οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

"...Ενα χαρτί που η κυβέρνηση ήλπιζε να χρησιμοποιήσει ως «αντάλλαγμα» απέναντι στην πώληση μονάδων φαίνεται ότι καίγεται. Το ποσοστό 17% της ΔΕΗ που η κυβέρνηση επιχειρούσε καιρό τώρα να πάρει από το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να το εντάξει στο Υπερταμείο, παραμένει σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό προκύπτει από πηγές του υπ. Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ενόψει και των αλλαγών που δρομολογούνται στις διοικήσεις των θυγατρικών του Υπερταμείου. Στην πράξη αυτό δεν σημαίνει κάτι όσο το Δημόσιο διατηρεί το μάνατζμεντ και το 34%, δηλαδή την καταστατική μειοψηφία...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

                                                           "ΤΑ ΝΕΑ", 29/03/17

Κυβερνητικό κρυφτούλι για την πώληση της ΔΕΗ
Να πουλήσει μονάδες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ετοιμάζεται η κυβέρνηση, αλλά αποφεύγει να το ομολογήσει ανοικτά στους βουλευτές της και στην κοινή γνώμη, ελπίζοντας να κερδίσει χρόνο για να διαχειριστεί τις αντιδράσεις

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ενώ η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές την πώληση εργοστασίων της Επιχείρησης, δίχως ακόμη να έχει καταλήξει στον αριθμό και στο μείγμα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απέφυγε για άλλη μια φορά, χθες, να το αποκαλύψει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Δυτικής Μακεδονίας, με τους οποίους συναντήθηκε, συνεχίζοντας το κρυφτούλι γύρω από την υπόθεση ΔΕΗ. Αλλά και οι βουλευτές από την πλευρά τους, όπως προκύπτει από τις χλιαρές αντιδράσεις τους μετά τη συνάντηση, φάνηκαν έτοιμοι, προς το παρόν τουλάχιστον, να μην τραβήξουν το σκοινί στα άκρα.
Το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ αναμένεται να παιχθεί την Παρασκευή στην Κοζάνη, όπου ο Γιώργος Σταθάκης θα παραστεί σε συνεδρίαση του Περιφειακού Συμβουλίου, θα περιοδεύσει σε σταθμούς της ΔΕΗ και σε ορυχεία, αλλά και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη ΓΕΝΟΠ, η οποία συγκροτεί το κύριο μέτωπο αντιδράσεων. Ηδη οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έχουν προαναγγείλει συλλαλητήριο για τις 7 Απριίλου στην περιοχή, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφυλάξουν ιδιαίτερα «θερμή» υποδοχή στον υπουργό την Παρασκευή.

ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ. Είναι ωστόσο σαφές ότι το αφήγημα που προσπαθεί να «σερβρίρει» η κυβέρνηση για να πέσει στα μαλακά η πώληση των μονάδων είναι ότι αυτή δεν συνεπάγεται απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Αλλωστε αυτό προκύπτει και από όσα διημείφθησαν στη συνάντηση του Σταθάκη με τους βουλευτές, παρουσία και του περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη. Ενα επιχείρημα που έσπευσαν να υιοθετήσουν οι 4 βουλευτές (Δημητριάδης, Μουμουλίδης, Θεοφύλακτος, Ντζιμάνης) όπως και ο περιφερειάρχης, παρά το γενονός ότι αποκρύπτει το αποτέλεσμα της συμφωνίας που θα είναι μια μισή ΔΕΗ.

Δεν είναι τυχαία η απάντηση που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όταν, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε πώληση μονάδων, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας μόνο «υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ».

Σε ένα κρυφτούλι με το επίδικο της διαπραγμάτευσης, κάποιοι από τους βουλευτές Δ. Μακεδονίας με τους οποίους συνομίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ» απέφυγαν να απαντήσουν ως προς το τι θα πράξουν οι ίδιοι εάν η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα μιλά για εκποίηση σταθμών.

Επικαλέστηκαν επίσης και αυτοί την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, την υποχρέωση της χώρας να προσαρμοστεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στους λιγνίτες, παραπέμποντας σε «εναλλακτικούς τρόπους», πέραν της πώλησης μονάδων, όπως ανενεργά ή υπολειτουργούντα ορυχεία σε Κοζάνη και Φλώρινα (Αχλάδα, Σέρβια) που έχει ή πρόκειται να παραχωρήσει το Δημόσιο σε ιδιώτες.

«ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» ΜΕΣΩ ΣΓΟΥΡΙΔΗ. Ευτυχώς όμως που υπάρχει και ο Παναγιώτης Σγουρίδης και έτσι μάθαμε τους πραγματικούς «εναλλακτικούς τρόπους». Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Σταθάκη προκειμένου να ενημερώσει τα αρμόδια όργανα του κόμματός του, αποκάλυψε ότι «μονάδες της ΔΕΗ θα μπορούν να διεκδικήσουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν και εταιρείες του Δημοσίου, εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα». Το πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στους εν λόγω διαγωνισμούς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, για παράδειγμα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα ΕΛΤΑ κ.ο.κ.

ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ 17% ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ.Την ίδια στιγμή, ένα χαρτί που η κυβέρνηση ήλπιζε να χρησιμοποιήσει ως «αντάλλαγμα» απέναντι στην πώληση μονάδων φαίνεται ότι καίγεται. Το ποσοστό 17% της ΔΕΗ που η κυβέρνηση επιχειρούσε καιρό τώρα να πάρει από το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να το εντάξει στο Υπερταμείο, παραμένει σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό προκύπτει από πηγές του υπ. Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ενόψει και των αλλαγών που δρομολογούνται στις διοικήσεις των θυγατρικών του Υπερταμείου. Στην πράξη αυτό δεν σημαίνει κάτι όσο το Δημόσιο διατηρεί το μάνατζμεντ και το 34%, δηλαδή την καταστατική μειοψηφία.

Αν το πρώτο κλειδί για να «σερβίρει» η κυβέρνηση τη συμφωνία είναι η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, το δεύτερο είναι η ευρωπαϊκή υποχρέωση για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της στον λιγνίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το κομμάτι που θα αφορά τα ενεργειακά και θα έρθει μαζί με τη συμφωνία στη Βουλή να μιλάει γενικά και αόριστα για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στον λιγνίτη, δίχως αναφορά ή έστω εξειδίκευση σε πώληση μονάδων. Αλλωστε το πόσες και ποιες μονάδες θα πωληθούν θα καθοριστεί από το market του προσεχούς Σεπτεμβρίου που θα κληθεί να διαπιστώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση θα μεταφερθεί τον Δεκέμβριο του 2017. Τότε αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για τον αριθμό και τη σύνθεση του πακέτου των μονάδων, με τη διαδικασία πώλησης να παραπέμπεται για τον Ιούνιο του 2018.

Βλέπουν τεχνική συμφωνία στο Εurogroup του Απριλίου
Ο Ευκλείδης «σφράγισε»
τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ


Της Έλενας Λάσκαρη
Προ των πυλών βρίσκονται πλέον τα σκληρά μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση βλέπει άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τα μέτρα τα οποία φέρνουν σε πρώτο πλάνο το νέο μαχαίρι σε αφορολόγητο και συντάξεις «σφράγισε» με ομιλία του σε συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, βάζοντας απέναντί τους τα περιβόητα αντίμετρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είπε, επίσης 2% του ΑΕΠ. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ τα μέτρα θα εφαρμοστούν βρέξει, χιονίσει, η ενεργοποίηση των αντιμέτρων θα γίνει μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη, αλλά κυρίως το ΔΝΤ δεν συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία.

Η ομιλία Τσακαλώτου στη Βουλή είχε λίγο από όλα. Από Αμλετ και Αϊνστάιν έως ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης και αυτοκριτική για τη δυνατότητα πάταξης της φοροδιαφυγής. Κάναμε λάθος στην προσέγγιση όσον αφορά το πόσο γρήγορα μπορείς να αντιμετωπίσεις τη φοροδιαφυγή ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ομολογώντας ότι «έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα για να ελαφρύνουμε τα χαμηλότερα».

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ. Παρά τα λάθη, η κυβέρνηση εμφανίζεται πάλι να ποντάρει σε εντυπωσιακά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αύριο σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παρουσιαστεί ο περιβόητος Μεγάλος Αδερφός, το νέο σύστημα διασταυρώσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ανάμεσα σε πρωτογενείς καταθέσεις και δηλωθέντα εισοδήματα. Ηδη το ειδικό λογισμικό έχει εφαρμοστεί σε πιλοτική μορφή και αναμένεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων παρόμοιων με αυτά που εμφάνιζε στο παρελθόν το ΣΔΟΕ, όταν άνεργος με μοναδικό δηλωθέν εισόδημα το επίδομα ανεργίας παρουσιαζόταν με καταθέσεις 1,6 εκατ. ευρώ. Το αδύνατο σημείο αυτών των διασταυρώσεων στο παρελθόν ήταν οι εισπράξεις και οι ατέρμονες δικαστικές διενέξεις με φόντο τον χρόνο παραγραφής των υποθέσεων.

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΟΣΤΙΣΕ 7,1 δισ. Στην ημερίδα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης παρουσίασε τα ευρήματα ανάλυσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία το κόστος των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης φτάνει έως και τα 7,1 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι προβλέψεις της ομάδας του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017, από 1,5% που ήταν πριν από λίγους μήνες, πλέον έχουν υποχωρήσει σε 0,5%. Για την πορεία του ΑΕΠ έως το 2021, με βάση τις δικές του προβλέψεις, το κόστος των καθυστερήσεων και της αβεβαιότητας που έχει επιφέρει διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Αν ληφθούν υπόψη οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για μεγέθυνση 2,7% φέτος και υψηλές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια, τότε ο λογαριασμός του κόστους έως το 2021 (εξαιτίας της χαμηλότερης τελικά ανάπτυξης) διαμορφώνεται σε 7,1 δισ. ευρώ.

ΑΙΧΜΕΣ ΠΡΟΣ «ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΣ». Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τους «κινδυνολόγους» χωρίς να κατονομάζει, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες φτάνουν στο σημείο όπως είπε να μιλούν για τέταρτο Μνημόνιο. Τα βέλη κατευθύνονταν μάλλον περισσότερο προς τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν αγγίζουν και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με φόντο τις ηχηρές προειδοποιήσεις του για τους κινδύνους που ενέχει η καθυστέρηση της αξιολόγησης.

«Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύετε» κατέληξε ο Τσακαλώτος παρότι νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προέβλεπε με βεβαιότητα επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Μέχρι τώρα, πάντως, το κουαρτέτο δεν έχει βγάλει εισιτήρια επιστροφής στην Αθήνα για να σφραγίσει το Staff Level Agreement και το στραβοπάτημα της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου