οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

"....Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου επικράτησε η ψευδαίσθηση ότι η αποφόρτιση του πολιτικού κλίματος θα βοηθήσει στο να καλμάρουν τα πνεύματα. Και όντως, η πρώτη αίσθηση ήταν ότι επανέρχεται η περιβόητη κανονικότητα (εξαιρετικά συνέβαλε σε αυτό η απουσία του χρυσαυγίτικου μορφώματος από τη Βουλή). Το ύφος και το ήθος που εξέπεμψε η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν εμφανώς διαφορετικό σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τόνοι έπεσαν, η επιχειρηματολογία πήρε τη θέση των εγκλήσεων και αντεγκλήσεων. Οι εικόνες όμως που διαδραματίστηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και κυρίως οι φράσεις που εκστομίστηκαν, έδειξαν το αντίθετο εφοδιάζοντας με νέα επιχειρήματα τους πολέμιους του φαινομένου του «Πολακισμού», όπως έχει καταγραφεί. Η αίθουσα της Γερουσίας και οι διάδρομοι μετατράπηκαν σε «σαλούν» με υβριστικούς χαρακτηρισμούς που θύμιζαν εικόνες μπάχαλου σε φοιτητικά αμφιθέατρα παλαιότερων περιόδων μεταξύ αριστεριστών και ΔΑΠιτών...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 24/10/19


ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχουν όρια στην πολιτική αντιπαράθεση; Υπάρχουν πολιτικές και θεσμικές «κόκκινες γραμμές» που δεν πρέπει να υπερβαίνονται στον κοινοβουλευτικό διάλογο; Ή μήπως όλα αυτά ανάγονται σε «προβλήματα συμπεριφοράς», όπως τα οριοθέτησε ο «αψύς Σφακιανός» Παύλος Πολάκης μιλώντας για τον Αδωνι Γεωργιάδη, δηλαδή στην υποκειμενική προσέγγιση, την ψυχοσύνθεση και την πολιτική κουλτούρα ενός εκάστου;

Το πρόβλημα τέθηκε πολλές φορές τα τελευταία δέκα δραματικά χρόνια της κρίσης, όπου ο πολιτικός διάλογος και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες δοκιμάστηκαν και επλήγησαν βάναυσα. Ηταν κάτι που είχε να φανεί σε τέτοιο γενικευμένο βαθμό από τη δεκαετία του '80 όταν κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή ο «αυριανισμός» και πολιτικές φιγούρες όπως ο ασυγκράτητος Ευάγγελος Γιαννόπουλος, υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου που έμεινε στην ιστορία για την αθυροστομία του και το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο.

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου επικράτησε η ψευδαίσθηση ότι η αποφόρτιση του πολιτικού κλίματος θα βοηθήσει στο να καλμάρουν τα πνεύματα. Και όντως, η πρώτη αίσθηση ήταν ότι επανέρχεται η περιβόητη κανονικότητα (εξαιρετικά συνέβαλε σε αυτό η απουσία του χρυσαυγίτικου μορφώματος από τη Βουλή). Το ύφος και το ήθος που εξέπεμψε η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν εμφανώς διαφορετικό σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τόνοι έπεσαν, η επιχειρηματολογία πήρε τη θέση των εγκλήσεων και αντεγκλήσεων.

Οι εικόνες όμως που διαδραματίστηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και κυρίως οι φράσεις που εκστομίστηκαν, έδειξαν το αντίθετο εφοδιάζοντας με νέα επιχειρήματα τους πολέμιους του φαινομένου του «Πολακισμού», όπως έχει καταγραφεί. Η αίθουσα της Γερουσίας και οι διάδρομοι μετατράπηκαν σε «σαλούν» με υβριστικούς χαρακτηρισμούς που θύμιζαν εικόνες μπάχαλου σε φοιτητικά αμφιθέατρα παλαιότερων περιόδων μεταξύ αριστεριστών και ΔΑΠιτών.

Οι εκρηκτικοί διάλογοι και τα «μπινελίκια» που ακούστηκαν από Πολάκη και Τζανακόπουλο όταν η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έθεσε θέμα εξαίρεσής τους από τη σύνθεση της επιτροπής, καθώς προτίθενται να τους καλέσουν ως μάρτυρες, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα κερκίδας με φωνές και απειλές κατά «θεών και δαιμόνων» που ακούγονταν μέχρι έξω. Μάλιστα κρίθηκε αναγκαίο σε κάποια φάση έντασης να ενισχυθεί η αστυνομική φρουρά που υπήρχε στις εισόδους της αίθουσας.

Δεν ήταν μόνο οι «π@π@ριές» που εκστόμισε ο Πολάκης στο άκουσμα του αιτήματος εξαίρεσής του (με το σκεπτικό ότι είχε εμφανιστεί να γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες) και η «προειδοποίηση» ότι «από εδώ μέσα θα μας βγάλετε σηκωτούς», αλλά και όσα ακολούθησαν εκτός αιθούσης τόσο κατά του «γαλάζιου» Θάνου Πλεύρη («είσαι καραγκιόζης μέγας» του είπε ο ένας, «δεν μιλάω με φασίστες», του είπε ο άλλος), όσο και κατά του έτερου βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου (τον χαρακτήρισε ο Πολάκης «πληρωμένο παπαγαλάκι», «δολοφόνο χαρακτήρων» σε «διατεταγμένη υπηρεσία» και «καραγκιοζάκο»).

Την Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα αυτό ήταν μια πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει την προσεχή Τρίτη, οπότε και θα αποφανθεί η προανακριτική επιτροπή επί του ζητήματος της εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μετά καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση προσέρχεται με «άγριες διαθέσεις», όπως φάνηκε από τη στάση που τήρησαν τα δυο πρωτοκλασάτα στελέχη της, προκειμένου να ορθώσει ασπίδα προστασίας στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Υπό αυτό το πρίσμα τίποτα δεν εγγυάται ότι όσα διημείφθησαν προχθές το βράδυ στην αίθουσα της Γερουσίας και στους διαδρόμους δεν θα ξαναεπαναληφθούν.


«Μπορεί να χρηματίστηκαν 
ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πολάκης»
Η δήλωση - βόμβα και το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο υπουργός Ανάπτυξης

Μια δήλωση-«βόμβα» επιφύλαξε ο Αδωνις Γεωργιάδης στοχοποιώντας τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για χρηματισμό από τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων που ευνοήθηκαν από την τιμολόγηση των φαρμάκων που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, δήλωση που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της Κουμουνδούρου η οποία ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει τον υπουργό του.

«Εδώ και μέρες ο κ. Τσίπρας με καλεί δημοσίως να αποκαλύψω ποιοι πιστεύω ότι πιθανόν να χρηματίστηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες», είπε ο Γεωργιάδης στις τηλεοπτικές κάμερες στη Βουλή, συμπληρώνοντας: «Εγώ δεν απαντούσα τόσες μέρες γιατί δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική με εικασίες. Αλλά αφού επανέρχεται εκ νέου και θεωρεί τη γνώμη μου τόσο σημαντική, αναγκάζομαι να το πω: Θεωρώ λοιπόν ότι πράγματι μπορεί να χρηματίστηκαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πολάκης για τον νόμο που έφεραν για τις πολυεθνικές και την τιμολόγηση φαρμάκων. Θα μπορούσε να αποτελεί προϊόν διαφθοράς, καλό είναι κάποτε να μας το εξηγήσουν».

Η αντίδραση του Πολάκη ήταν ότι «γελούν και τα κομοδίνα» με τους ισχυρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης, ενώ επισήμανε ότι «το γνωστό πρόβλημα συμπεριφοράς περνάει πλέον σε άλλη σφαίρα αντιμετώπισης» και ότι «χρειάζεται ειδικός επιστήμονας και όχι πολιτικός αντίπαλος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ζορίζεται για τα καλά με το σκάνδαλο Novartis, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης» και ότι «όπως κάθε γνήσιος ακροδεξιός που έχει μελετήσει τον Γκέμπελς, όταν ζορίζεται, ξεσπά σε χυδαιότητες για αντιπερισπασμό». «Θα έχει φαίνεται τους λόγους του να αγχώνεται, καθώς η έρευνα της Δικαιοσύνης που τον αφορά παραμένει σε εξέλιξη», σημειώνει η Κουμουνδούρου, εστιάζοντας στο ότι «το θέμα όμως δεν είναι ο ίδιος, αλλά ο Πρωθυπουργός που τον ανέχεται», προτρέποντάς τον: «Ή τον στέλνει σπίτι του απόψε ή ταυτίζεται πλέον απόλυτα με αυτόν και τις αθλιότητές του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο μέλλον».

Αργότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε πως «αν είχα στοιχεία θα είχα πάει στον εισαγγελέα», σημειώνοντας ότι Πολάκης και Τσίπρας «λένε ότι είμαι διεφθαρμένος χωρίς στοιχεία». «Ηθελα να τους δείξω ότι με τον ίδιο τρόπο οι κατηγορίες μπορεί να επιστρέψουν σε αυτούς», πρόσθεσε.

Λάμπρος Σταυρόπουλος
"ΤΑ ΝΕΑ", 24/10/19


Κατρούγκαλος για ψήφο αποδήμων : 
Θα δούμε το νομοσχέδιο για να τοποθετηθούμε
Τα «χαρτιά» του για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο αφορά στην ψήφο των αποδήμων άνοιξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος


"Περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες, για να τοποθετηθούμε», δήλωσε ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι της νομοθετικής πρωτοβουλίας, την οποία προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Εφόσον υπάρχει μια μετακίνηση της θέσης -από την αρχική τοποθέτηση που έλεγε επιστολική ψήφος για όλους- σε μία λύση που είναι κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, έστω και αν το χρονικό διάστημα που προβλέπεται είναι μεγαλύτερο, θα περιμένουμε να δούμε την τελική της τοποθέτηση, τις θεσμικές εγγυήσεις που τίθενται για αυτό. Προφανώς θα απαιτήσουμε να έχει συνταγματική κατοχύρωση η όποια λύση, αν βρεθεί, και να επιτύχουμε επιτέλους, εφόσον υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, να υπάρξει ψήφος των αποδήμων, ως θεσμική πραγματικότητα», εξήγησε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ.

Περιμένουμε το προσχέδιο

«Περιμένουμε έστω το προσχέδιο του νομοσχεδίου, που είπε ο υπουργός Επικρατείας ότι θα εμφανιστεί στη Βουλή ενόψει της συζήτησης που γίνεται εκεί για τη συνταγματική αναθεώρηση την Παρασκευή, για να τοποθετηθούμε.

Εμείς και το ΚΚΕ έχουμε επιφυλαχθεί για να τοποθετηθούμε επί της πρότασης, όταν τη δούμε, γιατί υπήρχαν αρκετά ζικ-ζακ στις τοποθετήσεις της κυβέρνησης από την αρχή, στους αριθμούς που έδινε, λέγοντας πόσοι θα είναι οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι πρόκειται να καλυφθούν, ξεκινώντας από έναν νούμερο 300.000-350.000, που ήταν προφανώς εξωπραγματικό κι ενώ ξέρουμε ότι μόνο τόσοι ήταν οι Έλληνες, που έχουν φύγει από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης», διευκρίνισε.
«Η πρότασή μας είναι η καλύτερη»

«Εμείς», επισήμανε, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πρόταση που είχαμε καταθέσει και στη συνταγματική αναθεώρηση και που με την πρόταση νόμου είναι καλύτερη, γιατί δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν, χωρίς να υπάρχουν κάποιοι από αυτούς που να αποκλείονται από τη διευκόλυνση, σταθμίζοντας όμως -όπως γίνεται και με την ευρωπαϊκή εμπειρία- την ψήφο του εξωτερικού, ούτως ώστε να μην αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό αποτέλεσμα».

Σχετικά με το τι νοείται αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, εξήγησε ότι «αν οι 3.700.000 Έλληνες του εξωτερικού, που δήλωσε η κυβέρνηση της ΝΔ ενώπιον του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όταν είχε τεθεί παρόμοιο ζήτημα, ψήφιζαν ακριβώς με τους ίδιους όρους και τις ίδιες συνθήκες που ψηφίζουμε οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, αυτό θα δημιουργούσε συνθήκες σχεδόν το μισό εκλεκτορικό σώμα να αλλάξει από αυτό που είχαμε μέχρι και τις τελευταίες εκλογές».

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα μπορούσε να προωθηθεί μία συναινετική λύση απάντησε: «Εξαρτάται απολύτως από την κυβέρνηση. Σε όλη τη διάρκεια αυτής της συζήτησης έχω επισημάνει ότι δεν μπορεί να είναι κινούμενη άμμος η σχετική συζήτηση».

«Πυρά» κατά Γεωργιάδη

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με πιθανούς χρηματισμούς στην υπόθεση Novartis ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε: «Είναι θλιβερή αυτή η εικόνα. Είναι προφανής η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας αντιπερισπασμός, να μη συζητάμε για το πολύ υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis, για το οποίο ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης έχει δεχθεί -σε αυτή την περίφημη δήλωσή του στην ελβετική τηλεόραση- ότι φαίνεται ότι έχουν χρηματιστεί πολιτικοί.

Η συμπεριφορά αυτή μου θυμίζει τον κλέφτη, που τον κυνηγάνε στο παζάρι και φωνάζει «κλέφτης, κλέφτης, πιάστε τον», έτσι για να αποπροσανατολίσει την ίδια τη συζήτηση και την αναζήτηση του πραγματικού αίτιου. Όμως, όταν κάνουμε κάτι τέτοιο υπονομεύουμε την ίδια τη δημοκρατία, την ίδια την κοινοβουλευτική τάξη. Επομένως ζητούμε από την Νέα Δημοκρατία επιτέλους θεσμική σοβαρότητα, όσο κι αν είναι φαίνεται δύσκολο για ορισμένα στελέχη της να τη δείξουν».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ήδη η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται να παραδέχεται ότι οι στόχοι για ανάπτυξη 4% που ήταν η προεκλογική της εξαγγελία, ήταν ακριβώς αυτό, εξαγγελία μόνο, χωρίς επαφή με την πραγματικότητα. Ακόμη και το 2,8% όμως δεν φαίνεται να μπορεί να είναι στόχος, ο οποίος με αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται να μπορεί να επιτευχθεί (…) Αντίθετα με την ανάπτυξη για όλους, που ήταν στόχος της δικής μας κυβέρνησης, αυτό το κριτήριο ανάπτυξης που προωθείται θα ευνοήσει περισσότερο τους πλούσιους ανάμεσά μας και όχι τη μεσαία τάξη και την εργατική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου