οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

"ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ" ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΗΘΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΙΕΠΙΣΗΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ...

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
26/01/17
Δύο κείμενα παρέμβασης, από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/01/17
1. Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, επτά χρόνια μνημόνια
Του Αθανάσιου 'Ελλις
Υστερα από δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά και μία επταετία στον γολγοθά των μνημονίων, θα ήλπιζε κανείς ότι η σκληρή εμπειρία θα μας είχε διδάξει πολλά. Πρωτίστως, ότι οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις και οι συνεχείς καθυστερήσεις αποβαίνουν τελικά εις βάρος μας. Η συμπεριφορά της κυβέρνησης δείχνει ότι, δυστυχώς, το πάθημα δεν έχει γίνει μάθημα. Στον βωμό της προβολής μιας εικόνας γενναιότητας, αντίστασης, και πατριωτικού φρονήματος κάποιων, ή και της καλόπιστης προσπάθειας άλλων να αποτρέψουν επώδυνες δράσεις, τελικά αυτό που καταφέρνουν είναι να διολισθαίνει η χώρα σε όλο και πιο άσχημη θέση. Η «δημιουργική ασάφεια» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να μπορέσει να «περάσει», διά της τεθλασμένης και της συγχύσεως, τα δύσκολα μέτρα στην κοινωνία, έχει εξαντλήσει τα όριά της. Κάθε μέρα, εβδομάδα, μήνας και τελικά χρόνος που περνάει, δεν είναι υπέρ μας, αλλά εις βάρος μας.

Το πρόβλημα της «σκληρής διαπραγμάτευσης» δεν είναι τωρινό. Το έχουμε ζήσει από την αρχή του ελληνικού δράματος. Και οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά ανάλογους αγώνες έδιναν. Και, τελικά, τα αποτελέσματα που προέκυπταν ήταν κάθε φορά χειρότερα. Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι ο πρώτος άνοιξε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, έστω και αν τελικά «κόλλησε», ούτε να αγνοήσει ότι ο δεύτερος σταθεροποίησε την οικονομία και στα τέλη του ’14 την έθεσε σε τροχιά ανάπτυξης.

Ολοι οι πρωθυπουργοί κωλυσιεργούσαν, ελπίζοντας στην αποφυγή των δύσκολων αποφάσεων. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις οδήγησαν σε περισσότερα μέτρα και παρατεταμένη ύφεση. Με απλά λόγια, ο «τσαμπουκάς» ζημίωσε τη χώρα, με αποκορύφωμα φυσικά το παράλογο δημοψήφισμα του ’15 και τα capital controls.

Οταν κατά την εκκίνηση βρίσκεσαι σαφώς σε θέση αδυναμίας, και δεν έχεις «ισχυρά χαρτιά» έναντι του άλλου, αλλά μόνο την προοπτική επιδείνωσης της θέσης σου, νομοτελειακά ο χρόνος τρέχει εις βάρος σου, και οι όποιες καθυστερήσεις σε ζημιώνουν. Και αν δεν το έχεις αντιληφθεί εσύ, το γνωρίζει ο συνομιλητής σου.

Παρά τις κορώνες που ακούγονται και τις δήθεν ηρωικές μάχες που δίνονται, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, τελικά γίνονται εν πολλοίς αυτά που, καλώς ή κακώς, ήθελαν οι δανειστές, ενίοτε με κάποιες παραλλαγές.

Ο νυν πρωθυπουργός, με ακόμη πιο ηχηρό και τελικά παραπλανητικό τρόπο, δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα. Ουσιαστικά, το μόνο που πετυχαίνει είναι να παρατείνει την αβεβαιότητα και να βλάπτει τη χώρα.

Επιπροσθέτως, έχουμε τις πρόωρες εκλογές, που εμφανίζονται περιοδικά είτε ως «απειλή» κατά των δανειστών είτε ως κίνηση υπέρβασης της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε. Και εδώ ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Ορθώς αναρωτιέται ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», «τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές;», σωστά εκτιμά πως ακόμη και η Ν.Δ. που τις ζητάει δεν τις εννοεί, και έχει δίκιο όταν λέει ότι «στη σκέψη μας δεν είναι (σ.σ.: ή πιο σωστά, δεν θα έπρεπε να είναι) οι εκλογές, αλλά η έξοδος από την κρίση».

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αφήσει τον διαστρεβλωτικό δήθεν πατριωτικό, αλλά στην ουσία επιβλαβή για τη χώρα «τσαμπουκά», να επιδείξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος και να κάνει τις δύσκολες κινήσεις, γιατί όσο το παρατείνει κάνει κακό στη χώρα και στον λαό που υποτίθεται ότι υπηρετεί.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως «ανοησία ή πραγματική προδοσία». Αν δεν πάρει γρήγορα τις δύσκολες αποφάσεις, θα οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα και θα επαναφέρει στο προσκήνιο το Grexit. Κινδυνεύει έτσι να αποδειχθεί –σύμφωνα με τη δική του, υπερβολική περιγραφή– «ανόητος ή προδότης».

2. Δύο χρόνια δεξ-Αριστερά

Της Ξένιας Κουναλάκη

«Η ελπίδα παραμένει Αριστερά», ήταν ο χθεσινός γενικόλογος τίτλος της «Αυγής», ανήμερα της επετείου για τη συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη της εξουσίας όχι ακριβώς από την Αριστερά, αλλά από αυτήν την επαίσχυντη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και λαϊκίστικης Δεξιάς, ήτοι Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ως εδώ, ας ξεροκαταπιούμε, κι ας προχωρήσουμε. Τα πέντε «χτυπήματα»-υποτιθέμενα επιτεύγματα της διετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο πρωτοσέλιδο ήταν τα εξής:

Πρώτον: «Ο καθημερινός αγώνας για διέξοδο από την κρίση». Αποσιωπήθηκε έτσι το χαμένο εξάμηνο της περήφανης διαπραγμάτευσης, όπου δεν χάθηκε μόνο πολύτιμος χρόνος, αλλά και πολύ χρήμα. Από 45 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το Lisbon Council) μέχρι 86 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα).

Δεύτερον: «Από τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου στις κοινωνικές παρεμβάσεις». Χμ, ποιες ακριβώς κοινωνικές παρεμβάσεις; Τη μείωση του ΕΚΑΣ έως και κατά 50% από την Πρωτοχρονιά;

Τρίτον: «Η διαρκής προσπάθεια για την ανασύσταση του κράτους πρόνοιας και η μάχη κατά της διαπλοκής». Μόλις χθες οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έκαναν κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την άθλια κατάσταση που επικρατεί λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης. Παράλληλα, παρουσίασαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ασθενείς που μετέβησαν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία υποχρεώθηκαν να περιμένουν πάνω από τέσσερις ώρες για να εξεταστούν. Οσο για τη μάχη κατά της διαπλοκής, πότε ακριβώς και πώς συντελέστηκε; Με τη διαδικασία αδειοδότησης-το μεγαλύτερο φιάσκο της σημερινής κυβέρνησης; Με τα βαλιτσάκια και τα βοσκοτόπια; Και την τελική ανατροπή του διαγωνισμού από το ΣτΕ;

Τέταρτον: «Η απλή αναλογική και οι τομές στη λειτουργία του κράτους». Αυτό μάλιστα, αν θεωρηθεί τομή η προσπάθεια χειραγώγησης όλων των θεσμών από το κράτος: Δικαιοσύνης, ΜΜΕ κ.λπ.

Πέμπτον: «Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης». Το συντομότερο ανέκδοτο για το τέλος. Παρόλο που δεν πιστεύω ότι κάποια άλλη κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα και αναγνωρίζω ότι το πρόβλημα υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες της Ελλάδας, το να συμπεριλαμβάνει μια κυβέρνηση με αυτές τις επιδόσεις «την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» στις επιτυχίες της, συνιστά τουλάχιστον πρόκληση. Μια ματιά στις πρόσφατες εκθέσεις της Human Rights Watch αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πόσες ανεπάρκειες και λάθη έχει καταγράψει η οργάνωση σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την Αθήνα. Είναι τα ευρήματα μίας ανεξάρτητης οργάνωσης που ουδεμία διάθεση σπίλωσης ή διαπόμπευσης του ΣΥΡΙΖΑ ή του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα έχει.

Το βασικότερο, όμως, πρόβλημα σε αυτόν τον μίνι απολογισμό της «Αυγής» είναι η απουσία οιασδήποτε αυτοκριτικής και η άγαρμπη προπαγάνδα. Θα υπομειδιούν και τα επαγγελματικά στελέχη.
Στις επισημάνσεις της συναδέλφου γιά το δισέλιδο απολογισμό από το κομματικό δελτίο της "ΑΥΓΗΣ",  να επισημάνω ότι απουσιάζει από αυτόν οποιαδήποτε αναφορά επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, θεμάτων ασφαλείας  και αμύνης, τομείς εξαιρετικής σημασίας, η ευθύνη των οποίων συμβαίνει να ανήκει σε πολιτικά στελέχη που δεν προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ (ΑΝΕΛ-Κίνηση "Πράττω").  Αν δεν πρόκειται γιά "παράλειψη", πράγμα εξαιρετικώς απίθανο, αν όχι πλήρως αποκλειστέο), τότε πρόκειται γιά επιλογή απολύτως  προβλέψιμη, διότι οι τομείς αυτοί δεν συμβαδίζουν με  παραμέτρους αριστερού φαίνεσθαι, που θα ήθελε να "πουλήσει" η κυβερνητική εξουσία. Ματαίως, όμως. Κανένας τομέας κυβερνητικής ευθύνης δεν μπορεί να νοείται "ξένος" σε έναν κυβερνητικό απολογισμό, όποια επίκληση κι αν επικαλεσθούν! Σ.Χ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου