οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΝΑ ΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΑΡΑΓΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΟΤΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΝΟΕΚΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ;...-ΜΟΙΑΖΕΙ ΩΣ ΕΑΝ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΚΑΙ ΔΗ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ!...- ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ...- ΠΑΡΑΘΕΣΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΑΠΟΧΩΡΙΣΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ...- ΤΟ ΚΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΩΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...- ΤΟ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ" ΕΠΙ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ...- ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ, ΕΝΩ Η "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ" ΠΩΣ.. - Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ "ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ"...

Οκτώ κύρια άρθρα, από τον Τύπο της Παρασκευής

"ΤΑ ΝΕΑ", 30/03/18

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/03/18

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η νέα απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η περιπέτεια αυτή θα κρατήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Είναι προφανές ότι η τακτική Ερντογάν είναι να αφήνει το χρόνο να περνά, να μεταφέρει όλο και μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα και να συνδέει εμμέσως αλλά σαφώς την απελευθέρωση τους με την υπόθεση της έκδοσης των 8 τούρκων στρατιωτικών.

Παρά τις προτροπές των ευρωπαίων, στη σύνοδο της Βάρνας, να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης και να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς ο ανεξέλεγκτος τούρκος ηγέτης επιμένει στην ίδια επιθετική τακτική και στη συντήρηση ενός κλίματος έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Παριστάνει μεν ότι τον ενδιαφέρει η συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη συμμόρφωση με τους κανόνες καλής γειτονίας που προαπαιτούνται.

Η ελληνική κυβέρνηση που υποτίμησε πλήρως το περιστατικό, θεωρώντας ότι θα επιλυθεί διά της συνηθισμένης οδού των τοπικών διαπραγματεύσεων, βρίσκεται τώρα εγκλωβισμένη σε μια αμήχανη στάση, ελπίζοντας στις μεσολαβήσεις τρίτων,που αποδεικνύονται όμως ανεπαρκείς. Ο υπουργός Άμυνας,εξαντλείται από την πλευρά τους σε επικοινωνιακά, ανέξοδα και αναποτελεσματικά δήθεν υπερπατριωτικά παιγνίδια, ενώ διάφοροι ανεγκέφαλοι πλασάρουν ακόμα πιο επικίνδυνα παιγνίδια περί ανταλλαγής.

Προφανώς η κατάσταση ούτε απλή είναι, ούτε εύκολα διαχειρίσιμη. Όταν έχεις απέναντι σου ένα Ερντογάν που πουλά άκρατο εθνικισμό και δεν διστάζει να προκαλεί ακόμα και παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας του, είναι σαφές ότι τα περιθώρια συνεννόησης δεν είναι πολλά.

Εξίσου σαφές όμως είναι ότι δεν μπορεί η αιχμαλωσία των δύο να συντηρείται επί μακρόν και η Ελλάδα να περιορίζεται σε εκκλήσεις. Ο μόνος δρόμος που έχει η ελληνική πλευρά είναι να κινητοποιήσει όλες τις διπλωματικές της δυνάμεις και να αναζητήσει την ουσιαστική - και όχι μόνο τη λεκτική - στήριξη των συμμάχων στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και οπουδήποτε αλλού. Και βέβαια να διαμορφώσει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο που θα αποτελεί την ασπίδα απέναντι στις όποιες τουρκικές προκλήσεις.

"ΤΟ ΒΗΜΑ", ηλεκτρονική έκδοση


"Φιλελεύθερος", 30/03/18 
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 30/03/18



"Η ΑΥΓΗ", 30/03/18



"Εφ.Συν", 30/03/18

"ΕΘΝΟΣ", 30/03/18

βεβαίως, να αναφέρουμε πως η κυπριακή κοινωνία για μια ακόμη φορά αντιδρά εκ των υστέρων, όπως και οι αρμόδιοι. Συνήθως κατόπιν εορτής. Την ίδια ώρα, παρακολουθούμε με έκπληξη αλλά και έντονο προβληματισμό τον τρόπο με τον οποίο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, κάποιοι εκ των μελών της για να είμαστε ακριβείς, διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται ακόμη και σήμερα το θέμα. Δυστυχώς για κάποια μέλη της Ιεράς Συνόδου, κάποιους ιεράρχες, η υπόθεση αυτή αντιμετωπίσθηκε αγνοώντας τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Δεν θα ασχοληθούμε με αναφορές μελών του Ιερατείου, που βλέπουν συνωμοσίες πίσω από τα δημοσιεύματά μας, γιατί είναι προφανές πως επιστρατεύουν αυτές τις μεθόδους για να μην απαντήσουν για τις ευθύνες που φαίνεται να έχουν. Ο «Φ» δημοσίευσε πρακτικά της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, τα οποία είναι αρκούντως αποκαλυπτικά για τις τοποθετήσεις όσων συμμετείχαν. Ο καθένας μπορεί να κρίνει από την ανάγνωση και μόνο των πρακτικών και να αξιολογήσει τις τοποθετήσεις όσων τοποθετήθηκαν.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ, την ίδια ώρα, να αναφερθούμε και στα όσα παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει σεβασμός στην Έλενα, ενώ αξιοποιείται μια τραγική υπόθεση για να εκτονωθούν κάποιοι. Αυτή είναι κατάντια. Η ιστορία της Έλενας Φραντζή έγινε γνωστότερη μετά το θάνατό της. Η Έλενα Φραντζή βίωσε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής της τη βία. Είχε καταγγείλει τον ιερέα, η οικογένεια τού οποίου ήταν ανάδοχη, για σεξουαλική παρενόχληση. Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό, εκδικάστηκε και ο ιερέας κατέληξε στη φυλακή για δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να καθαιρεθεί από το λειτούργημά του. Αυτή είναι η ιστορία, που δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

ΑΠΟ τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, λοιπόν, προκύπτουν μια σειρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να απασχολήσουν το κράτος και την κοινωνία. Ο ρόλος των κρατικών υπηρεσιών ευημερίας, που κρίνονται για τη διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Κρίνεται, παράλληλα, γενικότερα για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται παρόμοιες υποθέσεις. Στην περίπτωση της Έλενας κατόπιν εορτής, ελπίζουμε πως σε άλλες να κινηθούν προληπτικά. Η υπόθεση της Έλενας, που είχε δυστυχώς τραγική κατάληξη, φέρνει στο προσκήνιο τις αδυναμίες του κράτους και των υπηρεσιών του. Ο ρόλος των υπηρεσιών, της Ιεράς Συνόδου έχουν αναλυθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του, τις ενέργειές του, τις παραλείψεις του.

ΜΕ αφορμή αυτή την τραγική υπόθεση, ελπίζουμε να γίνουν βήματα βελτίωσης. Αυτό που κρατάμε είναι οι αναφορές της υπουργού Εργασίας, η οποία ανέφερε πως «εκείνο το οποίο έχει σημασία και πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα τελευταία χρόνια έγινε μια τεράστια προσπάθεια έτσι ώστε να μπορούν αυτές οι τραγικές περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, να δίνεται κάθε βοήθεια σε αυτά τα παιδιά με το Σπίτι του Παιδιού, έτσι ώστε να μπορούν επιστημονικές ομάδες να αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα και να επιφέρουν τα ορθά αποτελέσματα».


"Ο Φιλελεύθερος", 30/03/18

"αλήθεια",
30/03/18



 

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 30/03/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 30/03/18

"ΠΟΛΙΤΗΣ", 29/03/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου