οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Το σκεπτικό των αρεοπαγιτών συμπυκνώθηκε σε μία παράγραφο που ανέγνωσε στους τούρκους αξιωματικούς η πρόεδρος της μιας σύνθεσης, αναφέροντας πως ουσιαστικά αν εκδοθούν στην Τουρκία απειλούνται τα δικαιώματα τους: «... Η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού».

Από "ΤΑ ΝΕΑ", την "ΕΣΤΙΑ" και την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

                                                         "ΤΑ ΝΕΑ", πρωτοσέλιδο, 27/01/17


                                                            "ΕΣΤΙΑ", κύριο θέμα, 27/01/17
"ΤΑ ΝΕΑ", Πρώτο πλάνο, 27/01/17 
Δικαστικό τείχος στην έκδοση των 8 Τούρκων
Με μια απόφαση με πολιτικό αντίκτυπο και διεθνές και διπλωματικό ενδιαφέρον, ο Αρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα για την έκδοση των αξιωματικών στην Τουρκία

Της Μίνας Μουστάκα

Χαρακτηρίστηκε απόφαση με ιστορική σημασία. Ηταν εξάλλου από εκείνες τις λίγες φορές που η ετυμηγορία των ελλήνων δικαστών και μάλιστα στον ανώτατο βαθμό ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια της στενής νομικής ερμηνείας καθώς επρόκειτο για μία απόφαση με αναμφισβήτητο πολιτικό αντίκτυπο και έντονο διεθνές και διπλωματικό ενδιαφέρον.

Ο λόγος για την απόφαση που εξέδωσαν χθες 15 ανώτατοι δικαστές του Αρείου Πάγου - τόσα ήταν τα μέλη των τριών διαφορετικών συνθέσεων των Ποινικών Τμημάτων - που ομόφωνα ύψωσαν το δικό τους τείχος απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών Αρχών για την έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών στη γείτονα. Οι έλληνες δικαστές με μια φωνή στάθμισαν έναντι του αιτήματος για την έκδοση των αξιωματικών την προστασία της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Και υπ' αυτό το πρίσμα η απόφασή τους ήταν μονόδρομος.

Και έτσι, όταν έφτασε η ώρα να ζυγίσουν πραγματικά περιστατικά, νομικά επιχειρήματα και κανόνες δικαίου δεν μπόρεσαν - όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε - να ξεφύγουν από τη ρότα που είχαν πρώτοι χαράξει και οι τρεις εισαγγελείς των συνθέσεων (Β. Θεοδώρου, Χ. Βουρλιώτης και Ν. Παντελής) ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία οι αξιωματικοί δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Οι ίδιοι οι εκζητούμενοι και οι μάρτυρες που προτάθηκαν από την πλευρά τους είχαν περιγράψει πριν από λίγες ημέρες με τα μελανότερα χρώματα τους κινδύνους που τους περίμεναν αν οι έλληνες δικαστές έλεγαν ναι στην έκδοσή τους.

Μπήκε «Πάγος» στο τουρκικό αίτημα

Με αντιφατικές αποφάσεις από το Εφετείο τη Αθήνας, με εισαγγελικές εφέσεις κατά των αποφάσεων που είχαν ταχθεί υπέρ της μη έκδοσης και με τρεις ανώτατους εισαγγελείς να έχουν εισηγηθεί την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών, τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Εκεί που στις 3 το μεσημέρι ο ήχος του κουδουνιού σήμανε την αρχή του τέλους στο τελευταίο επεισόδιο του θρίλερ με το κρίσιμο ζήτημα της έκδοσης των 8 τούρκων αξιωματικών.

Οι σειρήνες που ακούστηκαν λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι προανήγγειλαν την προσαγωγή τους. Συνοδεία αστυνομικών και φορώντας χειροπέδες οδηγήθηκαν στη δικαστική αίθουσα που ήταν γεμάτη κόσμο. Ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι που εκπροσωπούσαν διεθνή μέσα, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον, τη βαρύτητα και τον αντίκτυπο της επικείμενης απόφασης, αλλά και υπάλληλοι του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ήθελαν να ακούσουν το διά ταύτα της Δικαιοσύνης για τη σοβαρή αυτή υπόθεση.

Ενας ένας από τους εκζητούμενους που άκουγε το όνομά του ανέβαινε στο βήμα και με τη βοήθεια της διερμηνέως περίμενε να πληροφορηθεί στη δική του γλώσσα τι αποφάσισαν οι δικαστές στην Ελλάδα, καθώς στα δικά τους χέρια, όπως είχαν εξηγήσει, βρισκόταν όχι μόνο η τύχη τους και η περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση αλλά και η ίδια τους η ζωή. Ανακούφιση, χαμόγελα και ελπίδες γέννησε η απόφαση των δικαστών όλων των τμημάτων του Αρείου Πάγου, όπως εύκολα μπορούσε να διακρίνει κανείς στα πρόσωπα των εκζητουμένων και όσων όλο αυτό τον καιρό έδωσαν τη δική τους μάχη για την τήρηση των διεθνών συμβάσεων με γνώμονα την προστασία της ζωής των 8 αξιωματικών, ανεξάρτητα από τα αδικήματα που τους οδήγησαν ενώπιον των δικαστών.

Το σκεπτικό των αρεοπαγιτών συμπυκνώθηκε σε μία παράγραφο που ανέγνωσε στους τούρκους αξιωματικούς η πρόεδρος της μιας σύνθεσης, αναφέροντας πως ουσιαστικά αν εκδοθούν στην Τουρκία απειλούνται τα δικαιώματα τους: «... Η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού».

Αυτό ήταν το σύντομο διατακτικό - περίληψη της απόφασης, που ουσιαστικά απέρριψε την εισαγγελική έφεση κατά των αποφάσεων του Εφετείου, τα μέλη του οποίου είχαν πει κατά περίπτωση επίσης όχι στην έκδοση των αξιωματικών. Το δικαστήριο διέταξε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι οι εκζητούμενοι, εκτός αν κρατούνται για κάποια άλλη αιτία.

Το θέμα της κράτησης των αξιωματικών
Δικαστικές πηγές, πάντως, διευκρίνιζαν χθες πως με βάση τον νόμο περί ασύλου προβλέπεται η κράτηση των 8 τούρκων αξιωματικών έως και 18 μήνες. Η εισαγγελέας εκδόσεων Μαρία Μαλούχου με παραγγελία της - η οποία θα κοινοποιηθεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης - θα ζητήσει, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης, την άρση της κράτησής τους με την προϋπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο.

Ομως οι 8 αξιωματικοί κρατούνται διοικητικά στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου, η οποία παραμένει εκκρεμής καθώς δεν έχει κριθεί το αίτημά τους και από τη δευτεροβάθμια επιτροπή όπως ορίζει ο νόμος.

Δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών
από την Αγκυρα
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έστειλε στις ελληνικές αρχές νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών σε σχέση με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Το αίτημα έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει την έκδοσή τους στη γειτονική χώρα.

Όπως είναι γνωστό, οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν φθάσει στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, το περασμένο καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά τους ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.

Ο δικηγόρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ζεκί Αριτούρκ, που παρακολουθούσε τη δίκη, παραδέχτηκε ότι νομικά η απόφαση είναι τελική και η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει άλλο ένδικο μέσο για την προσβολή της. «Πολιτικά όμως», είπε, «δεν είναι η τελική απόφαση. Τον τελευταίο λόγο έχει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν θέλει το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να αποφασίσει την έκδοσή τους».

Ο κ. Αριτούρκ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και κατηγόρησε την Ελλάδα για διγλωσσία μεταξύ πολιτικής και νομικών διαδικασιών, αρνούμενη -όπως είπε- να τηρήσει την υπόσχεσή της για έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία.

Όπως είπε αναλυτικά: «Δεν έχει ακόμη τελειώσει τίποτα για τους προδότες… Η Ελλάδα παίζει διπλό παιχνίδι, κινούμενη μεταξύ πολιτικής και νόμων, και δεν τηρεί την υπόσχεση που μας έχει δώσει. Η Ελλάδα έπρεπε να αποφασίσει την έκδοσή τους. Η απορριπτική απόφασή της είναι λάθος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Έκδοσης των Κατηγορουμένων, της οποίας είμαστε συμβαλλόμενο μέρος. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας διαδικασίας που δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη».

Ο γερμανικός Τύπος για την απόφαση του Αρείου Πάγου
Μεγάλη απήχηση στον γερμανικό τύπο βρίσκει η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που κατηγορούνται για ανάμιξη στο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ερντογάν.

«Μόνο 17 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου» σημειώνει στη διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό Spiegel «ήταν όμως ένα σημαντικό τεστ για την ελληνική δημοκρατία. Η απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του κράτους δικαίου. Θα μπορούσε όμως να δυσχεράνει τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο ρητά δεν αποφάσισε για το αν οι οκτώ στρατιωτικοί είναι προδότες με ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, όπως ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση. Δεν αποφάσισε επίσης για το αν οι οκτώ είναι αθώοι αξιωματικοί που δεν είχαν σχέση με το πραξικόπημα και διέφυγαν από φόβο, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι. Άλλο ήταν το έργο των δικαστών: να αποφανθούν αν η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί στους φυγάδες μια δίκαιη δίκη, αξιοπρεπή μεταχείριση και όχι υποβολή σε βασανιστήρια, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και ο Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι τέτοια εγγύηση δεν υφίσταται».

«Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει το Spiegel. «Γιατί η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τη μήνι της Τουρκίας...Η περίπτωση των οκτώ αξιωματικών έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον Ερντογάν. Ένστολοι ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα του προαιώνιου εχθρού. Και αυτό συνιστά πλήγμα για το γόητρο της Τουρκίας και την τουρκική εθνική υπερηφάνεια. Ένας κόλαφος στον Ερντογάν».

«Η Ελλάδα», γράφει η Süddeutsche Zeitung, «είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από το αν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους αποτρέπει από το να τολμήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά. Αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά. Η Άγκυρα ωστόσο έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα. Ήδη σήμερα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά είναι υπερπλήρη».

«Η υπόθεση θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των νατοϊκών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας», επισημαίνει η Tageszeitung του Βερολίνου. «Σαν πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα. Δεν ξεχνά κανείς τι είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: ειδικά την ημέρα, κατά την οποία ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου, 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ήταν αριθμός-ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016".
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/01/17

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/01/17
Το πραξικόπημα, η φυγή και
η πολύμηνη περιπέτεια των Τούρκων αξιωματικ

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στο άκουσμα των πρώτων αποφάσεων του Αρείου Πάγου, παρά τη διερμηνεία, οι στρατιωτικοί έμοιαζαν να μην καταλαβαίνουν. Κουβαλούσαν την ίδια αγωνία στο βλέμμα, όπως πριν. Ισως να έφταιγε η πολύπλοκη νομική διατύπωση, ή να τους βάρυνε ακόμη το άγχος της πολύμηνης αναμονής. Νομικοί και δημοσιογράφοι εξηγούσαν χαμηλόφωνα σε όσους είχαν ήδη ακούσει την ετυμηγορία ότι δεν πρόκειται να εκδοθούν στην Τουρκία. Ακόμη κι ένας από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί τους καθησύχασε με αυτά ακριβώς τα λόγια: «Welcome in Greece».

Ακολούθησαν αγκαλιές με τους συνηγόρους τους, χαμόγελα, φωτογραφίες και η εικόνα της φόρτισης στα μάτια ενός εκ των αξιωματικών που ήταν πλέον κατακόκκινα. Σε αυτή την αίθουσα του Αρείου Πάγου σφραγίστηκε χθες η τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Η περιπέτειά τους όμως ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, όταν το απόγευμα της 15ης Ιουλίου 2016 έλαβαν μία διαταγή.
Το χρονικό

Εχει πλέον νυχτώσει όταν οι 8 στρατιωτικοί του 4ου συντάγματος της αεροπορίας στρατού στη Σαμάντιρα καλούνται να πετάξουν μαζί με άλλα πληρώματα διασωστικών ελικοπτέρων στη λεωφόρο Βατάν της Κωνσταντινούπολης. Τους λένε ότι πρέπει να μεταφέρουν τραυματίες «τρομοκρατικής επίθεσης». Πλησιάζοντας τη λεωφόρο, όμως, δέχονται πυρά και κατευθύνονται στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου, όταν πλέον αντιλαμβάνονται ότι είχε επιχειρηθεί πραξικόπημα και ότι στρατιωτικοί λιντσάρονται στους δρόμους, αποφασίζουν να διαφύγουν.

Με ελικόπτερο τύπου Black Hawk προσγειώνονται στην Αλεξανδρούπολη. «Εάν δεν είχαμε κίνδυνο ζωής, δεν θα εγκαταλείπαμε τα μικρά παιδιά μας», λέει στις Αρχές ένας εκ των «8». Κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση (οι επτά) και για εκτέλεση παράνομης πτήσης (ο πιλότος). Η Τουρκία ζητάει την έκδοσή τους, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Υπό άκρα μυστικότητα για «λόγους ασφαλείας» μεταφέρονται από τις Φέρες Εβρου στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και κρατούνται εκεί. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης κατά την εκδίκαση της υπόθεσης Τούρκοι πολίτες και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αποδοκιμάζουν τους στρατιωτικούς. Τούρκος δικηγόρος τούς αποκαλεί «προδότες» και μεταφέρεται εκτός αίθουσας. Τη διαδικασία παρακολουθούν και μέλη του τουρκικού προξενείου στη Θράκη. Τελικά, οι «8» κρίνονται ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα. Τους επιβάλλεται ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή. Αθωώνονται, όμως, για τις κατηγορίες της παράνομης πτήσης.

Ακολουθεί νέα μεταφορά τους, στην Αθήνα και στο αστυνομικό τμήμα Ολυμπιακού Χωριού όπου τίθενται υπό διοικητική κράτηση. Στα τέλη του καλοκαιριού ξεκινούν οι συνεντεύξεις τους στην Υπηρεσία Ασύλου. Επειτα από αναβολές και καθυστερήσεις τον Οκτώβριο έχει πλέον αποφασιστεί σε πρώτο βαθμό ότι πέντε εκ των οκτώ δεν πρόκειται να λάβουν πολιτικό άσυλο. Ακόμη και σήμερα οι υποθέσεις ασύλου και των «8» εκκρεμούν, είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό.

Στο μεταξύ, με διαφορετικές συνθέσεις και αντικρουόμενες αποφάσεις το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει σε διαδοχικές συνεδριάσεις υπέρ της έκδοσης τριών στρατιωτικών και κατά της έκδοσης των υπόλοιπων πέντε στην Τουρκία. Τον τελευταίο λόγο θα έχει για όλους ο Αρειος Πάγος. Υπό τον κίνδυνο έκθεσης των «8» σε βασανιστήρια ή σε μη δίκαιη δίκη πρωτοβουλία πολιτών ζητεί να μην εκδοθούν οι στρατιωτικοί. Πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, συνταγματολόγοι, συγγραφείς και εκπαιδευτικοί συνασπίζονται και με συγκεντρώσεις, ομιλίες, ή αρθρογραφία υποστηρίζουν τους «8».

Χθες, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου, οι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν και πάλι στα κρατητήρια του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς εκκρεμεί ακόμη η διαδικασία του ασύλου. Η εισαγγελέας εκδόσεων προσανατολίζεται στο να ζητήσει άρση της κράτησής τους. Στα κρατητήρια ένας από τους «8» έχει σχεδιάσει στον τοίχο με μολύβι τα πρόσωπα των παιδιών του και ένα ημερολόγιο που ξεκινάει από τη στιγμή που πάτησε στην Ελλάδα.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ: Mε απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ Κωνσταντίνου Λουζιώτη, οι οχτώ Τουρκοι αξιωματικοί δε θα αφεθούν ελεύθεροι λόγω του εκκρεμούς αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει αλλά και για λόγους απειλής της δημόσια τάξη και της εθνικής ασφάλειας. Στην απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών αναφέρεται ότι «δεν δύναται να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα», καθώς εκτιμάται ότι «η συμπεριφορά τους αποτελεί πραγματική ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας». Μετά την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, διατάχθηκε η κράτηση των οχτώ για διάστημα τριών μηνών, το οποίο μπορεί να παρατείνεται ανά τρίμηνο, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης διεθνούς προστασίας που εκκρεμεί στην 5ή Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου