οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

῾...Επομένως, η «στρατηγική της ύβρεως» από πλευράς του είναι σκόπιμη και τόσο κραυγαλέα που τελικά αποδεικνύει ότι στην υπόθεση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ξέμεινε από επιχειρήματα πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι εργασίες της Επιτροπής. Πέρα, όμως, από τη στρατηγική υπάρχει και το «σύνδρομο της ύβρεως» που τον διακατέχει. Η αλαζονεία της εξουσίας χωρίς να έχεις πια την εξουσία αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Η άρνηση της πραγματικότητας και ο ναρκισσισμός των περασμένων μεγαλείων καταλήγουν σε διαρκή ανασφάλεια και στην κατασκευή εχθρών. Ο ακτιβισμός του bullying και ο κουτσαβακισμός του καφενείου - και μάλιστα με την κάλυψη ή την ανοχή της κομματικής ηγεσίας - δείχνουν ποιοι και πώς κυβέρνησαν την Ελλάδα τεσσεράμισι χρόνια, αλλά και πόσο φοβούνται τη λειτουργία των θεσμών όταν δεν την ελέγχουν....῾

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 25/10/19


ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Π.ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στην προανακριτική επιτροπή για την πολιτική σκευωρία Novartis φοβισμένος. Αναγκάζεται να συμμετάσχει σε μια διαδικασία τους κανόνες της οποίας δεν τους ορίζει πλέον η δική του πλειοψηφία, αλλά ο Κανονισμός της Βουλής, ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Ο μεγάλος φόβος του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγετικής ομάδας του είναι ότι σύρεται σε μια κανονική ποινική διαδικασία με αντικείμενο τη διερεύνηση της ενδεχόμενης ευθύνης του πρ. αναπληρωτή υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου για το στήσιμο σκευωρίας, τις πιέσεις σε μάρτυρες και δικαστές, τις δικονομικές ακροβασίες, τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και την καθοδήγηση δικαστικών ερευνών, την υπονόμευση, τέλος, του κράτους δικαίου και του θεσμικού και συνταγματικού περιεχομένου του. Γι' αυτό και αντιδρά αμήχανα, σπασμωδικά, εκνευρισμένα, ενίοτε με λεκτικούς τραμπουκισμούς και πεζοδρομιακές συμπεριφορές στελεχών του - «κορυφαίων» εκπροσώπων του είδους - που καταρρακώνουν οποιαδήποτε έννοια και εικόνα κοινοβουλευτικού ήθους. Στην πιο ήπια εκδοχή της απολογητικής αποποίησης ευθυνών που επιχειρεί, φτάνει στο σημείο να συνομολογεί ότι ακόμη και αν υπήρχε σκευωρία, «αυτή δεν τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα». Τα νομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα προβληματικά και άσχετα με το Δίκαιο!

Ωστόσο, αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι ούτε τυχαίες, ούτε μόνο συμπεριφορικές. Εντάσσονται σε μια στρατηγική έντασης και απονομιμοποίησης των διαδικασιών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, με στόχο την προσχηματική απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ από την εξέλιξη των εργασιών της. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι αυτή η Επιτροπή θα διενεργήσει έρευνα σε βάθος και θα ξεκινήσει από αυτό που αρνήθηκε πεισματικά και αντισυνταγματικά η προηγούμενη Επιτροπή (της δικής του διακυβέρνησης), δηλαδή την κλήση και εξέταση μαρτύρων. Από τους μάρτυρες, δεν είναι δυνατόν να απουσιάζουν πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων η συμμετοχή οφείλει να διερευνηθεί για ενδεχόμενη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ενέργειες ή δηλώσεις που χρήζουν εξηγήσεων. Η πρόταση της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής για διευρυμένο κατάλογο μαρτύρων που θα περιλαμβάνει βουλευτές και πρ. υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, αλλά και αναμενόμενη.

Επομένως, η «στρατηγική της ύβρεως» από πλευράς του είναι σκόπιμη και τόσο κραυγαλέα που τελικά αποδεικνύει ότι στην υπόθεση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ξέμεινε από επιχειρήματα πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι εργασίες της Επιτροπής. Πέρα, όμως, από τη στρατηγική υπάρχει και το «σύνδρομο της ύβρεως» που τον διακατέχει. Η αλαζονεία της εξουσίας χωρίς να έχεις πια την εξουσία αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Η άρνηση της πραγματικότητας και ο ναρκισσισμός των περασμένων μεγαλείων καταλήγουν σε διαρκή ανασφάλεια και στην κατασκευή εχθρών. Ο ακτιβισμός του bullying και ο κουτσαβακισμός του καφενείου - και μάλιστα με την κάλυψη ή την ανοχή της κομματικής ηγεσίας - δείχνουν ποιοι και πώς κυβέρνησαν την Ελλάδα τεσσεράμισι χρόνια, αλλά και πόσο φοβούνται τη λειτουργία των θεσμών όταν δεν την ελέγχουν.



Η στρατηγική, όπως και το σύνδρομο της ύβρεως, έχει μόνο χαμένους. Γιατί το παιχνίδι παίζεται αλλού. Η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης δεν συναρτάται μόνο με τη διερεύνηση και αποκάλυψη της αλήθειας για την πολιτική σκευωρία Novartis. Συναρτάται και με την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής και της θεσμικής κανονικότητας. Ο καθεστωτικός αυταρχισμός που επέδειξε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε πολλούς τομείς των δημόσιων πολιτικών επέφεραν αλλοίωση της λειτουργίας των θεσμών της δημοκρατίας και συμπαρέσυραν το κεκτημένο του κράτους δικαίου. Σήμερα είναι ανάγκη να αναταχθεί και προστατευτεί το κύρος της Δικαιοσύνης και να ξαναχτίσουμε το κράτος δικαίου όχι μόνο γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά γιατί αποτελεί ταυτόχρονα βασική αξία και προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη.

-Ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου