οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

"...Τα μέτρα ψηφίστηκαν, η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, αλλά το ζήτημα του χρέους που φέρνει τη «συνολική συμφωνία» που τόσο πολύ προσδοκούσε η κυβέρνηση παίρνει παράταση, δημιουργώντας μία πνιγηρή ατμόσφαιρα για το Μαξίμου. Η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup, παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις, αφήνει το ζήτημα σε εκκρεμότητα και η άμμος στην κλεψύδρα για την ελληνική πλευρά αρχίζει να αδειάζει. Ετσι, απειλείται η ομαλή για την Αθήνα εξέλιξη των πραγμάτων με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Μετά την χθεσινοβραδυνή ψυχρολουσία, το Μαξίμου επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους και να κατεβάζει τον πήχη, λησμονώντας τώρα τις εξαγγελίες Τσίπρα περί γραβάτας. Επισήμως δηλώνεται πως δεν αλλάζει κάτι ως προς τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς η προοπτική μιας συμφωνίας έως την επόμενη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου είχε εξαρχής συνυπολογιστεί..."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ", την "Εφ.Συν", τις "Ειδήσεις"

και το κομματικό δελτίο της "ΑΥΓΗΣ"


                                                      "ΤΑ ΝΕΑ", κύριο θέμα, 23/05/17


                                                                      "Εφ.Συν", κύριο θέμα, 23/05/17

                                                                            "Η ΑΥΓΗ", 23/05/17


                                                                          "ΤΑ ΝΕΑ", 23/05/17

«ΠΡΟΟΔΟΣ» ΤΑ ΜΕΤΡΑ, «ΟΧΙ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Το Eurogroup μετέθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 15 Ιουνίου, οπότε θα ληφθούν και οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Της Έλενας Λάσκαρη

Το σκληρό πακέτο μέτρων των 4,9 δισ. ευρώ το οποίο ψήφισε η συγκυβέρνηση προ ημερών με τον Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει καλά νέα στο μέτωπο του χρέους, προβλέποντας μάλιστα ότι σύντομα θα φορέσει γραβάτα, δεν στάθηκε ικανό να οδηγήσει στη λεγόμενη παγκόσμια συμφωνία στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η συνεδρίαση έληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ να ανακοινώνει ότι το επόμενο ορόσημο για τη συμφωνία τοποθετείται πλέον στις 15 Ιουνίου - στο διάστημα των τριών εβδομάδων που απομένουν έως τότε, υπάρχει η προσδοκία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, εξασφάλισης της συμφωνίας του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και εκταμίευσης της δόσης. Τα όποια μέτρα για το χρέος, εάν κριθεί ότι χρειαστούν, δεν πρόκειται να αποφασιστούν πριν από το τέλος του προγράμματος.

Χθες, όπως είπε ο Ντεϊσελμπλούμ, καταγράφηκε μεγάλη πρόοδος αλλά πρακτικά ούτε συμφωνία για το χρέος υπήρξε ούτε καν συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε μάλιστα ότι από τα 140 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί τα 115...

Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε σχετικά με το θέμα, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν τοποθετήθηκε ευθέως για το εάν η συμμετοχή του ΔΝΤ συνιστά προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, δεδομένου ότι στις αρχές Ιουλίου η Ελλάδα καλείται να καλύψει λήξεις ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ. Προς το παρόν, οι αποστάσεις ανάμεσα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου παραμένουν μεγάλες και η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3,5%... Στη χθεσινή συνεδρίαση κλείδωσε το δημοσιονομικό μονοπάτι έως το 2022 - οπότε είναι πλέον συμφωνημένο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει σε ετήσια βάση πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ - και εξετάστηκαν, όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, διάφορα εναλλακτικά σενάρια.

Η συνεδρίαση του Eurogroup άρχισε νωρίς το απόγευμα, με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ να χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, προσβλέποντας σε μια κάποια συμφωνία αλλά όχι «τη συμφωνία». Νωρίτερα, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είχε κόψει κάθε κουβέντα αναφορικά με ενδεχόμενες αποφάσεις για το χρέος, πριν από το τέλος του προγράμματος το 2018 και αυτό εφόσον χρειαστεί.

Λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ, δύο εφιαλτικά προσχέδια συμφωνίας είχαν απορριφθεί, το ένα χειρότερο από το άλλο, και η συμφωνία συνέχιζε να αναζητείται.

Στο πρώτο η Ελλάδα καλούνταν να συμβιβαστεί με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια να κυνηγά για 38 χρόνια ακόμα πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ, έως και το 2060.

Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, ακόμα χειρότερο. Προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια έως το 2060 τα πλεονάσματα θα έπρεπε να είναι της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ.

Με αυτούς τους στόχους και με παράλληλη πρόβλεψη για ανάπτυξη πέριξ του 1,5% (πάντα έως το 2060) τα νούμερα του χρέους θα μπορούσαν να βγουν χωρίς να απαιτείται (έστω και μετά το τέλος του προγράμματος το 2018) νέα παρέμβαση διευθέτησής του.

Η συνεδρίαση του Eurogroup είχε διακοπεί από τις επτά το απόγευμα και οι διαβουλεύσεις γίνονταν ανάμεσα στους ισχυρούς παίκτες. Τόμσεν και Σόιμπλε, Λεμέρ (ο γάλλος υπουργός Οικονομικών) και Ντεϊσελμπλούμ. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι πέρα από τις πολυμερείς συναντήσεις, έγιναν και διμερείς. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η συνεδρίαση του Eurogroup άρχισε και πάλι με ένα ακόμα προσχέδιο συμφωνίας να βρίσκεται στο τραπέζι. Αυτή τη φορά οι συζητήσεις δεν διήρκεσαν πολύ καθώς είχε φανεί πλέον ότι η συμφωνία δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι βρίσκεται κοντά.

Η ΓΡΑΒΑΤΑ ΕΜΕΙΝΕ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΗ
 ΣΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ
Η βεβαιότητα του Τσίπρα προς το παρόν διαψεύδεται...

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Τα μέτρα ψηφίστηκαν, η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, αλλά το ζήτημα του χρέους που φέρνει τη «συνολική συμφωνία» που τόσο πολύ προσδοκούσε η κυβέρνηση παίρνει παράταση, δημιουργώντας μία πνιγηρή ατμόσφαιρα για το Μαξίμου. Η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup, παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις, αφήνει το ζήτημα σε εκκρεμότητα και η άμμος στην κλεψύδρα για την ελληνική πλευρά αρχίζει να αδειάζει. Ετσι, απειλείται η ομαλή για την Αθήνα εξέλιξη των πραγμάτων με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Μετά την χθεσινοβραδυνή ψυχρολουσία, το Μαξίμου επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους και να κατεβάζει τον πήχη, λησμονώντας τώρα τις εξαγγελίες Τσίπρα περί γραβάτας. Επισήμως δηλώνεται πως δεν αλλάζει κάτι ως προς τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς η προοπτική μιας συμφωνίας έως την επόμενη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου είχε εξαρχής συνυπολογιστεί.
Αντιστρόφως, οποιαδήποτε ανατροπή στον σχεδιασμό θα επέλθει στην περίπτωση που το θέμα δεν θα έχει κλείσει έως το επόμενο Eurogroup ή εάν τοποθετηθεί χρονικά μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, απειλώντας ευθέως ή ακόμη και ακυρώνοντας την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο καλοκαίρι. Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να παγώσει όλα τα κυβερνητικά σχέδια για επενδύσεις και γενικότερα το πλάνο για την αναζωογόνηση της οικονομίας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για τις πολιτικές εξελίξεις, αφού ανατρέπει το αφήγημα Τσίπρα για τον οδικό χάρτη της εξόδου από την επιτροπεία.

Αντιθέτως, με ικανοποίηση έγινε νωρίτερα χθες δεκτή η ετυμηγορία του EuroWorking Group για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ομαλή και έγκαιρη εκταμίευση της δόσης.

ΑΝΤΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ. «Ζωντανό» παραμένει για την κυβέρνηση και το αντεπιχείρημα πως εάν δεν υπάρξει πρόβλεψη για διευθέτηση του χρέους, τότε δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν για την περίοδο 2019-2020. Η εξαγγελία αυτή αποσκοπεί κυρίως στο να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δημιουργεί ένα πρακτικό πρόβλημα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Εάν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν οι δηλώσεις Ντεϊσελμπλούμ - Σόιμπλε ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα εάν θα καταργήσει διά νόμου τα μέτρα αυτά - όπως αρχίζει ήδη να ψιθυρίζεται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - προκειμένου ο Πρωθυπουργός να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση παραμένουν σταθεροί ως προς την αρχή τους ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών και γι' αυτό επαναλαμβάνεται η έκκληση προς τους εταίρους «να δώσουν στην Ελλάδα αυτό που της αξίζει». Σε αντίστιξη με τις δηλώσεις Ντεϊσελμπλούμ, τα μηνύματα του επιτρόπου Μοσκοβισί προς την κατεύθυνση της οριστικής λύσης και της ανταμοιβής των θυσιών της Ελλάδας διαβάστηκαν θετικά από το Μαξίμου. Παράλληλα, δεν πέρασε αδιάφορα η αντίστοιχη έκκληση που διατυπώθηκε δημοσίως από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, διά μέσου του επικεφαλής τους Τζιάνι Πιτέλα.

Ο ΜΑΚΡΟΝ. Από το Μαξίμου έγινε εξάλλου γνωστό ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μακρόν, με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου. Κατά τη διάρκειά της, ο τελευταίος δήλωσε στον έλληνα Πρωθυπουργό ότι η χώρα του επιθυμεί να δει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να βρεθεί συνολική λύση προς όφελος της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Ελλάδα και εκείνος φέρεται να απάντησε θετικά, χωρίς να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος της επίσκεψης.

                                                                        "Ειδήσεις", 23/05/17

                                                                    "Η ΑΥΓΗ", 23/05/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου