οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

"...Θεωρούμε ότι το σύστημα εξωτερικών εγγυήσεων αποτελεί έναν αναχρονισμό. Η παρουσία ξένων στρατευμάτων επίσης δεν αποτελεί στοιχείο στήριξης της σταθερότητας. Η Κύπρος όντας πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως επίσης ενεργό μέλος άλλων πολυμερών συναντήσεων και forum, δικαιούται να υπολογίζει στην υποστήριξη και βοήθειά τους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μοναδική αναγνωρισμένη νόμιμη δομή, που φέρει την ευθύνη στήριξης της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να εγγυάται τη δίκαιη και συνολική εφαρμογή μιας μελλοντικής συμφωνίας επανένωσης του νησιού...."

Η συνέντευξη, από το "Φιλελεύθερο"


ανόκρανοι» του ΟΗΕ οφείλουν να διαδραματίσουν τον σταθεροποιητικό τους ρόλο και στο μέλλον».

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Μόσχας σε μια μελλοντική Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή των μονίμων αντιπροσώπων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει σε μια δίκαιη και ολόπλευρη συζήτηση των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού». Για την πώληση του συστήματος S-400 στη Ρωσία, ο κ. Οσάτσι είπε πως «τα συγκεκριμένα θεωρούνται αποκλειστικά αμυντικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς. Δεν αποτελούν καμιά απειλή για τα γειτονικά κράτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στ. Οσάτσι: Οι Κύπριοι έχουν τη μοίρα στα χέρια τους

Πριν αλλά και μετά τις πενταμερείς συνόδους σε Γενεύη και Κραν Μοντάνα για το Κυπριακό, είχατε δηλώσει την ετοιμότητά σας ως Ρωσική Ομοσπονδία να συμμετάσχετε σε Διάσκεψη για την Κύπρο. Από τη στιγμή που δεν έχετε κληθεί δύο φορές, πώς θα γίνει αυτό στη συνέχεια; Να κληθείτε δηλαδή σε μια νέα Διάσκεψη;


–Σύμφωνα με τις διεθνώς επικρατούσες διπλωματικές πρόνοιες, η σύνθεση των μετεχόντων οποιασδήποτε συνάντησης καθορίζεται από τους διοργανωτές της. Ταυτόχρονα είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή των μονίμων αντιπροσώπων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει σε μια δίκαιη και ολόπλευρη συζήτηση των εξωτερικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος. Όπως είναι γνωστό, τελικά, οι αρχές διευθέτησης του Κυπριακού είναι καταγραμμένες στα αντίστοιχα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι δε τελικές συμφωνίες των μετεχόντων στον διακοινοτικό διάλογο επίσης προβλέπεται όπως επισφραγιστούν μέσω της έγκρισης σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα αυτή υποστηρίζεται και από την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ακόμη μια φορά αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιντίρ Πούτιν.

Πώς βλέπετε τον ρόλο σας σε μια νέα φάση του Κυπριακού, όταν και όποτε επαναρχίσει;

–Δεν έχει αλλάξει τίποτε στις προσεγγίσεις της Ρωσίας όσον αφορά το Κυπριακό. Όπως και πριν, εμείς εξακολουθούμε να στηρίζουμε μια συνολική και δίκαιη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπό την έννοια αυτή υποστηρίζουμε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, δηλαδή ότι οι μετέχοντες στη διαδικασία των συνομιλιών πρέπει μόνοι τους να συμφωνήσουν για τις παραμέτρους επανέναρξης του διαλόγου. Εμείς θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λογική πρωτοβουλία, που θα προέρχεται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Εξακολουθούμε να έχουμε την πεποίθηση ότι οποιεσδήποτε έξωθεν επιβαλλόμενες συνταγές, όπως επίσης οποιαδήποτε επινοηθέντα χρονοδιαγράμματα, δεν μπορούν να υποβοηθήσουν τον στόχο για την επανένωση του νησιού.

Πώς προσεγγίζετε εσείς ως Ρωσία το θέμα των εγγυήσεων; Έχετε κάποιες ιδέες;
–Θεωρούμε ότι το σύστημα εξωτερικών εγγυήσεων αποτελεί έναν αναχρονισμό. Η παρουσία ξένων στρατευμάτων επίσης δεν αποτελεί στοιχείο στήριξης της σταθερότητας. Η Κύπρος όντας πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως επίσης ενεργό μέλος άλλων πολυμερών συναντήσεων και forum, δικαιούται να υπολογίζει στην υποστήριξη και βοήθειά τους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μοναδική αναγνωρισμένη νόμιμη δομή, που φέρει την ευθύνη στήριξης της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να εγγυάται τη δίκαιη και συνολική εφαρμογή μιας μελλοντικής συμφωνίας επανένωσης του νησιού. Στην Κύπρο ασκεί αποτελεσματικά την ειρηνευτική δραστηριότητά της η ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η Ρωσία με συνέπεια υποστηρίζει τη διατήρηση της εντολής της, χωρίς αλλαγές. Θεωρούμε ότι οι «κυανόκρανοι» του ΟΗΕ οφείλουν να διαδραματίσουν τον σταθεροποιητικό τους ρόλο και στο μέλλον.

Υπάρχει σχεδιασμός για ανταλλαγή επισκέψεων σε ψηλό επίπεδο;

–Η αναφερθείσα από εμένα ανωτέρω πρόσφατη συνάντηση των ηγετών της Ρωσίας και της Κύπρου αποτελεί τη συνέχεια μεγάλου αριθμού επαφών μεταξύ της ηγεσίας των κρατών μας, που πραγματοποιήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε αυτή την τάση. Έτσι, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης διαβίβασε πρόσκληση προς τον κ. Βλαντιμίρ Πούτιν όπως επισκεφθεί το νησί σας. Πιστεύω ότι όσον αφορά τις συγκεκριμένες διαδικασίες και συμφωνίες για νέες επισκέψεις, μεταξύ των οποίων και σε υψηλό επίπεδο, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε μετά τα βασικά εσωτερικά πολιτικά γεγονότα που αναμένονται στις χώρες μας, εννοώ τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο 2018 και στη Ρωσία τον Μάρτιο 2018.

Η απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ
Τι προκαλεί για την περιοχή η απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ;

-Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ έχει ήδη προκαλέσει ευρεία διεθνή αντίδραση, περιλαμβανομένης άμεσα της Μέσης Ανατολής. Η θέση της Ρωσίας στο θέμα της διευθέτησης του Μεσανατολικού παραμένει ως θέση αρχών και αναλλοίωτη – τασσόμαστε υπέρ ειρηνικής συνύπαρξης των Ισραηλιτών και των Παλαιστινίων στο έδαφος δύο χωριστών κρατών. Η δε παρούσα προσέγγιση του Λευκού Οίκου, ως ελάχιστον, δεν συμβάλλει σε οποιανδήποτε προώθηση σ’ αυτό το θέμα και είναι φανερό ότι θα οδηγήσει σε διάσπαση ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα. Η δήλωση του Ντ. Τραμπ χωρίς αμφιβολία προκαλεί ανησυχία και διακινδυνεύει να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση όσον αφορά στην κατάσταση των παλαιστινιακο-ισραηλινών σχέσεων, τόσο ειδικά, όσο και ευρύτερα. Οι πλευρές σε παρόμοιες συνθήκες πρέπει να επιδεικνύουν συγκράτηση και να αποκλείουν τέτοιες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας

Μετά τη Συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για την πώληση των S-400 φαίνεται πως οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν αποκατασταθεί μετά το επεισόδιο με την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους. Η ενίσχυση εξοπλιστικά της Τουρκίας δεν αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή; Στην Κύπρο δεν είδαν με καλό μάτι αυτή τη συμφωνία.
–Είμαστε γνώστες κάποιων διαθέσεων που επικρατούν στην Κύπρο σε σχέση με το θέμα αυτό. Την ίδια όμως στιγμή η ηγεσία της Ρωσίας επανειλημμένα επέσυρε την προσοχή των ξένων εταίρων μας, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα συστήματα θεωρούνται αποκλειστικά αμυντικά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς. Δεν αποτελούν καμιά απειλή για τα γειτονικά κράτη.

Η Κύπρος προσπαθεί να αναπτύξει την σταθερότητα και σε άλλες χώρες
Πώς η Μόσχα θέλει να επεκτείνει τις σχέσεις της με την Κύπρο και πολιτικά, οικονομικά, αλλά και αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση της Κύπρου;
–Η Μόσχα έχει διευρύνει σημαντικά τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου κατά τη διάρκεια αρκετών χρόνων έχουν αναπτυχθεί στενές και εποικοδομητικές σχέσεις, γεγονός που απορρέει σε μεγάλο βαθμό από τη θρησκευτική και ιστορική εγγύτητα των λαών μας, τα αγαθά και φιλικά αισθήματα, τα οποία αισθάνονται μεταξύ τους οι κάτοικοι των δύο χωρών. Ο διμερής μας διάλογος και οι αμοιβαίες σχέσεις μας είναι μοναδικές, τόσο σε διαστάσεις όσο και ποικιλία, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πολιτικο-οικονομικών και κοινωνικο-πολιτιστικών κατευθύνσεων. Πρόσφατη επιβεβαίωση του υψηλού επιπέδου πολιτικής συνεργασίας αποτέλεσαν οι συνομιλίες που είχαν μεταξύ τους στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Οι ηγέτες των δύο κρατών εξέτασαν λεπτομερώς τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τη διμερή και διεθνή ημερήσια διάταξη που είχαν ενώπιόν τους και υπέγραψαν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τα επόμενα τρία χρόνια (2018-2020). Αυτό το σημαντικό έγγραφο καθορίζει λεπτομερειακά τους τομείς αμοιβαίου συμφέροντος, καθορίζοντας την πορεία περαιτέρω ενίσχυσης των πολύπλευρων αλληλοενεργειών. Μπορώ να σας αναφέρω ότι στο πρόγραμμα αυτό βρήκαν την αντανάκλασή τους πέραν των 40 τομέων διμερούς συνεργασίας. Χωρίς αμφιβολία, ρόλο καταλύτη για τις ρωσο-κυπριακές εμπορο-οικονομικές συναλλαγές θα διαδραματίσουν οι υπογραφείσες συμφωνίες στο τέλος της συνάντησης της Μόσχας στους τομείς εκμοντερνισμού των οικονομιών, των μεταφορών και των πληροφοριακών τεχνολογιών. Εμφανής μαρτυρία της ενίσχυσης των ρωσο-κυπριακών σχέσεων αποτελεί η έντονη δραστηριότητα των Ρώσων επιχειρηματιών στο νησί, όπως επίσης ο μεγάλος όγκος των χρηματιστηριακών και επενδυτικών ανταλλαγών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τα υλοποιούμενα, από Ρώσους στην Κύπρο, μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Στο νησί διατηρούν ως έδρα τους αντιπροσωπείες μεγάλου αριθμού ρωσικών εταιρειών και οργανισμών. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσων έχουν εγκατασταθεί εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμμετέχοντας ενεργά στην κοινωνικο-οικονομική ζωή της Κύπρου. Για να μην αναφερθώ στους τουρίστες από τη χώρα μας, η ετήσια άφιξη των οποίων φτάνει σταδιακά στον αριθμό του ενός εκατομμυρίου ετησίως. Θεωρώ ότι το συγκεντρωθέν δυναμικό αποτελεί καλή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Αδιαμφισβήτητα, η γεωστρατηγική τοποθεσία της Κύπρου, που βρίσκεται στο σημείο συνάντησης ηπείρων, που ενώνει την Ευρώπη με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, έχει τη θετική επίδρασή της. Σημαντικό, επίσης, είναι και το γεγονός ότι η Κύπρος δεν αποτελεί μονάχα ένα από τα κέντρα σταθερότητας και ευημερίας σ’ αυτό το μέρος της Μεσογείου, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να αναπτύξει αυτή τη σταθερότητα και σε άλλες χώρες, σε μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από αστάθεια.
Αγαπημένη πόλη η Λεμεσός, 40.000-50.000 οι Ρώσοι στην Κύπρο
Στην Κύπρο υπάρχει μια μεγάλη ρωσική κοινότητα, που ζει και δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Γνωρίζετε πόσοι είναι; Τι σημαίνει για την κυπριακή οικονομία αυτή η παρουσία;

– Με βάση ανεπίσημα στοιχεία, στην Κύπρο αυτή τη στιγμή ζουν από 40.000 έως 50.000 Ρώσοι. Η αγαπημένη κυπριακή πόλη των συμπατριωτών μας, χωρίς αμφιβολία, θεωρείται η Λεμεσός, στην οποία διαμένει το βασικό μέρος της ρωσικής διασποράς. Σημαντικό κομμάτι των συμπολιτών μας που ζουν στο νησί είναι επιχειρηματίες και πρόσωπα με ψηλά εισοδήματα. Οι Ρώσοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη τέτοιων τομέων της κυπριακής οικονομίας όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, ως επίσης τα ακίνητα, οι οικοδομές και οι τεχνολογίες πληροφοριών. Οι δραστηριότητές τους επίσης είναι αισθητές στον τομέα των επενδύσεων και ως μεσίτες. Εδώ θα πρέπει να λεχθεί ότι ως αποτέλεσμα της επιτυχούς κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται σ’ αυτούς τους τομείς, το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας προς το κυπριακό νομικό πλαίσιο κατά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί. Γενικά μιλώντας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις εκτιμήσεις των επιτόπιων αναλυτικών πρακτορείων, η ρωσική επιχειρηματικότητα θεωρείται ως ένα σημαντικό και αυξανόμενο τμήμα της οικονομίας της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου