οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

"...Τι δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε από όλο αυτό που συνέβη και το οποίο μάς στοιχειώνει ως χώρα και ως λαό εδώ και έναν χρόνο; Το απίστευτο θέατρο που έπαιξαν υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, του Τσίπρα παρόντος και ηγουμένου του θιάσου, τα μεσάνυχτα εκείνης της μοιραίας βραδιάς. Οταν είχαν καεί δεκάδες άνθρωποι το γνώριζαν και υποδύονταν τους ανήξερους. Αυτό να μην το ξεχάσουμε ποτέ! Μα ποτέ! Γιατί έδειξε τι πάστας άνθρωποι ήταν αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Και κάτι ακόμη: κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει μια ουσιαστική έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι. Οπως για παράδειγμα ποιος έδωσε την εντολή τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να επιχειρούν στην Κινέτα ενώ στο Μάτι καιγόταν κόσμος. ..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 23/07/19


Μαύρη επέτειος

Είκοσι τρεις Ιουλίου σήμερα και η μαύρη επέτειος από την εκατόμβη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν πρέπει να κάνει κανέναν να εφησυχάζει. Ούτε να ξεχνάει. Πρέπει όλοι να θυμόμαστε τι έγινε εκείνη τη μοιραία ημέρα και τι ακολούθησε τις επόμενες. Για το παράλυτο κράτος, τις διαλυμένες υπηρεσίες, τους ανίκανους κρατικούς λειτουργούς και τους επικίνδυνους ερασιτέχνες πολιτικούς που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Τα τρία πρώτα ίσως και να διορθώνονται. Με προσπάθεια, με εκπαίδευση, με αλλαγή νοοτροπίας, με εξαφάνιση του «ωχαδερφισμού». Το τέταρτο δεν διορθώνεται, αντικαθίσταται. Πηγαίνει εκεί που ανήκει. Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Εναν χρόνο μετά σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει στο μαρτυρικό Μάτι, και οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες έρχονται να υπενθυμίσουν σε όλους ότι το μείγμα παράλυτο κράτος - διαλυμένες υπηρεσίες - ανίκανοι κρατικοί λειτουργοί μπορεί να γίνει φονική βόμβα αν συμπληρωθεί με τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα των πολιτικών.

Τι δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε από όλο αυτό που συνέβη και το οποίο μάς στοιχειώνει ως χώρα και ως λαό εδώ και έναν χρόνο; Το απίστευτο θέατρο που έπαιξαν υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, του Τσίπρα παρόντος και ηγουμένου του θιάσου, τα μεσάνυχτα εκείνης της μοιραίας βραδιάς. Οταν είχαν καεί δεκάδες άνθρωποι το γνώριζαν και υποδύονταν τους ανήξερους. Αυτό να μην το ξεχάσουμε ποτέ! Μα ποτέ! Γιατί έδειξε τι πάστας άνθρωποι ήταν αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Και κάτι ακόμη: κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει μια ουσιαστική έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι. Οπως για παράδειγμα ποιος έδωσε την εντολή τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να επιχειρούν στην Κινέτα ενώ στο Μάτι καιγόταν κόσμος. Εγώ αυτό θα το παλεύω μέχρι να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια...

Διάψευση
Δεν προλαβαίνει να εισπράττει διαψεύσεις ο Χρηστάρας ο Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και άλλων τινών στις κυβερνήσεις του «άχαστου» Αλέξη Τσίπρα. Ιδού μία ακόμη, χθεσινή. Προεκλογικά, και με αφορμή μια ανακοίνωση της διοίκησης της Αττικής Οδού ότι θα αυξήσει τα ούτως ή άλλως αλμυρά (λύσσα...) διόδια στον αυτοκινητόδρομο, είχε διατυπώσει την ακόλουθη βλακώδη στη σύλληψή της επιχειρηματολογία ότι (οι της Αττικής Οδού) επιχειρούν «να υλοποιήσουν προεκλογικά ό,τι προσδοκούσαν μετεκλογικά»! Δηλαδή, επειδή δήθεν και καλά θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αττική Οδός αύξησε τα διόδια για να εξοργιστούν οι πολίτες και να υπονομευθεί δι' αυτού του τρόπου ο ΣΥΡΙΖΑ και να εξυπηρετηθεί αντιστοίχως η Νέα Δημοκρατία. Η οποία σε ανταπόδοση αυτής της προσφοράς θα επέτρεπε φυσικά την αύξηση.

Πλην όμως, άτυχος. Διότι χθες ο διάδοχός του στο υπουργείο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, ο γιος του φίλου μου του Αχιλλέα, ξεκαθάρισε στη Βουλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ότι «η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα στο θέμα αυτό, καθώς έχει πολλούς τρόπους αντίδρασης».

Πάλι μέσα έπεσε ο Χρηστάρας στις προβλέψεις…

Το «μυστήριο»
Το δεύτερο που έχω να τον ενημερώσω είναι ότι η υπόθεση της εθνικής οδού Πάτρας - Πύργου, και ειδικότερα το πώς ένα ώριμο κατασκευαστικά έργο που παρέλαβε με το που έγινε υπουργός ματαίωσε τη διαδικασία προκειμένου να το τεμαχίσει σε οκτώ τμήματα και να μην μπορέσει εξ αυτού του λόγου να ξεκινήσει στα τεσσεράμισι χρόνια της υπουργίας του, θα απασχολήσει σύντομα τη Βουλή.

Εχει συγκροτηθεί ήδη φάκελος για τα πεπραγμένα του κ. Σπίρτζη αναφορικά με το εν λόγω έργο, στο οποίο ως γνωστόν τη μερίδα του λέοντος - τέσσερα από τα οκτώ τμήματα - ανέλαβε να κατασκευάσει εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα και του γιου του Γιάννη, κουμπάρου Σπίρτζη. Η εταιρεία αυτή θα κηρυχθεί οσονούπω έκπτωτη λόγω των οικονομικών προβλημάτων του Χρ. Καλογρίτσα και όπως είναι λογικό ολόκληρο το έργο είναι πλέον στον αέρα.

Εγκυρη πηγή μού ανέφερε σχετικά ότι στον ίδιο φάκελο συμπεριλήφθηκαν πρόσφατα και στοιχεία που αφορούν την ανάθεση στην εκπροσωπούμενη από τον Πρ. Εμφιετζόγλου ιταλικών συμφερόντων εταιρεία GD Infrastrutture SRL της κατασκευής των τμημάτων 6 και 8 του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας - Πύργου. Το τμήμα 6 αφορά το τμήμα Κάτω Αχαΐα - Σαγαίικα, προϋπολογισμού 74,3 εκατ. ευρώ, και το τμήμα 8 το τμήμα Μιντιλόγλι - Ανισ. Κόμβος ΒΙΠΕ Πατρών, προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ, αλλά ο ίδιος ο Σπίρτζης είχε αποκλείσει πέρυσι αυτή την εταιρεία από τους διαγωνισμούς για τα κομμάτια του έργου για... 83 λόγους, μεταξύ των οποίων θέματα δεοντολογίας, βαρύτατη έλλειψη αξιοπιστίας και άλλα πολλά. Επίσης ότι η οικονομική της επιφάνεια της επέτρεπε να αναλάβει έργα από 15,5 εκατ. ευρώ και μέχρι προϋπολογισμού 20,6 εκατ. ευρώ - όχι παραπάνω. Αλλά αιφνιδίως της ανατέθηκαν - και όπως προαναφέρω αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας - τα δύο τμήματα που είναι πολλαπλάσιας αξίας των οικονομικών δυνατοτήτων της.

Προ μηνός που είχα αναφερθεί στο θέμα είχα αποκαλέσει την όλη υπόθεση «μυστήριο». Νομίζω ότι σε λίγο καιρό το «μυστήριο» θα λυθεί και κάποιος (κάποιος…) θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο. Για τα περαιτέρω…

Υπουλες φήμες

Κάποιος προβοκάρισε άσχημα τον Γιάννη Μανιάτη, τον πρώην υπουργό, και ο άνθρωπος έχει πάθει την πλάκα του. Υπογείως, και χωρίς να υπάρχει ούτε καπνός ούτε φωτιά, κυκλοφόρησε η ύπουλη φημολογία ότι αναλαμβάνει πρόεδρος στη ΔΕΗ, στη θέση εκείνου του Παναγιωτάκη, ο οποίος τελεί υπ' ατμόν. Φυσικά ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα, αλλά και να το έθετε κάποιος, ο Γιάννης δεν επρόκειτο να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση.

Τελικά με τα πολλά έκανε μια ανάρτηση στο Facebook ότι φεύγει διακοπές στην Κρήτη και από τον Σεπτέμβρη επιστρέφει στα καθηγητικά του καθήκοντα στο Πα.Πει.

Παιδιά, ο Μανιάτης είναι ΠΑΣΟΚ, καθαρόαιμο. Δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, αλλά ούτε και με τον ΣΥΡΙΖΑ - τελειωμένα πράγματα...

Ποταμίσια... κρασιά

Μου διαφεύγει ποιος κάνει τα κουμάντα τώρα στο «Ποτάμι», ειδικά μετά την παραίτηση του Γιώργου Μαυρωτά από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, όταν ως αντιπρόεδρος ανέλαβε γενικός γραμματέας Αθλητισμού, αλλά, συγγνώμη, δεν θα το βασανίσω και περισσότερο. Γύρισε ο Σταύρος ως «ρεπατζής» του Μαυρωτά ή μέχρι να βρει άλλον πρόθυμο να τον διαδεχθεί; Αγνωστο. Οποιος και να ανέλαβε πάντως - εκεί θέλω να καταλήξω, ο άνθρωπος είναι φανερό ότι χρειάζεται διακοπές. Αμεσα. Επειγόντως, που λένε. Δείχνει ταλαιπωρημένος και μαύρες σκέψεις βασανίζουν το κεφάλι του. Προσέξτε, παρακαλώ, απόσπασμα από χθεσινή ανακοίνωση αφορώσα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (ένα απόσπασμα, ενδεικτικό…):

«Ναι, από το πολιτικό σύστημα οι πολίτες απαιτούν ήθος, επαγγελματισμό, ωριμότητα, αποτελεσματικότητα, αλλά όλα αυτά στην Ελλάδα του 2019 δεν θα βρεθούν στο οπλοστάσιο του '21, όπως λένε και ξαναλένε αυτές τις μέρες οι νέοι κυβερνώντες. Η νέα Ελλάδα θέλει μια νέα επανάσταση, δική της. Πολιτισμένη, ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη αλλά επανάσταση».

«Good wines», ήτοι «Καλά κρασιά», έχω να προσθέσω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου