οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΡΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΩΝ ΝΙΑΤΩΝ ΤΩΝ , ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΟΛΑΚΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ...ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ;...

Πέντε+δύο κείμενα, γιά τον τζόγο του Joker


"H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/10/19

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/10/19
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αστυνομικοί διακόπτουν την προβολή προκειμένου να συλλάβουν ανηλίκους που παρακολουθούσαν ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους. Πατέρας δείχνει τη μητέρα του παιδιού του. «Αυτή μας έστειλε την αστυνομία». Μία υπουργός καταγγέλλει ότι ανταγωνιστική εταιρεία διανομής κατέδωσε τους αιθουσάρχες που πρόβαλαν σε ανηλίκους ταινία ακατάλληλη για ανηλίκους. Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναβαθμίζει τον ιδεολογικό του αγώνα: «Πρόκειται για ταινία που δείχνει τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος, την εξέγερση των από κάτω». Οθεν και η αντίδραση των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους. Ο υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών υπουργός, ακούγοντας τα περί αδικίας που αφορά τους από κάτω, δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει την προβολή με τον δεκαπεντάχρονο γιο του. Δυστυχώς η κόρη μου δεν είναι πλέον ανήλικη για να συμπαρασταθώ στον ωραίο αγώνα του. Ευκαιρίας δοθείσης, διατυπώνονται βαθυστόχαστες απόψεις για το τι είναι το κατάλληλο και τι το ακατάλληλο και όποιος δεν έχει δει την ταινία, όπως ο υπογράφων, αισθάνεται αποσυνάγωγος. Οι ανήλικοι θεατές ακατάλληλων ταινιών ανακηρύσσονται σε νέο προλεταριάτο και έπεται συνέχεια. Αναμένονται καταλήψεις σχολείων με αίτημα την παρακολούθηση της ταινίας δωρεάν. Ο τζοκερισμός αντιμετωπίζεται από αριστερές πένες ως το τελευταίο στάδιο του λενινισμού. Κατ’ άλλους, πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο καθεστώς της γελοιοκρατίας, που μαστίζει την επικράτεια του κοινού νου, όμως αυτοί απλώς δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του τζοκερισμού, της ταξικής πάλης και των από κάτω.


Υποθέσεις αφελούς. Είτε πίσω από το όλο εγχείρημα κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να εξοντώσουν τον Βαρουφάκη προβάλλοντας τον ανταγωνιστή του Τζόκερ. Είτε είναι μεγαλοφυής διαφημιστική σύλληψη της εταιρείας διανομής. Είτε πρόκειται για προβοκάτσια των δύο υπαλλήλων του υπουργείου που κάλεσαν την αστυνομία. Είτε πρόκειται για παρέμβαση του θεού της Ελλάδας, ο οποίος, έχοντας βαρεθεί την αιωνιότητά του, διασκεδάζει με τους υπηκόους του. Εχει βαρεθεί να μας βλέπει να διαπραγματευόμαστε τα αυτονόητα, όπως η ψήφος των ομογενών, και μας βάζει να τσακωνόμαστε για τα ανύπαρκτα.

ΥΓ.: Οπως ήδη έγραψα το Σάββατο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να δικασθώ για τις κατηγορίες περί ρατσισμού για τις οποίες με κατήγγειλε ο γνωστός επαγγελματίας. Ευχαρίστησα τους μάρτυρες. Οφείλω όμως να ευχαριστήσω και τον δικηγόρο Γιώργο Βουκελάτο, ο οποίος με υπερασπίστηκε με εξαιρετική συνέπεια και αποτελεσματικότητα στην προανάκριση. Τον άφησα τελευταίο γιατί ήθελα να αναφερθώ σε αυτόν ξεχωριστά.




"ΤΑ ΝΕΑ", 22/10/19
ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ...

Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους (...) Οποιος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ».

Τα παραπάνω προβλέπει ο νόμος 3905/2010 άρθρο 37 παρ. 3, λόγω του οποίου η αστυνομία παρενέβη, προχθές το βράδυ, σε κινηματογράφους που έπαιζαν την ταινία «Τζόκερ». Λένε ότι οι αστυνομικοί έδειξαν υπερβολικό ζήλο. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνουν οι αστυνομικοί, να μην τηρήσουν τον νόμο;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, η υπογραφή του οποίου μαζί με άλλους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου κοσμεί τον προαναφερθέντα νόμο, έγραψε στο Facebook ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε αμέσως, επέκρινε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «γι' αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές τους».

Είναι σοβαρός ο Ραγκούσης; Θεωρεί στα σοβαρά ότι το να ελέγχει η αστυνομία έναν νόμο που και ο ίδιος έχει υπογράψει είναι επιστροφή σε πολύ σκοτεινές εποχές; Θεωρεί δηλαδή ότι ο ίδιος ήταν υπουργός μιας σκοτεινής εποχής και εκ των εισηγητών ενός νόμου που επιβεβαιώνει τη σκοτεινιά της; Γιατί στήριξε και ψήφισε τον νόμο; Τον ψήφισε για να μην εφαρμόζεται;

Ενας άλλος σοφός, ο Αλέξης Τσίπρας, έγραψε στο Facebook κριτική κινηματογράφου. Είδε, λέει, την ταινία σε μια αίθουσα κατάμεστη «κυρίως με νέα παιδιά» και του άρεσε επειδή αναδεικνύει «τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό οικονομικό και μιντιακό σύστημα…». Στο τέλος, τα χώνει κι αυτός στον Χρυσοχοΐδη.


Ο Τσίπρας κάνει κάτι άλλο απείρως ωραιότερο. Πιστεύει ότι μια ταινία μπορεί να λειτουργήσει ως κείμενο - κίνητρο που καθοδηγεί την επανάσταση (που ο ίδιος πουλάει). Βλέπει το «Τζόκερ» σαν το νέο «Κράτος και επανάσταση». Μπερδεύει τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα. Αλλ' «η ζωή δεν είναι κόμικς, μωρό μου», όπως θα του έλεγαν ο Μουνιόζ και ο Σαμπάγιο, οι δύο μελαγχολικοί δημιουργοί ασπρόμαυρων νουάρ με ήρωα τον Αλακ Σίνερ.

ΥΓ.: Ο Χρυσοχοΐδης, όντως, συνόδεψε τον ανήλικο γιο του στον «Τζόκερ»; Υπουργός πολιτικής ανυπακοής;


"ΤΑ ΝΕΑ", 22/10/19

ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ...

Κάποια ημέρα συνάντησα τη λέξη «μιλφ» που δεν ήξερα τι είναι και έκανα αναζήτηση στο ιντερνετ, υποθέτοντας ότι μάλλον πρόκειται για συντομογραφία της πάστας «μιλφέιγ» - εμφανίστηκαν όμως μερικές χιλιάδες πορνό βίντεο που, αφού απαντούσα θετικά στην ερώτηση αν είμαι 18 χρονών, άρχιζαν να παίζουν δωρεάν. Έμαθα έτσι ότι μιλφ=milf= Mom I'd Like to Fuck= any woman with children who has men that want to have sexual intercourse with her.

Τα βίντεο αυτά, που είναι στη διάθεση καθενός, θα είχαν χαρακτηριστεί «αυστηρώς ακατάλληλα» από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού - τι νομίζουν λοιπόν ότι κάνουν οι ευσυνείδητοι υπάλληλοι του υπουργείου, όπως και οι δραστήριοι εισαγγελείς που εισακούουν αμέσως τις εισηγήσεις τους και τους διαθέτουν αστυνομική δύναμη, όταν εισβάλλουν σε κινηματογράφους για να δουν αν υπάρχουν ανήλικοι; Τι νόημα έχει η απαγόρευση όταν τα video games που παίζουν όλα τα παιδιά είναι πολύ βιαιότερα από τον Joker; Αλλά να μην ξεχνάμε κιόλας ότι παραδοσιακά παραμύθια, όπως η Σταχτοπούτα, η Χιονάτη, ο Κοντορεβυθούλης έχουν εξαιρετικά βίαια στοιχεία: βασανισμούς, βιασμούς, ανθρωποκτονίες, κανιβαλισμούς - για να μη μιλήσουμε για τις «Χίλιες και μία Νύχτες».

Το «αυστηρώς ακατάλληλο» υπάρχει (και υπήρχε) στη διάθεση κάθε ανήλικου και όλοι οι έφηβοι μαθαίνουν πολύ γρήγορα να «χακάρουν» τα τυχόν «κλειδώματα» των γονιών που θέλουν να εμποδίσουν την πρόσβαση των παιδιών σε βίαιο ή αισθησιακό περιεχόμενο - όπως ακριβώς όλοι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μαθαίνουν αμέσως πώς να ξεπεράσουν τους φραγμούς των επιτροπών για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και να βρουν τσάμπα τα πανάκριβα επιστημονικά άρθρα και βιβλία που χρειάζονται.


Αλλά πώς είναι δυνατόν η πολιτική εξουσία να θεωρεί ότι δεν μπορούν να βλέπουν «ακατάλληλα έργα» έφηβοι 17 χρόνων που τους έχει παραχωρήσει το δικαίωμα ψήφου; Ξέχασαν να αλλάξουν τον προπολεμικό νόμο τα κόμματα (αριστερά, κεντρώα και δεξιά) που κυβερνούν τόσα χρόνια; Δεν πήραν είδηση πως έχουν αλλάξει οι καιροί, να καταργήσουν τις επιτροπές ή να αλλάξουν σε σύσταση την απαγόρευση, όπως συμβαίνει με την τηλεόραση; Ή δεν τον αλλάζουν επειδή θα εναντιωθεί η Εκκλησία και άλλοι χονδροπωλητές ψήφων που έχουν αναλάβει να επιτηρούν τα κρεβάτια μας;

Πολλοί νόμοι που ακυρώνουν ηθικολογίες άλλων εποχών έχει περάσει ως «εφαρμοστική νομοθεσία» οδηγιών της ΕΕ, ώστε να μην αναλάβουν την πολιτική ευθύνη οι πολυσυλλεκτικοί (πάντοτε) κυβερνώντες. Έχω λοιπόν την αισιόδοξη άποψη ότι η πρωτοφανής πρωτοβουλία των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού δεν ήταν παρά ευφυής «προβοκάτσια» για να αλλάξει επιτέλους ο ηλίθιος μεταξικός νόμος.



"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 22/10/19




"Εφ.Συν", 22/10/19

"Η ΑΥΓΗ", 22/10/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου