οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

"...Αντί να κατασκευάζει ανύπαρκτους εχθρούς, καλό είναι ν’ απαντήσει στη Διοίκηση της ΔΕΗ, που αποκαλεί δημόσια την επιλογή Σκουρλέτη (ΝΟΜΕ) καταστροφική επιλογή για τη ΔΕΗ. Αντί να δηλώνει αόριστα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ας μπει στον κόπο να μας πει με ποια διαγωνιστική διαδικασία έχουν επιλεγεί ως επενδυτές οι Κινέζοι στον Νομό Φλώρινας. Οσο για την αναφορά του στο ΠΑΣΟΚ, του συστήνουμε να διαβάσει το τελικό κείμενο του Νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» που κατάργησε πέρυσι τον Μάιο. Εκεί θα δει ότι με συγκεκριμένες τροποποιήσεις με ονοματεπώνυμο ΠΑΣΟΚ..."

Aπό τον κλώνο της "Ε"
"Εφ.Συν", 28/03/17 
Ο «ταλαντούχος» κύριος Σκουρλέτης

Του Πάρι Κουκουλόπουλου*

Το χθεσινό άρθρο του κ. Σκουρλέτη σχετικά με την ενέργεια και τη ΔΕΗ είναι μια αγωνιώδης προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών, τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησής του.

Ο κ. Σκουρλέτης, αναπολώντας τις ηρωικές μέρες του εθνικολαϊκιστικού μορφώματος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κατασκευάζει εχθρούς τοποθετώντας τον εαυτό του στην άλλη πλευρά, στους... καλούς.

Φιλότιμη η προσπάθεια και προφανής η σκοπιμότητα, αλλά δεν έχει καμία τύχη γιατί έχει αντίπαλο τον χρόνο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμπλήρωσε χθες δύο χρόνια, δύο μήνες και δύο μέρες, χρόνος επαρκέστατος για να κριθεί.

Κανένας πολίτης στην Ελλάδα σήμερα δεν ζητάει από τους κ. Τσίπρα - Καμμένο να εξηγήσουν γιατί δεν έσκισαν τα μνημόνια, ούτε καν γιατί δεν κατάργησαν τον ΕΝΦΙΑ ή γιατί δεν έδωσαν τη 13η σύνταξη. Ολοι γνωρίζουν ότι αυτά και πολλά άλλα ήταν μεγαλειώδη και συνειδητά ψέματα με σκοπό την εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλουν απαντήσεις σε πολύ απλά και εντελώς συγκεκριμένα ερωτήματα όπως: «Πλην των 153 Βουλευτών της πλειοψηφίας και κάποιων εκατοντάδων (ή χιλιάδων;) μετακλητών υπαλλήλων, υπάρχει ένας Ελληνας πολίτης που να δηλώνει σήμερα ότι η ζωή του βελτιώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια;».

Σε ανάλογα πεζά και εξίσου συγκεκριμένα ερωτήματα οφείλει να απαντήσει ο κ. Σκουρλέτης πριν μας αναπτύξει τις θεωρίες του για την ενέργεια.

Επί των ημερών του και με αποκλειστική του ευθύνη η ΔΕΗ:

■ έχασε το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας

■ είδε την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται τέσσερις φορές

■ διπλασίασε τα ανείσπρακτα

■ απώλεσε περίπου το 12% των πελατών της


Δεν πρόκειται για πείραμα σε δοκιμαστικό σωλήνα, αλλά για αλυσιδωτή αντίδραση που οδήγησε την άλλοτε κραταιά επιχείρηση σε πρωτοφανή κρίση ρευστότητας με σοβαρές συνέπειες:

■ εκατοντάδες προμηθευτές της ΔΕΗ μένουν απλήρωτοι, όταν η επιχείρηση επί δεκαετίες πλήρωνε εντός 60 ημερών. Τα λουκέτα που θα ακολουθήσουν δεν ενδιαφέρουν φυσικά την κυβέρνηση, αφού και το Δημόσιο τα ίδια ακριβώς πράττει με τα «φέσια» του στην αγορά.

■ περίπου 2.000 εργαζόμενοι των 400 ευρώ (μέσω εργολάβων της ΔΕΗ) είναι απλήρωτοι για 6-8 μήνες επί των ημερών του κ. Τσίπρα που υποκριτικά δηλώνει ότι δεν υπογράφει εργασιακό μεσαίωνα.

■ η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή επένδυση στη χώρα μας ύψους 1,5 δισ. ευρώ είναι η Πτολεμαΐδα V, έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε 26 μήνες το έργο πήγε πίσω 14 μήνες και έπεται συνέχεια, λόγω της κρίσης ρευστότητας της ΔΕΗ.

■ η πιο σημαντική όμως συνέπεια είναι ότι η ΔΕΗ εξελίσσεται σε συστημικό κίνδυνο που απειλεί να παρασύρει την οικονομία της χώρας στην άβυσσο.

Αντί απαντήσεων στα ερωτήματα αυτά, ο κ. Σκουρλέτης περνάει στην επίθεση μαζί με κάτι θλιβερούς χειροκροτητές, που παριστάνουν τους θεσμικούς εκπροσώπους.

Αντί να κατασκευάζει ανύπαρκτους εχθρούς, καλό είναι ν’ απαντήσει στη Διοίκηση της ΔΕΗ, που αποκαλεί δημόσια την επιλογή Σκουρλέτη (ΝΟΜΕ) καταστροφική επιλογή για τη ΔΕΗ. Αντί να δηλώνει αόριστα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ας μπει στον κόπο να μας πει με ποια διαγωνιστική διαδικασία έχουν επιλεγεί ως επενδυτές οι Κινέζοι στον Νομό Φλώρινας.

Οσο για την αναφορά του στο ΠΑΣΟΚ, του συστήνουμε να διαβάσει το τελικό κείμενο του Νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» που κατάργησε πέρυσι τον Μάιο. Εκεί θα δει ότι με συγκεκριμένες τροποποιήσεις με ονοματεπώνυμο ΠΑΣΟΚ:

■ η χώρα αναζητούσε επενδυτή και όχι μεταπράτες-κομπραδόρους, όπως σήμερα

■ η Δυτική Μακεδονία κατοχύρωνε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ

■ η ΔΕΗ θωρακιζόταν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, στον οποίο την υποχρέωσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στην ταινία «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» η προσπάθεια συγκάλυψης ενός φόνου καταλήγει σε ένα δεύτερο από τον ίδιο δράστη.

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε επί σκηνής και το δεύτερο «έγκλημα», όπως στην ταινία, από τους Σκουρλέτηδες. Οσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο.


*Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ


"Εφ.Συν", 28/03/17

Το...βραχυκύκλωμα άναψε φωτιές

Του Νίκου Σβέρκου

Στις συλλογικές αποφάσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ληφθούν όταν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, παραπέμπουν άπαντες στο κυβερνών στρατόπεδο, ύστερα από το «βραχυκύκλωμα» που προκάλεσε το άρθρο του Πάνου Σκουρλέτη στην «Εφ.Συν.» για τη ΔΕΗ.

Η προτροπή του υπουργού οδήγησε σε ανάλογες δηλώσεις ορισμένους συναδέλφους του υπουργούς, ενώ προκάλεσε και σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον ίδιο και τον Κωστή Χατζηδάκη, αντιπρόεδρο της Ν.Δ.

Το πεδίο των ενεργειακών (και κατ’ επέκταση η διαπραγμάτευση των δανειστών με την κυβέρνηση) είναι εξαιρετικά δύσβατο. Τα ενεργειακά μπορεί μάλιστα να μοιάζουν «ήσσονος σημασίας» ζήτημα σε μια διαπραγμάτευση που θα επιδράσει σε συντάξεις και φορολογία μετά το 2019, ωστόσο διακυβεύεται το μέλλον της ίδιας της παρουσίας του Δημοσίου στην αγορά ενέργειας.

Κυβερνητικοί παράγοντες, όταν ξεκίνησαν οι τεχνικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προέβλεπαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι στα ενεργειακά θα δοθεί η πιο σκληρή μάχη: η ίδια η φύση της αγοράς ενέργειας, οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις αλλά και οι στοχεύσεις ξένων κρατικών και επενδυτικών σχημάτων δημιουργούν ένα περιβάλλον πιεστικό και περιπλεγμένο.
Το άρθρο Σκουρλέτη

Στο χθεσινό του άρθρο στην «Εφ.Συν.» ο Πάνος Σκουρλέτης, που πριν κατευθυνθεί στο υπουργείο Εσωτερικών είχε διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έβαλε κατά των δανειστών, κατηγορώντας τους ότι θέτουν ζητήματα πέραν των προηγούμενων συμφωνιών, κατά της διοίκησης της ΔΕΗ, την οποία εμφάνισε απρόθυμη να ακολουθήσει την κυβερνητική στρατηγική, και κατά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι παίζουν τον ρόλο «της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων».

Και καλούσε ουσιαστικά την κυβέρνηση «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Σε ύστερη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πάνος Σκουρλέτης έβαλε κατά του ΔΝΤ και επισήμανε πως «εάν μειωθεί το αφορολόγητο ή οι συντάξεις, μπορείς να πεις ότι θα τα επαναφέρεις έπειτα από κάποια χρόνια, ενώ τα δίκτυα τα χάνεις για μισό αιώνα».

Υποστηρικτικοί στις θέσεις Σκουρλέτη εμφανίστηκαν οι Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο μεν πρώτος, που θήτευσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη ως αναπληρωτής υπουργός, είπε (ΑΝΤ1) ότι «καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή», εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι «η σεναριολογία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από ό,τι θα κάνουν τελικά τα μέτρα».

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε (Real FM) πως «ο κ. Σκουρλέτης λέει το αυτονόητο, ότι το ΔΝΤ και σε αυτήν την περίπτωση ανοίγει θέματα που έχουν κλείσει στην προηγούμενη φάση της αξιολόγησης και θέματα τα οποία δεν είναι στη συμφωνία». Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «και σε αυτό το θέμα η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό».

Ο Κωστής Χατζηδάκης όμως βρήκε την ευκαιρία για να επιτεθεί στην κυβέρνηση και τον Πάνο Σκουρλέτη και να υπερασπιστεί τη στάση της διοίκησης της ΔΕΗ.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. καταλόγισε στην κυβέρνηση πως παλαιότερα συμφώνησε με τους δανειστές σε «ένα μοντέλο Φρανκεστάιν» και πως «εμφανίζεται να παλεύει “ηρωικά” υπέρ της ακινησίας που οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της ΔΕΗ». «Τα μόνα συμφέροντα που υπηρετεί η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης είναι εκ των πραγμάτων εκείνα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ» συμπλήρωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Απάντηση στην Ν.Δ.

Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον Πάνο Σκουρλέτη, που σε απάντησή του είπε πως «ο κ. Χατζηδάκης είναι πλήρως αποκαλυπτικός για τον ρόλο του κόμματός του», καθώς «φτάνει στο σημείο να ζητά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ζήτημα που δεν το θέτουν ούτε καν οι ίδιοι οι δανειστές».

Τον κατηγόρησε δε για ψεύδη ή άγνοια αναφορικά με τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος και κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η Ν.Δ. είναι το όχημα για το σκότωμα της περιουσίας της ΔΕΗ προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων εγχώριων και ευρωπαϊκών».

Στελέχη του Μαξίμου παρακολούθησαν την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη, που ακολουθεί μια σειρά ανάλογων τοποθετήσεών του. Απέφυγαν να πάρουν θέση, ενώ στελέχη με γνώση των διαπραγματεύσεων αρκούνταν να δηλώνουν ότι οι σχετικές αποφάσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές θα ληφθούν συλλογικά σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου