οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

"...Ο νόμος θα περάσει. Γιατί η γενική διάθεση και στα δυο σώματα του Κοινοβουλίου είναι να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του βρετανικού λαού που σε ποσοστό 52% είχε ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Η απόφαση, ωστόσο, υποχρεώνει την Τερίζα Μέι σε έναν αγώνα δρόμου. Η βρετανίδα πρωθυπουργός, που πριν από μερικές ημέρες έδωσε το περίγραμμα των προθέσεών της περιγράφοντας ένα Brexit περίπου «σοφτ» για τη χώρα της και «σκληρό» για την Ευρώπη, έχει υποσχεθεί επίσης ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 περί εξόδου έως τον Μάρτιο. Θα προλάβει με το δεδομένο ότι πολύ συχνά τα νομοσχέδια στη Βρετανία γίνονται μπαλάκι του πινγκ - πονγκ ανάμεσα στα δυο σώματα του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα η ψήφισή τους να εξελίσσεται σε μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία; Αυτός και μόνο είναι ένας λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μέι εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση. «Φυσικά η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση» δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας για την Αγγλία και την Ουαλία Τζέρεμι Ράιτ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. Εσπευσε να δηλώσει πάντως ότι «η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει»...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"(κύρια πρωτοσέλιδη φωτογραφία)
 και "ΤΑ ΝΕΑ"-"Εφ.Συν" (εσωτερικά θέματα)

                                                  "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/01/17


                                                                "ΤΑ ΝΕΑ", 25/01/17

Αρχίζει το τρέξιμο τώρα η Τερίζα Μέι
Η βρετανίδα πρωθυπουργός υποχρεώνεται σε αγώνα δρόμου καθώς οι ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν ότι το Brexit πρέπει να επικυρωθεί και από το αγγλικό Κοινοβούλιο
Του Περικλή Δημητρολόπουλου

Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου η εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» είχε κυκλοφορήσει με τις φωτογραφίες τριών ανώτερων δικαστών στην πρώτη της σελίδα και τον τίτλο «Προδότες». Τώρα θα πρέπει βρει θέση για οκτώ. Γιατί τόσοι είναι οι ανώτατοι δικαστές που αποφάσισαν ότι το Brexit πρέπει να εγκριθεί και από το αγγλικό Κοινοβούλιο για να έχει ισχύ. Αντίθετη άποψη είχαν μόνο τρία μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αλλά τι σημαίνει η επικύρωση της προηγούμενης δικαστικής απόφασης για την πορεία της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Πρακτικά όχι και πολλά.

Η συντριπτική πλειονότητα των Τόρις θα στηρίξει το νομοσχέδιο, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν. Κατά αναμένεται να ψηφίσουν οι Σκωτζέζοι και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που όμως δεν μπορούν να ελπίζουν παρά σε λίγες διαρροές από τα δυο μεγάλα κόμματα.

Με λίγα λόγια, ο νόμος θα περάσει. Γιατί η γενική διάθεση και στα δυο σώματα του Κοινοβουλίου είναι να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του βρετανικού λαού που σε ποσοστό 52% είχε ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Η απόφαση, ωστόσο, υποχρεώνει την Τερίζα Μέι σε έναν αγώνα δρόμου. Η βρετανίδα πρωθυπουργός, που πριν από μερικές ημέρες έδωσε το περίγραμμα των προθέσεών της περιγράφοντας ένα Brexit περίπου «σοφτ» για τη χώρα της και «σκληρό» για την Ευρώπη, έχει υποσχεθεί επίσης ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 περί εξόδου έως τον Μάρτιο. Θα προλάβει με το δεδομένο ότι πολύ συχνά τα νομοσχέδια στη Βρετανία γίνονται μπαλάκι του πινγκ - πονγκ ανάμεσα στα δυο σώματα του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα η ψήφισή τους να εξελίσσεται σε μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία; Αυτός και μόνο είναι ένας λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μέι εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση. «Φυσικά η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση» δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας για την Αγγλία και την Ουαλία Τζέρεμι Ράιτ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. Εσπευσε να δηλώσει πάντως ότι «η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει».

Οι δικαστές από την πλευρά τους ήταν σαφείς: «Εάν ενεργούσε διαφορετικά, αυτό θα συνιστούσε παραβίαση των συνταγματικών αρχών» δήλωσε ο δικαστής Ντέιβιντ Νιούμπεργκερ, ανακοινώνοντας ότι οι οκτώ από τους έντεκα δικαστές ψήφισαν υπέρ της ανάγκης έγκρισης εκ μέρους του Κοινοβουλίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Τερίζα Μέι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές της εξουσίες που είναι γνωστές ως «βασιλικές προνομίες» για να επικαλεσθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και να σημάνει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου. «Το δημοψήφισμα είναι μεγάλης πολιτικής σημασίας, αλλά η κοινοβουλευτική πράξη που το επικύρωσε δεν έλεγε ποιο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Νιούμπεργκερ. «Κατά συνέπεια οποιαδήποτε μεταβολή στον κυρωτικό του δημοψηφίσματος νόμο πρέπει να γίνει με τον μοναδικό τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή μέσω μιας κοινοβουλευτικής πράξης».

Αυτή η δήλωση μεταφράζεται πολιτικά σε μια κούρσα με αντίπαλο τον χρόνο. Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις έσπευσε να δηλώσει χθες ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «μέσα στις επόμενες ημέρες» στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιό της για την εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το νομοσχέδιο αυτό «θα υιοθετηθεί εγκαίρως» ώστε να επιτραπεί η ενεργοποίηση του άρθρου 50 πριν από το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο Ντέιβις απευθυνόμενος στους βρετανούς βουλευτές, μόλις μερικές ώρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να υποχρεώσει την κυβέρνηση να ζητήσει την έγκριση των βουλευτών.

Τι στάση θα κρατήσουν οι Εργατικοί σε αυτή την κούρσα με τον χρόνο; «Το Εργατικό Κόμμα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη βούληση του βρετανικού λαού και δεν θα εμποδίσει  τη διαδικασία για την επίκληση του άρθρου 50» δήλωσε εκπρόσωπος του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει να τροποποιήσει το νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Και τι σημαίνει αυτό; Χαμένος χρόνος για την Τερίζα Μέι.

Τζίνα Μίλερ
Η επιχειρηματίας που «φρέναρε» την αποχώρηση
Της Νατάσας Μπαστέα

Η Τζίνα Μίλερ είναι βρετανίδα επιχειρηματίας που γεννήθηκε στη Βρετανική Γουιάνα και κατέφυγε στα δικαστήρια αμφισβητώντας τη δυνατότητα της βρετανικής κυβέρνησης να αρχίσει τη διαδικασία για το Brexit χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου της χώρας. Η 51χρονη γυναίκα, που ονομάστηκε «μπλοκέρ του Brexit» από κάποιες εφημερίδες, δέχθηκε ακόμα και απειλές κατά της ζωής της για την κίνησή της αυτή.

Τον Νοέμβριο το ανώτερο δικαστήριο της χώρας τη δικαίωσε και χθες το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας ακολούθησε τον ίδιο δρόμο. «Δεν είμαι εγώ που κέρδισα», λέει η Μίλερ στην «Γκάρντιαν». «Νικητές είναι το Σύνταγμα, οι νόμοι και ο τρόπος ζωής μας».

Το Συντηρητικό Κόμμα, παρατηρεί η επιχειρηματίας που μεγάλωσε στη Βρετανία, πάντα θεωρούσε ότι εκείνο προασπίζεται τον νόμο και την τάξη, άρα είναι ειρωνικό που η δική τους ηγέτιδα αποφάσισε να εφεσιβάλει την πρώτη απόφαση. «Ομως ακόμα και πρωτοετής φοιτητής της Νομικής ξέρει πως βασική αρχή είναι η κυριαρχία του Κοινοβουλίου».

Η επιτυχημένη επιχειρηματίας περιγράφει πως, σε όλη τη διάρκεια αυτής της νομικής περιπέτειας, έμεινε πιστή στα γεγονότα. Οτι αποδέχθηκε την απόφαση των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Εκείνο που δεν ήταν ξεκάθαρο, εξηγεί, ήταν τι θα κάνουμε με το άρθρο 50, που αποτελεί τον μοναδικό μηχανισμό αποχώρησης μιας χώρας - μέλους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το πρόβλημα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, εξηγεί η Μίλερ, είναι ότι αφορά μόνο διαδικαστικά θέματα. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 50 αναφέρει: «Οποιοδήποτε κράτος - μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση βάσει των συνταγματικών του απαιτήσεων».
Υπό πίεση, η κυβέρνηση της Τερίζα Μέι έκανε γνωστό ότι σκόπευε να παρακάμψει το Κοινοβούλιο και να επικαλεσθεί το άρθρο 50, βάσει ενός παλιού νόμου, υποστηρίζει η Μίλερ. Και δικαιολογεί την προσφυγή της στο δικαστήριο, βάσει της πρόθεσης της Μέι να αγνοήσει εντελώς τον ανώτατο δημοκρατικό θεσμό της χώρας.

Οι οπαδοί του Bremain θεωρούν την Τζίνα Μίλερ ηρωίδα, οι υποστηρικτές του Brexit προδότρια. Είναι διαχειρίστρια επενδυτικών κεφαλαίων και ξεχώρισε στον ανδροκρατούμενο κόσμο των επενδύσεων λόγω της εμμονής της με τη διαφάνεια. Είναι μητέρα τριών παιδιών και από το 2009, μέσω της οργάνωσης που ίδρυσε από κοινού με τον τρίτο σύζυγό της, υποστηρίζει ενεργά διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Το Brexit αποτελεί την πιο διχαστική υπόθεση μιας ολόκληρης γενιάς» λέει. Τουλάχιστον, η έξοδος από την ΕΕ, υποστηρίζει, πρέπει να αποφασισθεί από τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού. Ο συνήγορός της στο δικαστήριο υποστήριξε ότι από τη στιγμή που θα γίνει η επίκληση του άρθρου 50, οι νομικές επιπτώσεις από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ θα επηρεάσει αναπόφευκτα τα δικαιώματα των πολιτών - θα τα περιορίσει ή θα τα απαλείψει. Ιδιαίτερα, θα καταργηθούν οι τέσσερις ελευθερίες για την ελεύθερη κίνηση αγαθών, ανθρώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Η Μίλερ διευκρινίζει πως δεν θεωρεί ότι η Μέι σκόπευε να επιδείξει δεσποτική συμπεριφορά, καθώς αναγνωρίζει πως «οι Βρετανοί της ανέθεσαν ένα πολύ δύσκολο καθήκον, το οποίο προσπαθεί να υλοποιήσει το συντομότερο δυνατόν». Ομως η δαιμόνια επιχειρηματίας δεν παραλείπει να πετάξει τη σπόντα της. «Το ερώτημα που παραμένει είναι το εξής: εάν αυτή η συμφωνία δεν είναι καλή για τη Βρετανία και την καταψηφίσει το Κοινοβούλιο, θα παραμείνουμε στην ΕΕ; Μόνο ο χρόνος θα δείξει».

"Eφ.Συν", 25/01/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου