οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

"...Με τον χρόνο να τρέχει εις βάρος της έως τις 15 Ιουνίου και το επόμενο Eurogroup, η κυβέρνηση κατανοεί πως τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν και το αφήγημα φαίνεται να αλλάζει ξανά, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από το χρέος στην έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Παράλληλα, με τυχόν αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε, «θολώνει» η προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Στρατηγικός στόχος είναι η χώρα, με το πέρας του τρίτου Μνημονίου, να έχει τη σταθερή δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές..."

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ", την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
και τον κλώνο της "Ε"
"ΤΑ ΝΕΑ", 25/05/17

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/05/17
"Εφ.Συν", 25/05/17



"ΤΑ ΝΕΑ", 25/05/17
 Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ...
Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει τελικά αποδεκτή η πρόταση που παρουσίασε στο Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και η οποία αρχικώς είχε απορριφθεί. Τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Ακόμη μια αυταπάτη αποδείχθηκαν για την κυβέρνηση οι αντιστάσεις απέναντι στο σχέδιο Σόιμπλε για το χρέος. Χρειάστηκε να περάσει μόλις μια μέρα μετά το Eurogroup ώστε ο Πρωθυπουργός να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί συμβιβαστικά η ελληνική πλευρά, στο φινάλε των διαπραγματεύσεων, την πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Πρόταση που είχε αρχικά απορρίψει μετ' επαίνων και με τη στήριξη και άλλων εταίρων, όπως διαβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές. 

Με τον χρόνο να τρέχει εις βάρος της έως τις 15 Ιουνίου και το επόμενο Eurogroup, η κυβέρνηση κατανοεί πως τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν και το αφήγημα φαίνεται να αλλάζει ξανά, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από το χρέος στην έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Παράλληλα, με τυχόν αποδοχή της πρότασης Σόιμπλε, «θολώνει» η προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Στρατηγικός στόχος είναι η χώρα, με το πέρας του τρίτου Μνημονίου, να έχει τη σταθερή δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές. 

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είτε μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο επισκέφθηκε στο πλαίσιο της «περιοδείας» του στα υπουργεία. 

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, έσπευδαν αργότερα να διευκρινίσουν πως δεν υπάρχει αλλαγή γραμμής και πως «αν ήταν να έχουμε αποδεχθεί την πρόταση, θα το είχαμε κάνει προχθές», αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι για την Αθήνα η πρόταση Σόιμπλε δεν βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Ερμήνευαν μάλιστα τα λόγια Τσίπρα ως μια διαπίστωση πως ακόμη και με τη λύση που προτάθηκε στο Eurogroup η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές. «Η πρόταση απορρίφθηκε και όχι μόνο από εμάς, καθώς δεν θεωρήθηκε αντίστοιχη των περιστάσεων» έλεγαν οι ίδιες πηγές, επιμένοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση. 

 ΕΚΚΛΗΣΗ... Χθες βράδυ, από τη Θεσσαλονίκη και το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ο Τσίπρας επανέλαβε την έκκλησή του προς τους εταίρους να προχωρήσουν σε μια συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους: «H Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται αυτή τη στιγμή μια καθαρή λύση. Μια λύση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιλύει τον γόρδιο δεσμό» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με την προκαταβολική νομοθέτηση των μέτρων της περιόδου 2019-2020 υλοποιήθηκε ο ένας από τους δύο όρους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο δεύτερος είναι η διευθέτηση του χρέους, καλώντας έτσι τους εταίρους «να ικανοποιήσουν αυτή τη συνθήκη» και υπενθυμίζοντας πως «ήταν η ίδια η Ευρώπη ή, μάλλον, κάποιοι από τους εταίρους μας που απαιτούν τη συμμετοχή του Ταμείου». 

Ο Τσίπρας, τόσο κατά την ομιλία του στο ΥΠΕΝ όσο και στον ΣΒΒΕ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μετά τις 15 Ιουνίου θα έχουμε εναλλασσόμενες καλές και θετικές ειδήσεις για την οικονομία και για τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης» και πρόσθεσε ότι «μια σαφής λύση με χρονικό βάθος θα δημιουργήσει τον καθαρό δημοσιονομικό δρόμο, που θα επιτρέψει μια πιο επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και στοχευμένες, προωθητικές φοροελαφρύνσεις». ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση στις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν έως το επόμενο Eurogroup, ο Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα την ευκαιρία για επαφές με ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη του συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία, ενώ παραμένει άγνωστο εάν τελικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει - εκτός από το photo opportunity - σύντομο τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στον καμβά των εξελίξεων ήρθε να προστεθεί μια δήλωση - έκπληξη από τον Νίκο Παππά, ο οποίος ζήτησε εθνική συνεννόηση για το χρέος. «Η συνεννόηση και ο συντονισμός των δυνάμεων είναι κάτι το απαραίτητο» δήλωσε (Real FM) ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, διαπιστώνοντας πάντως ότι «δεν είναι τέτοιο το πολιτικό κλίμα»

Αισιοδοξία γιά συμφωνία...
με τους όρους του Βερολίνου


Του Γιώργου Παππά


Ο Σόιμπλε παραμένει αισιόδοξος για λύση τον Ιούνιο. Μπορεί το Eurogroup της Δευτέρας να μην κατέληξε σε λύση αλλά «όχι με ευθύνη της Γερμανίας». «Στόχος είναι σε τρεις εβδομάδες να υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» είπε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βασική προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με αυτήν είναι να παραμείνει το ΔΝΤ στην ελληνική βάρκα. «Χρειαζόμαστε και τυπικά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
«Βρεθήκαμε πολύ κοντά, θα μπορούσαμε να έχουμε λύση τη Δευτέρα, ήταν σχεδόν όλα έτοιμα» λέει στα «ΝΕΑ» πηγή του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των εξελίξεων στο Eurogroup. 

Κατά την τρίωρη διακοπή των εργασιών έγιναν πολλές επιμέρους διαβουλεύσεις. Ο Σόιμπλε δεν περίμενε ότι θα τελείωνε άκαρπη η συνεδρίαση, ήταν διατεθειμένος να μείνει για ώρες ακόμα στις Βρυξέλλες. Μεσολάβησε όμως το τηλεφώνημα που έκανε στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επιστρέφοντας στους ομολόγους του ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί στον συμβιβασμό με το ΔΝΤ. Η ουσία του συμβιβασμού ήταν να πει το ΔΝΤ ένα επίσημο κατ' αρχήν Ναι σε πρόγραμμα με την Ελλάδα, αλλά λεφτά να δώσει στο τέλος του προγράμματος, όταν θα γίνει η οριστική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση το απέρριψε γιατί θα γύριζε ο Τσακαλώτος στην Αθήνα χωρίς ούτε ένα μέτρο για το χρέος. Υπήρχε περίπτωση να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο;

«Οχι» απαντούν από το επιτελείο του Σόιμπλε, «συγκεκριμένα νούμερα για το χρέος δεν θα πάρουν». Μέτρα για το χρέος, αν και εφόσον χρειαστεί, θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, όπως έχει αποφασιστεί στο Eurogroup του Μαΐου 2016. Μέχρι τότε τρέχει το ισχύον πρόγραμμα, το οποίο διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για την εξόφληση των χρεών της. Ηδη ο ESM έλαβε και εφαρμόζονται τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Μακροπρόθεσμα η Ελλάδα έχει διασφαλίσει πολύ χαμηλά επιτόκια για τα δάνειά της. Ολα αυτά είναι επιχειρήματα που χρησιμοποιούν χώρες οι οποίες αντιδρούν στη λήψη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας. Και δεν είναι μόνο ο Σόιμπλε και η Γερμανία, αλλά και χώρες που πέρασαν από προγράμματα όπως η Ισπανία, η οποία στο μεταξύ επιστρέφει νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο τα δάνεια του προγράμματος.

Το ντιλ με το ΔΝΤ που θα προταθεί και στο επόμενο Eurogroup τον Ιούνιο, δεν θα απέχει πολύ από αυτό που απέρριψε η Αθήνα τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα αυτοπαγιδεύτηκε. Χωρίς συμφωνία στη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει και εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό ήταν ήδη γνωστό, θα έπρεπε να το γνωρίζει και η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο χρόνος δουλεύει εις βάρος της, όχι εις βάρος του Σόιμπλε.

ΚΡΙΤΙΚΗ. Δεν ιδρώνει το αφτί του Σόιμπλε με σχόλια όπως το χθεσινό της αριστερής «TAZ», που ζητούσε την παραίτησή του. Ούτε πτοείται από τις επιθέσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του SPD Γιοχάνες Καρς, ο οποίος κάνοντας τον δικό του προεκλογικό αγώνα τον κατηγόρησε χθες για «εξαπάτηση» και «τεχνάσματα».

Η διαφορά του Σόιμπλε με το ΔΝΤ οφείλεται στις απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου που αν επαληθευτούν, προεξοφλούν ουσιαστικά την αποτυχία του τρέχοντος προγράμματος.

Οι προβολές της πορείας της ελληνικής οικονομίας που κάνει το ΔΝΤ για τα επόμενα 40 χρόνια είναι «βουντού» είχε πει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Το υπενθύμισε χθες ο εκπρόσωπός του, αποφεύγοντας να ρίξει το βάρος του μπλοκαρίσματος στον Σόιμπλε, παρά την κριτική που του είχε ασκήσει τις προηγούμενες ημέρες. Με την κριτική αυτή στο ΔΝΤ συμφωνεί και το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι συχνά το Ταμείο έπεσε έξω στις προβλέψεις του.

Μπρος γκρεμός και πίσω Μνημόνιο
Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΚΑΙ Η... ΦΑΚΑ

Της Έλενας Λάσκαρη

Στους κόλπους των δανειστών επικρατεί εκνευρισμός. Οι απειλές της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος απειλούν να βαρύνουν περαιτέρω το τεταμένο κλίμα μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Τα πρώτα ψήγματα έντονης ενόχλησης αναφορικά με τη ρητορική υπαναχώρησης έναντι των ψηφισθέντων αν δεν δοθεί καθαρή λύση για το χρέος δόθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες, όπου εκτός από το χρέος μπήκε στο ψυγείο μέχρι νεωτέρας και η εκταμίευση της δόσης.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup θεωρούνταν δεδομένο από την ελληνική πλευρά ότι θα σφραγιζόταν η εκταμίευση της δόσης, η οποία κατά τις εκτιμήσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ. Πέρα από τα 7,4 δισ. ευρώ των λήξεων ομολόγων, τα οποία καλείται να εξοφλήσει στις αρχές Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών (6,6 δισ. ευρώ κεφάλαιο και 774 εκατ. ευρώ τόκοι), το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε και μια ισχυρή δόση πρόσθετων κεφαλαίων για τη σταδιακή αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση τα οραματιζόταν από τις αρχές του έτους, όταν μάλιστα υπήρχαν διαρροές σύμφωνα με τις οποίες η εκταμίευση κεφαλαίων για τα ληξιπρόθεσμα δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ακόμα δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ.

Αξιολόγηση και χρέος θα εξεταστούν εκ νέου στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 8 Ιουνίου. Για το χρέος, ο Σόιμπλε μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει κανένα σήμα ενδεχόμενης υπαναχώρησης. Αν δεν μεταβληθεί το σκηνικό, συμβιβασμός στη γραμμή Σόιμπλε θα οδηγήσει σε νέο Μνημόνιο, αλλά και τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ θα συνεπάγεται νέο Μνημόνιο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Εγγραφο του ESM πάντως, το οποίο διέρρευσε χθες στο Reuters, αποκαλύπτει τα τρία σενάρια εναλλακτικών παρεμβάσεων στο χρέος, στη βάση των οποίων επιδιώχθηκε συμβιβασμός. 
 
Στο πρώτο σενάριο, με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2032 και πάνω από 3% έως το 2038, δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση στο χρέος. Το Βερολίνο δεν θα είχε αντίρρηση, το ΔΝΤ θεωρεί το σενάριο ανεδαφικό.

Στο δεύτερο, με βάση τις παραδοχές του ΔΝΤ τις οποίες απορρίπτει το Βερολίνο, με μέση ανάπτυξη 1% και πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% από το 2023 μέχρι το 2060, θα χρειαζόταν βαθύτερη ελάφρυνση χρέους, την οποία δεν αποδέχεται το Eurogroup.

Στο τρίτο σενάριο, με ρυθμό ανάπτυξης 1,25% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% από το 2023 έως και το 2060 (κλειδωμένο σε όλα τα σενάρια το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022), θα χρειαζόταν μεταξύ άλλων επιμήκυνση των μέσων ωριμάσεων κατά 15 χρόνια (δεν το δέχεται το ΔΝΤ) και κλείδωμα επιτοκίων στο 1% έως το 2050 (δεν το συζητά καν το Βερολίνο).

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/05/17

"Εφ.Συν", 25/05/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου