οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

"...Παρά τις συνθήκες πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που πυροδοτεί το θέμα, η επιλογή της ΝΔ να προχωρήσει τόσο γρήγορα - στην πρώτη κοινοβουλευτική διαδικασία μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης - σε μια κίνηση ένδειξης πυγμής υποδηλώνει τη βούλησή της να επενδύσει πολιτικά στο θέμα. Στο Μαξίμου, άλλωστε, θεωρούν ότι η τοξικότητα Πολάκη θα συνεχίσει να προκαλεί πολιτικά εγκαύματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, η χθεσινή κίνηση στοχεύει και σε αυτό - όπως άλλωστε και η προειλημμένη απόφαση να διαβιβαστούν προσεχώς στη Δικαιοσύνη και οι δικογραφίες που αναφέρονται στον Πάνο Καμμένο...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ  ΝΕΑ", κύριο θέμα,25/07/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 25/07/19


ΤΗΣ ΠΕΠΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Ο Παύλος Πολάκης είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός κλασικού ανθρωπότυπου που σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες κατοικεί εντός πολλών σύγχρονων Ελλήνων. Σουλατσάρει στα ορεινά του θυμικού, βρίζει, «στολίζει», «νοικοκυρεύει» και ενδύεται την πραγματικότητα ως ένα κοστούμι ντουμπλ φας. Που φοριέται, δηλαδή, και από τις δύο πλευρές.

Καταπατά τον νόμο όποτε γουστάρει και τον επικαλείται όταν τον βολεύει. Αναγνωρίζει την αναπηρία μόνο στους «δικούς» του και τη χλευάζει στους «απέναντι». Υπεραμύνεται της «μαγκιάς» του να κρατά, ως δήμαρχος, διπλά βιβλία και καταγγέλλει λογιστικές ατασθαλίες άλλων. Στοχοποιεί και φωνάζει ότι τον στοχοποιούν. Απειλεί και θεωρεί ότι απειλείται. Διεκδικεί το δικαίωμα στην αψάδα ενός αθυρόστομου, καθημερινού Σφακιανού όταν παίρνει φόρα και καταφεύγει στο επίσημο ένδυμα της εξουσίας όταν επιβάλλεται να φρενάρει. Το «κοστούμι» του κυρίου Πολάκη απέξω είναι υπουργικό και από μέσα φοριέται ως βράκα και μεϊντάνι. Με απαραίτητο αξεσουάρ την κατσούνα.

Αυτή η επιμέρους ταύτιση με απωθημένα και ορμέφυτα ήταν η αιτία που, στις πρόσφατες εκλογές, πήρε την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Περιφέρεια των Χανίων, από τον μετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη. Ο λόγος που το κόμμα του, εμμέσως πλην σαφώς, στήριξε το «δόγμα Πολάκη» περί φυλάκισης αντιπάλων ως προϋπόθεση διατήρησης της εξουσίας. Ή βρήκε επίσημους χειροκροτητές, με μουσική υπόκρουση εννέα όγδοα, όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης. Αν δεν έχουμε λίγο Πολάκη μέσα μας, έχουμε κάπου γύρω μας.

Στο χωριό μου λένε κάτι απόλυτα περιγραφικό για ανθρώπους σαν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας. «Κάνε με τρελό να με φοβάται ο κόσμος». Νομίζω μάλιστα ότι και οι ίδιοι κρυφοκαμαρώνουν όταν το ακούνε, ακόμη και όταν λέγεται επιτιμητικά. Είναι ένα είδος ασυλίας που παρέχει ο τσαμπουκάς (και ξέρουμε πού οδηγούν αυτές οι συμβάσεις, αλλά δεν έχει σχέση με το θέμα μας). Στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη ένα είδος ασυλίας εκπορευόταν και από την υπουργική και τη βουλευτική του ιδιότητα. Μόνο που ο υπουργός και ο βουλευτής, τη σφακιανή ή την οιασδήποτε προέλευσης αψάδα τους οφείλουν να την κρεμάσουν, μαζί με την κατσούνα ή τη μαγκούρα τους, στο πορτμαντό έξω από το γραφείο τους. Ο πρώην υπουργός την έβαλε μέσα μαζί με τα κοψίδια και τα καρτούτσα που γέμιζαν κάθε τόσο το υπουργικό τραπέζι. Και την επένδυσε σε θάψιμο τρία μέτρα κάτω από τη γη, σε παλικαρισμούς, σε παραληρηματικές υβριστικές αναρτήσεις, σε ηχογραφήσεις τηλεφωνημάτων.

Τα παραπάνω δεν συνάδουν με την υπουργική ιδιότητα. Συγχρόνως όμως δεν συνάδει με την αψάδα και την επικαλούμενη λεβεντιά το κρυφτό πίσω από τα φουστάνια της εξουσίας. Ούτε η διαμαρτυρία ότι θέλουν να τον δικάσουν ως απλό πολίτη. Και επειδή λέγαμε για κοστούμια, πολύ φοβάμαι ότι ο κύριος Πολάκης έχει, προς το παρόν, σοβαρό πρόβλημα με την γκαρνταρόμπα του.

ΤΟΥ Ι.Κ.ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ

Μια βασική προϋπόθεση για να είμαστε καλοί φίλοι είναι να κάνουμε καλούς λογαριασμούς. Και στη δημοκρατία τους καλύτερους λογαριασμούς τους διασφαλίζει το κράτος δικαίου.

Παράδειγμα πρώτο. Ο εισαγγελέας ζητάει την άρση της ασυλίας του Πολάκη επειδή μαγνητοφωνούσε παράνομα τον Στουρνάρα κι επειδή κάποιος άλλος πολίτης τον έχει μηνύσει για συκοφαντία.

Κανένα πρόβλημα. Θα αρθεί η βουλευτική ασυλία του πρώην υπουργού, θα πάει στον εισαγγελέα και μετά στο ακροατήριο να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Το καλαμπούρι που υποστήριξαν ο Πολάκης κι ο Τζανακόπουλος ότι (δήθεν) αφορούν «ζητήματα που σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα» είναι φυσικά μόνο για ηλιθίους ή για αγρίους.

Πού ξανακούστηκε ότι η ιδιότητα του υπουργού περιλαμβάνει την παράνομη ηχογράφηση τηλεφωνικών συνομιλιών και τη συκοφαντία ενός ανθρώπου;

«Να τα πούμε όλα!» φωνάζει τώρα ο Πολάκης. Καμία αντίρρηση. Οι δικαστικές αίθουσες άλλωστε είναι γεμάτες από εξομολογήσεις.

Παράδειγμα δεύτερο. Ενας από τους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis καταθέτει πρόσφατα στον εισαγγελέα ότι κατά την πρώτη κατάθεσή του υπέστη πιέσεις από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης - τη φίλη της μαμάς του Τζανακόπουλου!

Τον πίεζε να καταθέσει κατά πολιτικών προσώπων και να χαρακτηριστεί μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Ο μάρτυρας υποστηρίζει επίσης ότι αλλοίωσαν την κατάθεσή του κι έγραψαν άλλα από εκείνα που είπε.

Φυσικά δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο. Ο μάρτυρας ή η φίλη της κυρίας Τζανακοπούλου; Αλλά δεν πρέπει κάποιος να ερευνήσει ποιος έχει δίκιο;

Παράδειγμα τρίτο. Εχει καταγγελθεί από την τότε αντιπολίτευση, από γνωστούς δικαστικούς και από τον Τύπο η ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα ότι επικεφαλής ήταν ένας υπουργός, ο επονομαζόμενος και «Ρασπούτιν», ο οποίος δρούσε από κοινού με κάποιους άλλους πολιτικούς, δύο (;) εκδότες και μερικούς δημοσιογράφους.

Πέραν των άλλων, το κύκλωμα διασφάλιζε ασυλία ή ακαταδίωκτο στους συνεργάτες του. Κοινώς «πάγωνε» διάφορες υποθέσεις (ποινικές και αστικές) των εκδοτών και των δημοσιογράφων που το αποτελούσαν ώστε να μη φτάνουν στο ακροατήριο.

Αυτό ονομάζεται παρακώλυση δικαιοσύνης και αποτελεί αξιόποινη πράξη.

Είναι προφανές ότι η διάλυση του παραδικαστικού κυκλώματος και η παραδειγματική τιμωρία όσων το συγκρότησαν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση αποκατάστασης του κράτους δικαίου.

Οι καλοί λογαριασμοί όμως επιβάλλουν να «ξεπαγώσουν» και οι υποθέσεις των προαναφερθέντων που αράχνιαζαν στα συρτάρια - είναι πολλές... Ωστε να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της.

Καταρχήν επειδή έτσι δουλεύουν οι δημοκρατίες.

Κι επειδή αν θέλουμε να είμαστε καλοί φίλοι, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε τους καλούς λογαριασμούς.

"ΤΑ ΝΕΑ", 25/07/19



ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τέλος ασυλίας για τον Παύλο Πολάκη και γενικότερα για την πρακτική του πολακισμού σηματοδοτεί η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, η οποία με πλειοψηφία 8 - 2 εισηγείται στην Ολομέλεια (θα συνέλθει για το θέμα στις 31 Ιουλίου) την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τις δύο υποθέσεις που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από τον περασμένο Μάρτιο: την αυτεπάγγελτη δίωξη που είχε ασκηθεί εναντίον του για ενδεχόμενη παράνομη καταγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τη δίωξη έπειτα από μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον του ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Παρά το ήπιο κλίμα που επικράτησε στις προγραμματικές δηλώσεις, στη ΝΔ δεν ξεχνούν τον πολακισμό με τον οποίο ταυτίστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Και ναι μεν η διακηρυγμένη πρόθεση της ΝΔ είναι να γυρίσει σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις και ακραίες οξύτητες, ωστόσο θεωρούν ότι οι πρακτικές Πολάκη δεν πρέπει να περάσουν στη λήθη.

Παρά τις συνθήκες πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που πυροδοτεί το θέμα, η επιλογή της ΝΔ να προχωρήσει τόσο γρήγορα - στην πρώτη κοινοβουλευτική διαδικασία μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης - σε μια κίνηση ένδειξης πυγμής υποδηλώνει τη βούλησή της να επενδύσει πολιτικά στο θέμα. Στο Μαξίμου, άλλωστε, θεωρούν ότι η τοξικότητα Πολάκη θα συνεχίσει να προκαλεί πολιτικά εγκαύματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, η χθεσινή κίνηση στοχεύει και σε αυτό - όπως άλλωστε και η προειλημμένη απόφαση να διαβιβαστούν προσεχώς στη Δικαιοσύνη και οι δικογραφίες που αναφέρονται στον Πάνο Καμμένο.

Εντονες αντιδράσεις. Για τη χθεσινή απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής, έντονες είναι οι αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει ρεβανσιστικές μεθοδεύσεις και παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής με στόχο την πολιτική δίωξη Πολάκη. Ο ίδιος κλήθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας και ζήτησε να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή καθώς θεωρεί ότι τα αδικήματα που του αποδίδονται τελέστηκαν κατά την εκτέλεση των υπουργικών καθηκόντων του.

Το ίδιο επιχείρημα επικαλέστηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Δημήτρης Τζανακόπουλος παραπέμποντας στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και κατηγόρησε την πλειοψηφία για στημένη διαδικασία - παρωδία. Ωστόσο, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση συντάχθηκαν με την άποψη ότι θα πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία του και να εκδικαστούν οι υποθέσεις από τα ποινικά δικαστήρια. Ο Τζανακόπουλος καταλόγισε στη ΝΔ «πολιτική δειλία» προτρέποντάς την «αν θέλει να εκδικηθεί τον Παύλο Πολάκη για όσα έχει στο παρελθόν αποκαλύψει, να βρει το σθένος να το κάνει σε Ειδικό Δικαστήριο και όχι κρυπτόμενη».

Οξεία αντίδραση υπήρξε και για το ότι δεν δόθηκε στον Πολάκη η τριήμερη προθεσμία που προβλέπει ο Κανονισμός από την κλήτευσή του έως την εξέταση της υπόθεσής του, ενώ ο Τζανακόπουλος αποχώρησε καταγγέλλοντας ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν είχε την αρμοδιότητα να κρίνει ένα θέμα που εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Το σκεπτικό όμως που υπερίσχυσε ήταν ότι τα εν λόγω αδικήματα δεν έχουν καμία σχέση με τα υπουργικά καθήκοντα και ότι η Βουλή έσπευσε να εξετάσει το ζήτημα Πολάκη καθώς εξέπνεε το τρίμηνο από τη διαβίβαση της δικογραφίας, με αποτέλεσμα η υπόθεση να θεωρούνταν ανέγκλητη.

Θερμός διάλογος. Ενδεικτικός του κλίματος που επικράτησε είναι ο διάλογος ανάμεσα στον Τζανακόπουλο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Χαράλαμπο Αθανασίου:

«Είστε δειλοί. Θέλετε πολιτικές διώξεις. Και δεν θέλετε προκαταρκτική επιτροπή για να μην έρθει να σας τα πει ο Πολάκης στη Βουλή. Κύριε Αθανασίου, δεν είστε δικαστής, είστε πρόεδρος επιτροπής» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς εφαρμόζουμε τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Η προηγούμενη Βουλή δεν τα εφάρμοζε» αντέτεινε ο νέος αντιπρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο Πολάκης είπε ότι αυτά για τα οποία κατηγορείται έγιναν όταν ήταν και επειδή ήταν υπουργός, ενώ τόνισε ότι βρίσκεται στο στόχαστρο διότι αποκάλυψε «τη συμμορία του ΚΕΕΛΠΝΟ». Μάλιστα, αναφερθείς στον Στουρνάρα, επανέλαβε ότι ποτέ δεν τον ηχογράφησε και ότι εκείνος τον έχει στοχοποιήσει διότι «έβγαλε τη γυναίκα του στη φόρα» (για τη διαφημιστική καμπάνια που είχε αναλάβει η εταιρεία της από το ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οσον αφορά τον Πουλή, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει (μέσω ανάρτησής του) «τσογλάνι» και «κλέφτη», ο Πολάκης δεν πήρε τίποτα πίσω. Οπως φέρεται να είπε, «ο Πουλής είναι κλέφτης και από τη στιγμή που είναι κλέφτης θα τον λέω κλέφτη». Μάλιστα, του ζητήθηκε να εξηγήσει πώς γίνεται να αποκαλεί δημοσίως κάποιον «τσογλάνι». Και απάντησε: «Μα αφού είναι τσογλάνι». Ο ίδιος κατηγόρησε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση για «συνταγματική εκτροπή», ενώ προανήγγειλε ότι στην Ολομέλεια της Βουλής θα μιλήσει και θα καταθέσει μια σειρά από έγγραφα «που έχουν να κάνουν με όλα αυτά που αποκάλυψα, γιατί αυτό δεν μπορούν να το σταματήσουν...». Κατά της άρσης της ασυλίας του τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά».

...από το δυσανεσχετούν κομματικό της "ΑΥΓΗΣ", 
ας πρόσεχε/πρόσεχαν!


"Η ΑΥΓΗ", 25/07/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου