οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

"...Χάος στα αμερικανικά αεροδρόμια, διεθνείς επικρίσεις, οργή από τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσφυγές στα δικαστήρια και παγκόσμια αναταραχή στην πιο ακραία απόφασή του από τις 20 Ιανουαρίου οπότε ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε το Σάββατο την άφιξη στη χώρα προσφύγων για 120 ημέρες καθώς και πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες για ένα μήνα. Καθώς η απόφαση είχε άμεση ισχύ, εκατοντάδες ταξιδιώτες εγκλωβίστηκαν στα αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ σε πολλούς απαγορεύθηκε να επιβιβασθούν σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ από διάφορα αεροδρόμια σε άλλες χώρες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι Αρχές τούς έβγαλαν από τα αεροπλάνα την τελευταία στιγμή...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


                                                                     "ΤΑ ΝΕΑ", 30/01/17

Παγκόσμια κατακραυγή εναντίον του Τραμπ
Η απόφαση του αμερικανού προέδρου να απαγορεύσει την άφιξη στις ΗΠΑ προσφύγων αλλά και πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες προκάλεσε διεθνή αναταραχή και χάος στα αεροδρόμια

Της Νατάσας Μπαστέα

Χάος στα αμερικανικά αεροδρόμια, διεθνείς επικρίσεις, οργή από τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσφυγές στα δικαστήρια και παγκόσμια αναταραχή στην πιο ακραία απόφασή του από τις 20 Ιανουαρίου οπότε ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε το Σάββατο την άφιξη στη χώρα προσφύγων για 120 ημέρες καθώς και πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες για ένα μήνα. Καθώς η απόφαση είχε άμεση ισχύ, εκατοντάδες ταξιδιώτες εγκλωβίστηκαν στα αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ σε πολλούς απαγορεύθηκε να επιβιβασθούν σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ από διάφορα αεροδρόμια σε άλλες χώρες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι Αρχές τούς έβγαλαν από τα αεροπλάνα την τελευταία στιγμή.

Λίγο αργότερα και ενώ είχε ξεσπάσει διεθνής κατακραυγή, ομοσπονδιακή δικαστής στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης που εκδίκαζε προσφυγές οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή να σταματήσουν προς το παρόν οι απελάσεις πολιτών από τις επτά χώρες που αφορά το προεδρικό διάταγμα - Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Σομαλίας, Λιβύη, Συρία, Σουδάν - και οι οποίοι διαθέτουν έγγραφα που τους επιτρέπουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η απόφαση αυτή επηρεάζει περίπου 200 άτομα που συνελήφθησαν σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή εκείνη την ώρα ταξίδευαν. Χθες, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι θα «συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις» αλλά ότι εξακολουθεί να ισχύει το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για περιορισμούς στην είσοδο πολιτών από τις επτά μουσουλμανικές χώρες. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε ότι περίπου 375 ταξιδιώτες επηρεάστηκαν από το εκτελεστικό διάταγμα, 109 από τους οποίους ήταν τράνζιτ και τους απαγορεύθηκε η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν άλλους 173 προτού επιβιβαστούν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, επιμένει, αντιδρώντας με τον γνωστό του τρόπο, δηλαδή μέσω twitter, στη δικαστική απόφαση. «Η Αμερική έχει ανάγκη ισχυρά σύνορα και εξονυχιστικούς ελέγχους ΤΩΡΑ», έγραψε στον λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και, στην πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο - ένα τρομερό χάος!» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος. Η αντίδρασή του φαίνεται πως προκλήθηκε από την κάλυψη της υπόθεσης αυτής από τους «New York Times» στους οποίους αφιέρωσε το πρώτο του tweet το πρωί της Κυριακής, χαρακτηρίζοντας την εφημερίδα αναφοράς «Fake News» («Κατασκευασμένη Είδηση») και προτείνοντας κάποιος να την εξαγοράσει για να την «επαναφέρει στην τάξη ή για να τη θάψει αξιοπρεπώς».

Το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις και από τα δύο κόμματα. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ κάλεσε τον πρόεδρο να αναστείλει την απόφασή του, λέγοντας ότι αυτή η κίνηση κάνει τις ΗΠΑ να φαίνονται «λιγότερο ανθρωπιστικές, λιγότερο ασφαλείς, λιγότερο αμερικανικές. Η απόφαση πρέπει να ανασταλεί άμεσα και οι Δημοκρατικοί θα παρουσιάσουμε νομοσχέδιο για να την ανατρέψουμε», δήλωσε ο Σούμερ.
Ομως και πολλοί Ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. Ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν δήλωσε ότι το διάταγμα Τραμπ «προκαλεί σύγχυση» και εγείρει σειρά ερωτημάτων. «Πρόκειται για διαδικασία που προκαλεί μεγάλη αναταραχή», είπε ο αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. Πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι πως το διάταγμα Τραμπ θα δώσει στο Ισλαμικό Κράτος ευκαιρία για περισσότερη προπαγάνδα. Ο γερουσιαστής αναρωτήθηκε επίσης γιατί στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται το Ιράκ, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ μάχονται στο πλευρό των ιρακινών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο Τζον ΜακΚέιν εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμμετοχή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ του Στιβ Μπάνον, γνωστού ως επικεφαλής του ακροδεξιού ενημερωτικού site Breitbart News, πριν τεθεί επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ και στη συνέχεια σύμβουλος στρατηγικής του νέου προέδρου. Ο γερουσιαστής δήλωσε ότι το γεγονός αυτό «αποκλίνει της σύνθεσης οποιουδήποτε Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην ιστορία» των ΗΠΑ. Ο Μπάνον πάντως, χθες, δήλωσε πως ο Τύπος «θα πρέπει να κρατά το στόμα του κλειστό», επειδή ουσιαστικά βρίσκεται στην... αντιπολίτευση.

Σε πιο συγκρατημένους τόνους κινήθηκε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, που είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να είναι προσεκτικές» καθώς θα εφαρμόζουν το νέο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ. Ο ΜακΚόνελ χαρακτήρισε το προεδρικό διάταγμα «καλή ιδέα ώστε να γίνει πιο αυστηρή η εξέταση των μεταναστών αλλά», πρόσθεσε, «είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μερικές από τις καλύτερες πηγές μας στον πόλεμο κατά της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι μουσουλμάνοι, τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και στο εξωτερικό... Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». Χιλιάδες ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, καθώς και 20 νομπελίστες υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας επικρίνοντας την απόφαση Τραμπ.

ΘΛΙΒΕΡΗ ΜΕΡΑ
Μια απόφαση αντιαμερικανική

«Η δύναμη της Αμερικής βασίζεται στο γεγονός ότι αυτή η χώρα είναι λιμάνι ελευθερίας, μια γη ελευθεριών. Το άγαλμα της Ελευθερίας καλωσορίζει το "φτωχό και παγωμένο πλήθος". Στην πραγματικότητα, η ροή των μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει περιορισμούς - το όριο για το 2017 είναι 100.000 άτομα. Αλλά τα προγράμματα ένταξης είναι πολύ επιτυχημένα. Οι μετανάστες βρίσκουν εύκολα στέγη, καθώς και πρόσβαση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. Είναι θλιβερή η ημέρα που οι μύθοι και ο φόβος παίρνουν τη θέση των γεγονότων και της Ιστορίας. Αυτή η απόφαση είναι ένα δώρο σε εκείνους που μισούν τη Δύση. Είναι μια απόφαση εναντίον της Αμερικής ως πολυθρησκευτικής κοινότητας».

Τις απόψεις αυτές καταθέτει ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και σήμερα πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης International Rescue Committee. «Η απόφαση του Τραμπ - γράφει στους "Νιου Γιορκ Τάιμς" - πλήττει τα αθώα θύματα της τρομοκρατίας που έχουν χάσει τα πάντα. Δίνει το δικαίωμα στους ίδιους τους τρομοκράτες να πουν στις μουσουλμανικές κοινότητες ότι η Αμερική τους κλείνει την πόρτα. Αυτή η απόφαση είναι αντιπαραγωγική. Κι έπειτα η Αμερική είναι προφυλαγμένη από γεωγραφικής άποψης και μόνο. Δεν συνορεύει με τη Μέση Ανατολή, είναι πιο δύσκολο να έρθεις εδώ ως πρόσφυγας παρά ως οτιδήποτε άλλο». 
 
«Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση Τραμπ αποκηρύσσει τις βασικές αμερικανικές αξίες, εγκαταλείπει τον ηγετικό ανθρωπιστικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα αυτών που ζητούν καταφύγιο στην Αμερική είναι γυναίκες και παιδιά. Από την αρχή του πολέμου, εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους όχι μόνο για να ξεφύγουν από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά και από τις δυνάμεις της Ρωσίας, του Ιράν και του Ισλαμικού Κράτους. Υπάρχουν επίσης χιλιάδες Αφγανοί και Ιρακινοί που κινδυνεύουν επειδή συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στις χώρες τους» υπενθυμίζει.

«Ο κόσμος θέλει από την Αμερική μια πεφωτισμένη ηγεσία. Οι πολίτες της θέλουν το ίδιο από την κυβέρνησή τους. Η μεταναστευτική πολιτική αποτελεί ένα είδος εξετάσεων για κάθε χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες περνούσαν αυτές τις εξετάσεις επί χρόνια ολόκληρα. Θα είναι τραγικό να αποτύχουν τώρα που οι αξίες τους είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου