οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Η "ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΕΠΕΛΑΣΗΣ...

ΚΕΑ-ΕτΤ(63)
Από την "Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου"

"Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου", 28/05/17


Τρέχοντας με χίλια

Της Κύρας Αδάμ

Αφού η κυβέρνηση κατάφερε, πέρα από κάθε πρόβλεψη, σοβαρά πλήγματα στην πραγματική οικονομία, μ’ ένα βαρύ Μνημόνιο, εξοντωτικές φορολογίες και εισφορές και ψήφισε προκαταβολικά μέτρα σε συντάξεις και αφορολόγητο, το ίδιο απρόβλεπτα στρέφεται τώρα μετά μανίας στις γρήγορες αποκρατικοποιήσεις.

Και μάλιστα κατά τρόπο που σπάει τα ιδεολογικά και ιδεοληπτικά δεσμά με το ίδιο το κόμμα της.

Η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της θέλει τώρα να απομακρυνθεί από την αντίληψη του κρατισμού, καταδικάζοντας πλέον το μοντέλο ανάπτυξης, που βασιζόταν στο εσωτερικό χρέος και την ιδιωτική κατανάλωση, οδηγώντας τη χώρα στην οικονομική κρίση.

Αντιθέτως θέλει μια «ανοιχτή οικονομία», που βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει και διευκολύνει γρήγορες και επωφελείς για το κράτος αποκρατικοποιήσεις.
Είναι εκπληκτική η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε στην πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, στην πώληση του λιμένος της Θεσσαλονίκης (ενώ είναι στα σκαριά η πώληση και άλλων), η πώληση και επιπλέον ποσοστού του "Ελ. Βενιζέλος", η πώληση του 40% της ΔΕΗ (ως μνημονική υποχρέωση της χώρας), ενώ είναι στα σκαριά η υπόθεση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά κλπ. Φυσικά υπάρχουν και καθυστερήσεις , όπως το Ελληνικό, που για την κυβέρνηση θα ξεπεραστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αξίζει όμως της προσοχής και η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση έχει προσεταιριστεί επιχειρηματίες , που ενδιαφέρονται για γρήγορες επενδύσεις, με «αντάλλαγμα» την έμπρακτη εκδήλωση υποστήριξης από μέρους τους προς την κυβέρνηση..

Όμως, το καλύτερο παράδειγμα της στροφής της κυβέρνησης στην «φιλελεύθερη» οικονομία στον τομέα των επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων είναι η εκδήλωση του τωρινού μεγάλου έρωτα της κυβέρνησης προς την Κίνα και τις πιθανές κινεζικές επενδύσεις στη χώρα. Με δύο ταξίδια στο Πεκίνο, μέσα σε 10 μήνες, ο πρωθυπουργός έχει δείξει εμπράκτως το μεγάλο ενδιαφέρον του για τα επενδυτικά σχέδια της Κίνας, που τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη.

Το τριετές Σχέδιο Συνεργασίας που υπεγράφη μάλιστα στα μέσα Μαΐου στο Πεκίνο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, δείχνει την σοβαρή επιθυμία της Αθήνας να συνεχίσει και να αναπτύξει τις επενδυτικές σχέσεις με την Κίνα. Και μάλιστα στους νευραλγικούς τομείς της χώρας, όπως είναι οι υποδομές, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες, τα αγροτικά προϊόντα κλπ.

Έτσι , από την εποχή του μεγάλου έρωτα της χώρας με την Μόσχα, στις προ του Μνημονίου εποχής τώρα αναπτύσσεται το αντίστοιχο αίσθημα με την Κίνα και τα επενδυτικά σχέδια της για ολόκληρο τον κόσμο μέσω του δρόμου του Μεταξιού ( OBOR), που εγκαινιάστηκε αυτόν τον μήνα στο Πεκίνο.

Βεβαίως αυτή η ελληνο-κινεζική σχέση έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκων.

Στα παρασκήνια των Βρυξελλών έχουν ήδη αρχίσει οι μουρμούρες για την διείσδυση της κινεζικής πλευράς στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και κυρίως «στα πόδια» της ΔΕΗ. Δείχνουν δηλαδή οι Βρυξέλλες, ότι δεν έχουν αντίρρηση στην κινεζική «επενδυτική επιδρομή» στην Ελλάδα, σε αναλογία όμως που δεν θα επηρεάζει αρνητικά μεγάλα ευρωπαϊκά συμφέροντα στους ίδιους τομείς .

Η ελληνο- κινεζική ταχεία προσέγγιση έχει μπει και στο αμερικανικό ραντάρ. Η Ουάσιγκτον δείχνει να μην ενδιαφέρεται για «μικροεπενδύσεις» ( για την αμερικανική κλίμακα) στην Ελλάδα, πλην ενός τομέα: του Χρηματοπιστωτικού. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαία η άμεση και γραπτή αμερικανική παρέμβαση στην προοπτική να περάσει η Εθνική Ασφαλιστική , έστω και μέρος της, σε κινεζικά χέρια.

Η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε ότι ο ευαίσθητος αυτός τομέας στην Ελλάδα δεν θα βγει από την σφαίρα των αμερικανικών συμφερόντων. Και η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να φτιάξει το κατάλληλο μείγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου