οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

ΕΞΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ....

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο θέμα+εσωτερικές σελίδες), και....

"ΤΑ ΝΕΑ", 24/03/20

"ΤΑ ΝΕΑ", 24/06/20

"ΤΑ  ΝΕΑ", 24/06/20

"ΤΑ ΝΕΑ", 24/06/20



ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ

Εκρήξεις, θυμός, κατηγορίες και βαριές κουβέντες, αλλά απάντηση καμιά. Αυτή είναι η εικόνα της αντίδρασης του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά, με τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ να τους ακολουθεί αμήχανος, μετά τις αποκαλύψεις των συνομιλιών του πρώην υπουργού με τον Σάμπυ Μιωνή. Την ώρα που οι πολίτες ακούνε και διαβάζουν διαλόγους από την εποχή της πρωθυπουργίας του, που θυμίζουν εκπομπές βραδινής ζώνης και άλλης θεματολογίας, με το πρώην δεξί του χέρι να μιλάει για «ατζέντα του μαγαζιού», «πολλά λεφτά» και «την τύπισσα», ο Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκε σε μια άτολμη - και κάπως φτωχή εκφραστικά - φωτογραφική αναφορά, για «πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες, μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων».

Το κλίμα βαραίνει περισσότερο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Παραπολιτικά» που παραμένουν επίσης αναπάντητες. Γι' αυτές υπάρχει, τουλάχιστον, μια παραδοχή που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, παρότι πρόκειται για υπόθεση που τον αφορά, εκ της θέσεώς του, προσωπικά. Η παραδοχή είναι ότι επρόκειτο για μια έρευνα για τη δράση συγκεκριμένων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που γινόταν από την ΕΥΠ κατ' εντολή του πρώην πρωθυπουργού. Δεν έχει διαψευστεί, επίσης, ότι, στο πλαίσιο της ενημέρωσής του, ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε από την ΕΥΠ ότι η έρευνά της «σκόνταψε» πάνω στον υπουργό Αμυνας και συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο και τη σύζυγό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να πει τη λέξη «Καμμένος» τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ο πρώην πρωθυπουργός μάλλον έχει πάρει μαθήματα σιωπής από έναν προκάτοχό του που έμενε ως «Βούδας» να παρακολουθεί αποκαλύψεις και εξελίξεις.

Ζητούνται απαντήσεις. Μέσα από τις διαδοχικές αποκαλύψεις, ωστόσο, ανακύπτουν τουλάχιστον έξι ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από τον ίδιο τον Τσίπρα:

1. Ηταν ενήμερος για τις συναντήσεις Παππά - Μιωνή και Παππά - Παπαγγελόπουλου - Μιωνή, που πραγματοποιήθηκαν και στο Μέγαρο Μαξίμου; Είχαν γίνει κατ' εντολή του και με τι απώτερο στόχο;

2. Τι γνωρίζει για τα «μαγαζιά» στα οποία εμφανίζεται να αναφέρεται ο Νίκος Παππάς, όπως και για αυτούς τους «κάποιους που έβγαζαν πολλά λεφτά»;

3. Εκτιμούσε και ο ίδιος ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε «τη δική του ατζέντα» και ότι «έκανε το δικό του outsourcing», όπως τουλάχιστον φαίνεται να λέει ο Νίκος Παππάς;

4. Πώς έδρασε πολιτικά όταν η έρευνα της ΕΥΠ με τις νόμιμες παρακολουθήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. «σκόνταψε» πάνω στις επικοινωνίες της συζύγου του συγκυβερνήτη του Πάνου Καμμένου με αξιωματικούς που ελέγχονταν;

5. Είχε εγκρίνει τις φυσικές παρακολουθήσεις και τις συλλήψεις εκδοτών και επιτελικών στελεχών εφημερίδων;

6Και, εν τέλει, γιατί παρέχει και σήμερα κάλυψη, χωρίς να ζητεί εξηγήσεις από τους εμπλεκομένους που βρίσκονταν δίπλα του;

Παππάς στο Mega. Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Mega πήρε πάνω του το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης αφού είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε «γενικότερη ενημέρωση» και όχι «για κάθε συνάντηση». «Ο πρωθυπουργός δεν παίρνει μπρίφινγκ για κάθε έκαστη συνάντηση, αναθέτει καθήκοντα», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε εκείνον είχε αναθέσει τις επαφές με τον Μιωνή, κατόπιν της παρέμβασης της ισραηλινής κυβέρνησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο πρωθυπουργός «στο τέλος ενημερώθηκε».

Ως προς το περιεχόμενο της συνομιλίας, ανέφερε πως δεν προκύπτει θεσμικό ατόπημα εκ μέρους του και υποστήριξε πως όταν μιλούσε για «μαγαζί» που «κάποιους που βγάζουν πολλά λεφτά» αναφερόταν, περιέργως, στις επιχειρήσεις του συνομιλητή του, Μιωνή. Νωρίτερα χθες, είχε προσπαθήσει να προσδώσει μια διπλωματική διάσταση στην υπόθεση, κατηγορώντας («Real fm») τον Μιωνή ότι χρησιμοποιούσε στις συνομιλίες του το όνομα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ενώ δεν είχε υπάρξει παρέμβαση υπέρ του. Λίγες ώρες μετά, ο Νίκος Παππάς φιγουράριζε χαμογελαστός σε φωτογραφίες από τη συνάντησή του με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι.

«Διαγραφή Ή ευθύνη». Σχολιάζοντας την εμφάνιση Παππά στο Mega, η ΝΔ ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός «μόνο για ένα πράγμα έπεισε: για την ενοχή του». Κατέληξε δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον στενό συνεργάτη του κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους».

Για το σκηνικό που διαμορφώνεται και τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις στο Mega του Νίκου Φίλη. Ο πρώην υπουργός είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως οι αποκαλύψεις αυτές έχουν την πατρότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήρθαν από έρευνα που παρήγγειλε η κυβέρνησή του - παρέλειψε, προφανώς, να αναφέρει ότι συμπτωματικώς κατέληξαν να ερευνούν τον συγκυβερνήτη τους. Τόνισε επίσης ότι ο Καμμένος συμμετείχε στην κυβέρνηση αυτή «για έναν ειδικό λόγο και σκοπό κι αυτός ήταν να βγει η χώρα από τα Μνημόνια» και μετά τον... παρέπεμψε, λέγοντας «πήρε τον δρόμο του και αξιολογήθηκε από τον λαό, να αξιολογηθεί και από τη Δικαιοσύνη».

Οποιαδήποτε παρομοίωση με τον Πόντιο Πιλάτο και την εποχή της, κατεχόμενης από τους Ρωμαίους, Ιουδαίας θα είναι, πάντως, ατυχής. Τα μεγάλα «μαγαζιά» έχουν, άλλωστε, κάπως πιο συγκεκριμένους κανόνες.



ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ν .ΜΑΝΙΑΤΗ


Χθες ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στο Μεσολόγγι, επιμένοντας σε μια γραμμή εξωστρέφειας. Κι όμως, το ωστικό κύμα των στοιχειών που φέρεται ότι προσκόμισε ο Μιωνή στη Βουλή, που εμπλέκουν μια σειρά από υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης (στο κάδρο είναι ο Νίκος Παππάς), δεν μπορούσε να αγνοηθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες όλη την ημέρα, εξάλλου, οι πηγές έλεγαν πως η ατμόσφαιρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μουδιασμένη και βραχυκυκλωμένη από τις ηχογραφήσεις αλλά και για έναν ακόμη λόγο: την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τον βηματισμό του και ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που θα γίνει το προσεχές Σάββατο, βρίσκεται «στα σχοινιά» και απολογούμενος, ενώ το κλίμα γίνεται εκρηκτικό.


Ο Αλέξης Τσίπρας από το Μεσολόγγι επιτέθηκε στην κυβέρνηση, μιας και η «γραμμή» θα είναι υπερασπιστική στον Νίκο Παππά, παρά την εσωτερική αμηχανία: «Ο Πρωθυπουργός βλέποντας αυτή την εξέλιξη προφανώς και θέλει να στρέψει την ατζέντα αλλού. Ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες, μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων, για να κρύψει το ένα και μοναδικό σκάνδαλο. Το μεγάλο σκάνδαλο στη χώρα είναι ότι παρέλαβε 37 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και νωρίτερα ο «προεδρικός» βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης έδωσε μια πινελιά διαφοροποίησης και έμμεσης βολής που ακριβώς δείχνει και το εσωτερικό κλίμα που παραπάνω περιγράφουμε: «Βεβαίως είναι πολιτικό ζήτημα. Αυτά μένουν να συζητηθούν και να εξακριβωθούν» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «η γνώμη μου είναι ότι έγινε μια προσπάθεια να μετατοπιστεί η συζήτηση από τη λίστα του κ. Πέτσα που έχει δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση για τον τρόπο που διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα».

Οταν μάλιστα ερωτήθηκε για το άρωμα «παρακράτους» απάντησε ότι «χτυπάνε με έναν τρόπο πάρα πολύ άσχημο στα δημόσια πράγματα στη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ειδυλλιακή εικόνα για τον δημόσιο διάλογο και τον δημόσιο βίο. Από τη δική μας πλευρά, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Στον αντίποδα πρόσθεσε «εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε όλα. Αποκαλύπτονται και από τις διαδικασίες της Προανακριτικής οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας».

Και χθες πάντως κομματικές πηγές επέμειναν στην απόκρουση των κατηγοριών για πρακτικές της συριζαϊκής διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «είναι άνθρακες ο θησαυρός. Οχι μόνο γιατί είναι παράνομο υλικό αλλά και γιατί είναι εμφανής και τραβηγμένη από τα μαλλιά η προσπάθεια διαστρέβλωσης των διαλόγων, με αποσιωπητικά και δήθεν ακατάληπτες λέξεις σε δήθεν επίμαχα σημεία. Με μόνο στόχο να στηθεί ένα ψεύτικο αφήγημα ή να βγει ένας τίτλος σε ένα δελτίο Τύπου της ΝΔ». Εχει σημασία πάντως πως χθες το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την υπόθεση - μεταξύ άλλων - ανέφερε ότι «αντί η ΝΔ να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά, αφού κόπτεται τόσο πολύ, ας διευρύνει η ίδια το κατηγορητήριο και ας τον συμπεριλάβει».


...από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"










ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ


Το 2013 δύο ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που ελεγχόταν τότε από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ. Του ζήτησαν να τους «δώσει» τον Βενιζέλο, με αντάλλαγμα μια ηπιότερη αντιμετώπιση του ίδιου.

Εκείνη η παλιά ιστορία –που ο Παπακωνσταντίνου είχε περιλάβει το 2016 στο βιβλίο του– δείχνει ότι το «μαγαζί» είχε από νωρίς καλλιεργήσει ενιαίο «συναλλακτικό» ήθος. Τρία χρόνια πριν από το «δώσε μας τη Μαρέβα», το κομματικό ιδεολόγημα είχε επωαστεί στη μήτρα του αντισυστημισμού: τη λίστα Λαγκάρντ. Η υπόθεση εκείνη –και οι σκανδαλοθηρικές τρόμπες που τη διόγκωσαν– σφράγισε όχι μόνο τη ρητορική του κόμματος, αλλά την ίδια του την ταυτότητα. Περισσότερο και από τις αριστερές καταβολές του, τον ΣΥΡΙΖΑ όρισαν και καθοδήγησαν η ιδέα της ηθικής του υπεροχής έναντι του συστήματος και η πίστη ότι η επιτυχία του προϋπέθετε τον έλεγχο του διεφθαρμένου συστήματος με κάθε μέσο.

Διαμορφώθηκε έτσι μια μονολιθική πολιτική κουλτούρα –«τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»– την οποία οι μεταγραφές από τη Δεξιά βρήκαν έτοιμη. Δεν έφτιαξαν οι εισαγγελείς την «ατζέντα». Αντιθέτως. Στρατεύθηκαν στην ήδη καταστρωμένη ατζέντα για να τη φέρουν εις πέρας.

Λένε ότι όσα ακούσαμε στην ηχογράφηση, τα ξέραμε ήδη. Ξέραμε με ποια μέσα κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η φωνή, όμως, αυτού του κυνικού καθεστωτισμού, η υποκοσμική χροιά της, δεν είναι απλώς το περιτύλιγμα. Ακόμη και για τον ίδιο τον Τσίπρα, που ακούει αυτή τη φωνή δίπλα του από το 1995, η ακρόαση θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία αποστασιοποιημένης παρατήρησης της διακυβέρνησής του. Αλλο να ακούς τον κολλητό σου στο αυτί σου. Και άλλο να τον βλέπεις από την κλειδαρότρυπα να ντιλάρει στο όνομά σου.

Η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι δεν άκουσε τίποτε. Δεν είναι, βέβαια, έκπληξη. Η πιο ηχηρή «αυτοκριτική» που έχει κάνει ο Τσίπρας πριν από την «κασέτα» ήταν η περιβόητη περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας. Οταν σταθμίζει την πρωθυπουργία του δεν μετανιώνει για την κατεύθυνση που έδωσε στο μαγαζί. Μετανιώνει που δεν άπλωσε το μαγαζί ακόμη πιο επιθετικά.

Δεν είναι έκπληξη ούτε η στάση των παλαιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, υποτίθεται, είχαν ιδεολογική σπονδυλική στήλη προτού κάτσει πάνω τους ο πολακισμός. Ακόμη και όσοι ιδιωτικώς απεχθάνονται τον ντίλερ και τις μεθόδους του, δημοσίως τον καλύπτουν, τουλάχιστον διά της σιωπής τους. Ετσι είχαν καταπιεί για τέσσερα χρόνια και τον Καμμένο.

Η κώφωση μοιάζει σαν αυτονόητη αντίδραση για να διασωθεί το γόητρο του Τσίπρα. Ομως η πρόσφατη εκλογική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι, όταν επωμίζεσαι τα βάρη για να σώσεις το γόητρο, το πολιτικό κόστος είναι μεγαλύτερο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται τώρα καταδικασμένος σε αυτοδηλητηρίαση. Φαίνεται σαν να μην μπορεί να ακούσει ούτε το συμφέρον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου