οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας έχει ήδη ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλώνοντας πρόσφατα από την Ξάνθη, κατά την «αλλαγή φρουράς» στο Δ’ Σώμα Στρατού, ότι «υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου antidrone για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ενοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones». Μια δήλωση που δεν έγινε τυχαία από τη Θράκη. Η δυναμική εξέλιξη της Τουρκίας στον τομέα της ανάπτυξης και παραγωγής των drones, με τη σημαντική εφαρμογή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχει οδηγήσει και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο να αντιληφθούν στην πράξη ότι χρειάζονται σύγχρονες απαντήσεις σε μια νέα εποχή στην ασφάλεια και στη στρατηγική δυναμική στην περιοχή μας....

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", κύριο+εσωτερικό θέμα


"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 13-14/04/24


Ασπίδα σε Θράκη και Αιγαίο

Η Ελλάδα θα στηριχθεί στo know how των ισραηλινών συστήματα Iron Dome και Drone Dome για να εξελίξει τα δύο συστήματα όσο αυτό είναι εφικτό και με δικά της μέσα που θα προέλθουν από το Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας


ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΓΚΑΣΙΑΜΗ


Μετά την ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές και την πίεση που αρχίζει πλέον να υφίσταται ο τούρκος πρόεδρος από το κυβερνών κόμμα CHP, του οποίου στελέχη πλειοδοτούν συχνά-πυκνά σε αναθεωρητικές κορόνες, η Αθήνα αν και συνεχίζει στον άξονα της Διακήρυξης των Αθηνών, ετοιμάζεται σε καταστάσεις επιστροφής στην ένταση. Κάτι που φάνηκε πως είναι πολύ εύκολο να γίνει από την υπόθεση των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, στον ορίζοντα της Αθήνας βρίσκεται και η εποχή μετά τον Ερντογάν και το ισοζύγιο που θα διαμορφωθεί μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Με το βλέμμα σε αυτή την περίοδο καταρτίζεται, ουσιαστικά, ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που εστιάζει στην άμυνα της χώρας και σε από αέρος επιθέσεις drones. Πρόκειται για υλοποίηση της σχετικής οδηγίας της πολιτικής ηγεσίας για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου που αφορά την επικαιροποίηση του αμυντικού δόγματος και την επένδυση στην αμυντική ικανότητα της χώρας, με βάση τις μακροπρόθεσμες ανάγκες.

Στη σύνταξη του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών η δημιουργία συστημάτων αντι-drone αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή έχει προγραμματιστεί η προμήθεια συστημάτων για την υλοποίηση «θόλου» ο οποίος θα προστατεύει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση στον Εβρο, τα ανατολικά νησιά και την προστασία κρίσιμων υποδομών εντός της ελληνικής επικρατείας.

Η συγκεκριμένη προτεραιότητα εντάσσεται επίσης στη μεταρρύθμιση που επιχειρείται με την «Ατζέντα 2030» στις Ενοπλες Δυνάμεις και στην έμφαση που δίνεται πλέον στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας έχει ήδη ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλώνοντας πρόσφατα από την Ξάνθη, κατά την «αλλαγή φρουράς» στο Δ’ Σώμα Στρατού, ότι «υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου antidrone για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ενοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones». Μια δήλωση που δεν έγινε τυχαία από τη Θράκη. Η δυναμική εξέλιξη της Τουρκίας στον τομέα της ανάπτυξης και παραγωγής των drones, με τη σημαντική εφαρμογή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχει οδηγήσει και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο να αντιληφθούν στην πράξη ότι χρειάζονται σύγχρονες απαντήσεις σε μια νέα εποχή στην ασφάλεια και στη στρατηγική δυναμική στην περιοχή μας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για ανάπτυξη ελληνικών αμυντικών συστημάτων, μέσω της αντίστοιχης ανάπτυξης που επιχειρείται στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Δεν ήταν τυχαίο επίσης ότι ο Δένδιας δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία ότι ενημερώθηκε για τα διδάγματα από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου έγινε ευρεία χρήση συστημάτων drone. Οι Αρμένιοι ενημέρωσαν αναλυτικά τον υπουργό Αμυνας για τα θετικά και τα αρνητικά της εφαρμογής αυτών των τεχνολογιών στο πεδίο της μάχης, δίνοντας ένα ακόμη έναυσμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο ζήτημα αυτό.

Ο Νίκος Δένδιας δίνει έμφαση επίσης στα διδάγματα της Ουκρανίας. Εχει κάνει μάλιστα focus στις δεκάδες start up που δραστηριοποιούνται στη χώρα για την ανάπτυξη drones και αντι-drones, με συμπεράσματα ευλόγως χρήσιμα λόγω της δοκιμής τους στην πράξη απέναντι στα εξελιγμένα drones και anti-drones της Ρωσίας, όπως και στον τύπο drone FPV (First Personal View) το οποίο είναι ατομικό drone ουσιαστικά και θεωρείται «αναλώσιμο», όπως τα έξυπνα πυρομαχικά.

Την ιδιαίτερη προσοχή τους έχουν στρέψει επίσης η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία και σε επιχειρήσεις καινοτομίας που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα στις ΗΠΑ, κατά τρόπο μάλιστα αντίστοιχο του Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) που θα ιδρυθεί στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Ελλάδας στον τομέα των αντι-drones αναμένεται επίσης να είναι ένας από τους βασικούς άξονες στο νέο Οικοσύστημα Αμυντικών Τεχνολογιών, με την ίδρυση του ΕΛΚΑΚ.

Οι αμυντικές δυνατότητες με τα αυτονόμως κινούμενα μέσα δεν εξαντλούνται σε drones και αντι-drones, αλλά επεκτείνονται σε αυτονόμως κινούμενα μέσα στην ξηρά, τη θάλασσα, αλλά και κάτω από αυτή. Οπως επισημαίνουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η «προετοιμασία μας για τις προκλήσεις του μέλλοντος είναι συνεχής και εκφράζει την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε το έθνος από κάθε απειλή, υπάρχουσα ή δυνητική».

Επί του πρακτέου τώρα όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση, θα μιλάμε για ένα μεγάλο αντιαεροπορικό κατά βάση θόλο που θα έχει και δυνατότητες εξουδετέρωσης των drones και πολλούς μικρότερους επιμέρους θόλους στα νησιά και τον Εβρο με κινητές κυρίως μονάδες.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ. Η Ελλάδα θα στηριχθεί στo know how των ισραηλινών συστήματα Iron Dome και Drone Dome για να εξελίξει τα δύο συστήματα όσο αυτό είναι εφικτό και με δικά της μέσα που θα προέλθουν από το Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των υλικοτεχνικών υποδομών αυτού του σχεδίου είναι απόρρητο για ευνόητους λόγους, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη όσα είναι γνωστά από το ισραηλινό αντιαεροπορικό, αντιβαλλιστικό και αντιdrone πλέγμα μπορούμε να πούμε τα εξής.

Τον μεγάλο θόλο θα αποτελέσουν τα συστήματα Patriot και Hawk, με μια ενδεχομένως προσθήκη νέου συστήματος και οι επιμέρους θόλοι που θα αναλάβουν και το κυρίως βάρος της εξουδετέρωσης των drones, που θα αποτελούνται από κινητές μονάδες, θα διαθέτουν RADAR, SIGINT DETECTION, JAMMER, C4I CENTER και ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες.

Στη φάση αναχαίτισης του ισραηλινού DRONE DOME που βασίζεται σε λέιζερ, ο καταδείκτης λέιζερ λαμβάνει τη θέση στόχου από το C4I, το οποίο την εκχωρεί στο λέιζερ. Στη συνέχεια, αυτό κλειδώνει και παρακολουθεί τον στόχο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η δέσμη λέιζερ μεταδίδεται και καταστρέφει τον στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου