οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

"...Το στίγμα της επικοινωνιακής κυβερνητικής τακτικής για το πωλητήριο στη ΔΕΗ έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Παρότι έφτασε σε σημείο να εκτοξεύσει, άλλη μία φορά, βαριές καταγγελίες για στημένο παιχνίδι και βαποράκια ιδιωτικών συμφερόντων, εν τούτοις διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα στηρίξει τη συμφωνία στη Βουλή σεβόμενος πλήρως, όπως είπε, τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματός του. Το μήνυμα Σκουρλέτη είναι σαφές κυρίως προς τους βουλευτές της συγκυβέρνησης: μπορούν να καταγγέλλουν όσο θέλουν, αλλά το συλλογικό κομματικό συμφέρον απαιτεί την ψήφιση της συμφωνίας για τη ΔΕΗ καθώς και για το υπόλοιπο βαρύ πακέτο μέτρων για το αφορολόγητο, τα εργασιακά και τις συντάξεις. Σαν να λέμε, τους προέτρεψε «να υπογράφουν διαμαρτυρόμενοι», έργο που επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει παιχτεί πολλές φορές. Στην πραγματικότητα το σχέδιο είναι σε αδρές γραμμές συμφωνημένο και μιλάει για άμεση πώληση λιγνιτικών μονάδων, αναφορά που θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία, ενώ κατά τα λεγόμενα κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Ενέργειας «ο αριθμός και το ποσοστό τού προς εκποίηση δυναμικού της ΔΕΗ θα καθοριστούν εντός έξι μηνών σε συνεννόηση με την Κομισιόν»...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο+εσωτερικό θέμα)


                                                            "ΤΑ ΝΕΑ", 30/03/17

Ρεύμα, δάκρυα κι ιδρώτας...
Η πώληση και της ΔΕΗ έχει πάρει τον δρόμο της, πίσω από τον ΟΛΠ, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την κυβέρνηση ακόμη μία φορά να εκφράζει την... οδύνη της

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την κλασική συνταγή «κλαίω, καταγγέλλω και υπογράφω» ακολουθεί ξανά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που είναι έτοιμη να βάλει πωλητήριο στη ΔΕΗ. Το έκανε στο λιμάνι του Πειραιά, το επανέλαβε με τα 14 αεροδρόμια και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το κάνει τώρα και με τη ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να εξιλεωθεί στο εκλογικό της ακροατήριο για την παραβίαση των κόκκινων γραμμών της.

Το σχέδιο στις βασικές του γραμμές είναι έτοιμο και σε μεγάλο βαθμό συμφωνημένο, ενώ το επιβεβαιώνουν πλέον και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Προβλέπει την πώληση, σε πρώτη φάση, λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και, σε δεύτερη φάση, υδροηλεκτρικών που θεωρούνται το φιλέτο της Επιχείρησης.

Το στίγμα της επικοινωνιακής κυβερνητικής τακτικής για το πωλητήριο στη ΔΕΗ έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Παρότι έφτασε σε σημείο να εκτοξεύσει, άλλη μία φορά, βαριές καταγγελίες για στημένο παιχνίδι και βαποράκια ιδιωτικών συμφερόντων, εν τούτοις διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα στηρίξει τη συμφωνία στη Βουλή σεβόμενος πλήρως, όπως είπε, τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματός του. Το μήνυμα Σκουρλέτη είναι σαφές κυρίως προς τους βουλευτές της συγκυβέρνησης: μπορούν να καταγγέλλουν όσο θέλουν, αλλά το συλλογικό κομματικό συμφέρον απαιτεί την ψήφιση της συμφωνίας για τη ΔΕΗ καθώς και για το υπόλοιπο βαρύ πακέτο μέτρων για το αφορολόγητο, τα εργασιακά και τις συντάξεις. Σαν να λέμε, τους προέτρεψε «να υπογράφουν διαμαρτυρόμενοι», έργο που επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει παιχτεί πολλές φορές.
Στην πραγματικότητα το σχέδιο είναι σε αδρές γραμμές συμφωνημένο και μιλάει για άμεση πώληση λιγνιτικών μονάδων, αναφορά που θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία, ενώ κατά τα λεγόμενα κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Ενέργειας «ο αριθμός και το ποσοστό τού προς εκποίηση δυναμικού της ΔΕΗ θα καθοριστούν εντός έξι μηνών σε συνεννόηση με την Κομισιόν».

ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ. Στα υδροηλεκτρικά, η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, μερικούς μήνες. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εφόσον αξιολογηθεί πως δεν είναι ικανοποιητική η πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, δηλαδή αποδειχθεί ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν απέφεραν τα αναμενόμενα, τότε στη χειρότερη περίπτωση τον Ιούνιο, και στην καλύτερη τον Δεκέμβριο, θα πάρουν τον δρόμο της πώλησης και υδροηλεκτρικά. Τους φόβους του ότι μπορεί να μην τη γλιτώσουν ούτε τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια διατύπωσε χθες στον Βήμα FM και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης.

Στο διά ταύτα, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η ενεργειακή συμφωνία δεν φαίνεται να έχει ούτε ένα ελάχιστο «αντίβαρο». Τα μεν υδροηλεκτρικά δεν θα γλιτώσουν το πωλητήριο αφού έτσι όπως έχει σήμερα η κατάσταση, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η αγορά να έχει αποκτήσει έως τον Ιούνιο (οπότε και θα γίνει η αξιολόγηση της πορείας μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ) τέτοια δυναμική, που να προοιωνίζεται απώλεια μεριδίου 13% έως τον Δεκέμβριο. Τότε, σύμφωνα με το Μνημόνιο, πρέπει το ποσοστό της ΔΕΗ στη λιανική να βρίσκεται στο 75,24%, από 88,5% τον Φεβρουάριο. Επιπλέον οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ συνεχίζονται κανονικά, όσο για το «χαρτί» που επεδίωκε να συμπεριλάβει στη συμφωνία η κυβέρνηση ότι γλιτώνει από την ιδιωτικοποίηση το 17% της ΔΕΗ, φαίνεται ότι και αυτό κάηκε αφού το επίμαχο ποσοστό παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τα πράγματα μάλιστα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα. Και αυτό καθώς τα προαναφερόμενα αποτελούν τις βασικές γραμμές του κειμένου που ετοίμασε η ελληνική πλευρά μετά την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει πάρει και τη συναίνεση των θεσμών. Αν οι θεσμοί δεν αποδεχθούν το πακέτο Σταθάκη, αλλά επιμείνουν σε ακόμη σκληρότερα μέτρα, τότε θα δούμε επαναφορά της απόλυτης θέσης για πώληση του 40% του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού δυναμικού της ΔΕΗ, κάτι που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Παρ' όλα αυτά, η ΔΕΗ δεν φαίνεται ικανή τουλάχιστον μέχρι σήμερα να κλονίσει τη συνοχή της κυβέρνησης. Αν και οι βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας διαφωνούν είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε κυρίως γιατί εκλέγονται με τις ψήφους εργαζομένων στους λιγνιτικούς σταθμούς και στα ορυχεία της Κοζάνης και της Φλώρινας, εν τούτοις διαβεβαιώνουν ότι θα σεβαστούν την κομματική πειθαρχία. Συνεπώς, οι μόνοι που θα βρει σίγουρα απέναντί της η κυβέρνηση είναι οι εργαζόμενοι στις μονάδες και η ΓΕΝΟΠ, που ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» την Παρασκευή στην Κοζάνη τον Γιώργο Σταθάκη.

Διπλή μαχαιριά για τους συνταξιούχους

Μεγάλος ο λογαριασμός
για τα μικρά εισοδήματα


Της Έλενας Λάσκαρη

Το πακέτο είναι σκληρό. Ασχετα από κάποια γλυκαντικά, τα οποία επιχειρείται να εμφανιστούν ως μικρές νίκες της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένο είναι ότι σύντομα μισθωτοί και συνταξιούχοι των κατώτερων εισοδηματικών κλιμακίων θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ενώ ειδικά για τους συνταξιούχους το μαχαίρι στις μηνιαίες αποδοχές τους θα είναι διπλό καθώς θα υποστούν και δραστικές περικοπές.

Oι τελευταίες πληροφορίες φέρνουν στο προσκήνιο έναρξη των περικοπών στις συντάξεις από το 2019, όταν το αρχικό σενάριο των δανειστών προέβλεπε μαχαίρι μια κι έξω, με εξοικονομήσεις 1,8 δισ. ευρώ το 2020.


Η κυβέρνηση επιχείρησε να μοιράσει τον πόνο σε τρία χρόνια. Από το 2020 έως και το 2022. Στο παζάρι με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πέτυχε τελικά μεγαλύτερο διάστημα για την εφαρμογή των μειώσεων, αποδεχόμενη όμως να αρχίσουν από το 2019.

Σύμφωνα με μία πηγή, μάλιστα, οι περικοπές θα εφαρμοστούν όχι στη βάση της κατάργησης των προσωπικών διαφορών αλλά στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, για συνολικές αποδοχές άνω των 700 ευρώ. Αλλη πηγή αναφέρει ότι το πακέτο στις συντάξεις συμφωνήθηκε να είναι εμπροσθοβαρές για το 2019, χωρίς να επιβεβαιώνει την κλιμάκωση των περικοπών σε ορίζοντα τριετίας. Μια κι έξω ή σε τρεις δόσεις, μετά το τέλος του προγράμματος οι συνταξιούχοι θα κληθούν να εισφέρουν ακόμα μία φορά τον οβολό τους για να βγαίνουν τα νούμερα του ΔΝΤ.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΕΣ. Στα φορολογικά επίσης προκύπτουν στρογγυλέματα, αλλά ο λογαριασμός είναι αδιαμφισβήτητα βαρύς. Αναζητούνται 1,8 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων στα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.


Το αφορολόγητο βαίνει προς μείωση (ανοιχτό αν θα εφαρμοστεί από το 2019 ή το 2020) στην περιοχή των 5.900 ευρώ, ενδεχομένως με μια μικρή μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 19% - 20%. Μέχρι τώρα, όμως, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα από 8.636 έως 9.545 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων) είχαν μηδενική φορολογική επιβάρυνση. Από το αφορολόγητο και πάνω και έως τα 20.000 ευρώ εισόδημα (σήμερα) επιβάλλεται ο συντελεστής 22%.

Αν σφραγιστεί σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία, φόρος εισοδήματος πέφτει στις πλάτες ακόμα και των μισθωτών - συνταξιούχων του πεντακοσάρικου.


Στα εργασιακά, το βάρος των εντυπώσεων πέφτει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στις ομαδικές απολύσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία κλείνει με διατυπώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές φέρονται να έκαναν πίσω έναντι της αρχικής θέσης (είχε φύγει από καιρό από το τραπέζι) για αύξηση του ποσοστού από το 5% στο 10%. Το τελευταίο διάστημα, ιδίως το ΔΝΤ επέμενε κυρίως στην ανάγκη ομαδικών απολύσεων με μια απλή κοινοποίηση από τους εργοδότες, χωρίς να υπάρχει καμία διοικητική προέγκριση από τον υπουργό Εργασίας ή κάποια επιτροπή. Αυτό, φέρεται να το κέρδισε τελικά εγκαταλείποντας όμως την επαναφορά του λοκάουτ, του δικαιώματος ανταπεργίας των εργοδοτών.

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ. Με τη συμφωνία μια να κλείνει και μια να παραμένει ανοιχτή τις τελευταίες ώρες, το ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα μεταφέρεται σήμερα στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, την οποία κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να υποβαθμίσουν.


Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν όμως ότι κατά τη διάρκειά του θα φανεί αν η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις αποτελεί επαρκή συνθήκη για την επάνοδο του κουαρτέτου στην Αθήνα (κατά πάσα πιθανότητα από την ερχόμενη Δευτέρα) ώστε να μπουν οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff Level Agreement). Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία για SLA έως τις 7 Απριλίου, όσο το κουαρτέτο δεν επανέρχεται στην Αθήνα οι πιθανότητες περιορίζονται.


Χθες το Reuters με τηλεγράφημά του ανέφερε επί της ουσίας ότι η συμφωνία έχει κλείσει. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ «ουδέν σχόλιον, όταν κλείσει η συμφωνία θα το μάθετε επισήμως», ενώ πηγή της Κομισιόν σημείωνε ότι «έχει γίνει πρόοδος, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει συμφωνία». Το τηλεγράφημα του Reuters πάντως στάθηκε ικανό για να καταγραφεί ράλι στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους.


Οι σιωπηλοί βουλευτές τρομάζουν το Μαξίμου

Αντίδωρο» τα ε«ργασιακά για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Στη φάση της πολιτικής διαχείρισης της συμφωνίας εισέρχεται σταδιακά η κυβέρνηση, αν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ότι έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου θα πέσουν υπογραφές για το τεχνικό της σκέλος.

Προς επιβεβαίωση όσων μετέφεραν «ΤΑ ΝΕΑ» ήδη από την περασμένη εβδομάδα, η τεχνική συμφωνία θα σημάνει πιθανότατα ψήφιση μέτρων από τη Βουλή τις άγιες ημέρες του Πάσχα, εκτός αυτών που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Συνεπώς, επιδίωξη όλων στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να μη γίνουν αυτές οι ημέρες άγριες.

Προς τούτο, το Μαξίμου τηρεί χαμηλούς τόνους, εκφράζοντας δημοσίως τη βεβαιότητα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής. Γενικότερα, το κυβερνητικό επιτελείο αποπνέει αέρα αισιοδοξίας και ικανοποίησης για τη συμφωνία - παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενό της δεν έχει διαρρεύσει ακόμη - επιχειρώντας κατ' αυτό τον τρόπο την ανάταση ηθικού των βουλευτών.

Ολα δείχνουν πως το «τυρί» για τα ενεργειακά και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ θα είναι τα εργασιακά, καθώς οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Εξού και η ιδιαίτερα ενθουσιώδης δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Τα εργασιακά, έχω την εντύπωση ότι θα είναι τόσο θετικά που θα χαρούμε κιόλας να τα νομοθετήσουμε» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (Star), υποστηρίζοντας ότι το κέρδος οφείλεται στην πολιτική διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ. Σε μια εμφανή προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση από την ανησυχία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το περιεχόμενο της συμφωνίας, η κυβέρνηση στρέφει τα βέλη της κατά της ΝΔ. Μπροστάρης της επίθεσης μάλιστα έγινε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δείχνει να ξέχασε όσα είπε τα προηγούμενα 24ωρα για τη ΔΕΗ. Ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος αρχικά μίλησε (Σκάι) για «βαποράκια ιδιωτικών συμφερόντων» πίσω από τις απαιτήσεις των δανειστών, σήκωσε το γάντι και απάντησε στη ΝΔ που τον κάλεσε να τα κατονομάσει. «Προφανώς και αναφέρομαι σε αυτήν» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οσον αφορά τη στάση του απέναντι στη συμφωνία και παρά το γεγονός ότι έκανε λόγο για «στημένους διαγωνισμούς» μέσω των οποίων επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε χαμηλότερη αξία, δήλωσε ότι θα σεβαστεί απόλυτα τις συλλογικές αποφάσεις. Αυτή είναι και η αίσθηση που υπάρχει για το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία υπαγορεύεται από το σκεπτικό ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επί της συμφωνίας θα δεσμεύσει τους βουλευτές στην κρίσιμη ψηφοφορία.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Μολαταύτα, στο παρασκήνιο και όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση το Μαξίμου φοβάται τους σιωπηλούς βουλευτές, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει ότι η ομάδα των 53+ δεν έχει ανοίξει ακόμη συντεταγμένα τα χαρτιά της, έχοντας εκφράσει διαφωνίες το προηγούμενο διάστημα. Ο κεντρικός σχεδιασμός υπαγορεύει ότι η εξαντλητική διαδικασία διαλόγου στα κομματικά όργανα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα λειτουργήσει εν είδει ψυχοθεραπείας για τους προβληματισμένους βουλευτές και η όποια ένταση θα εκτονωθεί.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το κυβερνητικό επιτελείο τηρεί αμυντική στάση και αποφεύγει τα τελεσίγραφα, μολονότι η υπενθύμιση πως οι αποφάσεις είναι συλλογικές ερμηνεύεται με καθαρό τρόπο: τυχόν διαφωνούντες θα οδηγηθούν στην έξοδο ή θα αναλάβουν το κόστος να ρίξουν την κυβέρνηση.

....Και "κακές διαρροές" τις οποίες απετάξατο ο Τζανακόπουλος, κατ' αντίθεση με τις συμφέρουσες διαρροές του κυβερνητικού μηχανισμού παραπληροφόρησης/αποπληροφόρησης!
"Εφ.Συν", 30/03/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου