οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

"....Το γραφικό νησί πρωτοστατεί στην ανακύκλωση, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), οι κάτοικοί του ανακυκλώνουν σε ετήσια βάση 137 κιλά υλικών ανά άτομο, όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι μόλις 34 κιλά ανά άτομο. Επιπλέον, η καθαρότητα των ανακυκλώσιμων υλικών προς επαναχρησιμοποίηση στους Λειψούς αγγίζει το εξωπραγματικό 96%, με μόνον το υπολειπόμενο 4% να καταλήγει στον ΧΥΤΑ Φυλής. Για τις παραπάνω επιδόσεις, μάλιστα, οι Λειψοί έχουν βραβευτεί στα Best City Awards που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 25/07/19

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΚΟΡΔΑ

Τον δρόμο προς το μέλλον δείχνουν για μια ακόμη φορά οι Λειψοί των 784 κατοίκων. Το ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου έγινε το πρώτο πανελλαδικώς που καταργεί τα πλαστικά μίας χρήσης. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τις δαντελωτές ακτές και τις θάλασσές τους καθαρές αλλά και το χερσαίο φυσικό περιβάλλον αναλλοίωτο, οι Λειψιώτες, με πρωτοβουλία του δημάρχου Φώτη Μάγγου, έλαβαν - κατόπιν συνεδρίασης - την απόφαση να κλείσουν τα πλαστικά μιας χρήσης στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Μάλιστα, η απόφαση κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού ελήφθη και τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή λίγες μόλις ημέρες πριν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει τη βούληση της κυβέρνησης να καταργήσει οριστικά τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης σε ολόκληρη την επικράτεια μέχρι το 2021. Οπως επεσήμανε κατά τις προ ημερών προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, «στις επιχειρήσεις θα δοθούν κίνητρα για την προσαρμογή τους στην κυκλική οικονομία με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επανακατάρτιση των εργαζομένων τους».

«Η απόφασή μας αφενός ελήφθη ύστερα από συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες που θα επηρεάζονταν από αυτή και η συμφωνία ήταν ομόφωνη. Αφετέρου, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά οικολογικών και περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει ως τοπική κοινωνία», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Φώτης Μάγγος.

Το γραφικό νησί πρωτοστατεί στην ανακύκλωση, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), οι κάτοικοί του ανακυκλώνουν σε ετήσια βάση 137 κιλά υλικών ανά άτομο, όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι μόλις 34 κιλά ανά άτομο. Επιπλέον, η καθαρότητα των ανακυκλώσιμων υλικών προς επαναχρησιμοποίηση στους Λειψούς αγγίζει το εξωπραγματικό 96%, με μόνον το υπολειπόμενο 4% να καταλήγει στον ΧΥΤΑ Φυλής. Για τις παραπάνω επιδόσεις, μάλιστα, οι Λειψοί έχουν βραβευτεί στα Best City Awards που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Πέρυσι το καλοκαίρι, εξάλλου, οι Λειψοί εισήγαγαν μια ακόμη πρωτοπορία, καταργώντας τη χρήση των πλαστικών μπουκαλιών. «Αυτό επετεύχθη χάρη στην εγκατάσταση στο νησί μηχανήματος που μετατρέπει το υφάλμυρο νερό από το δίκτυο υδροδότησης σε πόσιμο. Ενδεικτικά, στους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας του υπολογίζεται ότι έχει παράγει ποσότητα νερού που αντιστοιχεί σε 50.000 πλαστικά μπουκάλια του 1,5 λίτρου! Σε ετήσια βάση υπολογίζεται ότι γλιτώσαμε περισσότερα από 150.000 μπουκάλια νερού, σε ένα νησί που δεν έχει πόσιμο νερό. Η μείωση στην κατανάλωση φτάνει στο 80%», σημειώνει ο Φώτης Μάγγος, προσθέτοντας πως η φετινή συλλογική απόφαση για κατάργηση του συνόλου των πλαστικών μιας χρήσης ολοκληρώνει την προσπάθεια για ένα plastic free νησί.

«Πλέον όλοι οι επιχειρηματίες του νησιού συμφώνησαν να χρησιμοποιούν ποτήρια, καλαμάκια και άλλα αναλώσιμα κατασκευασμένα από βιοδιασπώμενα υλικά, μπαμπού ή χαρτί. Η απόφαση αποτελεί προπομπό της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, βάσει της οποίας έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα πλαστικά μίας χρήσης (ποτήρια, πιάτα, καλαμάκια, συσκευασίες φαγητού κ.ά.)», λέει ο δήμαρχος, ο οποίος ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνει εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των ακτών:

«Κατά τη διάρκεια των καθαρισμών καταλάβαμε πόσο επιβαρυντικό είναι για το περιβάλλον το πλαστικό και ιδίως τα πλαστικά μιας χρήσης που όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά. Οταν αυτά διαβρωθούν και διασπαστούν σε εκατομμύρια μικρά κομμάτια είναι αδύνατο να περισυλλεγούν, ενώ πολλά από αυτά μπορεί να μην πετάγονται καν στις παραλίες των Λειψών αλλά να "ταξιδεύουν" μέσω των θαλασσών και να καταλήγουν εδώ. Τα μεγάλα πλαστικά αντικείμενα, όπως οι κουβάδες, είναι δύσκολο να διασπαστούν και εύκολο να περισσυλεγούν. Με ένα καλαμάκι ή ένα ποτήρι καφέ δεν ισχύει το ίδιο».



Πάντως, αυτό που τονίζει ο Φώτης Μάγγος είναι ότι οι παραπάνω ενέργειες δεν αποτελούν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και στοχεύουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού, το οικοσύστημα του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που ο κόλπος Βουρλιά επιλέχτηκε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Μελετών «Αρχιπέλαγος» για τη δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής, όπου θα φιλοξενούνται δελφίνια που ζούσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

«Θέλουμε οι μικροί Λειψοί να αποτελέσουν μεγάλο παράδειγμα διεθνώς για το πώς η τοπική κοινωνία, όταν ενημερώνεται, οργανώνεται και αποκτά οικολογική συνείδηση, μπορεί να φτιάξει ένα πιο "πράσινο" μέλλον για όλους», καταλήγει ο δήμαρχος του νησιού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου