οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ, όμως, βρισκόμαστε σε άλλη πίστα. Εδώ δεν έχουμε αρλουμπολογία, αλλά βαρείς, βαρύτατους υπαινιγμούς. Αστραψε και βρόντηξε η Φώφη Γεννηματά, πάντα βέβαια με το χαρακτηριστικό της χαμόγελο, όταν ρωτήθηκε στο Φόρουμ των Δελφών αν συμφωνεί πως πρέπει να τα βρούμε με τους Τούρκους. «Τι σημαίνει να τα βρούμε; Να παραχωρήσουμε κάτι;», αναρωτήθηκε με νόημα, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αρνείται να της απαντήσει και φυγομαχεί. Με άλλα λόγια, η αρχηγός της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας υπαινίσσεται ότι ο Πρωθυπουργός κάτι φοβάται. Ή «κάτι μας κρύβει», σύμφωνα με τη γνωστή έκφραση. Φαντάζεται κανείς τη σκηνή στο κοινοβούλιο: κάθιδρος, ο Μητσοτάκης παραδέχεται ότι παζαρεύει μυστικά την επήρεια της Μεγίστης, ενώ η αντιπολίτευση σύσσωμη ζητά τη δίκη του για εσχάτη προδοσία....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 15/06/20

"ΤΑ ΝΕΑ", 15/06/20


ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ
Μια άδεια καρέκλα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα με το όνομα της Φώφης Γεννηματά: αυτό το σημείο από την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο οποίο προσκαλούσε σε ντιμπέιτ την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, συζητήθηκε ίσως περισσότερο από όλα. Ηταν η πρώτη φορά που η πρόσκληση σε διάλογο ήταν δημόσια και κυριολεκτική, δεν κρυβόταν πια πίσω από υπονοούμενα στη Βουλή ή ανακοινώσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες μέρες αργότερα η Φώφη Γεννηματά έκατσε στην ίδια καρέκλα του Ζαππείου. Η απάντησή της επιβεβαίωσε όσους φαντάστηκαν πώς θα εξελισσόταν μια συζήτηση μεταξύ τους: «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ίδιος και απαράλλαχτος».

Η προσπάθεια που καταβάλλει το τελευταίο διάστημα ο Τσίπρας να απευθυνθεί σε ένα πιο μετριοπαθές ακροατήριο δεν φαίνεται ειλικρινής στη Χαριλάου Τρικούπη. Ακόμη και η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Κώστα Καραμανλή, βάζοντάς τον στο κάδρο των ευθυνών για την οικονομική κρίση για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, δεν ήταν αρκετή για να πειστούν στην Κεντροαριστερά πως η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει αλλιώς τα πράγματα. Στη δική της παρέμβαση η Γεννηματά έθεσε το πλαίσιο: ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας «πολέμησε το ΠΑΣΟΚ, χτυπώντας και κάτω από τη μέση με απίστευτα ψέματα», ενώ πορεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια «προσπαθώντας να λεηλατήσει τη δημοκρατική παράταξη». Θύμισε τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο, εκτιμώντας πως η περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μοιάζει με «πολιτική χορηγία» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να τον ανακαλύψει. Γι' αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να τον συντηρήσει» σχολίασε χαρακτηριστικά η Γεννηματά. Δεν αλλάζει, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ; Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής διατείνεται πως δεν έχει δει αλλαγές - ακόμα και όταν ο Τσίπρας επιχειρεί να προσεγγίσει τουλάχιστον ένα κομμάτι της Κεντροαριστεράς, ανασκευάζοντας πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να ταιριάξουν περισσότερο στην πασοκική άποψη για την κρίση.


«Η ΑΥΤΟΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ». Η συζήτηση για την έναρξη της οικονομικής κρίσης, όμως, δεν δουλεύει υπέρ του Τσίπρα: μπορεί μόλις λίγα εικοσιτετράωρα να χαρακτήριζε τη Διαύγεια «σημαντική κατάκτηση για την Ελλάδα», όμως, όπως θύμισε ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος, το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο γιατί «έχει ψευδώνυμη αρχή». «Κάποια στιγμή θα καταλάβουν ότι η διαρκής αυτοαναίρεση και ο "χαμαιλεοντισμός" είναι μία εκ των έσω υπονόμευση της αξιοπιστίας του εκάστοτε αφηγήματος. Και αυτών που προηγήθηκαν, και αυτών που θα έρθουν» σχολίασε ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Δεν έγιναν ξαφνικά προοδευτικοί, απλά ήταν πάντα αναξιόπιστοι».

Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούν συχνά στη Χαριλάου Τρικούπη για τον ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζονται στη λέξη «λαϊκισμός». Και αυτός, παρά τις προσωπικές εμφανίσεις και τις απόπειρές του να προσεγγίσει τους «πράσινους» ψηφοφόρους, συνεχίζει να παρουσιάζεται στον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση. «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να κάνουμε σωστή αντιπολίτευση, γιατί βλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί» εξηγούσε έμπειρο κεντροαριστερό στέλεχος. Εκεί στηρίζονται στο Κίνημα Αλλαγής για να εξηγήσουν και την αλλαγή που έχουν δει, όχι στα δημοσκοπικά ποσοστά τους, αλλά στην επικοινωνία που έχουν αναπτύξει με διάφορους συνδικαλιστικούς φορείς και οργανισμούς. Αυτό είναι ένα κεφάλαιο που μπορούν να αξιοποιήσουν, αρκεί να διατηρήσουν τη διαφορά ύφους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου