οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

"...Η πρόθεση της Τουρκίας να ακυρώσει τη διμερή συμφωνία που έχει συνάψει με την Ελλάδα για επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτή ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος Μ. Τσαβούσογλου, είναι η πρώτη ουσιαστική απειλή που διατυπώθηκε χθες από επίσημα χείλη, πέρα, βεβαίως, από την πολύ σκληρή ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Εφόσον η απειλή του κ. Τσαβούσογλου υλοποιηθεί, τότε πρακτικά η διαδικασία επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία θα διακοπεί. Δεδομένου ότι η διαδικασία επανεισδοχής πραγματοποιείται κυρίως διμερώς και όχι βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, καθίσταται σαφές ότι η απειλή του κ. Τσαβούσογλου είναι βάσιμη...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (κύριο+εσωτερικό θέμα)
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/01/17

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/01/
Διπλό θέμα του Βασίλη Νέδου
Κλιμάκωση των απειλών 
κατά Ελλάδας από την Αγκυρα

Περίπου ως «αθέτηση» υπόσχεσης εκ μέρους του κ. Αλ. Τσίπρα, παρουσιάζει ο κ. Ταγίπ Ερντογάν την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα από τις 16 Ιουλίου, περιγράφοντας, μάλιστα, τη δικαστική απόφαση ως πλήγμα εμπιστοσύνης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η συνομιλία των δύο ανδρών τον περασμένο Ιούλιο είχε διαφορετικό πλαίσιο, καθώς τότε ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε στον ομόλογό του πως η υπόθεση θα ξεκαθαρίσει εντός είκοσι ημερών, όχι όμως ότι θα παραδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς. Σε κάθε περίπτωση, από το Μαξίμου, δι’ επίσημου ανακοινωθέντος, υπογραμμίζουν τον σεβασμό τους στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στη διάκριση των εξουσιών. Επιχείρημα, που, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν αλλά και του ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, δεν θεωρείται αξιόπιστο, καθώς για την κυβέρνηση της Τουρκίας το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν επανέφερε χθες τη συνομιλία που είχε με τον κ. Αλ. Τσίπρα την επόμενη ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, όταν και, όπως είπε, ο Ελληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε να επιστρέψει ταχέως τους οκτώ πραξικοπηματίες. «Η Ελλάδα δεν επιστρέφει τους 8 προδότες που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Το πρώτο βράδυ τηλεφώνησα στον ίδιον. Μου είπε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός 15-20 ημερών», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η καθυστέρηση της επιστροφής φυσικά πλήττει την εμπιστοσύνη» ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν αναφέρεται σε εκείνη τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε θέσει το ζήτημα της «καθυστέρησης παράδοσης» των οκτώ και κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Γ.Σ. του ΟΗΕ στις 21/9/2016, δύο μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η πρόθεση της Τουρκίας να ακυρώσει τη διμερή συμφωνία που έχει συνάψει με την Ελλάδα για επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτή ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος Μ. Τσαβούσογλου, είναι η πρώτη ουσιαστική απειλή που διατυπώθηκε χθες από επίσημα χείλη, πέρα, βεβαίως, από την πολύ σκληρή ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Εφόσον η απειλή του κ. Τσαβούσογλου υλοποιηθεί, τότε πρακτικά η διαδικασία επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία θα διακοπεί. Δεδομένου ότι η διαδικασία επανεισδοχής πραγματοποιείται κυρίως διμερώς και όχι βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, καθίσταται σαφές ότι η απειλή του κ. Τσαβούσογλου είναι βάσιμη.

Ο κ. Τσαβούσογλου γνωστοποίησε, επίσης, ότι η Τουρκία θα στείλει νέο αίτημα έκδοσης (άρα και εκδίκασης) της υπόθεσης των οκτώ στρατιωτικών.

Εκτοτε, το θέμα έχει τεθεί σε όλες τις ενδιάμεσες συναντήσεις που πραγματοποίησε ο κ. Τσαβούσογλου με τον κ. Ν. Κοτζιά, ακόμη και σε εκείνες που είχαν για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. Το ζήτημα τέθηκε ακόμη και στην τελευταία επαφή που είχε Ελληνας με Τούρκο αξιωματούχο, στην Αγκυρα (των γ.γ. ΥΠΕΞ των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας κ. Δ. Παρασκευόπουλου και Ουμίτ Γιαλτσίν), η οποία –εντελώς τυχαία– ολοκληρώθηκε προτού γίνει γνωστή η απόφαση του Αρείου Πάγου

Προβληματισμός Αθήνας για το προσφυγικό

Τη διάκριση των εξουσιών, βάσει της οποίας οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται σεβαστές ως δεσμευτικές από την κυβέρνηση, αναδεικνύει το Μέγαρο Μαξίμου ως βασικό στοιχείο σχολιασμού όλων όσων έχουν από το βράδυ της Πέμπτης εξαπολυθεί ως απειλές από την Αγκυρα σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων φυγάδων στρατιωτικών. Στην Αθήνα η ανησυχία για προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας είναι αυτονόητη, καθώς ήδη η Αγκυρα εκδήλωσε την πρόθεση να αναθεωρήσει το διμερές σύμφωνο επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών. Εμπειροι παρατηρητές ανησυχούν ότι η αντίδραση της Αγκυρας για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα είναι σπασμωδική, αλλά θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, κάτι που θα αποτελέσει ένα ακόμη διαρκές «αγκάθι» στις ούτως ή άλλως περίπλοκες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εν ολίγοις, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το προσεχές χρονικό διάστημα και προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα στις αντιδράσεις της Αγκυρας.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς χθες το απόγευμα το Μαξίμου και συμπληρώνεται ότι «εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές». Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση «καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονά μας». Και υπογραμμίζεται ότι «σήμερα, όπως και τότε, οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».

Ως προς τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν περί «υπόσχεσης» του κ. Τσίπρα για παράδοση των οκτώ στρατιωτικών εντός εικοσαημέρου από την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η ακριβής συνομιλία είχε διαφορετική χροιά. Τονίζουν δε, ότι ο κ. Τσίπρας είχε εκτιμήσει τότε, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ότι πιθανότατα η υπόθεση των «οκτώ» θα ξεκαθαρίσει σε αυτό το χρονικό διάστημα, όχι πως θα παραδοθούν οι στρατιωτικοί. Σε κάθε περίπτωση, την πρώτη μέρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, δεν υπήρχε ούτε στην Αθήνα ούτε στον υπόλοιπο κόσμο η εικόνα των απηνών και εκτεταμένων διώξεων από την κυβέρνηση Ερντογάν, εναντίον στρατιωτικών, διπλωματών, αλλά και του συνόλου της δημόσιας διοίκησης (και όχι μόνο) της Τουρκίας.

Σε στρατιωτικό επίπεδο οι Ενοπλες Δυνάμεις παραμένουν στο σύνηθες επίπεδο ετοιμότητας. Αλλωστε, η τουρκική κινητικότητα πάνω από το Αιγαίο δεν έχει, επί της ουσίας, ουδέποτε σταματήσει. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, τέλος, ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθούν ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ Αγκυρας και Αθηνών για το Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου