οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

"...Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης εξαπολύει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο Δήμος Αριστοτέλη. Η Δημοτική Αρχή, που εξελέγη με την υποστήριξη του κινήματος των κατοίκων αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφεται κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και απαιτεί «πριν η λαϊκή οργή πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» να σταματήσουν αμέσως όλες οι εργασίες που απειλούν την ύδρευση της περιοχής και 3.000 κατοίκους που θα πουν το νερό νεράκι...."

Από τον κλώνο της "Ε" και το κομματικό δελτίο της "ΑΥΓΗΣ"

"Εφ.Συν", 25/5/17
 Ο χρυσός τούς φέρνει πιο... μακριά

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης εξαπολύει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ο Δήμος Αριστοτέλη. Η Δημοτική Αρχή, που εξελέγη με την υποστήριξη του κινήματος των κατοίκων αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφεται κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και απαιτεί «πριν η λαϊκή οργή πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» να σταματήσουν αμέσως όλες οι εργασίες που απειλούν την ύδρευση της περιοχής και 3.000 κατοίκους που θα πουν το νερό νεράκι.

Η Δημοτική Αρχή εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «που αγνοεί τις επανειλημμένες και τεκμηριωμένες καταγγελίες» της και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ «που με τις αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις τους δίνουν τη δυνατότητα στην ‘’Ελληνικός Χρυσός’’ να συνεχίζει τις καταστροφικές της δραστηριότητες».

Ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Μεγάλης Παναγίας, Γιώργος Κυργιανός, κατήγγειλε ότι το αρδευτικό φράγμα έχει ήδη στερέψει. Τις ανησυχίες των κατοίκων επιβεβαιώνουν και επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Υδραυλικής του ΑΠΘ, Κώστας Κατσιφαράκης, ο οποίος, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη, τόνισε ότι ανοιχτή εξόρυξη σε βάθος εκατοντάδων μέτρων σημαίνει αποστράγγιση των νερών σε ακτίνα χιλιομέτρων.
Απογοήτευση

Κλίμα απογοήτευσης και οργής κατά της κυβέρνησης αποτυπώνει σε 3σέλιδο οδοιπορικό της στις Σκουριές η «Αυγή», που σημειώνει στο ρεπορτάζ της:

«Από τη στιγμή που το πρόβλημα δεν λύθηκε (σ.σ. με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση) προέκυψε ένας νέου τύπου διχασμός στην κοινωνία [...] μεταξύ εκείνων που στηρίζουν την κυβέρνηση και θεωρούν πως ο αγώνας πρέπει να δοθεί διαφορετικά και μεταξύ αυτών που βλέπουν με καχυποψία την παραπάνω άποψη και τους χειρισμούς που τη συνοδεύουν, θεωρούν ότι τους αποκρύπτουν δεδομένα όσοι εκλέχτηκαν με το κίνημα (βουλευτής, δήμαρχος, δημοτικό συμβούλιο) και πιστεύουν ότι το κίνημα πρέπει να επιστρέψει στα χαρακτηριστικά που είχε πριν [...] πολλοί έχουν αποσυρθεί στα σπίτια τους χωρίς να περιμένουν τίποτα».

Κι ενώ η τοπική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση, επιμένει στη χθεσινή «Αυγή» ότι «η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των αγωνιστών της Χαλκιδικής», εντελώς αντίθετη εκτίμηση διατυπώνει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος:

Είναι φυσικό το κίνημα να θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκε ως προεκλογική πηγή άντλησης ψήφων, να αισθάνεται εγκαταλειμμένο στην τύχη του, προδομένο από αυτούς που το στήριξαν, καταδικασμένο να υποστεί τις συνέπειες μιας μη αναστρέψιμης καταστροφικής δραστηριότητας

Παρατηρεί ο Κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Ολοι τώρα έχουν γυρίσει την πλάτη στους κατοίκους και στο κίνημα [...] γι’ αυτό ακούγεται κι έχει γίνει πεποίθηση σε πολλούς ότι και η σημερινή κυβέρνηση ‘’είναι μια από τα ίδια’’ και ότι ‘’όλοι ίδιοι είναι’’».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Το θέμα είναι σύνθετο με την “Ελληνικός Χρυσός”

«Θα κινηθούμε στο πλαίσιο της νομιμότητας», διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις Σκουριές, ο οποίος στην ουσία άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για καθυστέρηση σε μια επένδυση που τη χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη στη χώρα». «Είναι σύνθετο θέμα», παρατήρησε ο πρωθυπουργός και ομολόγησε ότι βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο δίλημμα.

Υπενθύμισε τις πολύχρονες αντιδράσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταλλείων χρυσού και υποσχέθηκε: «Θα τις σεβαστούμε». Αναφέρθηκε όμως και στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος με την «Ελληνικός Χρυσός» που βρίσκονται σε εξέλιξη και ενημέρωσε ότι η εταιρεία έχει προτείνει νέα τεχνολογία, για την οποία υποστηρίζει ότι θα είναι περιβαλλοντικά άρτια και θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα.

"Η ΑΥΓΗ", 24/05/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου