οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

"...,Τις επόμενες ημέρες, η εντολή της ηγετικής ομάδας προς όλους τους βουλευτές είναι να τίθενται τρία κεντρικά ερωτήματα, στα οποία οφείλει να απαντήσει τόσο η ΝΔ όσο και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας: α) Είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα, κ. Μανιαδάκη, για να αλλάξει τις καταθέσεις του στο σκάνδαλο Novartis; β) Είναι αλήθεια πως χρησιμοποιούσαν τον κ. Μανιαδάκη σε διατεταγμένη υπηρεσία για να εκφοβίσουν τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τη Novartis; γ) Ποια είναι τα άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα με τα οποία απειλούσαν ότι «θα τσακίσουν εισαγγελείς και μάρτυρες;». Η κεντρική οδηγία είναι όξυνση και ένταση στις συνεδριάσεις της Προανακριτικής και αυτό φάνηκε και προχθές από τη στάση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 25/10/19

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗ


Η μάχη στην πολιτική είναι συχνά μάχη της αλλαγής της ατζέντας. Συχνά, όχι πάντα, οι κυβερνήσεις δίνουν τον τόνο με τις πρωτοβουλίες τους. Τα νομοσχέδια σηματοδοτούν - ή θέλουν να σηματοδοτήσουν - μια αλλαγή πολιτικού παραδείγματος. Αυτό είναι συχνά η ιδανική εκδοχή. Στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί μια ηγεμονία σε θεσμικά ζητήματα, ενώ καθόλου τυχαία αποζητεί τη μέγιστη πολιτική συναίνεση. Η ψήφος των αποδήμων - που σήμερα πάει στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση ως προσχέδιο - είναι το πιο νωπό παράδειγμα και μάλιστα κρίνεται ως επιτυχημένο.

Υπάρχει όμως σε όλα αυτά και ο παράγοντας «αξιωματική αντιπολίτευση». Και μπορεί σε μεγάλο μέρος η σημερινή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ να οριοθετείται στο κοινοβουλευτικό περιβάλλον, ακόμη και σε συχνά οξεία εκδοχή, αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση της Προανακριτικής για την υπόθεση της Νovartis. Εδώ, σύμφωνα με μια ανάγνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ το πάει ανάποδα. Πεπειραμένοι κοινοβουλευτικοί έλεγαν χθες πως ουσιαστικά εδώ επιχειρεί να επικρατήσει θολούρα και συσκότιση στο όλο θέμα με υψηλούς τόνους και εκφράσεις.

Δεν είναι μόνο η μέχρι τώρα πολιτική ασπίδα που παρέχει στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Είναι και όλη σχεδόν η αντιπολιτική στάση στελεχών του στην προανακριτική επιτροπή που την εβδομάδα που εκπνέει προκάλεσε αίσθηση, όπως παρατηρούσαν παράγοντες που έχουν μακρά πορεία στα έδρανα της Βουλής.

Επίθεση από Τσίπρα. Καθόλου τυχαία, την όλη στρατηγική για τη Νovartis σχεδόν τη συνόψισε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για τον αναπτυξιακό νόμο χθες. Εδώ μπορεί να προσχώρησε σε σφυροκόπημα για τον νέο νόμο με αιχμή τη «σχέση της κυβέρνησης με τον ΣΕΒ και την ολιγαρχία», όμως αυτός και οι λογογράφοι χώρεσαν και τη Νovartis και τα βασικά σημεία της τακτικής του. Στο στόχαστρο ο Αδωνις Γεωργιάδης - που πάντως βοήθησε με την όλη στάση του την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά στο στόχαστρο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και αυτή η υπόθεση διερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη. Και επειδή δεν περιμένουμε απαντήσεις από εσάς, η διερεύνησή της θα πρέπει να φθάσει σε βάθος από την εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε. Οπως στο βάθος θα φθάσει και η προανακριτική επιτροπή που συστήσατε, παρά τα όποια κουτοπόνηρα τεχνάσματά σας να εξαιρέσετε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη σύνθεσή της. Και σας προειδοποιούμε, μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την Προανακριτική. Δεν θα σας βγει. Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους. Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαιτήσει να έρθουν όλα τα στοιχεία στην Προανακριτική» είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο Τσίπρας.

Αν η κυβέρνηση αναζητεί τη συνέχιση του δικού της αφηγήματος με πρωτοβουλίες προς τα εμπρός, ο ΣΥΡΙΖΑ θα της σβήνει το φως με πρίζα τη Novartis.


ΤΟΥ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ


Στη γραμμή «όλα και όλοι στο φως» αναμένεται να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και οι τόνοι θα είναι ιδιαίτερα υψηλοί από εδώ και πέρα.

Παράλληλα θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν οι όποιες αποκλίσεις διαπιστωθούν στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως έγινε και από προχθές με τη δήλωση του Αδωνη Γεωργιάδη, ότι μπορεί να χρηματίστηκαν οι Αλέξης Τσίπρας και Παύλος Πολάκης από τη Novartis, αν και μετά ανασκεύασε. Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η Προανακριτική είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αναδείξουν και τις αντιθέσεις, όπως λένε, του Μεγάρου Μαξίμου με την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά που έχει ισχυρή εκπροσώπηση στην Προανακριτική.

Τρία ερωτήματα. Τις επόμενες ημέρες, η εντολή της ηγετικής ομάδας προς όλους τους βουλευτές είναι να τίθενται τρία κεντρικά ερωτήματα, στα οποία οφείλει να απαντήσει τόσο η ΝΔ όσο και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας: α) Είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα, κ. Μανιαδάκη, για να αλλάξει τις καταθέσεις του στο σκάνδαλο Novartis; β) Είναι αλήθεια πως χρησιμοποιούσαν τον κ. Μανιαδάκη σε διατεταγμένη υπηρεσία για να εκφοβίσουν τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τη Novartis; γ) Ποια είναι τα άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα με τα οποία απειλούσαν ότι «θα τσακίσουν εισαγγελείς και μάρτυρες;».

Η κεντρική οδηγία είναι όξυνση και ένταση στις συνεδριάσεις της Προανακριτικής και αυτό φάνηκε και προχθές από τη στάση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη.

Ψύχραιμες φωνές. Στο εσωτερικό όμως της ΚΟ υπάρχουν και φωνές για μια πιο συνετή και πιο ήπια αντιμετώπιση του θέματος, από τη στιγμή που στο κάδρο δεν έχει μπει ο Τσίπρας, και διατυπώνεται η άποψη από βουλευτές πως δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ «να πάρει στις πλάτες του τον Παπαγγελόπουλο».

Κριτική στο αναπτυξιακό. Σε αυτό το κλίμα ο Τσίπρας εμφανίστηκε χθες στη Βουλή και πήρε τον λόγο επί του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, δίνοντας και τον τόνο που θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά σε αυτόν τον νέο πολιτικό κύκλο που άνοιξε. «Εγώ πάντως είμαι παρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι μας είμαστε εδώ. Θέλω να σας προειδοποιήσω: Οι 100 μέρες τελείωσαν. Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Από εμάς τελείωσαν και οι ευγένειες και οι καθωσπρεπισμοί. Από τους πολίτες τελείωσε και η ασυλία» τόνισε και συμπλήρωσε: «Και δεσμεύομαι. Απέναντι στη νέα εργασιακή λαίλαπα και απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος».

Εκτός από τη σφοδρή κριτική επί του νομοσχεδίου, για το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, με τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που σας υπαγορεύει ο ΣΕΒ», εξαπέλυσε επίθεση στον Γεωργιάδη λέγοντας: «Δεν ντρέπεστε να γίνεστε εδώ και χρόνια ο Τζόκερ της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Δεν ντραπήκατε να πείτε σε ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η εταιρεία δωροδοκούσε πολιτικούς αλλά έσωζε και ζωές; Δεν ντραπήκατε να βγείτε μετά και να πείτε ότι τελικά εμένα εννοούσατε και τον Πολάκη; Και μετά σε λιγότερο από μία ώρα τα μαζέψατε άρον άρον...».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου