οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

"...Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι παραμένουμε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να έχει (νεο)τρομοκρατικές οργανώσας, ότι η Βουλή των Ελλήνων αρνείται να συζητήσει τις πο­λιτικές και κοινωνικές διαστάσεις του θέματος (όπως έκαναν άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία) και ότι το πολιτικό σύστημα αρκείται να κα­ταγγέλλει την κάθε κυβέρνηση για ανο­χή ή καταστολή. Το πρόβλημα δεν εί­ναι αστυνομικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Εκτός κι αν έχουμε, για λόγους ιστορικής αδράνειας ή ανοσίας (Εμφύλιος, δικτατορία), χάσει το νόημα ή το περι­εχόμενο του όρου «τρομοκρατία σε μια δημοκρατική χώρα» και την ταυτίζουμε με την «αντίσταση» (κατά ποίου άραγε;). Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως νομικός και συνταγματολόγος, οφείλει να πάρει σχετική πρωτοβουλία..."

Από τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"
"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 24/03/17

ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η συνέντευξη στη Γιάννα Παπαδάκου

Εκκληση στον Πρόεδρο της Δη­μοκρατίας να πάρει πρωτοβου­λία, ως νομικός και συνταγμα­τολόγος, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κάνει ο πρώ­ην υπουργός και καθηγητής Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στα «Π». «Το πρόβλημα δεν είναι αστυνομικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Εκτός αν ταυτί­ζουμε την τρομοκρατία σε μια δημο­κρατική χώρα με την αντίσταση. Κατά ποίου άραγε;», λέει. Ο ίδιος αναρωτιέ­ται μήπως οι αποστολείς των «τρομοδεμάτων» έχουν συνεργούς που βρίσκουν κενά ή εξαγοράζουν κάποιους και άφη­να αιχμές εναντίον πρώην υπουργών, οι οποίοι αναμείχθηκαν στα συστήματα πληροφοριών, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δουλειά του υπουργού να αντλεί στοιχεία για ίδια ή κομματική χρήση ή να κατευθύνει τις έρευνες».

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αποστολές δεμάτων στην Ευρώπη και δημιουργούνται ερωτήματα για το πώς περνάνε από τους ελέγχους. Δεν υπάρχει σύγχρονος μηχανισμός ελέγχου στα Ελληνικά Ταχυδρομεία;
Τρεις είναι οι πιθανές ερμηνείες: α) κύ­κλωμα συνεργών που βρίσκουν κενά ή εξαγοράζουν κάποιους, β) νέες τεχνο­λογίες μη ανίχνευσης που διαθέτουν οι δράστες, γ) γραφειοκρατική διαχεί­ριση από τις υπηρεσίες (παραλείψεις, αμέλειες). Ό,τι κι αν συμβαίνει από τα παραπάνω, πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο τα ΕΛ.ΤΑ., αλλά και τους συναρ­μόδιους υπουργούς, γιατί η εικόνα της χώρας μας ως ανοχύρωτης κάνα κακό και στη διαπραγμάτευση.

Πιστεύετε ότι η έκρηξη της ισλαμο-τρομοκρατίας στην Ευρώπη δεν αφορά τη χώρα μας; Τι γνώμη έχε­τε για την οργάνωση των αντίστοι­χων υπηρεσιών όπως είναι η Αντι­τρομοκρατική;

Η ισλαμο-τρομοκρατία δεν έχει έναν ορι­σμένο εχθρό (κράτος ή πολιτικό σύστη­μα). Κινείται «erga omnes» και δεν εξετά­ζει την εξωτερική πολιτική ή την ιστορία μιας χώρας. Συνεπώς, οι δήθεν φιλικές σχέσεις του παρελθόντος με τις τότε κυβερνήσεις μας δεν έχουν καμία σημασία. Μας βλέπουν ως εχθρούς, ακόμα κι αν εμείς τους αντιμαμεπίζουμε ως καταπι­εσμένους ή διωκόμενους. Η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας απέναντι σε τέ­τοια φαινόμενα πρέπει να είναι επιχειρησιακή και όχι ιδεοληπτική. Με την έννοια αυτή, οι απλουστευτικές διακρί­σεις, σε φανατικούς και μη, δεν έχουν περιεχόμενο, αφού η συγκεκριμένη τρο­μοκρατία δεν έχει ηθική ή όρια. Είμαι κατά των ρατσιστικών ανακλαστικών, αλλά και εναντίον των αφελών προσεγ­γίσεων. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία
πρέπει να θέτει προτεραιότητες με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες και όχι με βάση τη συμπάθεια ή την άστοχη και επι­κίνδυνη φαντασίωση για γεωπολιτικές συμμαχίες με ισλαμιστές.

Υπήρξατε πολιτικός προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής. Πιστεύε­τε ότι είναι επαρκώς εξοπλισμένη και λειτουργεί αποτελεσματικά; Ο κ. Δένδιας είπε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν είναι προτεραιό­τητα του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνείτε;

Ως υπουργός, έδειξα εμπιστοσύνη στον τρόπο λειτουργίας της  Αντιτρο­μοκρατικής και του προϊσταμένου της τότε περιόδου. Δεν αναμείχθηκα ούτε στα συστήματα πληροφοριών ούτε στις επιχειρησιακές τακτικές. Δεν είναι δου­λειά του υπουργού να αντλεί στοιχεία (δι' ιδίαν ή κομματική χρήση) ή να κα­τευθύνει έρευνες. Ως προς τις ελλεί­ψεις, που πάντοτε θα υπάρχουν, νομί­ζω ότι τόσο τό έμψυχο υλικό όσο και οι τεχνικές/τεχνολογικές υποδομές μπορούν να βελτιωθούν, αλλά το κύριο πρόβλημα είναι να εξοικειωθεί η  ελληνική κοινωνία με την ανάγκη προστασίας της Δημοκρατίας, με βάση την αποτε­λεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής τρομοκρατίας. Αυτονόητο είναι ότι, αν διαπιστωθούν παρεκκλίσεις από τις αρ­χές του κράτους δικαίου ή παραβίαση δικαιωμάτων, πρέπει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη να είναι αμείλικτες προς τους επίορκους.

Τι γνώμη έχετε για τις τρομοκρατικές ομάδες στην Ελλάδα;

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι παραμένουμε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξακολουθεί να έχει (νεο)τρομοκρατικές οργανώσας, ότι η Βουλή των Ελλήνων αρνείται να συζητήσει τις πο­λιτικές και κοινωνικές διαστάσεις του θέματος (όπως έκαναν άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία) και ότι το πολιτικό σύστημα αρκείται να  κα­ταγγέλλει την κάθε κυβέρνηση για ανο­χή ή καταστολή. Το πρόβλημα δεν εί­ναι αστυνομικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Εκτός κι αν έχουμε, για λόγους ιστορικής αδράνειας ή ανοσίας (Εμφύλιος, δικτατορία), χάσει το νόημα ή το περι­εχόμενο του όρου «τρομοκρατία σε μια δημοκρατική χώρα» και την ταυτίζουμε με την «αντίσταση» (κατά ποίου άραγε;). Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως νομικός και συνταγματολόγος, οφείλει να πάρει σχετική πρωτοβουλία.

Τι χαρακτηριστικά έχουν οι νέες τρο­μοκρατικές ομάδες;
Η εμπλοκή και η διαπλοκή της (νεο) τρομοκρατίας με το κοινό ποινικό έγκλημα είναι δεδομένες. Το ποια μορ­φή παίρνουν κάθε φορά, υπέρ ποίου και γιατί, είναι αρμοδιότητα του εκά­στοτε υπουργού Δικαιοσύνης, οι οποί­οι φαίνεται να μην ελέγχουν παρά μόνον τα γραφεία τους.

Γενικότερα, η εμπλοκή σας με την πο­λιτική τι σας άφησε σε σχέση και με τις καταγγελίες που είχατε κάνει;

Ο κύκλος της πολιτικής μου εμπλοκής έκλεισε. Κρατάω μόνο τα καλά. Δεν έχω λόγο να φοβάμαι κάποιον, δεδο­μένου ότι κανείς δεν μπορεί να με κα­τηγορήσει για κάτι μεμπτόν (εκτός βε­βαίως από τις ιδέες μου, τις οποίες δεν σκοπεύω να απαλλοτριώσω). Ζω όπως ακριβώς ζούσα. Δεν αλλάζω ούτε συνή­θειες ούτε φίλους ούτε μυαλά.

Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, η δημοσκοπική πτώση της κυβέρνη­σης Τσίπρα και τελικά πόσο πίσω πάει την Αριστερά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της υπέγραψε ένα ακό­μα Μνημόνιο;
Η ταχύτητα φθοράς είναι ευθέως ανάλο­γη της ταχύτητας ανόδου στην εξουσία. Δεν γνωρίζω τί ή ποιος φταίει (το 3ο ή το επερχόμενο 4ο Μνημόνιο), αλλά εί­ναι δεδομένο ότι οι αρχές της Αριστε­ράς θυσιάζονται σε αμφίβολης πολιτικής ηθικής σκοπιμότητες. Επίσης, δεν υπάρχει σχεδιασμός, αλλά οι περισσό­τεροι υπουργοί δρουν «διά της δοκιμής (της ιδεοληψίας τους) και της πλάνης (ως προς την πραγματικότητα)». Τελευ­ταία, πολλοί φαίνεται να έχουν υποκύψει στα θέλγητρα της αστικής τάξης.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελπίδες να ανακάμψει πολιτικά;

Μόνον αν βγει από το ημι-αριστερίστικο καβούκι του και δημιουργήσει πραγματικές (κι όχι επικοινωνιακές) συμμαχίες με τους υγιείς σοσιαλιστι­κούς χώρους.

Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν οι επό­μενες εκλογές;
Προφανώς μετά τον Ιούνιο του 2017 για λόγους που αφορούν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τα υπόλοιπα αιωρούνται στο κενό, καθώς όλος ο ευρωπαϊκός και ο εθνικός σχεδιασμός επιβίωσης υποχωρούν προ των μικρο­κομματικών επιδιώξεων.

Δεν έγινα φοβικός ή κατασταλτικός

Μετά τις καταγγελίες που κάνατε για την τρομοκρατία, έχετε απει­ληθεί ξανά;

Δεν με απειλεί κανείς, από όσο μπο­ρώ να γνωρίζω, παρά τις δηλώσεις των «Πυρήνων» ότι «ήμουνα και θα είμαι πάντοτε στόχος τους». Δεν κατά­λαβα ούτε έμαθα ποτέ ποιος και γιατί με στοχοποιεί από το 2009, ενώ δεν έχω καμία τριβή ή επαφή με αυτούς τους κύκλους.

Μετά τον προπηλακισμό σας, πολ­λοί λένε ότι αλλάξατε τον τρόπο που βλέπετε τα κοινωνικά και πο­λιτικά πράγματα. Ισχύει;

Δεν άλλαξα οπτική ή ιδεολογική θέση. Δεν έγινα φοβικός ή κατασταλτικός. Αλλωστε, από το 2009 έχω δη­μοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα, που πιστοποιούν ότι δεν άλλαξα κοσμο­θεωρία. Με εξέπληξε όμως το γεγο­νός ότι στοχοποιήθηκε ένας δάσκα­λος, στον οποίο κανείς δεν μπορεί να προσάψει επί 40 χρόνια υπηρεσίας κάτι (παράβαση καθήκοντος, διαπλο­κή, διαφθορά). Ηταν ένα ηθικό σοκ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου