οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

"...Προφανώς η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα δεν αποτελεί μόνο ένα τέλος αλλά και μία αρχή. Αλλωστε από το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπάρχουν δύο σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, το θέμα του χρέους -γνωρίζετε γι’ αυτό τη δέσμευση της Γαλλίας ανά πάσα στιγμή υπέρ της Ελλάδος- και το θέμα της «συνοδείας» της χώρας από τη στιγμή που θα βγει από το πρόγραμμα για μία ορισμένη περίοδο...."

Από την "Εφ.Συν/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"

"Εφ.Συν/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 22-24/12/17


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΜΑΤΣΗ

Οταν μία κουραστική μέρα τελειώνει, από το γραφείο του, στη γωνία των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ακαδημίας, ατενίζει την Ακρόπολη και χαλαρώνει. Βρίσκεται δύο χρόνια στην Ελλάδα, μιλάει ήδη αρκετά καλά τη γλώσσα μας, ενώ αρχίζει να εντρυφει στα μυστικά της ελληνικής κουζίνας και ως μάγειρας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις με... διπλωματική γλώσσα. Μίλησε για όλα, την Ευρώπη, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ντόναλντ Τουσκ και τις προτάσεις του για το προσφυγικό.

Σε ό,τι μας αφορά άμεσα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, καθώς από τις 22 Αυγούστου του 2018 δεν θα βρίσκεται υπό τη σημερινή εποπτεία. Παρά ταύτα, εμμέσως, δεν απέκλεισε, παρ’ ότι δεν ανέφερε για πόσο, να εφαρμοστούν και νέα μέτρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Και κάπου στο τέλος της συζήτησης ευχήθηκε «σε όλους τους Ελληνες, σε ατομικό επίπεδο για τον καθένα ξεχωριστά και σε συλλογικό, για όλη τη χώρα, πολύ καλές γιορτές. «Η Γαλλία το 2018 θα τονίσει», είπε, «το θέμα της βαθιάς φιλίας που την ενώνει με την Ελλάδα».

Κριστόφ Σαντεπί, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Ενας φιλέλληνας!

O πρόεδρος Μακρόν έχει προτείνει ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλαγών στην Ε.Ε. Θεωρείτε ότι η Γερμανία το ενστερνίζεται; Αν όχι, ποιες προοπτικές υλοποίησής του υπάρχουν;

Οι εκλογές που έγιναν στην Ολλανδία και στη συνέχεια στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη άλλαξαν ουσιαστικά το κλίμα στην Ε.Ε. Η εκλογή Μακρόν έστειλε δύο πολύ δυνατά μηνύματα: Το πρώτο, να προσχωρήσουν όλοι οι Γάλλοι πολίτες στο ευρωπαϊκό σχέδιο -μένει βέβαια πολύ δουλειά να γίνει και στη Γαλλία και την Ευρώπη, διότι οι πολίτες αναρωτιούνται αν ζούμε καλύτερα με την Ε.Ε. ή εάν θα ήταν καλύτερα αν επιστρέφαμε στα εθνικά σύνορα.

Το δεύτερο, ότι πρόκειται περί ενός προέδρου αποφασισμένου να ξεκινήσει πάλι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, να πείσει τους πολίτες της Γαλλίας και της Ευρώπης για την αναγκαιότητά του.

Το επανέλαβε από την Πνύκα, το είπε στη Σορβόνη, προβάλλοντας τη συμμετοχή όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς πολιτών ή κρατών για την πρόοδο της Ευρώπης.

Οι προτάσεις του αναλύουν πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το αίσθημα της ασφάλειας που δεν σχετίζεται μόνο με τα σύνορα της Ε.Ε. αλλά και πώς μπορεί να γίνει ένα άλμα προς τα εμπρός με τον προσδιορισμό των εργαλείων σχετικά με την κοινή άμυνα και των οικονομικών εργαλείων, με σκοπό η Ε.Ε. να προσλαμβάνεται ως ένας χώρος όπου οι πολίτες αισθάνονται πως υπάρχει οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η σχέση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας παίζει έναν τεράστιο ρόλο. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία και η Γαλλία.

Η ιστορία μας έχει δείξει ότι όταν υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, τα πράγματα δεν μπορούν να προχωρήσουν. Και υπάρχει αυτή η κοινή βούληση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας να προχωρήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Πόσο όμως ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός στην Αυστρία, με τη συμμετοχή της άκρας Δεξιάς, πάει λίγο πίσω όλο αυτό το κλίμα που περιγράφετε;

Κάθε χώρα έχει, προφανώς, τις δικές της πολιτικές εξελίξεις. Εκείνο όμως που είναι σημαντικό είναι η δέσμευση για το ευρωπαϊκό σχέδιο να υπάρχει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις. Και ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, πρόσφατα, ανανέωσε την πίστη του στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Κάντε μας μία πρόβλεψη για τις εξελίξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή...

Με τον ρόλο μου, ως πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα, δεν είναι δική μου δουλειά να μιλήσω για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Αυτό είναι δουλειά μόνο των Γερμανών φίλων μας.

Πιστεύετε ότι μπορεί η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018 να κάνει «καθαρή έξοδο» στις αγορές; Κατά πόσο η χώρα μας θα βρίσκεται υπό εποπτεία για πολλά επόμενα χρόνια;

Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης υπάρχει η προοπτική η Ελλάδα να ολοκληρώσει απόλυτα ένα πρόγραμμα, κάτι που δεν συνέβη με τα δύο προηγούμενα. Επίσης, για πρώτη φορά από τις 22 Αυγούστου του 2018 η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται υπό την εποπτεία ενός προγράμματος βοήθειας.

Αν έχουμε σήμερα αυτή την προοπτική είναι λόγω των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε ο ελληνικός λαός αλλά και χάρις στις δεσμεύσεις των εταίρων στην ευρωζώνη. Και οφείλεται βεβαίως στον συνδυασμό της ανάληψης ευθύνης από τον καθένα και στην αλληλεγγύη μεταξύ όλων. Κάθε φορά που το ένα από τα δύο δεν λειτουργεί, τα πράγματα δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Εν τω μεταξύ όμως έως τον ερχόμενο Αύγουστο πρέπει να γίνει και γίνεται πολύ δουλειά, ώστε η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα να γίνει σε καλές συνθήκες. Υπήρξαν πολλά θετικά μηνύματα τους τελευταίους μήνες. Για παράδειγμα, το θέμα της τρίτης αξιολόγησης πάει καλά και πρόκειται να κλείσει μέσα στις προγραμματισμένες ημερομηνίες.

Αλλα δύο θετικά σημάδια είναι ότι οι έξοδοι της Ελλάδας στις αγορές, τον Ιούλιο και τώρα το φθινόπωρο, ήταν προσεκτικές, όπως θα έπρεπε και τελικά επιτυχείς. Τα σημάδια λοιπόν είναι θετικά, υπάρχει όμως και το θέμα της δημοσιονομικής ανάκαμψης.

Το 2016 και το 2017 ο στόχος ξεπεράστηκε και βλέπουμε, με τον προϋπολογισμό του 2018, ότι κι εδώ οι στόχοι θα επιτευχθούν. Υπάρχει επίσης η υπέρβαση το 2016 και το 2017 των στόχων του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και η προοπτική το 2018 η Ελλάδα να πετύχει και πάλι τον δημοσιονομικό στόχο.

Υπάρχει βεβαίως και η πραγματική οικονομία. Υπάρχουν και εδώ τα θετικά σημάδια που δίνει η πραγματική οικονομία. Τρία είναι αυτά: 1) Η μείωση της ανεργίας, που είναι ορατή αν και αργή, με ποσοστό που παραμένει ίσως υψηλό, 2) η ανάπτυξη μπαίνει πια σε θετική φάση και 3) η επανεμφάνιση του ενδιαφέροντος Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Μεταξύ των ξένων είναι και οι Γάλλοι.

Κάτι που επαναλαμβάνω συχνά για τις γαλλικές επενδύσεις είναι πως όσοι έχουν έρθει, ήρθαν για να μείνουν. Είναι 100 γαλλικές επιχειρήσεις που έχουν μείνει παρά την κρίση.

Ενα τέταρτο θετικό στοιχείο είναι ο δυναμισμός της ελληνικής καινοτομίας. Μετά την υπογραφή τον Οκτώβριο του 2015, της διακήρυξης περί στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας με αντικείμενο την καινοτομία, αποφασίσαμε να εργαστούμε στον τομέα της καινοτομίας πάνω σ’ αυτό και δημιουργήσαμε ένα δίκτυο που φέρει τον τίτλο Mazinnov και επιτρέπει διάφορες συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών μας.

Προφανώς η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα δεν αποτελεί μόνο ένα τέλος αλλά και μία αρχή. Αλλωστε από το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπάρχουν δύο σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, το θέμα του χρέους -γνωρίζετε γι’ αυτό τη δέσμευση της Γαλλίας ανά πάσα στιγμή υπέρ της Ελλάδος- και το θέμα της «συνοδείας» της χώρας από τη στιγμή που θα βγει από το πρόγραμμα για μία ορισμένη περίοδο.

Για το χρέος γίνονται συζητήσεις για την εφαρμογή μηχανισμού, ο οποίος έχει προταθεί από τη Γαλλία κι έχει γίνει αποδεκτός, ώστε να υπάρξει διασύνδεση ανάμεσα στην ανάπτυξη και τις ημερομηνίες αποπληρωμής του χρέους.

Σχετικά με τα μέτρα που θα υπάρχουν για την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, οι συζητήσεις μόλις ξεκινούν. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται, απλούστατα γιατί οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος αυτού. Ολα αυτά χρειάζονται χρόνο. Ενα παράδειγμα είναι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης.

Ενας κρατικός μηχανισμός που είναι αποτελεσματικός, γρήγορος και προσφέρει υπηρεσίες είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τους επενδυτές, είτε είναι Ελληνες είτε είναι ξένοι και για τους πολίτες. Προσωπικά στις συζητήσεις γύρω από τον κρατικό μηχανισμό αναπτύσσω πάντοτε μία αισιόδοξη ρητορική διότι πιστεύω ότι είναι εφικτό.

Προχθές οργανώσαμε μία μικρή τελετή στην πρεσβεία για την υπογραφή της νέας σύμβασης μεταξύ της Εxpertise France και του ελληνικού κράτους, με την παρουσία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ολγας Γεροβασίλη. Είναι σημαντικό να πιστέψουν οι Ελληνες ότι μπορούν να το κάνουν, με τη βοήθεια της Γαλλίας.

Πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε την Ελλάδα και ζήτησε την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η άποψη της Γαλλίας ποια είναι;

Να θυμίσω τη σταθερή θέση της Γαλλίας η οποία είναι πάντοτε υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Διάσκεψη στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν προσκλήθηκε. Κατά πόσο το γεγονός αυτό επηρεάζει τις σχέσεις της Γαλλίας με τις ΗΠΑ;

Η γαλλική πρωτοβουλία One Planet Summit συγκέντρωσε παράγοντες, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που έχουν υπογράψει τη συμφωνία των Παρισίων αλλά και πολλούς άλλους, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οικονομικούς παράγοντες (επιχειρήσεις, ιδρύματα, ΟΑΣΑ κ.λπ.).

Η πρωτοβουλία αυτή έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους παράγοντες να εκφραστούν και να προτείνουν λύσεις, ιδίως οικονομικές, για την επίτευξη των στόχων.

Ηταν πάρα πολύ σημαντική για το θέμα της κλιματικής απορρύθμισης, των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά και γιατί όλοι όσοι έχουν υπογράψει τη Συμφωνία των Παρισίων θα συνεχίσουν τις προσπάθειες γιατί κατανοούν το διακύβευμα. Είναι σημαντικό επίσης να παρατηρήσουμε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ δεν επέφερε την αποχώρηση και άλλων χωρών.

Η σύνοδος υπήρξε ιδιαίτερα επωφελής διότι όλοι, εκτός του κ. Τραμπ, δεσμεύτηκαν γύρω από στόχους και θέματα σημαντικά για την ανθρωπότητα. Το θέμα δεν είναι μόνο να σωθεί ο πλανήτης, εκείνο που έχει σημασία είναι να σωθεί η ανθρωπότητα.

Προσφυγικό: Σχολιάστε μας τις προτάσεις του Ντόναλντ Τουσκ.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα δυστυχώς δεν βρίσκεται πίσω μας. Μένει να βρεθούν πολλές λύσεις, αλλά έχουν γίνει και σημαντικές πρόοδοι σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς μετανάστες και την αντιμετώπιση του θέματος εκ των προτέρων.

Το θέμα είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στις χώρες προέλευσής τους, ώστε να μη μπαίνουν στον πειρασμό και την ανάγκη να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους. Και βεβαίως θα πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα σ’ εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη να φύγουν από τις χώρες τους για πολιτικούς λόγους και στους οικονομικούς μετανάστες.

Αν επιτευχθεί αυτό θα μπορέσουμε να τους υποδεχτούμε και να τους εντάξουμε στις κοινωνίες μας.

Η Γαλλία,όπως τόνισε ο πρόεδρος Μακρόν, θα πρέπει να είναι πιστή στην παράδοσή της όσον αφορά την υποδοχή των πολιτικών προσφύγων. Γενικότερα, ακόμα και αν το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, μπορούμε να βρούμε λύσεις.

Το κάναμε για παράδειγμα με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στο οποίο η Γαλλία συμμετείχε πλήρως, δίνοντας τη δυνατότητα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τη Γαλλία περισσοτέρων από 20.000 ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου