οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

"...Ο Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι το 2021 η μέση σύνταξη θα φθάσει στα 480 ευρώ οδηγώντας σε πλήρη φτωχοποίηση τους συνταξιούχους. Οπως αποκαλύπτει ο Σάββας Ρομπόλης σήμερα, ένας στους δύο σε σύνολο 2.650.000 συνταξιούχων παίρνει κάτω από 660 ευρώ καθαρά. Με τα νέα μέτρα από το 2019, συν την ευελιξία της απασχόλησης, συν τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ θα υποχωρήσει από τα 18 δισ. στα 12 δισ. ευρώ, ένας στους δύο συνταξιούχους θα παίρνει μία σύνταξη στα 550 ευρώ καθαρά και αν μπει το θέμα του αφορολογήτου σε αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος, θα φτάσουμε γύρω στα 480 ευρώ. Ο Σάββας Ρομπόλης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το μέλλον των συντάξεων λέγοντας ότι έως το 2055 θα μειωθούν συνολικά κατά 55% ..."



Το διπλό διαφωτιστικό θέμα, από "ΤΑ ΝΕΑ"
                                              

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/12/17







Το θέμα των Ηλία Γεωργάκη και Εύης Σαλτού

Η νέα χρονιά φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που άρχισαν να υλοποιούνται κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. Οι αλλαγές που θα μπουν σε τροχιά εφαρμογής από τις αρχές κιόλας του χρόνου θα επιφέρουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στο Δημόσιο. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης δεν αποκλείουν οι δράσεις που θα υλοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε συρρίκνωση δημόσιων υπηρεσιών μέχρι και απώλεια θέσεων εργασίας. Αλλαγές, όμως, και μάλιστα δυσάρεστες θα δουν από το νέο έτος οι δημόσιοι υπάλληλοι και στο πορτοφόλι τους καθώς έρχονται σημαντικές περικοπές στις αποδοχές με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, ενώ κουτσουρεμένες θα είναι και οι συντάξεις και οι επικουρικές. Οπως δήλωσε προ ημερών η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη από το βήμα της Βουλής, «στα τέλη του 2018, το Δημόσιο θα έχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα». Από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τη Γεροβασίλη, πρόκειται να ξεκινήσει μεταξύ άλλων η διαδικασία υλοποίησης του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού που περιλαμβάνει αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, εκπαίδευση και κινητικότητα. Παράλληλα, μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι και η μετάβαση στο ψηφιακό Δημόσιο που ευελπιστεί πως θα γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

1. Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων
Στις αρχές του έτους αναμένεται η δεύτερη αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα που αφορά το 2017. Ο δεύτερος αυτός κύκλος έρχεται με μία σημαντικά αλλαγή, αφού το 2018 η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά. Οπως όλα δείχνουν, η e-αξιολόγηση πρόκειται να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις είχαν προκύψει κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής της. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που αφορούσε το 2016 το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε να αντιμετωπίσει για μεγάλο μάλιστα διάστημα μαζική αποχή από τη διαδικασία καθώς οι εργαζόμενοι του Δημοσίου συμμετείχαν στην απεργία - αποχή που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τον Μάρτιο του 2016.

2. Νέοι κύκλοι κινητικότητας
Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας που αφορά μετατάξεις και αποσπάσεις σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, ο τρίτος κύκλος βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου πρόκειται να ξεκινήσει στις 15 Απριλίου. Ηδη, ο πρώτος κύκλος της κινητικότητας έκλεισε με 1.117 αιτήσεις για 801 διαθέσιμες θέσεις, εκ των οποίων οι 456 είναι για μετάταξη και οι υπόλοιπες 345 για απόσπαση. Επισημαίνεται πως συνολικά 1.932 δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν μέρος στον πρώτο κύκλο. Πρωταθλητές κινητικότητας αναδείχθηκαν οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς 125 από αυτούς ζήτησαν με αίτησή τους να αφήσουν τη θέση που κατείχαν και να διεκδικήσουν άλλη.

3. Περιγράμματα Θέσεων ΕργασίαςΜπορεί στον ιδιωτικό τομέα να είναι κάτι δεδομένο, ωστόσο στον δημόσιο τα Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας, δηλαδή η περιγραφή της θέσης (job description), είναι κάτι άγνωστο. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον εδώ και δύο δεκαετίες. Με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει και η κατάρτιση των Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας για όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η κατάρτιση των περιγραμμάτων αφορά όλες τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Δημοσίου, τους ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού, τις ανεξάρτητες Αρχές καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση.

4. Εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων
Μία από τις βασικές αλλαγές που έρχεται με το νέο έτος στο πλαίσιο της ολιστικής στρατηγικής για βελτίωση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και αναβάθμιση των γνώσεών του είναι η εκπαίδευση των στελεχών και των υπαλλήλων του Δημοσίου. Το 2018 θα συνεχιστεί η συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ÉcoleNationale d' Administration - ENA). Ηδη, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019, το υπουργείο σε συνεργασία με την ΕΝΑ πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο πρόγραμμα επιμόρφωσης περίπου 15 στελεχών στο Παρίσι, δράση που θα συνεχιστεί και το 2018. Παράλληλα, τον Φεβρουάριο πρόκειται να ξεκινήσει η υλοποίηση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση μετά τη συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

5. Κρίσεις στο Δημόσιο και εκλογή διοικητικών γραμματέων
Μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι επιλογές προϊσταμένων στο Δημόσιο. Σε ό, τι αφορά τις κρίσεις διευθυντών και τμηματαρχών του Δημοσίου, όπως προκύπτει από τα νέα χρονοδιαγράμματα που διαμορφώθηκαν μετά τις συζητήσεις με τους θεσμούς, αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο να έχουν τοποθετηθεί οι γενικοί διευθυντές ενώ μέχρι τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των διευθυντών στις υπηρεσίες. Οσο για τους τμηματάρχες, αυτοί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρόκειται να έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του καλοκαιριού. Στο μεταξύ έχουν ήδη δημοσιευθεί οι πρώτες προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για την πλήρωση θέσεων διοικητικών γραμματέων στα υπουργεία, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί και για τις συνολικά 72 θέσεις μέσα στο 2018.

6. Κούρεμα στις επικουρικές
Μειωμένες από 10% έως και 20% θα είναι οι πρώτες επικουρικές που θα εκδοθούν στις αρχές του 2018, και μάλιστα με τρία χρόνια καθυστέρηση, με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο. Το ύψος των επικουρικών θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο καθώς θα ισχύουν ρήτρες ηλικίας, θνησιμότητας και μείωσης των ελλειμμάτων του ενιαίου ταμείου. Δηλαδή ο ασφαλισμένος που αποχωρεί στα 59 θα πάρει μικρότερη σύνταξη γιατί θεωρείται ότι θα ζήσει περισσότερο από εκείνον που θα συνταξιοδοτηθεί στα 67. Επίσης, αν τη χρονιά της συνταξιοδότησης το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, η σύνταξη αυτόματα θα κουρεύεται. Ο νέος μαθηματικός τύπος βγάζει επικουρικές ακόμα και 30 ευρώ για χήρες, μηχανικούς και άλλες κατηγορίες, ενώ η μέση επικουρική κυμαίνεται στα 157 ευρώ.

7. Αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη σύνταξηΑυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους έχουν 35ετία. Η αύξηση δεν είναι μόνον έξι μήνες αλλά μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια. Γλιτώνουν όσοι αποχωρήσουν έως το τέλος του 2017 έχοντας συμπληρώσει 35ετία και ηλικία 58 ετών. Επίσης προβλέπεται η έξοδος και πριν από τα 60 με 37ετία. Παρά την αύξηση των ηλικιακών ορίων, για αυτή την κατηγορία υπαλλήλων προβλέπεται η θεμελίωση εξόδου στη σύνταξη στα 57,8 μήνες έως το τέλος του 2017 και στα 58,5 το 2018. Το παράθυρο για έξοδο με 37ετία πριν από τα 60 παραμένει ανοιχτό έως και το 2020 με την προϋπόθεση να έχουν οι υπάλληλοι τα 25 έτη ασφάλισης έως το 2010, είτε ασφαλίστηκαν πριν είτε μετά το 1983.

8. Μειώσεις στις αποδοχές
Οι συνολικές αποδοχές των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να υποστούν απώλειες από 43 έως και 60 ευρώ τον μήνα, επειδή οι αυξήσεις των βασικών μισθών τους που θα προκύψουν την περίοδο 2018-20 λόγω λήξης από 1-1-2018 του διετούς παγώματος των μισθολογικών ωριμάσεων, θα συμψηφιστούν με τα ποσά των μειώσεων των βασικών μισθών τους, τα οποία προέκυψαν από την 1-1-2016 με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4354/2015 για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, και τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν μέχρι σήμερα ως προσωπική διαφορά. Οι απώλειες θα είναι διπλάσιες, δηλαδή θα φθάσουν να κυμαίνονται έως και 120 ευρώ τον μήνα, καθώς με την επανενεργοποίηση των μισθολογικών ωριμάσεων, η οποία θα γίνει από την 1-1-2018, δεν θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε τη διετία 2016-17.

9. Μαχαίρι στις συντάξεις
Ερχεται τσεκούρι στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Το 2018 περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι (μεταξύ αυτών και οι δημόσιοι υπάλληλοι) θα πάρουν την πρώτη πικρή γεύση από το μαχαίρι του 2019, καθώς θα λάβουν ενημερωτικά σημειώματα στα οποία θα εμφανίζεται η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Μέχρι τώρα έχει επανυπολογιστεί το 80% των συντάξεων, κυρίως πρώην ΙΚΑ και Δημοσίου. Αυτό τον μήνα αρχίζει ο επανυπολογισμός για ΔΕΚΟ και τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χαμηλές συντάξεις εμφανίζουν μηδενικές ή οριακές προσωπικές διαφορές, ενώ στις υψηλές συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ και πρώην ΤΕΒΕ φθάνουν έως και 30%. Ωστόσο, το 2019 οι πραγματικές μειώσεις δεν θα είναι μόνο 18% όπως ορίζει ο νόμος, αλλά θα φτάσουν και στο 25% καθώς καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

10. Τι χάνουν οι νέοι συνταξιούχοι
Μειώνονται άνω του 20% οι νέες συντάξεις για όσους αποχωρήσουν από την υπηρεσία γιατί ο νέος τρόπος υπολογισμού έχει μικρότερους συντελεστές για το ποσό της τελικής σύνταξης. Προσωρινά, ωστόσο, για τα έτη 2016, 2017 και 2018 δεν επιβάλλεται το σύνολο της μείωσης στις νέες συντάξεις υπό την προϋπόθεση ότι η μείωση είναι άνω του 20%.

11. Ψηφιακό Δημόσιο
Ενα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την κυβέρνηση είναι το ψηφιακό Δημόσιο. Οπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου στα «ΝΕΑ», ανάμεσα στις δράσεις για το 2018 βρίσκεται και η γενίκευση της χρήσης της ψηφιακής υπογραφής σε όλο το Δημόσιο όπως και η ψηφιακή κυκλοφορία εγγράφων. Για τη δεύτερη, μάλιστα, με τροπολογία των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα ξεκινήσει εντός του έτους και το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 η ηλεκτρονική διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων. Αφορά τους φορείς του Δημοσίου, τις ανεξάρτητες Αρχές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ.

12. Πιο ακριβά τα πλασματικά έτη
Αυξάνεται το κόστος πλασματικών ετών από 1/1/2018. Ο λόγος είναι γιατί οι ασφαλισμένοι που αναγνωρίζουν πλασματικούς χρόνους πληρώνουν οι ίδιοι και την εισφορά εργοδότη και την εισφορά εργαζομένου. Το Δημόσιο καταβάλλει εργοδοτική εισφορά 3,3% για το 2017 και οι εργαζόμενοι 6,67%.

13. Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης και Αναμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας
Aναμένεται να προχωρήσει η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης και Αναμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας. Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό κόμβο που θα συγκεντρώνει το σύνολο της πληροφορίας για την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της νομοθεσίας στην Ελλάδα. Οπως αναφέρεται στην Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019, το νομοθετικό και κανονιστικό περιβάλλον της χώρας μας χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων «από τον πληθωρισμό των νομικών κανόνων, τη συχνή έλλειψη εσωτερικής συνοχής των νομοθετημάτων αλλά και την επί δεκαετίες συσσώρευση ανενεργών διατάξεων που δεν εφαρμόζονται χωρίς να έχουν καταργηθεί ρητά ή σιωπηρά».

14. Στα σκαριά τα e-ΚΕΠ
Η επέκταση των λειτουργιών των ΚΕΠ είναι μέσα στις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2018. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα ενσωματώσουν νέες και απλοποιημένες λειτουργίες και υπηρεσίες με κύριο στόχο να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα, μέσα στο έτος ξεκινά και η σταδιακή μετάβαση στο ψηφιακό πια ΚΕΠ (e- ΚΕΠ), που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019.



                                               "ΤΑ ΝΕΑ", 27/12/17

Συντάξεις: Περικοπές δίχως τέλος
Ο ένας στους δύο θα καταλήξει να παίρνει σύνταξη 480 ευρώ - Εως το 2055 θα μειωθούν συνολικά κατά 55% - Σε ποιες περιπτώσεις η προσωπική διαφορά μπορεί να φέρει αυξήσεις

Του Ηλία Γεωργάκη
Σύνταξη 480 ευρώ θα παίρνει το 2021 ένας στους δύο συνταξιούχους στη χώρα μας, ενώ θα έχουν προηγηθεί σωρευτικές απώλειες εισοδημάτων 50 δισ. ευρώ εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών ύψους 45%.
Επιστημονική μελέτη δείχνει τις απώλειες που θα έχουν ανά Ταμείο οι σημερινοί συνταξιούχοι από το 2019, με τη μείωση της προσωπικής διαφοράς. Μάλιστα, από το 2019, λόγω των νέων περικοπών και τη μείωση του αφορολογήτου, οι συντάξεις μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα όπως προκύπτει από μελέτη των Σάββα Γ. Ρομπόλη (ομότιμου καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου) και Βασίλη Μπέτση.

Ο Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι το 2021 η μέση σύνταξη θα φθάσει στα 480 ευρώ οδηγώντας σε πλήρη φτωχοποίηση τους συνταξιούχους. Οπως αποκαλύπτει ο Σάββας Ρομπόλης σήμερα, ένας στους δύο σε σύνολο 2.650.000 συνταξιούχων παίρνει κάτω από 660 ευρώ καθαρά. Με τα νέα μέτρα από το 2019, συν την ευελιξία της απασχόλησης, συν τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ θα υποχωρήσει από τα 18 δισ. στα 12 δισ. ευρώ, ένας στους δύο συνταξιούχους θα παίρνει μία σύνταξη στα 550 ευρώ καθαρά και αν μπει το θέμα του αφορολογήτου σε αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος, θα φτάσουμε γύρω στα 480 ευρώ. Ο Σάββας Ρομπόλης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το μέλλον των συντάξεων λέγοντας ότι έως το 2055 θα μειωθούν συνολικά κατά 55% και αυτό για δύο λόγους: ο πρώτος αφορά την κλιμάκωση της μερικής απασχόλησης που κόβει έσοδα από τα Ταμεία και ο δεύτερος η γήρανση του πληθυσμού που θα αυξάνει συνεχώς τον λόγο συνταξιούχων προς εργαζομένους, με αποκορύφωμα τη δεκαετία 2020-2030.

Οπως τονίζεται στην ίδια μελέτη, το μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, όπως διαμορφώθηκε από το 2010, περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων περικοπών των συνταξιοδοτικών παροχών, τις μειώσεις των κύριων συντάξεων από 1/1/2019 [έπειτα από 26 διαδοχικές μειώσεις (45%) την περίοδο 2010-2017, αφαιρώντας από τους συνταξιούχους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ] μέσω της διαδικασίας του επανυπολογισμού των συντάξεων σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016. Και αυτό, προκειμένου ο δείκτης των συνταξιοδοτικών δαπανών προς ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο ανώτερο όριο (16% του ΑΕΠ) μέχρι το 2060, συνδέοντας τις περικοπές αυτές περισσότερο με την εξυπηρέτηση του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα, παρά με την αναγκαία ανασύσταση του αποθεματικού κεφαλαίου του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η μεθοδολογία επανυπολογισμού

Πιο συγκεκριμένα, η μεθοδολογία επανυπολογισμού των συντάξεων αφορά την καταβαλλόμενη ή καταβλητέα κύρια σύνταξη (δηλαδή το ποσό που προκύπτει μετά τις μειώσεις των Μνημονίων) κατά τις 12/5/2016, η οποία χορηγήθηκε με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 διατάξεις.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 η κύρια σύνταξη θα αποτελείται από δύο μέρη: 
α) την εθνική σύνταξη η οποία για 20 έτη ασφάλισης καθορίζεται στα 384 ευρώ και 
β) την ανταποδοτική σύνταξη. Για τον υπολογισμό των συντάξεων οι παράμετροι που είναι απαραίτητες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, τα έτη ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης για έτος ασφάλισης του εργαζομένου. 

Ετσι, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων του Ν. 4387/2016 δεν θα γίνει νέος υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών, αλλά θα χρησιμοποιηθούν οι συντάξιμες αποδοχές με τις οποίες υπολογίστηκαν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Σε αυτές τις συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης των άρθρων 8 και 28 του Ν. 4387/2016, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. 

Σε περίπτωση που ασφαλισμένοι, σύμφωνα με το προϊσχύον νομοθετικό καθεστώς, κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προβλέπεται προσαύξηση σύμφωνα με τα άρθρα 30 και 94 παρ. 4.5 του Ν. 4387/2016. Στην περίπτωση που το ποσό της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης κατά τις 12/5/2016 είναι μεγαλύτερο από το ποσό της κύριας σύνταξης που επανυπολογίστηκε, τότε η καταβαλλόμενη σύνταξη συνεχίζεται να καταβάλλεται και η διαφορά μεταξύ καταβαλλόμενης σύνταξης και επανυπολογισθείσας σύνταξης καταγράφεται και χορηγείται ως «προσωπική διαφορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημαντικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής αναφέρονται: 
α) στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 του Ν. 4472/2017, σύμφωνα με τον οποίο η προσωπική διαφορά περικόπτεται μέχρι και το 18% της διαφοράς μεταξύ της καταβαλλόμενης και της επανυπολογισθείσας σύνταξης, δηλαδή εάν ένας συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα 1.400 ευρώ (μεικτά) μηνιαία σύνταξη και με τον επανυπολογισμό προκύψει σύνταξη 1.000 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως, τότε σήμερα καταγράφεται ως προσωπική διαφορά 400 ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 30% της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης.
Ετσι, από 1/1/2019, σύμφωνα με τον Ν. 4472/2017 θα περικοπεί μέχρι και το 18% αυτού του ποσού, με αποτέλεσμα να λάβει μηνιαία σύνταξη 1.148 ευρώ. 
β) Στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων μπορεί να προκύψουν και συντάξεις οι οποίες να είναι μεγαλύτερες από τις ήδη καταβαλλόμενες. Σε αυτή την περίπτωση η αύξηση θα δοθεί σταδιακά εντός 5 ετών (1/5 κάθε έτος).

Τι δείχνουν τα παραδείγματα

Πιο συγκεκριμένα, από τα παραδείγματα που παρουσιάζονται στους πίνακες για συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των ελεύθερων επαγγελματιών του πρώην ΟΑΕΕ και των αυτοαπασχολουμένων των τομέων του πρώην ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών), συμπεραίνεται ότι συνταξιούχοι οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με υψηλές (π.χ. υψηλότερες από 2.200 ευρώ μεικτά τον μήνα) συντάξιμες αποδοχές και με έτη ασφάλισης από 39 μέχρι 42, ή θα υποστούν μικρές μειώσεις από το 2019 και μετά, λόγω της κατάργησης του 18% της προσωπικής διαφοράς ή θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα λαμβάνουν σχετικά μεγαλύτερη σύνταξη από την ήδη καταβαλλόμενη. 

Αυτό συμβαίνει γιατί στις περιπτώσεις αυτές η συνολική μείωση από τα Μνημόνια προσέγγιζε ή ξεπερνούσε το 40%, καθώς οι περικοπές των συντάξεων πραγματοποιήθηκαν με κλίμακες ποσών και όχι οριζόντια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κύριες συντάξεις των 900 μέχρι 1.800 ευρώ μεικτά, οι οποίες είχαν προκύψει με συντάξιμες αποδοχές μεταξύ 1.200 και 2.200 ευρώ και με χρόνο ασφάλισης 35 έτη ή λιγότερα, να υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω της κατάργησης του 18% της προσωπικής διαφοράς, γιατί οι συγκεκριμένες περιπτώσεις είχαν υποστεί μικρότερες μειώσεις από τα Μνημόνια. Ετσι, στις περιπτώσεις αυτές εμφανίζεται προσωπική διαφορά η οποία προσεγγίζει ή υπερβαίνει το 30%. 

Τέλος, στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις που ήταν 700 ευρώ μεικτά ή και λιγότερο, με τον επανυπολογισμό εμφανίζεται θετική προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα η κύρια σύνταξη που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό να είναι σχετικά μεγαλύτερη λόγω της εθνικής σύνταξης.

1 σχόλιο:

  1. Αυτό θα πει "καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο. Με κατρουγκαλισμό ξεκαθαρίσαμε μια γι απάντα από τους συνταξιούχους"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή