οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

"...Η επιλογή Καμμένου να παραπέμψει εφόσον χρειαστεί σε ένα νέο Συμβούλιο Αρχηγών ερμηνεύεται από την αντιπολίτευση ως προσπάθεια απόκρυψης ενός προβλήματος που δοκιμάζει ήδη την κυβερνητική συνοχή και για το οποίο θα επιχειρεί να μετακυλισθεί η ευθύνη των αποφάσεων και στα άλλα κόμματα. Το μήνυμα είναι ότι σε ένα Συμβούλιο Αρχηγών ο υπουργός Αμυνας θα μπορούσε να φορτώσει μια δική του αναδίπλωση ή να επισημοποιήσει μια ρήξη με τον κυβερνητικό εταίρο του. Πίσω μάλιστα από το εγκώμιο που ο ίδιος έπλεξε χθες στον Νίκο Κοτζιά, πολλοί βλέπουν την προσπάθεια συσκότισης της διχογνωμίας των δύο κυβερνητικών εταίρων. Πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας, πάντως, επισημαίνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι θέμα σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών για το Σκοπιανό δεν απασχολεί τον Προκόπη Παυλόπουλο...."


Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και τα ΣΥΡΙΖΑίϊκα φύλλα

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/12/17

"Η ΑΥΓΗ", 28/12/17

"Εφ.Συν", 28/12/17
"ΤΑ ΝΕΑ", 28/12/17


Ψάχνει άλλοθι για το Σκοπιανό 
στο Συμβούλιο των Αρχηγών
Πώς ο Πάνος Καμμένος επιδίωξε χθες να αποκρύψει το ρήγμα που δοκιμάζει την κυβερνητική συνοχή n Λύση μέσω Βουλής φαίνεται πως επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας

Του Δημήτρη Ν. Μανιάτη

Η αναζωπύρωση του Σκοπιανού θα είναι από τα κυρίαρχα ζητήματα το επόμενο διάστημα για την κυβέρνηση, επιδρώντας και στην εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όπου οι διαφορετικές οπτικές δείχνουν αυτή την ώρα αγεφύρωτες.

Το κλίμα αυτό επιδιώκει, μάλιστα, να διαμορφώσει ο Πάνος Καμμένος, διαμηνύοντας εν νέου ότι δεν θα παράσχει καμία συναίνεση σε ονομασία που περιέχει τον όρο Μακεδονία. Στη θέση αυτή επέμεινε ο υπουργός Αμυνας και χθες στη συνέντευξη Τύπου - διετούς απολογισμού για την παρουσία του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Μάλιστα εξέφρασε τη θέση πως μία συμφωνία μπορεί να έρθει με δύο τρόπους, είτε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όπου θα μπορούσε να υπάρξει θεσμική συμφωνία όπως το 2008, είτε σε ειδική ψηφοφορία στη Βουλή. Η επιλογή Καμμένου να παραπέμψει εφόσον χρειαστεί σε ένα νέο Συμβούλιο Αρχηγών ερμηνεύεται από την αντιπολίτευση ως προσπάθεια απόκρυψης ενός προβλήματος που δοκιμάζει ήδη την κυβερνητική συνοχή και για το οποίο θα επιχειρεί να μετακυλισθεί η ευθύνη των αποφάσεων και στα άλλα κόμματα. Το μήνυμα είναι ότι σε ένα Συμβούλιο Αρχηγών ο υπουργός Αμυνας θα μπορούσε να φορτώσει μια δική του αναδίπλωση ή να επισημοποιήσει μια ρήξη με τον κυβερνητικό εταίρο του. Πίσω μάλιστα από το εγκώμιο που ο ίδιος έπλεξε χθες στον Νίκο Κοτζιά, πολλοί βλέπουν την προσπάθεια συσκότισης της διχογνωμίας των δύο κυβερνητικών εταίρων. Πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας, πάντως, επισημαίνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι θέμα σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών για το Σκοπιανό δεν απασχολεί τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

Από την άλλη, βέβαια, το αγκάθι του Σκοπιανού για τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως λύνεται ή θα επιχειρηθεί να λυθεί μέσω Βουλής όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αφού όχι τυχαία ο Νίκος Κοτζιάς έχει διευκρινίσει πως μπροστά σε μια λύση του Σκοπιανού «αυτό που χρειάζεται η Βουλή είναι μια πλειοψηφία βουλευτών, όχι μια πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης».
Κοινώς, αν έλθει στη Βουλή απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Κυβερνητικοί κύκλοι, μάλιστα, ξεκαθαρίζουν πως θέλουν να κλείσουν το θέμα. Στην φαρέτρα της η κυβέρνηση και ο Νίκος Κοτζιάς έχουν τη σύνθετη ονομασία με ορίζοντα τον Ιούλιο του 2018 και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιοι κύκλοι λένε πως αν διαφανεί πρόοδος στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία του γειτονικού κράτους, αυτό οριοθετείται κατά τον προσεχή Μάρτιο. Ως έδρα των διαπραγματεύσεων άλλωστε έχει οριστεί η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Από τους διπλωμάτες όμως δεν θα προχωρήσουν περισσότερο τα πράγματα - το μενού των πέντε ή έξι ονομασιών είναι δεδομένο και αμετάβλητο - άρα απομένει η εκατέρωθεν πολιτική βούληση. Κι αυτό αφού η ελληνική πλευρά ανιχνεύει τις προθέσεις των Σκοπίων όπου καταγράφονται θετικά βήματα, όπως η απομάκρυνση αλυτρωτικών αγαλμάτων με μακεδονική αναφορά από τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. Ο ίδιος επέλεξε να κάνει Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη και αυτό επίσης εκλαμβάνεται ως πολιτική κίνηση προσέγγισης.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα αναζωπυρώνει την κόντρα κυβέρνησης και 
αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαφορετική γραμμή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν η αφορμή για τη χθεσινή κόντρα μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Ντόρας Μπακογιάννη, με αφορμή τα διαδικτυακά σχόλια της πρώην υπουργού που ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της. «Η κυρία Μπακογιάννη θα έπρεπε να γνωρίζει και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets. Οσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη. Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής ΝΔ είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, βλέπουν στριμωγμένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το εν λόγω ζήτημα, αφού δεν ξεκαθαρίζεται ποια είναι η γραμμή του για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Μάλιστα δεν διστάζουν να αναποδογυρίσουν το επιχείρημα Μητσοτάκη και να διερωτηθούν πώς γίνεται, αν και συμφωνεί με τη λύση ως πολιτικός αρχηγός, τελικά να μην την ψηφίσει. Με αποτέλεσμα να κρύβεται πίσω από την θέση των ΑΝΕΛ ενώ «φαντασιώνεται ανατροπή της κυβέρνησης», σημειώνουν.

Τι λένε στα Σκόπια

Στη γείτονα ΠΓΔΜ επίσης φαίνεται πως έχουν γίνει βήματα, πάντα βέβαια υπό δύο πρίσματα. Το ένα έχει να κάνει με την διαφορετική και ηπιότερη εικόνα που θέλει να επιδείξει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έναντι του προκατόχου του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος υπερθεμάτιζε εθνικιστικά και μακεδολαγνικά με αψίδες και αγάλματα που είχαν και σημαντικό κόστος για τους πολίτες. Οι απομακρύνσεις αγαλμάτων είναι μια ποιοτική τομή όπως και η βούληση για μετονομασία (από Μέγας Αλέξανδρος) του αεροδρομίου της χώρας εφόσον βέβαια η σκοπιανή πλευρά πειστεί για την καλή πρόθεση της Ελλάδας. 

Δεύτερον, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων Τάλατ Τζαφέρι, «το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ήδη από το 1993-1994 έχει χαρακτηρίσει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση στρατηγικό στόχο για τη χώρα και ότι ο στόχος αυτός στηρίζεται από το 75%-80% των πολιτών». Kάτι που επιταχύνει τις εξελίξεις για τη νέα ονομασία παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, που θα έβλεπε τη λύση να περνάει μέσα από δημοψήφισμα όπου θα μετέχουν όλοι οι πολίτες και όχι μέσα από μια σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Ζόραν Ζάεφ, άλλωστε, διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου