις, στις οποίες τελικά είχαν πάρει την ευθύνη, δεν είχαν δείξει τίποτα που θα μπορούσε να κινήσει υποψίες). Το μοναδικό ερώτημα για τους σωφρονιστικούς είναι από ποιο παρακλάδι της οργάνωσης δόθηκε το «πράσινο φως», αφού τα μέλη έχουν πλέον διασπαστεί σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα.

Η επικοινωνία, πάντως, με τον «έξω κόσμο», και άρα η δυνατότητα να στρατολογούν και να καθοδηγούν νέα άτομα, έχει αποδειχθεί πως είναι μια μάλλον εύκολη υπόθεση. Είτε μέσω κινητών (η «Κ» είχε αποκαλύψει παλαιότερα πως στα κελιά τους είχαν βρεθεί και κατασχεθεί 10 συσκευές τηλεφώνων) είτε μέσω των επισκεπτηρίων που όπως διαμηνύουν οι σωφρονιστικοί με κάθε ευκαιρία στο υπουργείο, γίνονται πλέον χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο.

Προειδοποίηση

«Οι κρατούμενοι δεν μας αφήνουν να κλείσουμε τις πτέρυγες. Οι φυλακές είναι έτοιμες να εκραγούν», είχαν πει πρόσφατα στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. «Δεν προκύπτει αυτό που μου λέτε από πουθενά», απάντησε εκείνος σύμφωνα με μέλη της ομοσπονδίας σωφρονιστικών που ήταν παρόντες.

Η επιστολή των κρατουμένων στις 18 Μαΐου με μια σειρά αιτημάτων (μεταξύ αυτών το να γίνει μόνιμος ο νόμος Παρασκευόπουλου για την υπό όρους και προϋποθέσεις αποφυλάκιση καταδικασθέντων) ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εδώ και καιρό. «Μαζικοποιούμε τον αγώνα και αρνούμαστε το μεσημεριανό κλείδωμα», προειδοποίησαν οι κρατούμενοι στο κείμενό τους με τίτλο «Εναρξη κινητοποίησης στις φυλακές».

Η σχέση-κλειδί

Για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους είναι σαφές πως τα μέλη των Πυρήνων «εξελίχθηκαν» μέσα στη φυλακή, μέσα από τη σχέση τους με τους ποινικούς κρατουμένους. Μια σχέση που γεννήθηκε λίγο μετά την προφυλάκισή τους, το 2009. Οι –20χρονοι τότε– τρομοκράτες μπορεί να δήλωναν πως έχουν ιδεολογικές αγεφύρωτες διαφορές με τους ανθρώπους της νύχτας, εκείνοι όμως τους παρακολουθούσαν στενά και ήταν εξαρχής ανοικτοί σε ένα είδος συνεργασίας. Ολοι παρατηρούσαν ότι οι δύο πλευρές είχαν έρθει ιδιαίτερα κοντά μέσα από τη συγκατοίκησή τους και πως οι «Πυρήνες», εξαιτίας αυτής της σχέσης, είχαν πάρει «θάρρος». Ολοι έχουν να θυμούνται νεαρό μέλος της οργάνωσης να φωνάζει προκλητικά, παρουσία σωφρονιστικών, πως (μέσα στη φυλακή) «άλλοι πουλάνε προστασία, άλλοι πουλάνε πρέζα, εμείς πουλάμε φόβο».

Ο «αρραβώνας» τους επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Εκείνη την περίοδο υπήρχε ενημέρωση ότι ετοιμάζεται μια εντυπωσιακή απόδραση μεταξύ ποινικών και τρομοκρατών. Τα δελτία πληροφοριών έκαναν λόγο για χρήση ρουκέτας η οποία θα γκρέμιζε μέρος της μάντρας. Τελικά, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, αντί του ήχου της έκρηξης, ακούστηκε ο συναγερμός της φυλακής. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ένας φύλακας είχε δει στον διάδρομο φυλακισμένο ποινικό (βασικό κατηγορούμενο του συνδικάτου του εγκλήματος) να οπλοφορεί. Δίπλα του, δύο μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν ρίξει στο πάτωμα και χτυπούσαν ένα συνάδελφό του. Ο ποινικός μπήκε στον χώρο του επισκεπτηρίου, όπου και παρέμεινε οπλισμένος κρατώντας ομήρους φύλακες και επισκέπτες. Ηταν έτοιμοι να δώσουν σήμα για να ξεκινήσει εξέγερση στις πτέρυγες και να δημιουργηθούν πολλά μέτωπα, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε το τελευταίο λεπτό έπειτα από διαπραγμάτευση με σωφρονιστικούς.

Μετά το συμβάν, οι υπάλληλοι ενημέρωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη σχέση ποινικών και τρομοκρατών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα χρόνο αργότερα ενημέρωσαν εκ νέου το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και το Δημοσίας Τάξης, για την εξέλιξη της σχέσης αξιολογώντας την ως ένα από τα βασικά προβλήματα στη λειτουργία των φυλακών. Τίποτα όμως δεν άλλαξε.

Οταν τα νέα μέλη των «Πυρήνων» σχεδίαζαν την απόδραση από τον Κορυδαλλό με τον Χριστόδουλο Ξηρό, φαίνεται πως είχαν ζητήσει εκ νέου βοήθεια αλλά και χρηματοδότηση από τους ανθρώπους της νύχτας μέσα στη φυλακή. «Δεν θα εκπλαγούμε εάν μάθουμε ότι και τώρα έχουν τέτοιου είδους βοήθεια. Αλλωστε, εδώ και κάποιους μήνες έχουν και δικό τους... υπουργό Εξωτερικών εκεί έξω», σχολιάζουν οι σωφρονιστικοί με νόημα, εννοώντας βέβαια τον βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκο, που αποφυλακίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, μετά οκτώ χρόνια κράτησης, κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Το χρονικό των παγιδευμένων επιστολών και δεμάτων
Η πρώτη μαζική εμφάνιση έγινε τον Νοέμβριο του 2010 από τους «Πυρήνες της Φωτιάς», με παραλήπτες τις πρεσβείες του Μεξικού και της Ολλανδίας.

Του Γιάννη Ελαφρού

Η επιστολική τρομοκρατία, η αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτική ύλη επιστολών ή μικροδεμάτων, αναπτύχθηκε από τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς σε συνδυασμό με την τακτική της παραπλάνησης, μέσω της χρήσης πλαστών αποστολέων.

Η πρώτη μαζική εμφάνιση της μεθόδου των παγιδευμένων δεμάτων έγινε τον Νοέμβριο του 2010 (περίπου 2,5 χρόνια μετά τις πρώτες ενέργειες της οργάνωσης). Τότε συνεργείο μελών των Πυρήνων της Φωτιάς είχε αναλάβει ρόλο τρομο-κούριερ, καθώς διένειμε σε εταιρείες ταχυμεταφορών στο Παγκράτι παγιδευμένα δέματα με παραλήπτες την πρεσβεία του Μεξικού και την πρεσβεία της Ολλανδίας. Η έκρηξη του πρώτου δέματος στα χέρια εργαζομένου στην εταιρεία, λίγο μετά την αναχώρηση των δύο μελών των Πυρήνων, οδήγησε στη σύλληψή τους. Στην κατοχή τους βρέθηκαν κι άλλοι παγιδευμένοι φάκελοι, με προορισμό πρεσβείες στην Αθήνα, αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί (με φερόμενο ως αποστολέα τον Θόδωρο Πάγκαλο), τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς διακήρυξε πως έδρασε σε συνεργασία με τη διεθνή Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία, εκφράζοντας τη διάθεση να διαχύσει την αναρχική τρομοκρατική δράση πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Με χρήση... γραμματοσήμου.

Τα παγιδευμένα δέματα δεν ήταν μια συνηθισμένη πρακτική στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2010 είχε καταγραφεί τραγικά το πρώτο και πιο αιματηρό περιστατικό, όταν δέμα με ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό και παραλήπτη τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εξερράγη στα χέρια του υπασπιστή του Γιώργου Βασιλάκη, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Την ευθύνη ανέλαβε μια οργάνωση με το όνομα «Θανάσης Κλάρας» (το πραγματικό όνομα του Αρη Βελουχιώτη), αλλά αργότερα ανακοινώθηκε πως το δέμα έφερε δακτυλικά αποτυπώματα του ποινικού Βασίλη Παλαιοκώστα.

Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς συνέχισε και κλιμάκωσε την αποστολή τρομοδεμάτων, αναβαθμίζοντας την επιχειρησιακή της ικανότητα έτσι ώστε οι φάκελοι να μην εκρήγνυνται άκαιρα και να μην ανιχνεύονται. Τον Φεβρουάριο του 2011 εστάλη φάκελος-βόμβα στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Τον Ιούλιο 2013 στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου παγιδευμένος φάκελος με παραλήπτη τον πρώην διευθυντή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Δημήτρη Χωριανόπουλο πήρε φωτιά, αλλά δεν εξερράγη. Τον Απρίλιο του 2014 εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετημένος μέσα σε βιβλίο έφτασε στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας, με φερόμενο αποστολέα την ΜΚΟ Αποστολή, της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δέμα κρίθηκε ύποπτο, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί ο μηχανισμός. Υπήρξαν καταγγελίες πως στο συγκεκριμένο τμήμα είχε κτυπηθεί βαριά ο κρατούμενος Ιλία Καρέλι. Την ευθύνη ανέλαβε η Συνωμοσία, ενώ ανακοινώθηκε πως στον μηχανισμό ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του Χριστόδουλου Ξηρού.

Τον Ιανουάριο του 2015 φάκελοςβόμβα εντοπίστηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το 2016 παγιδευμένα δέματα εστάλησαν στα σπίτια δικαστικών λειτουργών: τον Ιούνιο στην πρόεδρο Εφετών κυρία Ισιδώρα Πόγκα και τον Οκτώβριο στην εισαγγελέα Εφετών κυρία Γεωργία Τσατάνη.

Φέτος τον Μάρτιο, οι Πυρήνες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Στις 15 Μαρτίου 2017, ένα δέμα-βόμβα, που προοριζόταν για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχοντας στη θέση του αποστολέα το όνομα Αδωνις Γεωργιάδης, έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, προκάλεσε όμως υποψίες και εξουδετερώθηκε. Την επόμενη μέρα όμως μια παγιδευμένη επιστολή, ταχυδρομημένη από την Ελλάδα και με εικονικό όνομα αποστολέα του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, περνά από τους ελέγχους και εκρήγνυται μέσα στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι τραυματίζοντας μία διοικητική υπάλληλο στα χέρια και το πρόσωπο. Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς ανέλαβε την ευθύνη για το πρώτο τρομοδέμα στον Σόιμπλε, το ενέταξε στο σχέδιο «Νέμεσις» και σημείωσε πως ακολουθούν κι άλλες εκρηκτικές αποστολές.

Υστερα από κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκαν στις 20 Μαρτίου στο κέντρο διαλογής των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) στο Κρυονέρι Αττικής οκτώ ακόμα τρομοδέματα, με παραλήπτες μεταξύ άλλων τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, τον οίκο αξιολόγησης Fitch κ.ά.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/05/17

Αποθήκες «πολεμικού υλικού» σε Νομική, ΕΜΠ

Του Απόστολου Λακασά

Ο φόβος κρατά τα στόματα κλειστά. Η βία «παγώνει» πανεπιστημιακούς και φοιτητές στη Νομική Σχολή Αθηνών και στο Πολυτεχνείο της οδού Πατησίων, που αποτελούν στόχους αλλά και ορμητήρια εξωπανεπιστημιακών και μπαχαλάκηδων. «Το πρόβλημα είναι η φύλαξη των κτιρίων. Ποιος θα τα βάλει με τον αναρχικό, τον τρελό ή τον τραμπούκο; Με τι μέσο;» ρωτά, μιλώντας στην «Κ», υψηλόβαθμο στέλεχος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια στιγμή, γύρω από τα πανεπιστημιακά κτίρια γίνεται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τα προβλήματα καθίστανται άκρως πολιτικά, με την πανεπιστημιακή κοινότητα να ωρύεται ζητώντας βοήθεια για να μη θρηνήσουμε θύματα. «Δεν έχουν θέση στα ΑΕΙ η λαθρεμπορία, η διακίνηση ναρκωτικών, οι πυροβολισμοί, οι ληστείες, οι απειλές, οι επιθέσεις, οι καταστροφές», λένε 400 πανεπιστημιακοί, υπογράφοντας κείμενο προς την πολιτεία, η οποία παρατηρεί απαθής. «Σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε σε αποχή από τα μαθήματα. Θα έχει αποτέλεσμα;» αναρωτιέται, μιλώντας στην «Κ» απαυδισμένος καθηγητής στη Νομική Σχολή.

«Εβλεπα τα ΜΑΤ να απωθούν τους κουκουλοφόρους στην οδό Τζαβέλλα, και εκείνοι κατόπιν κινήθηκαν προς το ΕΜΠ. Οι κουκουλοφόροι ήταν οπλισμένοι με τσεκούρια, σφυριά και μαχαίρια. Οι φοιτητές είχαν εγκλωβιστεί επί της ουσίας στις αίθουσες με τις κάλπες. Οι κουκουλοφόροι μπήκαν στο Πολυτεχνείο, αλλά ευτυχώς έσπασαν λίγα τζάμια και κατόπιν έφυγαν προς τα Εξάρχεια», περιγράφει στην «Κ» καθηγητής του ΕΜΠ. «Η εικόνα με τις λεπίδες που είχαν μου θύμισε χούλιγκαν γηπέδων. Είναι τελείως αυτόνομοι, με άγνωστη ατζέντα», λέει.

Οι διδάσκοντες του ιδρύματος αναφέρουν ότι οι χώροι του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων αποτελούν ορμητήριο για μικρές ομάδες κουκουλοφόρων, που ωστόσο δεν έχουν μόνιμα «στέκια» εντός του ιδρύματος. Τα χρειάζονται; Εντός του ιστορικού συγκροτήματος υπάρχει το κτίριο Γκίνη που δεν χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικές λειτουργίες, και αυτό το καθιστά έρμαιο στις διαθέσεις των εξωπανεπιστημιακών. Ετσι, το κτίριο έχει μετατραπεί σε «κατάληψη-καβάτζα» για τους αναρχικούς, όπως είχε συμβεί κατά τον τελευταίο εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Περίπου 40 αναρχικοί καταλαμβάνοντας το κτίριο Γκίνη, απέκτησαν πρόσβαση στην ταράτσα του και από εκεί εκτόξευαν βόμβες μολότοφ, πέτρες κ.ά. Το κτίριο εκτιμάται ότι λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος «πυρομαχικών» –κατεστραμμένοι πυροσβεστήρες, σπασμένα σκαλοπάτια και μάρμαρα– και παραγωγής μολότοφ.

Σε αποθήκες «υλικού πολέμου» έχουν μετατραπεί χώροι της Νομικής Αθηνών. Στην ιστορική σχολή έχει καταληφθεί χώρος του ισογείου, όπου φέρεται ότι φυλάσσονται σπασμένα μάρμαρα και μπουκάλια για μολότοφ. Ο χώρος θεωρείται ότι αποτέλεσε το ορμητήριο για τα πρόσφατα επεισόδια τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Μαΐου γύρω από τη σχολή. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί την τελευταία διετία, ακόμη και με επιθέσεις από τους καταληψίες σε φοιτητές που ασχολούνται με παρατάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα καταληψιών δεν αποτελείται από φοιτητές πλην ενός, που σπουδάζει στο Οικονομικό Τμήμα που έχει έδρα στο κτίριο. Πρόκειται για τον επονομαζόμενο «ψηλό», ο οποίος έχει προκαλέσει επεισόδια εκφοβισμού φοιτητών, σπέρνοντας τον τρόμο. Τελευταίο επεισόδιο ήταν όταν απείλησε φοιτητή λίγα λεπτά μετά τη λήξη του μαθήματος και ενώ η αίθουσα ήταν γεμάτη, παρούσης της καθηγήτριας. Για το περιστατικό διενεργείται ΕΔΕ, για την οποία οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν θα είναι προσχηματική. Βεβαίως και παλαιότερα έχει κινηθεί από το πανεπιστήμιο πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του ίδιου φοιτητή αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε. Ουδείς τον καταγγέλλει επισήμως, αφού όλοι φοβούνται τα αντίποινα...

«Ασυλο» διακινητών Τοσίτσα, Μασσαλίας

Στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, μέρα μεσημέρι, το βλέμμα μου πέφτει στο αιματοβαμμένο χαρτομάντιλο και στη σύριγγα που στέκει δίπλα. Λίγο πιο πέρα, άνθρωποι κινούνται σαν φαντάσματα. Ολοι γνωρίζουν τον λόγο. «Γι’ αυτό πλέον πολλοί φοιτητές και πανεπιστημιακοί για να μπουν στη Νομική αποφεύγουν την είσοδο από την οδό Μασσαλίας και επιλέγουν εκείνη επί της οδού Σίνα», λέει στην «Κ» φοιτητής της σχολής. Πριν από κάποιο διάστημα, οι γνωρίζοντες απέφευγαν ακόμη και την ιστορική είσοδο της Νομικής Σχολής Αθηνών, επί της οδού Σόλωνος. Και αυτό διότι τα βράδια ναρκομανείς έκαναν εκεί την ανάγκη τους...

Ειδικότερα, εκτός από τα φαινόμενα βίας, ένα ακόμη νήμα που συνδέει το ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων με τη Νομική Σχολή στην οδό Σόλωνος, είναι οι διακινητές και οι χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι έχουν δημιουργήσει στέκια γύρω από τα δύο κτίρια. Παλαιότερα, η οδός Τοσίτσα ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο ΕΜΠ είχε μετατραπεί σε βασικό σημείο διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα των ναρκωτικών στην οδό έχει αμβλυνθεί. Μεταξύ των λόγων είναι «και η δράση των αναρχικών ομάδων από τα Εξάρχεια γύρω από το ΕΜΠ», όπως λένε στην «Κ» εργαζόμενοι στην περιοχή. Πάντως, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε με συντονισμένα μέτρα των αρμόδιων φορέων της πολιτείας. Και αυτό, διότι οι ναρκομανείς «ανέβηκαν» λίγο παραπάνω, γύρω από τη Νομική αλλά και στον πεζόδρομο που χωρίζει τα Προπύλαια και την Ακαδημία Αθηνών, δύο από τα κτίρια της εμβληματικής τριλογίας. «Ευτυχώς, τους τελευταίους μήνες έχουμε καταφέρει να μην υπάρχει η εστία στα Προπύλαια. Δυστυχώς, όμως, εξακολουθεί να υφίσταται πρόβλημα στην οδό Μασσαλίας» ανέφερε στην «Κ» ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Για το θέμα τόσο οι δύο κοσμητείες των σχολών που φιλοξενούνται στο κτίριο, η πρυτανεία του Παν. Αθηνών αλλά και καταστηματάρχες στις γύρω οδούς έχουν διαμαρτυρηθεί στους αρμόδιους φορείς. «Φωνή βοώντος...» λέει στην «Κ» καταστηματάρχης. Επίσης, έχουν απευθυνθεί ακόμη και σε ΜΚΟ που ειδικεύονται σε θέματα περίθαλψης χρηστών ναρκωτικών. Ωστόσο, απαιτείται οργανωμένο σχέδιο πολλών εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.

Το «πλεονέκτημα» του πεζόδρομου για τους διακινητές και τους χρήστες είναι πως εκεί υπάρχει μικρό σκιασμένο πάρκο με παγκάκια και γωνιές κτιρίων. Μάλιστα, ναρκομανείς υπό την επήρεια ουσιών κάποιες φορές βρίσκουν απάγκιο στην είσοδο της Νομικής επί της Σόλωνος, κάνοντας τη φυσική τους ανάγκη. Για τον λόγο αυτό έχει προταθεί από αρμόδια στελέχη του ιδρύματος να φωτιστεί η είσοδος. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τον φωτισμό του πάρκου. «Η ενίσχυση του φωτισμού της περιοχής είναι μία λύση, αλλά προσωρινή αφού είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί ένα άλλο στέκι σε κάποια άλλη περιοχή του κέντρου. Απαιτείται συνολική αντιμετώπιση τόσο για το θέμα των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας όσο και για τη φύλαξη των κτιρίων. Δεν μπορείς να μιλάς για φύλαξη εντός των κτιρίων όταν απέξω είναι οι έμποροι ναρκωτικών και οι χρήστες. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Η κατάσταση θέλει “γερό συκώτι” και ανθρώπους εξειδικευμένους. Χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός που απαιτεί πολιτική βούληση» παρατηρεί πανεπιστημιακός της Νομικής Αθηνών. Και ρωτά: «Η πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου