οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

"...Στην περίπτωση της Ελλάδας, καθ' υπερβολή, τον Απρίλιο του 2018 αρχίζει η διαδρομή προς τον 9ο μνημονιακό χρόνο με τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης να είναι τον Αύγουστο να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο και να μην προκύψει τέταρτο, για το οποίο ήδη μιλά η αντιπολίτευση. Και το στοίχημα είναι στην παρτίδα σκάκι που θα παιχτεί εάν θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, η χώρα κερδίσει τη ζωή της και δεν βυθιστεί πάλι στο σκοτάδι. Αυτός είναι και ο πιο κομβικός σταθμός σε αυτό το κρίσιμο έτος, κατά το οποίο θα παιχτούν πολλά για αρκετούς και από το πόσο καλοί σκακιστές θα αποδειχθούν ορισμένοι θα κριθεί και η πορεία τους...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 29-31/12/17
Το θέμα του Άρη Ραβανού

Στην εμβληματική ταινία «η έβδομη σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, ο ιππότης (Μαξ φον Σίντοφ) επιστρέφοντας από τις σταυροφορίες στην πατρίδα του, απ' όπου έλειψε για εννέα χρόνια, συναντά τον Θάνατο (Μπένγκτ Εκεροτ) μεταμφιεσμένο σε μαυροντυμένο άντρα και παίζουν μια παρτίδα σκάκι: αν ο ιππότης κερδίσει την παρτίδα, κερδίζει και τη ζωή του, μόνο που ηττήθηκε και ο Θάνατος τον πήρε μαζί του.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, καθ' υπερβολή, τον Απρίλιο του 2018 αρχίζει η διαδρομή προς τον 9ο μνημονιακό χρόνο με τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης να είναι τον Αύγουστο να ολοκληρωθεί το Μνημόνιο και να μην προκύψει τέταρτο, για το οποίο ήδη μιλά η αντιπολίτευση.
Και το στοίχημα είναι στην παρτίδα σκάκι που θα παιχτεί εάν θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, η χώρα κερδίσει τη ζωή της και δεν βυθιστεί πάλι στο σκοτάδι.
Αυτός είναι και ο πιο κομβικός σταθμός σε αυτό το κρίσιμο έτος, κατά το οποίο θα παιχτούν πολλά για αρκετούς και από το πόσο καλοί σκακιστές θα αποδειχθούν ορισμένοι θα κριθεί και η πορεία τους.
Το 2018 αναμένεται να είναι έτος για γερούς παίκτες και από τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από πολλές πλευρές θα δρομολογηθούν εξελίξεις που θα δείξουν και την κατεύθυνση της χώρας στο νέο περιβάλλον.
Ηδη τα πρώτα δείγματα θα φανούν στο λυκαυγές του νέου έτους, όπου θα γίνει η πολιτική μάχη στο Κοινοβούλιο για τα προαπαιτούμενα ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση περί τα τέλη Ιανουαρίου. Το κρίσιμο όμως σημείο είναι και η μάχη στο κοινωνικό πεδίο, καθώς στα μέσα του μήνα αρχίζουν και πάλι οι πλειστηριασμοί που αποτελούν και το μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησης, ενώ είναι και το μόνο ουσιαστικό θέμα που κτυπά από τα αριστερά το μαλακό υπογάστριό της.
Από την πορεία των συζητήσεων με τους πιστωτές θα εξαρτηθεί και η πορεία της κυβέρνησης, η οποία θα ανασχηματισθεί, στη λογική του Μεγάρου Μαξίμου για την τελική πορεία προς την έξοδο από το Μνημόνιο. Από το σχήμα και τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν, θα φανούν προθέσεις ως προς τον χρόνο των εκλογών και κυρίως εάν το 2018 θα στηθούν κάλπες.

Το ΔΝΤ και τα stress tests. Το κρίσιμο για τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του είναι τι θα γίνει με την παρουσία του ΔΝΤ και το εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι, κάτι που ενδεχομένως αποφασισθεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου και ενώ έχουν ξεκινήσει τα κρίσιμα stress tests των τραπεζών. Εξάλλου, η πιο καθοριστική κίνηση στη σκακιέρα είναι να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος με τις συζητήσεις να ξεκινούν τον Μάρτιο και ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στη Γερμανία - θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Η κρίση στη συγκυβέρνηση. Στο ευρύτερο όμως πολιτικό παιχνίδι και με δεδομένη την κρίση που περνά η σχέση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία από πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες θεωρείται ως ιδιαίτερα προβληματική, έχει ιδιαίτερη αξία το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στα μέσα Μαρτίου. Και αυτό διότι στο παρασκήνιο έχει προχωρήσει η συζήτηση για τις μελλοντικές διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης μεταξύ του νέου φορέα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τέταρτη αξιολόγηση. Η μνημονιακή Οδύσσεια όμως δεν τελειώνει εύκολα και από την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης θα εξαρτηθούν πολλά, όπως εάν θα συμφωνηθεί καθαρή έξοδος ή «υβριδικό Μνημόνιο». Ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να αποφασίσει τι θα πράξει: ή τα σπάσει με τους πιστωτές και οδηγείται σε εκλογές ή συνεχίζει κανονικά και πάει με το αφήγημα: εγώ έβγαλα τη χώρα από τα Μνημόνια που το παλαιό πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης την έβαλε.

Ο «καυτός» Σεπτέμβρης. Σε αυτό το σενάριο της συμφωνίας, υπάρχει και ο Σεπτέμβριος που χαρακτηρίζεται ως ο «μήνας των μηνών», δηλαδή το σημείο όπου ο Πρωθυπουργός θα κάνει την τελική κίνηση να αποφασίσει για εκλογές, στις οποίες θα πάει με ρητορική περί του τέλους των Μνημονίων.
Μόνο που σε αυτό το παιχνίδι υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας των εθνικών θεμάτων, με δεδομένη και την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Και αυτό διότι, σε μια χρονιά κατά την οποία επηρεάζονται και οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με την παρεμβατικότητα της Ρωσίας και την ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ, η Ελλάδα έχει μπροστά της και το μείζον θέμα της ονοματοδοσίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος αντιδρά σε σύνθετη ονομασία και είναι ερωτηματικό εάν θα εκμεταλλευτεί την ονοματολογία της ΠΓΔΜ ως αφορμή για «ηρωική» έξοδο.
Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θέλουν άμεσα λύση για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Ιουνίου στις Βρυξέλλες, πολλά για τις μελλοντικές εξελίξεις ως προς τον χρόνο των εκλογών, θα εξαρτηθούν από τον χρόνο που θα επιλεγεί, αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, να έλθει το θέμα της ΠΓΔΜ στη Βουλή.

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 29-31/12/17

18 ημερομηνίες - σταθμοί για το 2018


Των Έλενας Λάσκαρη και Γιάννη Σαραντάκου
8 Ιανουαρίου
Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης κατατίθεται στη Βουλή, δοκιμάζοντας τη συγκυβέρνηση. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διάταξη για τις απεργίες η οποία αποσύρθηκε άρον άρον μετά τις αντιδράσεις αλλά και τη διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Αν δεν ψηφιστεί εγκαίρως ώστε οι δανειστές να βάλουν σφραγίδα στα 110 προαπαιτούμενα, είναι αδύνατο να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο τέλος του μήνα.


10 Ιανουαρίου
Ξεκινούν και πάλι στα ειρηνοδικεία οι πλειστηριασμοί ακινήτων και μαζί τους ο μεγάλος εφιάλτης για την κυβέρνηση. Εντός του έτους αναμένεται να βγουν στο σφυρί 15.000-20.000 ακίνητα. Οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι προχώρησαν σε αναστολή των πλειστηριασμών έως τις 3 Ιανουαρίου επικαλούμενοι την απουσία διάταξης νόμου για τις αυτεπάγγελτες διώξεις, δεν έχουν πλέον λόγο να συνεχίσουν την αποχή. Η διάταξη ψηφίστηκε και κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα στάση των διαφόρων συλλογικοτήτων έναντι των πλειστηριασμών, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο επεισοδίων έξω από τα ειρηνοδικεία.


Μέσα Ιανουαρίου
Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό αντικείμενο τους πλειστηριασμούς. Από τα όσα θα ειπωθούν από τους βουλευτές θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθώς το θέμα αυτό αποτελεί το σοβαρότερο μέχρι στιγμής πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις όλα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Αλέξης Τσιπρας θα επιχειρήσει και πάλι να κάνει το αναγκαίο «πολιτικό μασάζ» αλλά ο βαθμός δυσκολίας είναι αυτή την φορά υψηλότερος.


22 Ιανουαρίου
Το Eurogroup αποφασίζει για το κλείσιμο (ή μη) της τρίτης αξιολόγησης. Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι στο ιδανικό σενάριο η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει στις 22 Ιανουαρίου, ώστε έως τα μέσα Φεβρουαρίου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από τον ESM και να αρχίσει η συζήτηση για την τέταρτη αξιολόγηση. Αν υπάρξει μικρή καθυστέρηση, 5-10 ημερών, αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως «δεν χάθηκε ο κόσμος». Το σενάριο των ουσιαστικών καθυστερήσεων όμως το ξορκίζουν όπως ο διάολος το λιβάνι.


Πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου
Ξεκινούν τα στρες τεστ για τις τράπεζες. Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει ανακατέψει και πάλι την τράπουλα. Το Ταμείο φέρεται τελικά να επέβαλε τη διενέργεια αυστηρότερων τεστ αντοχής σε ακραίες συνθήκες και με αυξημένα χαρακτηριστικά ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, όπως ζητούσε αρχικά. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα προκύψει ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης. Δεν αποκλείουν όμως να απαιτηθεί το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ενός μαξιλαριού ασφαλείας των 5-6 δισ. ευρώ. Ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων αποκλείεται κατηγορηματικά.


Φεβρουάριος
Ο Πρωθυπουργός, εάν έχει ήδη κλείσει την 3η αξιολόγηση, λαμβάνει αποφάσεις για το κυβερνητικό σχήμα. Εάν έχει τη δυνατότητα από την τρόικα, αλλάζει και τους βασικούς υπουργούς (Οικονομικών, Εργασίας) και κάνει μια απόπειρα αλλαγής της εικόνας της κυβέρνησης. Από το μέγεθος του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και από τα πρόσωπα που θα κληθούν να συμμετάσχουν θα φανεί εάν πρόκειται για ένα σχήμα απλά πολιτικής ανανέωσης ή για ένα Υπουργικό Συμβούλιο που στόχο θα έχει την προετοιμασία του κλίματος για εκλογές.



Μέσα Φεβρουαρίου
Το ΔΝΤ αποφασίζει τι θα γίνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Ηδη με οδηγό τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, το Eurogroup έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τίποτα νεότερο για το ελληνικό χρέος πριν την επιτυχή και πλήρη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Μετά, «αν χρειαστεί» , βλέπουμε. Χωρίς απόφαση για το χρέος, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποφασίσει πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Πιθανότερο σενάριο είναι να δώσει έξτρα χρόνο - και πάλι - στην ευρωζώνη έως τον Ιούλιο με παράταση του stand by arrangement.


Μάρτιος
Ξεκινούν οι συζητήσεις για το χρέος. Ο σχηματισμός (ή μη) κυβέρνησης στη Γερμανία κρίνει τις ισορροπίες. Πηγές των δανειστών θεωρούν ότι οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα συνδυαστούν με αυστηρές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις. Ενα πιθανό σενάριο προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τα κεφάλαια του ESM τα οποία δεν θα χρειαστούν τελικά και εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ. Καθοριστικός ο ρόλος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες θα πρέπει στο μεταξύ να τρέχουν με ρυθμό μία τον μήνα.


16-18 Μαρτίου
Το ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, του Κινήματος Αλλαγής πραγματοποιείται με τη φιλοδοξία να ανατρέψει τον νέο διπολισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Στο συνέδριο θα επικυρωθεί η ιδεολογική διακήρυξη του νέου φορέα, οι προγραμματικές προτάσεις του σε όλους τους τομείς και θα προκύψει ένα νέο καταστατικό, προσβλέποντας στη αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και, βέβαια, στην επόμενη μεταμνημονιακή ημέρα


Απρίλιος
Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress test. Αν προκύψουν ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων, το στόρι της εξόδου από τα Μνημόνια αποδυναμώνεται περαιτέρω, ενισχύοντας τα σενάρια εκλογών. Η μάχη των stress test θα έχει κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πρώτο δίμηνο του έτους, όταν οι τράπεζες θα πρέπει να επιστρατεύσουν κάθε μέσο μείωσης των κόκκινων δανείων. Νέες κόντρες κυβέρνησης - Στουρνάρα δεν πρέπει να αποκλείονται μετά και την έκθεση της ΤτΕ με την οποία πήρε θέση υπέρ της ύπαρξης ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης μετά τον Αύγουστο.


Μάιος
Η ώρα του αφορολογήτου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αυτό το οποίο θα αποφασίσει αν θα επιμείνει στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή της ψηφισμένης μείωσης της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες από την 1η Ιανουαρίου του 2019, παράλληλα με την επίσης ψηφισμένη μείωση των συντάξεων μέχρι 18%. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντισταθεί τις πιέσεις. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη απορρίψει σενάρια μη εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ τη διετία 2019-20, που διακινούνται στο εσωτερικό.


Μάιος
Με φόντο τις εξελίξεις στο μέτωπο του αφορολογήτου και της διαπραγμάτευσης, ο Μάιος είναι ο μήνας στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα σταθμίσει εκ νέου τις αποφάσεις του για τον χρόνο των εκλογών. Εάν επιλέξει να στήσει κάλπες με το αφήγημα της προσδοκίας εξόδου από τη μνημονιακή εποχή, τότε θα προκηρύξει τις εκλογές μέσα σε αυτό το διάστημα. Η προεκλογική περίοδος μοιραία θα είναι μικρή, με πιθανότερη περίοδο διεξαγωγής της αναμέτρησης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Εφόσον προκριθεί αυτό το πολιτικό σενάριο από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, τότε μέσα στην ίδια περίοδο θα πρέπει να αναμένεται και νέος γύρος παροχών που θα έχει συνδυαστεί με μία ρήξη με τους δανειστές, μπροστά στην τέταρτη αξιολόγηση που θα παραμείνει ανοικτή.


Ιούνιος
Οι δανειστές στο βασικό σενάριο συμφωνούν με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος. Πιθανή εμπλοκή θα έχει ήδη ανοίξει παράθυρο εκλογών. Πηγές των δανειστών θεωρούν ότι συγκεντρώνει ήδη αυξημένες πιθανότητες ένα σενάριο «έντασης» ουσιαστικής ή τεχνητής στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τέταρτη αξιολόγηση την άνοιξη. Σε αυτή την αξιολόγηση, εκτός από τα 82 προαπαιτούμενα θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία και για το «Πλαίσιο» το οποίο θα διαδεχθεί το Μνημόνιο.


Ιούνιος
Είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα ασκηθούν εκ νέου πιέσεις για την είσοδο των Σκοπίων στη Συμμαχία. Η κυβέρνηση μέχρι εκείνη την περίοδο θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της είτε καταθέτοντας νέο βέτο, είτε συμφωνώντας με τα Σκόπια στο ζήτημα της ονομασίας που αποτελεί και το βασικό αγκάθι. Ολες οι κινήσεις που βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, γίνονται με βάση το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου.


Ιούλιος
Αν έχει κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, τον Ιούλιο έρχεται η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος και το ΔΝΤ λαμβάνει τις τελικές του αποφάσεις για τον ρόλο του την επόμενη μέρα. Νωρίτερα αναμένεται πως θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις της ευρωζώνης για τη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Σε ένα σενάριο, το ΔΝΤ παίρνει τα χρωστούμενα από την Ελλάδα μέσω του ESM και φεύγει, σε ένα άλλο το ΔΝΤ διατηρεί την επιρροή του με κάποιον τρόπο, μέσω της Ελλάδας στην ευρωζώνη.


20 Αυγούστου
Το τέλος του τρίτου προγράμματος και η αρχή του τέταρτου; Οι δανειστές έχουν στείλει τα μηνύματά τους ότι καθαρή έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα δεν πρόκειται να υπάρξει. Ηδη ζυμώνονται σενάρια για ένα «υβριδικό» πρόγραμμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ελλάδας με στόχο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα χρόνια και κυρίως να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα με μη συμφωνημένες παροχές. Η ίδια η κυβέρνηση άλλωστε έχει αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος, αποσύροντας από το λεξιλόγιό της τον όρο «καθαρή έξοδος».


Σεπτέμβριος
Είναι ο μήνας των οριστικών αποφάσεων του Πρωθυπουργού για τις πολιτικές εξελίξεις. Εάν έχει ξεπεράσει τους κάβους των αξιολογήσεων, της εφαρμογής των μέτρων που έχει ήδη ψηφίσει και του Σκοπιανού, θα αποφασίσει τότε για τον χρόνο των εκλογών βασιζόμενος πλέον στο επικοινωνιακό αφήγημα της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια. Με όπλο μια καμπάνια - μαμούθ, είναι πιθανό να αποφασίσει εκλογές (πάλι με σύντομη προεκλογική περίοδο) για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και με υποσχέσεις για έναν δικαιότερο και πιο φιλολαϊκό προϋπολογισμό για το '19, εφόσον αυτός θα είναι ο νικητής στην αναμέτρηση.


Δεκέμβριος
Ψηφίζεται ο νέος προϋπολογισμός, στον οποίο θα πρέπει να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Εάν δεν έχουν προηγηθεί εκλογές, τότε είναι βέβαιον ότι η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου θα προχωρήσει σε παροχές, προσπαθώντας να τονώσει την επικοινωνιακή της ρητορική περί «αλλαγής σελίδας». Στην ουσία θα πρόκειται για έναν προεκλογικό προϋπολογισμό που στόχο θα έχει τη δημιουργία προσδοκιών στους πολίτες για μείωση φόρων, ενίσχυση επιδομάτων κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου