οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

"...Ο Κατρούγκαλος λέει τώρα ότι η κυβέρνησή του υπερασπίζεται το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Το πώς εννοεί ο ίδιος αυτό το μοντέλο είχε την ευκαιρία να το δείξει με το ασφαλιστικό που κατέστρωσε ως υπουργός Εργασίας. Το ασφαλιστικό που εξαναγκάζει χιλιάδες να κάψουν τα μπλοκάκια τους, προκειμένου να μην υποστούν το «ευρωπαϊκό» του μοντέλο. Ετσι όμως είναι πια η Ευρώπη. Τόσο ρευστή, ώστε ο Κατρούγκαλος ταυτίζει άνετα το ευρωπαϊκό με το κατρουγκάλειο. Και ο Ντάισελμπλουμ εύκολα παθαίνει Κατρούγκαλο...."

"ΜΑΣΚΕΣ", από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Ομως ο εμφανιζόμενος ως συριζαϊκός «ευρωπαϊσμός», στην καλύτερή του εκδοχή, δεν υπερέβη ποτέ το παπαδημούλειο υπόδειγμα: παρέμεινε μια συνθηματολογία για εσωτερική κατανάλωση μεταμφιεσμένη σε αριστερή αγωνία για την Ευρώπη – σε ήπιο ευρωσκεπτικισμό του τύπου «πού πας, καημένη Ε.Ε.».

Αυτά τα κλισέ ενσαρκώνει τέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που είναι επιφορτισμένος με τον χειρισμό των «Ευρωπαϊκών Υποθέσεων». Εχοντας ο ίδιος διατρέξει όλα τα στάδια της μετάβασης, από τις πλατείες στα τηλεοπτικά πλατό και από τις κομματικές συνελεύσεις στις ευρωσυνόδους, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιστράτευσε στη σχέση της κυβέρνησης με την Ευρώπη έναν ακόμη αναχρονισμό: την επιστροφή στην πολιτική των αστερίσκων.

Ηταν ο Κατρούγκαλος που εξήγησε χθες στη Βουλή το νέο διαπραγματευτικό στρατήγημα της κυβέρνησης: τη σύνδεση της αξιολόγησης με τη Διακήρυξη της Ρώμης, στην οποία η Αθήνα ζητεί να μπει ως προσθήκη η άποψή της για τα εργασιακά – μια ρήτρα που, όπως το περιέγραψε ο υπουργός, θα συνιστά άμυνα «στη νεοφιλελεύθερη και αντιευρωπαϊκή πολιτική του ΔΝΤ».

Πρόκειται για ελιγμό βγαλμένο από το παιγμένο ρεπερτόριο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οποτε η όντως διαπραγμάτευση σκαλώνει, αναζητείται τρόπος να εκτραπεί εκτός θέματος. Να πάψει να είναι διαπραγμάτευση επί του προγράμματος και να γίνει διαπραγμάτευση «πολιτική».

Δοκιμάστηκε με την επίκληση των υποκλαπεισών συνομιλιών του ΔΝΤ. Δοκιμάστηκε και με την απόπειρα διαπραγματευτικής χρήσης του προσφυγικού. Δοκιμάζεται τώρα με τη Διακήρυξη, που αντιμετωπίζεται σαν να ήταν ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κατρούγκαλος λέει τώρα ότι η κυβέρνησή του υπερασπίζεται το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Το πώς εννοεί ο ίδιος αυτό το μοντέλο είχε την ευκαιρία να το δείξει με το ασφαλιστικό που κατέστρωσε ως υπουργός Εργασίας. Το ασφαλιστικό που εξαναγκάζει χιλιάδες να κάψουν τα μπλοκάκια τους, προκειμένου να μην υποστούν το «ευρωπαϊκό» του μοντέλο.

Ετσι όμως είναι πια η Ευρώπη. Τόσο ρευστή, ώστε ο Κατρούγκαλος ταυτίζει άνετα το ευρωπαϊκό με το κατρουγκάλειο. Και ο Ντάισελμπλουμ εύκολα παθαίνει Κατρούγκαλο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου