οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ, ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ, ΡΕΫΓΚΛΙΝΓΚ ΜΕΤΑ ΤΑ EUROGROUPE

Από "ΤΟ ΒΗΜΑ" (ηλεκτρονική έκδοση)



Τσακαλώτος: Δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν 
τώρα μέτρα για το 2019
«Αντίθετο στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες»

Βρυξέλλες

Την άποψη ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη προκαταβολικών μέτρων για μετά το 2018 πάνε ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας του Eurogroup. O ίδιος υπογράμμισε πως αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός εξερχόμενος του κτιρίου, αναφέρθηκε πρώτα στο «κοινό έδαφος» που διαπιστώθηκε στο Eurogroup και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν.

Πρώτα-πρώτα ανέφερε πως «υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα, κάτι που θα μπορέσει να μας φέρει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, ενώ οι προβλέψεις ήταν για αρνητικά ποσοστά».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως όλοι συμφώνησαν ότι η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο στόχος ήταν για 0,5% ενώ τώρα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 2%.

«Αυτή είναι μια σημαντική υπεραπόδοση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως, επίσης, όλοι πιστεύουν ότι «δεδομένης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η ολοκλήρωση, «όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε όλες τις πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης και του χρέους αλλά και για τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος».

«Νομίζω πως όλοι όσοι έλαβαν το λόγο στο Eurogroup ή στις ανεπίσημες συναντήσεις υπογράμμισαν ότι ο χρόνος είναι σημαντικός και ότι πρέπει να επιτύχουμε μια λύση γρήγορα» επισήμανε.
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσει στη νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων: το μήνυμα αυτό εκπέμπει η Αθήνα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που στην κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε σήμερα η καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.Επιμέρους στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, είναι το ότι το 2016 θα κλείσει πιθανότατα με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, και ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% - κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup.Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ικανοποίησης παράλογων απαιτήσεων εκ μέρους των εταίρων, όπως για την νομοθέτηση τώρα μέτρων, προκειμένου να εφαρμοστούν μετά το 2018. (ΠΗΓΗ: ι-efimerida)
Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα, σημείωσε πως «υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ανοιχτό ζήτημα με το ΔΝΤ» καθώς το Ταμείο ζητάει την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018.

«Αυτό χρειάζεται να το σκεφτούμε ξανά, πρώτον γιατί η δημοσιονομική μας απόδοση είναι τόσο καλή και κάθε φορά που ξεπερνούμε τους στόχους γίνεται όλο και πιο μη αναγκαία η λήψη μέτρων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η απαίτηση ξεπερνάει τη δημοκρατική κουλτούρα της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε:

«Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν, τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».

Καταλήγοντας, ο Ευ.Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες από σήμερα και μετά προκειμένου να κλείσει το κενό» και εξέφρασε την άποψη ότι επειδή «όλες οι πλευρές είναι δεσμευμένες σε μια γρήγορη λύση, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης» ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

Ντάισελμπλουμ: Πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει

Την ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει.

Όπως είπε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδριασης «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό».

Έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.

Τόνισε ότι «υπάρχει σαφής κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στόχος όλων».

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ ο Ντέισελμπλουμ απέκλεισε ενδεχόμενο να μην υπάρχει το Ταμείο στο πρόγραμμα τονίζοντας ότι ήταν από την αρχή και προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κράτη - μέλη που επιθυμούν οπωσδήποτε την συμμετοχή του ΔΝΤ». «Δεν υπάρχει ζήτημα γι' αυτό το πρόγραμμα» είπε και τόνισε ότι ενδεχομένως μελλοντικά προγράμματα να γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του.

Σχετικά με το αίτημα νομοθέτησης προληπτικών μέτρων αναγνώρισε ότι υπάρχει κοινό αίτημα και ότι αναζητούνται οι απαντήσεις και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης είναι αν η υπεραπόδοση που κατέγραψε ο προϋπολογισμός έχει μόνιμο χαρακτήρα. «Ένα ακόμα θέμα που εκκρεμεί είναι οι μεταρρυθμίσεις σε φόρους, συνταξιοδοτικό και μεταρρυθμίσεις και στην αγορά εργασίας» τόνισε.«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως οι Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι στη συνέχιση των συνομιλιών και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενθαρρύνουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή του κουαρτέτου «το ταχύτερο δυνατό» και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα καλά νέα -είπε ο πρόεδρος του Eurogroup- είναι ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει ισχυρή δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο και έσοδα καλύτερα του αναμενόμενου. Ελλάδα και Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι για να βρεθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και εμείς τους ενθαρρύνουμε να προσπαθήσουν, είπε.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για μία «καλή συζήτηση για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές τις επόμενες εβδομάδες και κανείς δεν επιθυμεί πισωγυρίσματα. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν απέχουμε πολύ από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Θα συνεχίσουμε τις επαφές και θα προετοιμάσουμε έδαφος για επιστροφή των ομάδων μας στην Αθήνα. Ελπίζω να μπορέσει να συμβεί σύντομα» είπε ο Γάλλος επίτροπος. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη καθολικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα, καθώς περιορίζουν τους επιτοκιακούς κινδύνους και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Αθροιστικά τα μέτρα αυτά -συμπλήρωσε- περιορίζουν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 μονάδες έως το 2060 και κατά πέντε μονάδες το μεικτό κόστος εξυπηρέτησης.

«Σε τελική ανάλυση η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι γι' αυτό είναι σημαντική είναι σημαντική η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου