οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

"...Μόλις προχθές ο υπουργός Οικονομίας Ε Τσακαλώτος παραδέχθηκε με σοκαριστική ειλικρίνεια και ευκολία,(με τη σιγουριά ότι ουδείς θα του ζητήσει ευθύνες και θα απαιτήσει τιμωρία), ότι η κυβέρνηση αυτή «έκανε λάθος» και συνέτριψε την μεσαία τάξη ( ό,τι έχει απομείνει από αυτήν) γιατί, (σύμφωνα με του πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ), ο ύψιστος στόχος ήταν η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η «δέσμευση απέναντι στους φτωχούς». Ο υπουργός βεβαίως, με επιχειρήματα καφενείου, απέδωσε το «λάθος» στην αδυναμία της κυβέρνηση του να πατάξει την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, καρφώνοντας ασυστόλως το μισό σχεδόν Υπουργικό Συμβούλιο...."

ΚΕΑ-ΕτΤ(11)
Από την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου"

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου",  31/03/17
Λάθη ασυγχώρητα, λάθη ατιμώρητα

Της Κύρας Αδάμ

Από την αρχή των Μνημονίων μέχρι τώρα , σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές, αναγνωρίζει βαρύ λάθος στις εκτιμήσεις, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος, που βαθαίνουν την κρίση και απομακρύνουν σε βάθος χρόνου την οποιαδήποτε ανάκαμψη.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις «ηρωικές» παραδοχές του ΔΝΤ και του κ Τόμσεν ότι ήταν λάθος οι πολλαπλασιαστές που υιοθετήθηκαν στο Α και Β Μνημόνιο , καθώς η ιδιωτική οικονομία, πρωτίστως,  δεν ήταν τόσο ισχυρή ώστε να απορροφήσει  τους τεράστιους κραδασμούς που δέχθηκε, με αποτέλεσμα να διαλυθεί στην πραγματικότητα και η οικονομία να περάσει σε ύφεση, περίπου μη αναστρέψιμη.
Φυσικά, καμμιά ελληνική κυβέρνηση, δεν «άρπαξε» την ευκαιρία αυτή  για  να απαιτήσει πλήρη αναπροσαρμογή μνημονικών πολιτικών , που θα περιόριζαν , ως ένα σημείο τις συνέπειες και τις ζημιές από το «λάθος» αυτό. Ομοίως, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν, τα ίδια, πλήρη εικόνα  των πραγματικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα έκαναν ότι μπορούσαν για α κρύψουν και να διατηρήσουν  όλες τις δομικές στρεβλώσεις  του δημόσιου τομέα  και των υπέρμετρων δαπανών του-σίγουρη προεκλογική βάση εν μέσω κρίσης .
Έτσι, κατάπιαμε αμάσητα τα μεγάλα , τα ασυγχώρητα λάθη των δανειστών. Αλλά δεν μάθαμε τίποτα. Μόλις προχθές ο υπουργός Οικονομίας Ε Τσακαλώτος παραδέχθηκε με σοκαριστική ειλικρίνεια και ευκολία,(με τη σιγουριά ότι ουδείς θα του ζητήσει ευθύνες  και θα απαιτήσει τιμωρία), ότι η κυβέρνηση αυτή «έκανε λάθος» και συνέτριψε την μεσαία τάξη ( ό,τι έχει απομείνει από αυτήν) γιατί, (σύμφωνα με του πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ), ο ύψιστος στόχος ήταν η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης  και η «δέσμευση απέναντι στους φτωχούς». Ο υπουργός βεβαίως, με επιχειρήματα καφενείου, απέδωσε το «λάθος» στην αδυναμία της κυβέρνηση του να  πατάξει την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, καρφώνοντας ασυστόλως το μισό σχεδόν Υπουργικό Συμβούλιο.
Στην πραγματικότητα, ο υπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε το μισό λάθος. Γιατί το υπόλοιπο λάθος της κυβέρνησης του είναι ότι δεν κατόρθωσε  να διαφυλάξει ούτε και «τους φτωχούς», αφού τους έχει κάνει ακόμα φτωχότερους, ( μείωση συντάξεων, απώλεια ΕΚΑΣ κλπ.) και τώρα, με την  αναμενόμενη συμφωνία θα τους ισοπεδώσει πλήρως, με την μείωση του αφορολόγητου κλπ.
Με άλλα λόγια, το λάθος του κ Τσακαλώτου έχει αποκτήσει και αυτό.. πολλαπλασιαστή φτώχειας και όχι ανάκαμψης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου