οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Οι συζητήσεις, προφανώς, θα συνεχιστούν τις επόµενες ηµέρες, προκειµένου να φανεί ποιες παραχωρήσεις από όλες αυτές µπορεί να γίνουν από την Αθήνα. Ως προς το Πυροβολικό, η Ελλάδα ήδη έχει παραχωρήσει είτε απευθείας είτε µέσω πώλησης στην Τσεχία και πυροβόλα διαµετρήµατος 155 και 203 χιλιοστών και µεγάλο αριθµό βληµάτων. Ως προς την εκπαίδευση χειριστών F-16 από στελέχη της Πολεµικής Αεροπορίας (Π.Α.), πρόκειται για µια συµφωνία στην οποία είχαν καταλήξει επί της αρχής πριν από αρκετούς µήνες οι δύο πλευρές και ουσιαστικά οι Ουκρανοί πιέζουν για την υλοποίησή της. Ως προς τα αντιαεροπορικά συστήµατα υπενθυµίζεται ότι η Αθήνα έχει επανειληµµένως θέσει ως όρο παραχώρησής τους την αντικατάσταση από κάποιο δυτικό, λειτουργικό αντιαεροπορικό σύστηµα, το οποίο θα µπορέσει να καλύψει το κενό που θα δηµιουργηθεί στην αεράµυνα των νησιών του Αιγαίου....

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 13/04/24

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ


Σειρά νέων αιτημάτων ενίσχυσης κατέθεσε ουκρανική αντιπροσωπεία στην Αθήνα προ ολίγων ημερών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ελλείψεις. Οι Ουκρανοί ζητούν εκπαιδευτές και ανταλλακτικά για F-16, αντιαεροπορικά συστήματα, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης, καθώς επίσης και πυροβόλα και τα βλήματά τους. Ηδη η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε πακέτο ενίσχυσης προ ημερών και τα νέα αιτήματα εξετάζονται προκειμένου η Αθήνα να λάβει τις αποφάσεις της.

Η κρίσιµη καµπή στο πολεµικό µέτωπο στην Ουκρανία οδηγεί σε διαρκώς αυξανόµενες ανάγκες σε πυροµαχικά, δυνατότητες και οπλικά συστήµατα, που το Κίεβο επιχειρεί να ικανοποιήσει κυρίως µέσω διµερών συµφωνιών και αιτηµάτων. Πριν από λίγες ηµέρες η Βουλή των Ελλήνων αποδέσµευσε ένα πακέτο, το οποίο –όπως αποκάλυψε πρώτη η «Κ»– αφορά κυρίως πυροµαχικά. Πριν από λίγες ηµέρες ουκρανική αντιπροσωπεία επανήλθε καταθέτοντας κάποια νέα αιτήµατα, µε τα οποία ουσιαστικά ζητεί στήριξη σε θέµατα που αφορούν την αεροπορική επάρκεια του Κιέβου, την αντιαεροπορική άµυνα της χώρας αλλά και τις χερσαίες δυνάµεις.

Συγκεκριµένα, η ουκρανική πλευρά ζητεί:

• Πρώτον, υποστήριξη της προσπάθειας των Ουκρανών να αποκτήσουν F-16 την κατάλληλη στιγµή. ∆εδοµένου ότι η Αθήνα έχει αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόµενο παραχώρησης ή πώλησης µαχητικών στο Κίεβο, η ουκρανική πλευρά ζητεί συνδροµή στην εκπαίδευση χειριστών F-16, ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη, πυραύλους τύπου AMRAAM και AGM-88 HARM και βόµβες τύπου GBU-39.

• ∆εύτερον, αντιαεροπορικά συστήµατα, ρωσικής και όχι µόνο κατασκευής. Συγκεκριµένα, ζητεί την αποδέσµευση S-300, SA-8 OSA, CROTALE και HAWK, ακόµη κι αν αυτά έχουν βλάβες ή προβλήµατα, λόγω της µακροχρόνιας χρήσης τους, και, στην περίπτωση των συστηµάτων ρωσικής κατασκευής, της ελλιπούς συντήρησης και υποστήριξής τους.

• Τρίτον, άρµατα µάχης και πυροµαχικά γι’ αυτά, καθώς επίσης και τεθωρακισµένα οχήµατα µεταφοράς προσωπικού τύπου Μ-113.

• Τέταρτον, περαιτέρω υποστήριξη στον τοµέα του Πυροβολικού. Συγκεκριµένα θέλει να ενηµερωθεί αν υπάρχει περαιτέρω διαθεσιµότητα για πυροβόλα των 155 και 203 χιλιοστών και τα βλήµατά τους, καθώς επίσης και αν στο ελληνικό απόθεµα υπάρχουν βλήµατα των 73 χιλιοστών.

Οι συζητήσεις, προφανώς, θα συνεχιστούν τις επόµενες ηµέρες, προκειµένου να φανεί ποιες παραχωρήσεις από όλες αυτές µπορεί να γίνουν από την Αθήνα. Ως προς το Πυροβολικό, η Ελλάδα ήδη έχει παραχωρήσει είτε απευθείας είτε µέσω πώλησης στην Τσεχία και πυροβόλα διαµετρήµατος 155 και 203 χιλιοστών και µεγάλο αριθµό βληµάτων. Ως προς την εκπαίδευση χειριστών F-16 από στελέχη της Πολεµικής Αεροπορίας (Π.Α.), πρόκειται για µια συµφωνία στην οποία είχαν καταλήξει επί της αρχής πριν από αρκετούς µήνες οι δύο πλευρές και ουσιαστικά οι Ουκρανοί πιέζουν για την υλοποίησή της. Ως προς τα αντιαεροπορικά συστήµατα υπενθυµίζεται ότι η Αθήνα έχει επανειληµµένως θέσει ως όρο παραχώρησής τους την αντικατάσταση από κάποιο δυτικό, λειτουργικό αντιαεροπορικό σύστηµα, το οποίο θα µπορέσει να καλύψει το κενό που θα δηµιουργηθεί στην αεράµυνα των νησιών του Αιγαίου.

Στο Βίλνιους

Η ατµόσφαιρα ανάµεσα σε Κίεβο και Αθήνα είναι καλή, καθώς οι συµφωνίες που έχουν γίνει προχωρούν (όχι µόνο στους τοµείς της άµυνας, αλλά και της µελλοντικής ανοικοδόµησης της χώρας). Αυτή η ατµόσφαιρα ήταν ορατή και το απόγευµα της περασµένης Πέµπτης στο Βίλνιους, όπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Πρωτοβουλίας Three Seas ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε µε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίµιρ Ζελένσκι. 

Η συνάντηση ήταν, βέβαια, πολύ σύντοµη, καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε διµερείς επαφές µε το σύνολο των ηγετών που βρέθηκαν στο Βίλνιους, ωστόσο λειτούργησε ως επιβεβαίωση της ανάγκης να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας στην παρούσα, κρίσιµη καµπή. 

Τόσο στην Αθήνα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει ανησυχία για το αδιέξοδο που έχει επικρατήσει στο Κογκρέσο, µε αποτέλεσµα η αµερικανική βοήθεια να µην µπορεί να φθάσει απευθείας στην Ουκρανία και το βάρος να πέφτει στα –απροετοίµαστα– κράτηµέλη της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου