οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

"...Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές τις τελευταίες ημέρες, προωθείται μια συμβιβαστική φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα ψηφίσει προκαταβολικά τα μέτρα, αλλά θα υπάρχει ρήτρα που θα της επιτρέπει να μην τα εφαρμόσει σε περίπτωση που οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά. Επιπλέον, σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να έχουν υποσχεθεί στην κυβέρνηση να συγκεκριμενοποιήσει η ευρωζώνη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος..."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και "ΤΑ ΝΕΑ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύριο θέμα, 26/01/17
"ΤΑ ΝΕΑ", κύριο θέμα, 26/01/17



"ΤΑ ΝΕΑ",εσωτερικό θέμα, 26/01/17 

Ή συμφωνία που θα διασφαλίζει την επιστροφή του ΔΝΤ ή νέες περιπέτειες
 για την Ελλάδα, το μήνυμα των δανειστών
Φεβρουάριο με ΔΝΤ
ή νέες περιπέτειες

Των Μανώλη Σπινθουράκη και Ειρήνης Χρυσολωρά
Με την πλάτη στον τοίχο είναι η κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές δίνουν διορία έναν μήνα για να πάρει μέτρα που να διασφαλίζουν την επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Διαφορετικά υπαινίσσονται ότι η χώρα θα εμπλακεί σε νέες περιπέτειες.

Το σχετικό μήνυμα έστειλε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει του σημερινού Eurogroup, την ίδια ώρα που στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός διεμήνυε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας που μπορούν να συμφωνηθούν ζητήματα, όπως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οι ρυθμίσεις για το χρέος και η συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να εμπλακούν στο κλίμα της μακράς προεκλογικής περιόδου που σίγουρα θα δημιουργηθεί στην ευρωζώνη ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ολλανδία (τον Μάρτιο), στη Γαλλία (τον Απρίλιο και τον Μάιο) και στη Γερμανία (τον Σεπτέμβριο).

Οπως είπε, ο Φεβρουάριος «είναι όχι επίσημα, αλλά σε ρεαλιστική βάση, το χρονικό σημείο στο οποίο θα χρειαστεί να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν επιτευχθεί αυτό», συνέχισε, «θα μπορούν μεν να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, αλλά οι πολιτικοί θα στρέψουν την προσοχή τους σε άλλα ζητήματα».

Οσον αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου, ο ίδιος δεν άφησε κανένα περιθώριο να μην εξασφαλισθεί και ξεκαθάρισε μάλιστα ότι μιλάμε για πλήρη συμμετοχή, δηλαδή με χρηματοδότηση. 

Επικαλούμενος εμμέσως πλην σαφώς τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Ταμείου θα έθετε προβλήματα σε μια πλειάδα κρατών - μελών, ενώ θα ανέκυπταν τεράστια τεχνικά ζητήματα και τεράστιες καθυστερήσεις.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Οι επισημάνσεις αυτές του ευρωπαίου αξιωματούχου, που θεωρείται ότι εκφράζει το πνεύμα του Eurogroup, θέτουν εκ των πραγμάτων θέμα προσαρμογής της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του Ταμείου για προκαταβολική λήψη μέτρων. Είναι γνωστό ότι το Ταμείο δεν ικανοποιείται από την πρόταση της παράτασης του κόφτη για έναν χρόνο, όπως προτείνει η κυβέρνηση, αλλά ζητά να ψηφιστούν τώρα τα μέτρα και συγκεκριμένα η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση της διαφοράς των συντάξεων που ισχύει για τους παλιούς συνταξιούχους.

Για το θέμα αυτό, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχθηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές τις τελευταίες ημέρες, προωθείται μια συμβιβαστική φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα ψηφίσει προκαταβολικά τα μέτρα, αλλά θα υπάρχει ρήτρα που θα της επιτρέπει να μην τα εφαρμόσει σε περίπτωση που οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά. Επιπλέον, σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να έχουν υποσχεθεί στην κυβέρνηση να συγκεκριμενοποιήσει η ευρωζώνη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τη φόρμουλα αυτή αναμένεται να συζητήσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εχει επιπλέον διμερείς επαφές. Σημειώνεται ότι στο Eurogroup σήμερα θα συμμετάσχει και ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του Ταμείου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε χθες ότι η επιστολή Τσακαλώτου είναι ένα καλό σημείο έναρξης, αλλά όχι και σημείο τερματισμού. Ο ίδιος αποκάλυψε, εξάλλου, ότι το ΔΝΤ αναμένεται να φέρει προς συζήτηση στο διοικητικό του συμβούλιο την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα την έκθεσή του για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με βάση το άρθρο IV , η οποία θα περιλαμβάνει και έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Προφανώς, η έκθεση αυτή θα δώσει το έναυσμα για τις τελικές διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου.

Η εκτίμηση του ίδιου είναι ότι υπάρχουν «πολύ καλές πιθανότητες» να βρουν κοινό τόπο οι τέσσερις θεσμοί και να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο εγγύς μέλλον. Οπως είπε, οι ελληνικές Αρχές είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους και επομένως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι δυνατόν να επιτευχθεί ώς το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Εκτός, όμως, από το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, το οποίο σχετίζεται κυρίως με τα μέτρα μετά το 2018, υπάρχουν πάντα και οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης, που συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθια και να μην κλείνουν. «Ολοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των διάφορων πλευρών» είπε ο αξιωματούχος. Αυτές επικεντρώνονται σε περαιτέρω φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αγορά εργασίας, οι αγορές προϊόντων, η ενέργεια κ.λπ.

Επίσης, αναγνώρισε ότι οι θεσμοί δεν συμφωνούν ούτε και μεταξύ τους για τη δημοσιονομική πορεία μετά το 2018, ενώ σημείωσε με ικανοποίηση τα καλύτερα από τα προβλεφθέντα αποτελέσματα του 2016, που θα επηρρεάσουν, όπως είπε, και το 2017.

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ. Σημειώνεται ότι και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης, ότι το τρίτο όπως και το τέταρτο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ είχε θετικό πρόσημο και ότι εκτιμάται θετικός ρυθμός ανάπτυξης για τη χρονιά συνολικά έναντι πρόβλεψης για οριακή ύφεση.

Ο Τσίπρας έθεσε τα όρια της διαπραγμάτευσης
Ναι στον κόφτη, όχι στα μέτρα
Της Βούλας ΚεχαγιάΠροπαρασκευαστικές επαφές με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών πριν από το Eurogroup θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, κινούμενος στο πνεύμα όσων δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: ότι δηλαδή δεν θα νομοθετηθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφθασε χθες το απόγευμα στη βελγική πρωτεύουσα έχοντας εξουσιοδότηση να συζητήσει για την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης με νομοθέτηση μόνο για έναν χρόνο, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει νέα μέτρα ανεξαρτήτως των πιέσεων που θα ασκήσουν οι δανειστές. Το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει την κατάσταση με αισιοδοξία και θεωρεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα μπουν οι βάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που τέθηκε και από τον Τόμας Βίζερ ως όριο για την επίτευξη συμφωνίας.

«ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ». Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να προτείνει η ελληνική πλευρά την επέκταση του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής μόνο για ένα έτος, για να μην κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα και για την περίοδο μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. «Είναι σαφής επιλογή παρ' όλο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέσμευαν τις επόμενες με μεσοπρόθεσμα προγράμματα» αναφέρει κυβερνητικός παράγων, που θέλει να ελπίζει ότι οι δανειστές θα αποδεχθούν την επέκταση του κόφτη μόνο για έναν χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε σημείωμα του Μαξίμου για τη διετή διακυβέρνηση σχολιάζεται πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου συμφώνησε στα τέλη του 2012 σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2018, που προέβλεπε δυσθεώρητα πλεονάσματα «τα οποία μόνο με αίμα θα μπορούσαν να καθιστούν εφικτά».

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην«Εφημερίδα των Συντακτών» για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δήλωσε δίνοντας το στίγμα αναφορικά με τη γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup: «Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία. Το αίτημα νομοθέτησης νέων μέτρων και μάλιστα υπό αίρεση δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Την ώρα που η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην εξεύρεση συνολικής συμφωνίας που θα αφορά και τη μεταμνημονιακή περίοδο, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή το 2019. Ειδικά χθες το Μαξίμου προτίμησε να προβάλει τα θετικά στοιχεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αναλυτικό non paper, την ώρα που και η Κουμουνδούρου αναδείκνυε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Αριστεράς την τελευταία διετία. Κυβέρνηση και κόμμα απάντησαν ουσιαστικά στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την «ποιότητα» των κυβερνητικών πεπραγμένων, κάνοντας μεταξύ άλλων και αντιπαραβολή με τις θητείες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ιδίως της μνημονιακής περιόδου. «Εμείς σήμερα γιορτάζουμε τα δύο χρόνια κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει μνημόσυνο στην αριστερή παρένθεση» σχολίασε ο Νίκος Παππάς μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση στην Κοζάνη.

Το Μαξίμου δε προβάλλοντας το κυβερνητικό έργο τόνιζε μεταξύ άλλων πως το 2015 και το 2016 υπερκαλύφθηκε ο προβλεπόμενος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Την ίδια ώρα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο χρόνια κυβερνητικής παρουσίας υπάρχουν και στοιχεία αυτοκριτικής. «Μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε πολλά, αλλά όχι όλα όσα θα θέλαμε. Είμαστε αποφασισμένοι να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα ώστε η μάχη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, η εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας να κερδηθεί». Επίσης, υπάρχει αναφορά στο ότι η μάχη δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τη σύγκρουση με το καθεστώς της διαπλοκής. Συγχρόνως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν πρόταση για τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ από τις τράπεζες μετά την κατάθεση του πορίσματος.

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", εσωτερικό  θέμα, 26/01/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου