οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

"...To Mαξίμου δεν στάθηκε χθες στη σκοτεινή πλευρά των συμπερασμάτων του Eurogroup. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι «ούτως ή άλλως ήταν σαφές ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup», άρα το γεγονός πως παραμένουν σε εκκρεμότητα όλα τα θέματα στα οποία υπάρχουν αποστάσεις δεν αποτελεί στοιχείο που δημιουργεί πρόσθετους προβληματισμούς. Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ενδεχομένως οι θεσμοί να δοκιμάζουν τις αντοχές της και να ζυγίζουν με τη στάση τους το σημείο μέχρι το οποίο είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις. Για τους ίδιους κύκλους πάντως είναι πολύ σημαντικό στοιχείο πως ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά την συνεδρίαση του Eurogroup αντιτάχθηκε στην πίεση των υπολοίπων για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση τώρα. Επίσης, κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν πως στο γραπτό κείμενο που διένειμε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ μετά το Eurogroup δεν εμπεριέχονται οι αναφορές του στο αφορολόγητο και στη μείωση των συντάξεων, σημεία που επεσήμανε προφορικά στην συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο μέρη...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/01/17
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/01/17
Ομοβροντία θεσμών
για επιπλέον μέτρα

Μείωση του αφορολογήτου, περικοπές των συντάξεων και μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας ζήτησε ο Ντεϊσελμπλούμ, ευθυγραμμιζόμενος με το Διεθνές Νομισμαστικό Ταμείο

Των Μανώλη Σπινθουράκη και Ειρήνης Χρυσολωρά

Σε θολό τοπίο βαδίζει η αξιολόγηση μετά το χθεσινό Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών όχι μόνο δεν έδωσαν εντολή να επιστρέψουν οι θεσμοί για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά αντίθετα πέταξαν το μπαλάκι στην Ελλάδα να προχωρήσει στη λήψη μέτρων το ταχύτερο δυνατόν.


Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, μάλιστα, κατονόμασε τα μέτρα αυτά: αγορά εργασίας, Ασφαλιστικό και φόροι. Στους τομείς αυτούς είπε πρέπει να προχωρήσει η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΔΝΤ ζητεί μείωση του αφορολογήτου και περικοπές των συντάξεων, καθώς και μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Οι θεσμοί, διαβεβαίωσε ο Ολλανδός, είναι ενωμένοι στις θέσεις τους. Με άλλα λόγια, η Κομισιόν έχει κι αυτή συνταχθεί με το Ταμείο στη σκληρή γραμμή. Αλλωστε, αυτό φάνηκε και από τη συνάντηση χθες το πρωί του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ολοι ζήτησαν προκαταβολική ψήφιση μέτρων.


Η συμμετοχή του Ταμείου είναι «μη διαπραγματεύσιμη», είπε το βράδυ ο Ντεϊσελμπλούμ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ορισμένα τουλάχιστον κράτη - μέλη είναι απόλυτα στο σημείο αυτό, πρόσθεσε.
Ετσι, δεν μένει παρά να πάρει η Ελλάδα σκληρά μέτρα. Κάτι με το οποίο θα είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, βεβαίως, καλείται και η Ευρώπη να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους, όπως επίσης ζητεί το Ταμείο, αφού με τα σημερινά δεδομένα το βρίσκει μη βιώσιμο. Η σχετική έκθεση του ΔΝΤ θα ταράξει τα νερά όταν δημοσιοποιηθεί, στις 6 Φεβρουαρίου και θα δρομολογήσει εξελίξεις για την επιστροφή ή μη του Ταμείου. Θα ακολουθήσει, δύο εβδομάδες αργότερα, το Eurogroup, που έχει τεθεί ως ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας , πριν αρχίσει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη.


Συνθήκες παγετού, πλην Γαλλίας
Με το θερμόμετρο χθες στις Βρυξέλλες να βρίσκεται υπό το μηδέν, ήταν ίσως λογικό το κλίμα ψυχρότητας με το οποίο αντιμετώπισαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί της ευρωζώνης τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η ψυχρότητα έγινε ιδιαίτερα αισθητή όταν μετά την ενημέρωση του Eurogroup από τον έλληνα υπουργό ουδείς ομόλογός του, πλην του Γάλλου Μισέλ Σαπέν, θεώρησε σκόπιμο να λάβει τον λόγο.

«Déjà vu» ήταν το σχόλιο ενός διπλωμάτη αναφερόμενου στα όσα είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομίας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εξηγήσει ότι επί της ουσίας ουδέν νεότερο στοιχείο υπήρξε από ελληνικής πλευράς χθες στις Βρυξέλλες. Και από τη στιγμή που δεν υπήρξε νέο στοιχείο από ελληνικής πλευράς, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρξε και από ευρωπαϊκής. Ο μόνος υπουργός που είχε έναν καλό λόγο για την Ελλάδα ήταν ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι για το Παρίσι δεν είναι θεμιτή η απαίτηση του ΔΝΤ να νομοθετήσει η Βουλή εκ των προτέρων ποια μέτρα θα λάβει η χώρα το 2018 αν δεν επιτύχει τους οικονομικούς της στόχους. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση να ψηφίζει κάτι ανάλογο» είπε ο Σαπέν, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεση του στις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα επί του θέματος.


Αναφερόμενος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ουσία των όσων ελέχθησαν χθες στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στο «κοινό έδαφος» που διαπιστώθηκε στο Eurogroup και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν, τονίζοντας πως «υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα, κάτι που θα μπορέσει να μας φέρει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, ενώ οι προβλέψεις ήταν για αρνητικά ποσοστά». Επιπλέον, πρόσθεσε πως όλοι συμφώνησαν ότι η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο στόχος ήταν για 0,5% ενώ τώρα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 2%.

Πιο αισιόδοξος δηλώνει ο Μοσκοβισί
Από πλευράς του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι «περισσότερο αισιόδοξος» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο γάλλος επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει».
«Το Eurogrοup ζητεί επειγόντως από τις ελληνικές Αρχές και τους θεσμούς να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύντομα και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ενστερνίζονται όλες οι πλευρές», ανέφερε τέλος το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσθέτοντας πως «μια τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Το Eurogroup επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, τον ενεργειακό τομέα, και άλλους τομείς, ενώ παράλληλα «αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας μετά το 2018».

ΔΝΤ: Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας
Το Ταμείο πιέζει τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης για να επιστρέψει στο πρόγραμμα

Εξαιρετικά μη βιώσιμο, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν χθες, χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ελληνικό δημόσιο χρέος στην ανάλυση βιωσιμότητας που θα δημοσιοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που δεν επιτρέπει την επιστροφή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτός - βεβαίως - αν ανατραπεί το προσεχές διάστημα με την ανακοίνωση νέων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα συνοδεύει την έκθεση του άρθρου IV για την ελληνική οικονομία και εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο, καθώς μπλέχτηκε στα γρανάζια της διαπραγμάτευσης. Τελικά όμως το Ταμείο φαίνεται πως αποφάσισε να προχωρήσει στη δημοσιοποίησή της και να εμμείνει στις εκτιμήσεις του ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η έκθεση πετάει ευθέως το μπαλάκι στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία καλείται να κάνει ένα βήμα και να επιτρέψει να συγκεκριμενοποιηθούν τουλάχιστον τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση αναφερόμενη στα μέτρα της ευρωζώνης επισημαίνει: «Ορισμένα μέτρα δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα για να καταστεί δυνατή η πλήρης αξιολόγηση των επιπτώσεών τους στη βιωσιμότητα του χρέους».

«ΑΛΛΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΜΕ». Ωστόσο, ακόμη και χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι τα περαιτέρω μέτρα για το χρέος σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου θα ανακοινωθούν μετά το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018. «Αλλά δεσμευθήκαμε», πρόσθεσε, απευθυνόμενος προφανώς στο ΔΝΤ.

Επί του παρόντος, η ευρωζώνη περιορίζεται στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία έχουν μικρή επίπτωση στη βιωσιμότητά του. Ο ίδιος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ομολόγησε χθες ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για το ΔΝΤ.

Ετσι, παρά τις διαβεβαιώσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα ότι το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως ενεργό στο ελληνικό πρόγραμμα με στόχο να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία που θα μπορούσε να στηριχθεί με πόρους του Ταμείου, οι τεχνοκράτες του Ταμείου δεν άλλαξαν τους υπολογισμούς τους.

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟ! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν χθες, εκτιμούν ότι το χρέος θα διαμορφωθεί στο 170% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, στο 164% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και στο 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Επίσης, υπολογίζουν ότι οι δαπάνες εξυπηρέτησής του θα είναι 15% του ΑΕΠ το 2024, 20% του ΑΕΠ το 2031, 33% του ΑΕΠ το 2040 και θα σκαρφαλώσουν στο 62% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα νέα όρια βιωσιμότητας του χρέους, το κόστος εξυπηρέτησής του δεν πρέπει να ξεπερνά το 15%-20% του ΑΕΠ. Επομένως, το χρέος είναι σαφέστατα μη βιώσιμο.

Αντίθετα, η Ευρώπη, όπως αναφέρει η έκθεση του Ταμείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν χθες στην Ουάσιγκτον, είναι πιο αισιόδοξη. Προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί κάτω από 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και ότι θα είναι ελαφρώς πάνω από 100% του ΑΕΠ το 2040. Οι δαπάνες χρηματοδότησής του θα είναι κάτω από 10% μέχρι το 2023, κάτω από 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2040 και θα αυξηθούν στο 24% του ΑΕΠ από το 2060.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Κατά το ΔΝΤ οι διαφορές των δύο πλευρών οφείλονται στις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Ταμείου για τον ρυθμό ανάπτυξης και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία η ευρωζώνη βλέπει να διατηρούνται στο 3,5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια μετά το 2018. Το ΔΝΤ επισημαίνει εξάλλου ότι όταν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές, το κόστος δανεισμού της θα είναι εξαιρετικά υψηλότερο από αυτό που είναι σήμερα και επομένως το χρέος πρέπει να μειωθεί δραστικά για να μπορεί να το χρηματοδοτεί με όρους ελεύθερης αγοράς.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι για να γίνει βιώσιμο το χρέος χρειάζονται ριζικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητά να επεκταθεί η περίοδος χάριτος και για τις πληρωμές τόκων ώς το 2040, να επεκταθούν οι ωριμάσεις των ομολόγων ώς το 2070 και να μειωθούν τα επιτόκια κάτω του 1,5% για 30 χρόνια. 
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/01/17
Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup επεσήμανε ότι η προληπτική νομοθέτηση μέτρων είναι αντισυνταγματική
Της Βούλας Κεχαγιά

Τα καλά νέα από το Eurogroup είναι ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν πως πρέπει να κλείσει το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Τα άσχημα νέα είναι πως όλα τα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, επομένως, θα πρέπει να προηγηθεί σύγκλιση για να βρεθεί το common ground, δηλαδή το κοινό πεδίο για την συμφωνία μεταξύ όλων των μερών. Επιπλέον, από τη χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες έγινε σαφές ότι το ΔΝΤ επιμένει στην ψήφιση προληπτικών μέτρων από την Αθήνα για την περίοδο μετά το 2018 - ούτως ή άλλως η έκθεσή του χαρακτηρίζει το χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο - και ότι οι υπόλοιποι θεσμοί βολιδοσκοπούν γύρω από αυτήν την πιθανότητα. Ομως η Αθήνα επαναλαμβάνει κατηγορηματικά την άρνησή της να νομοθετήσει νέα μέτρα, ειδικά όταν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2016 δείχνουν ότι δεν θα απαιτηθεί καν η ενεργοποίηση του κόφτη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε στους ομολόγους του ότι είναι αντισυνταγματική η προληπτική νομοθέτηση μέτρων - κάτι που ούτως ή άλλως είχε υπερτονιστεί και στη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση την προηγούμενη άνοιξη -, εξηγώντας ότι αυτή η επιμονή είναι αδικαιολόγητη εάν λάβει κανείς υπόψη του τούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. «Είναι κάτι που υπερβαίνει τα όρια της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών καλώντας τους θεσμούς να ξανασκεφτούν τις απαιτήσεις τους δεδομένων των στοιχείων που δείχνουν την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας παραμονές της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, ότι δηλαδή η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να νομοθετήσει ούτε ένα επιπλέον ευρώ μέτρα, δεν πρόκειται να αλλάξει. «Το είπε ο Πρωθυπουργός, άρα αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το πάρεις πίσω» ανέφερε κυβερνητικός παράγων σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Eurogroup. Κύκλοι του Μαξίμου αργά το βράδυ έλεγαν πως είναι ενθαρρυντικό ότι όλοι αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στα δημόσια έσοδα της χώρας και έκαναν λόγο για παράλογες απαιτήσεις του Ταμείου οι οποίες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Και συμπλήρωναν ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ούτως ώστε να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να σκεφτεί καν την νομοθέτηση εκ των προτέρων μέτρων εις βάρος του ελληνικού λαού.

To Mαξίμου δεν στάθηκε χθες στη σκοτεινή πλευρά των συμπερασμάτων του Eurogroup. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι «ούτως ή άλλως ήταν σαφές ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup», άρα το γεγονός πως παραμένουν σε εκκρεμότητα όλα τα θέματα στα οποία υπάρχουν αποστάσεις δεν αποτελεί στοιχείο που δημιουργεί πρόσθετους προβληματισμούς.

Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ενδεχομένως οι θεσμοί να δοκιμάζουν τις αντοχές της και να ζυγίζουν με τη στάση τους το σημείο μέχρι το οποίο είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις. Για τους ίδιους κύκλους πάντως είναι πολύ σημαντικό στοιχείο πως ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά την συνεδρίαση του Eurogroup αντιτάχθηκε στην πίεση των υπολοίπων για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση τώρα. Επίσης, κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν πως στο γραπτό κείμενο που διένειμε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ μετά το Eurogroup δεν εμπεριέχονται οι αναφορές του στο αφορολόγητο και στη μείωση των συντάξεων, σημεία που επεσήμανε προφορικά στην συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο μέρη.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ... Σε σχέση με την εικόνα που διαμορφώθηκε, ότι δηλαδή και οι θεσμοί πλέον ζητούν την ψήφιση νέων μέτρων τώρα για την περίοδο μετά το 2018, η κυβέρνηση αρνείται ότι συμβαίνει. «Στη συνεδρίαση του Eurogroup κανένας από τους εκπροσώπους των θεσμών δεν έθεσε ζήτημα προληπτικής νομοθέτησης» λένε κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στα ραντεβού που προηγήθηκαν μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των θεσμών κάποιοι εξ αυτών θέλησαν να διερευνήσουν με τον τρόπο τους εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων υποβάλλοντας σχετικά ερωτήματα.

Για το Μέγαρο Μαξίμου το χθεσινό Eurogroup δεν συνιστά κακή εξέλιξη, αρκεί το επόμενο διάστημα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για συνεννόηση όλων των πλευρών χωρίς ακραίες αξιώσεις και παραλογισμούς, επισημαίνουν στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου