οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν μίλησε για την πιθανή παραβίαση της Συνθήκης Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις προθέσεις του. «Οι Τούρκοι εδώ και χρόνια λένε ότι θα κάνουν ό,τι κάνει το Ιράν», σχολιάζει ο Τζον Χέιμρ πρώην υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ που τώρα διευθύνει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον. «Ομως αυτή η φορά έχει μια διαφορά. Ο Ερντογάν μόλις διευκόλυνε την αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή. Ισως, όπως οι Ιρανοί, χρειάζεται να δείξει πως μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ανά πάσα στιγμή»

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο άρθρο+εσωτερικό θέμα)



"ΤΑ ΝΕΑ", 22/10/19


ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί μόνο τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής στη Bόρεια Συρία κατά μήκος των συνόρων με τη χώρα του. Λέει ότι θέλει και πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times. Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της τουρκικής εισβολής στις περιοχές της Συρίας όπου τον έλεγχο είχαν οι Κούρδοι, ο Ερντογάν δεν έκρυψε την φιλοδοξία του. «Κάποιες χώρες διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές», είπε σε συνάντηση κομματικών στελεχών τον Σεπτέμβριο. Και πρόσθεσε: «Ομως η Δύση επιμένει ότι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε. Αυτό, δεν μπορώ να το δεχθώ».

Η Τουρκία ούτως ή άλλως φιλοξενεί πυρηνικά στο έδαφός της. Οπως γράφει η εφημερίδα Independent «περίπου 50 ατομικές βόμβες βρίσκονται όμηροι στην Τουρκία καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διαμορφώσει μια σταθερή πολιτική απέναντι στην Αγκυρα μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία». Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τώρα δεν είχαν ποτέ δημόσια αναγνωρίσει την ύπαρξη των όπλων αυτών σε τουρκικό έδαφος. Μέχρι την περασμένη Τετάρτη, όταν το έκανε ο Τραμπ, ο οποίος στην ερώτηση για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη βάση του Ιντζιρλίκ απάντησε: «Είμαστε ήσυχοι, έχουν μια πολύ ισχυρή βάση εκεί».

Κάποιοι αναλυτές αποδίδουν την αμφιταλαντευόμενη πολιτική του Λευκού Οίκου και σε αυτό τον παράγοντα. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο για τα πυρηνικά όπλα που έχουν αποθηκεύσει οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν τα όπλα οι σχέσεις των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ θα χειροτερεύσουν πολύ, εάν τα αφήσουν εκεί που βρίσκονται θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Αγκυρας.

Πάντως, αυτά τα όπλα δεν φαίνεται να είναι αρκετά για τον τούρκο πρόεδρο. Μάλιστα η απειλή του για απόκτηση πυρηνικών όπλων αποκτά νέες διαστάσεις αφότου η χώρα του ήρθε σε ανοικτή αντιπαράθεση με όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Η Τουρκία την πραγματοποίησε κόντρα στους πάντες και δεν υπέστη καμία κύρωση. Το ερώτημα προκύπτει λογικά: εάν οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τον τούρκο ηγέτη να επιτεθεί στους κούρδους συμμάχους τους, πώς μπορούν να τον εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ή - όπως το Ιράν - να αγοράσει και να αναπτύξει την τεχνολογία για να τα δημιουργήσει;

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν μίλησε για την πιθανή παραβίαση της Συνθήκης Μη Εξάπλωσης των Πυρηνικών και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις προθέσεις του. «Οι Τούρκοι εδώ και χρόνια λένε ότι θα κάνουν ό,τι κάνει το Ιράν», σχολιάζει ο Τζον Χέιμρ πρώην υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ που τώρα διευθύνει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον. «Ομως αυτή η φορά έχει μια διαφορά. Ο Ερντογάν μόλις διευκόλυνε την αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή. Ισως, όπως οι Ιρανοί, χρειάζεται να δείξει πως μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ανά πάσα στιγμή».

Η Τουρκία, αναφέρεται στο δημοσίευμα, διαθέτει ήδη πρόγραμμα για τη δημιουργία ατομικής βόμβας: αποθέματα ουρανίου και αντιδραστήρες σε στάδιο έρευνας - καθώς και μυστηριώδεις δεσμούς με τον πιο γνωστό μαυραγορίτη πυρηνικών διεθνώς, τον Πακιστανό Αμπντούλ Καντίρ Χαν. Επίσης κατασκευάζει το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη βοήθεια της Ρωσίας. Ακόμα κάτι που προκαλεί ανησυχία επειδή ο Ερντογάν δεν έχει εξηγήσει τι θα κάνει με τα πυρηνικά απόβλητα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τα όπλα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα χρειασθούν χρόνια για να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα. Εκτός εάν ο Ερντογάν αγοράσει μια πυρηνική βόμβα, κάτι που όμως θα προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου