οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

"...Αν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας ακόμη και μετά τη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών, απειλούσε θεούς και δαίμονες, εντούτοις στη Βάρνα δεν το έκανε. Αν θα το κάνει εκ νέου εφεξής, θα φανεί, ωστόσο για την ώρα το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι ανοιχτό. Ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε στα προαναφερόμενα ζητήματα όπως είπαμε, αλλά κάλεσε την ΕΕ να δράσει με την Τουρκία σε όλα τα διεθνή θέματα. Δεν θα είναι λοιπόν λογικό να καλεί σε συνεργασία για εξεύρεση λύσης και αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Συρία για παράδειγμα, και την ίδια ώρα να επαναλαμβάνει παλιές συμπεριφορές στην κυπριακή ΑΟΖ ή να αφήσει να «παγώσει» το θέμα των δυο στρατιωτικών, το αμέσως επόμενο διάστημα...."

Aπό την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" Κύπρου




Χαμηλοί τόνοι και δίαυλοι επικοινωνίας στη Βάρνα
Καμία δεσμευτική πρόταση για τα θέματα της Κύπρου και των Ελλήνων στρατιωτικών εκ μέρους της Τουρκίας
Του Μιχάλη Τσικαλά

«Έγινε αυτό που θέλαμε. Μεταφέρθηκαν και ειπώθηκαν στη Βάρνα τα συμπεράσματα της Συνόδου των αρχηγών κρατών, με αναφορά στη θετική προσπάθεια που πρέπει να κάνει η Τουρκία για λύση του κυπριακού. Ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει, η διαδικασία θα συνεχιστεί». Με αυτό τον τρόπο αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία συνόψιζαν στην «Κ» τα όσα έλαβαν χώρα στη Βάρνα, οπτική που προϋπήρχε και πριν την έναρξη της Συνόδου. Καταγράφεται από τη μια η ικανοποίηση, που επί της ουσίας ειπώθηκαν στην παρουσία Ερντογάν, όσα καταγράφηκαν στις Βρυξέλλες. Από την άλλη, η διαδικασία της επικοινωνίας ανάμεσα στις πλευρές παραμένει ανοιχτή.

Γεγονός που συνάδει με το ότι ακόμη και τη Δευτέρα το απόγευμα, αναλύσεις σε Λευκωσία και Αθήνα τόνιζαν πως δεν αναμενόταν η εν λόγω Σύνοδος να ολοκληρωθεί με κάποιο θεαματικό συμπέρασμα. Θα ήταν το πρώτο βήμα για την επόμενη Σύνοδο, σενάριο που είναι ενδεικτικό ότι άρχισε μάλιστα να κυκλοφορεί πριν καν ολοκληρωθεί η Σύνοδος της Βάρνας. Και το επιβεβαίωσε κατόπιν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα με το ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, μαζί με τον ντοσιέ των αιτημάτων υπό μάλης είχε καταδείξει τις τελευταίες ώρες και την πρόθεσή του να χαμηλώσει από την πλευρά του τους τόνους.

Έτσι, με μια πρώτη ανάγνωση, τρία είναι τα ζητήματα που ξεχωρίζουν από τη Σύνοδο στη Βάρνα.

Πρώτον, οι αναφορές του Ντόναλντ Τούσκ στο δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της. Που έγκειται μέσα στο σεβασμό που πρέπει να δείχνει η Τουρκία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Δεύτερον, οι αναφορές Γιούνκερ στην κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, με την νουθεσία προς Ερντογάν το ζήτημα να έχει λήξει μέχρι το Πάσχα.

Τρίτον, η καμία τοποθέτηση επί της ουσίας από τον Ερντογάν, στα ζητήματα αυτά.

Η ανάλυση

Αν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας ακόμη και μετά τη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών, απειλούσε θεούς και δαίμονες, εντούτοις στη Βάρνα δεν το έκανε. Αν θα το κάνει εκ νέου εφεξής, θα φανεί, ωστόσο για την ώρα το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι ανοιχτό. Ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε στα προαναφερόμενα ζητήματα όπως είπαμε, αλλά κάλεσε την ΕΕ να δράσει με την Τουρκία σε όλα τα διεθνή θέματα. Δεν θα είναι λοιπόν λογικό να καλεί σε συνεργασία για εξεύρεση λύσης και αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Συρία για παράδειγμα, και την ίδια ώρα να επαναλαμβάνει παλιές συμπεριφορές στην κυπριακή ΑΟΖ ή να αφήσει να «παγώσει» το θέμα των δυο στρατιωτικών, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Βάρνα αν μη τι άλλο, έδωσε μια ευκαιρία στις πλευρές να πουν εκείνα που ήθελαν και να σταθούν σε γεγονότα που τις απομάκρυναν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και εντεύθεν. Το θέμα της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πορεία της χώρας, συνέπλευσαν με τα όσα πράττει η Άγκυρα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και με την εισβολή στο Άφριν, και γι αυτό από πλευράς ΕΕ ομαδοποιήθηκαν απέναντι στον Πρόεδρο της Τουρκίας. Ο οποίος φάνηκε να κάνει ορισμένα βήματα συναίνεσης.

Τα μηνύματα που ήθελε να περάσει η ΕΕ τα πέρασε, ο Ντόναλντ Τούσκ ήταν πιο έντονος από τον Γιούνκερ σε αρκετά σημεία, ωστόσο ήταν και εκείνος που τόνισε ότι καμία συμπαγής λύση ή απόφαση δεν πάρθηκε στη Βάρνα. Η διαδικασία της επικοινωνίας όμως μένει ανοιχτή, κι αυτή είναι που από εδώ και στο εξής θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει ο διπλωματικός παράγοντας. Να κρατήσει ανοιχτά αυτά τα κανάλια και την πολιτική χαμηλών τόνων, σε ύψιστης πολιτικής σημασίας ζητήματα, μέχρι και τη Σύνοδο του Ιουνίου οπότε και όλα θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου