οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Αναρωτιέται επιπλέον κανείς: αφού υπήρχε η συμφωνία με την Ιταλία, γιατί το 2009 -επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, αν δεν απατώμαι- διακόπτονται οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη λόγω της ελληνικής απαίτησης, αναφέρεται, πλήρους επήρειας της Γαύδου - και βρισκόμαστε σήμερα εδώ που βρισκόμαστε; Μήπως πρέπει να εξηγήσει η τότε υπουργός Εξωτερικών τι την οδήγησε σε εκείνη την απόφαση; Βεβαίως, το κρίσιμο ζήτημα είναι η συμφωνία με την Αίγυπτο, η διαπραγμάτευση με τους ηγέτες της χώρας του Νείλου. Πρέπει πάντως να κρατάμε μικρά καλάθια και να ελπίζουμε ότι ο ρεαλισμός και η μεθοδικότητα του Νίκου Δένδια θα φέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα....

"ΤΑ ΝΕΑ", 11/06/20
Από "ΤΑ ΝΕΑ"


Στο Ιόνιο, πάμε καλά. Η ελληνο-ιταλική συμφωνία για την ΑΟΖ που υπογράφηκε επιτέλους αποδεικνύει πόσο η εξωτερική μας πολιτική ήταν για δεκαετίες ρητορικά μαξιμαλιστική, κατά των συμφερόντων της χώρας και υπέρ των συμφερόντων διαφόρων τυχάρπαστων που ονειρεύονται θαλάσσιες «κόκκινες μηλιές». Μάθαμε - εγώ τουλάχιστον, τώρα το έμαθα-ότι από το 1977 η Ελλάδα είχε αποδεχθεί την «μειωμένη επήρεια» κάποιων νησιών στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και επομένως -κατά λογική αναγκαιότητα- στην ΑΟΖ· πληροφορία η οποία δεν είχε τα τελευταία χρόνια κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο και έτσι οι τυχάρπαστοι δήλωναν πως θα αποτελεί «προδοσία» οποιαδήποτε υποχώρηση από τα 200 μίλια του Καστελόριζου, με τα οποία θα ένωναν, έστω και μέσω των ΑΟΖ, Ελλάδα και Κύπρο.

Αποτελεί μυστήριο γιατί το γεγονός της αποδοχής από το ελληνικό κράτος μειωμένης επήρειας κάποιων νησιών δεν είχε αναφερθεί τα τελευταία χρόνια από τους connaisseurs· απίθανο να αποτελούσε «κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί» της Ελλάδας διότι βεβαίως δεν μπορεί να το αγνοούσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ή άλλων ενδιαφερομένων χωρών. Μόνη λογική υπόθεση είναι ότι το έκρυβαν οι πριν τον Νίκο Δένδια υπουργοί Εξωτερικών επειδή είχαν μαξιμαλιστικές απόψεις και διαφωνούσαν με τη σοφή στάση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, του γνήσιου.

Αυτό προφανώς ισχύει για τον κ. Κοτζιά που έσπευσε αμέσως να καταγγείλει ότι με τη συμφωνία του 1977 «δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια (70%) και οι Στροφάδες (32%, μόνο)» - και για τούτο καταδικάζει την ιταλο-ελληνική συμφωνία, δίνοντας εφόδια στους τυχάρπαστους. Ίσως ψάχνει για οπαδούς που να ψάχνουν για αρχηγό. Το περίεργο είναι πως τους τυχάρπαστους σιγοντάρει και ο κ. Πάιατ με χθεσινή δήλωσή του, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ιταλίας-Ελλάδας, ότι «όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα». Εξαιρετικά θετικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τον νυν υπουργό Εξωτερικών και όχι με τον δικό του.

Αναρωτιέται επιπλέον κανείς: αφού υπήρχε η συμφωνία με την Ιταλία, γιατί το 2009 -επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, αν δεν απατώμαι- διακόπτονται οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη λόγω της ελληνικής απαίτησης, αναφέρεται, πλήρους επήρειας της Γαύδου - και βρισκόμαστε σήμερα εδώ που βρισκόμαστε; Μήπως πρέπει να εξηγήσει η τότε υπουργός Εξωτερικών τι την οδήγησε σε εκείνη την απόφαση;



Βεβαίως, το κρίσιμο ζήτημα είναι η συμφωνία με την Αίγυπτο, η διαπραγμάτευση με τους ηγέτες της χώρας του Νείλου. Πρέπει πάντως να κρατάμε μικρά καλάθια και να ελπίζουμε ότι ο ρεαλισμός και η μεθοδικότητα του Νίκου Δένδια θα φέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

1 σχόλιο:

  1. ΧΑΙΡΕΤΕ; ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΔΑΝΕΙΟ?
    Παρέχουμε δάνεια για ιδιώτες: προσωπικό δάνειο για κατανάλωση, στεγαστικό δάνειο, εξαργύρωση πίστωσης, εξόφληση χρέους για τη συλλογή όλων των χρεών σας σε μία πίστωση, φοιτητικό δάνειο, δάνειο για τη χρηματοδότηση της αγοράς του αυτοκινήτου σας.

    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ;
    Θα υποστηρίξουμε τη χρηματοδότηση των έργων σας, όπως: την κατασκευή σπιτιών, γραφείων, αγροκτημάτων, χρηματοδοτούμε τα ταξιδιωτικά σας έργα, την εταιρεία σας ή ένα έργο για το οποίο χρειάζεστε εξωτερική χρηματοδότηση.

    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ;
    Μπορούμε να επενδύσουμε στα μεγάλα έργα σας. Αυτό προορίζεται για εταιρείες που αναζητούν επενδυτές να χρηματοδοτήσουν τα ερευνητικά τους έργα, έργα ακινήτων, εξαγορές και άλλες επιχειρηματικές ανάγκες.

    ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΑΝΕΙΟΥ. ΚΑΝΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ!
    μέσω αυτής της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρακάτω:
    novaglobalfinances@gmail.com

    ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ
    Προσφέρουμε όλα τα είδη δανείων, τόσο εξασφαλισμένα όσο και ακάλυπά δάνεια, ενοποίηση χρεών και πολλά άλλα σε πολύ λογικό επιτόκιο.

    Η NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES είναι η θυγατρική ενός από τους ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς ομίλους στην Ευρώπη και παγκοσμίως με μεγάλο κεφάλαιο. Η NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES ακολουθεί μια στρατηγική παρουσίας όπου βρίσκεται η ανάπτυξη, συνδέοντας τους πελάτες με τις ευκαιρίες που δημιουργεί, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, τις οικονομίες που ευδοκιμούν και τα άτομα για να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΩΡΑ !!!
    Όνομα: Camilla Karlsen (Λειτουργός Κέντρου Δανείων)
    Διεύθυνση επικοινωνίας: novaglobalfinances@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή