οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΕΝΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΞΟΧΩΣ ΟΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΝΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ, ΥΠΟ ΤΗ ΒΑΡΕΙΑ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΑΛΙ ΕΠΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ, ΑΥΤΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ....


Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 
(Πρωτοσέλιδο+μεγάλο εσωτερικό θέμα)

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", πρωτοσέλιδο, 26/04/24


                                                  "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 26/04/24


«Καμπανάκι» Μακρόν από
τη Σορβόννη για την Ε.Ε.


Στην πρώτη άτυπη προεκλογική οµιλία του Γάλλου προέδρου ενόψει ευρωεκλογών, στo µεγάλο αµφιθέατρο της Σορβόννης

Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει τη δική της άμυνα και να μην είναι υποτελής στις ΗΠΑ, διεκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν από τη Σορβόννη, σχεδόν επτά χρόνια μετά την πολύκροτη ομιλία του για το ίδιο θέμα, από το ίδιο βήμα. Η χθεσινή παρέμβασή του θεωρήθηκε άνοιγμα της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, όπου οι δημοσκοπήσεις ευνοούν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Για θανάσιµο κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το «ευρωπαϊκό πολιτισµικό πρότυπο» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν σε χθεσινή δίωρη οµιλία του σε καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστηµών της γαλλικής πρωτεύουσας.

Με τον γαλλικό Τύπο να χαρακτηρίζει την προεδρική οµιλία ως την «πρώτη προεκλογική εµφάνιση του Μακρόν ενόψει ευρωεκλογών», ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν δεν ληφθούν µέτρα τα επόµενα πέντε χρόνια για τη δηµιουργία ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναµης αποτροπής, ενταγµένης στον µηχανισµό του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη θα µείνει απροστάτευτη απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και τον κινεζικό και αµερικανικό εµπορικό προστατευτισµό. Ο Μακρόν συνέχισε, προσφέροντας το γαλλικό πυρηνικό οπλοστάσιο στη διάθεση τέτοιου σχεδίου.

Η οµιλία έδωσε επίσης την ευκαιρία στον Μακρόν να επαινέσει «το εντατικό έργο» που πραγµατοποίησαν οι κυβερνήσεις του την τελευταία πενταετία. Στο επιβλητικό µεγάλο αµφιθέατρο της Σορβόννης, δύο µήνες πριν από την κάλπη και µε την επικεφαλής του ψηφοδελτίου του προεδρικού κόµµατος Βαλερί Αγιέρ να υποχωρεί σταθερά στις δηµοσκοπήσεις, ο Μακρόν επαίνεσε το έργο της Κοµισιόν και της «θριαµβεύουσας ευρωπαϊκής ήπιας ισχύος». Το ευρωπαϊκό µέλλον, όµως, προβλέπεται ζοφερό, σύµφωνα µε τον Μακρόν, ο οποίος κάλεσε το ακροατήριο να «κάνει τώρα τις επιλογές του».

«Ας είµαστε ρεαλιστές. Η Ευρώπη µας κινδυνεύει να πεθάνει. Η τύχη της εξαρτάται αποκλειστικά από τις επιλογές µας την επόµενη δεκαετία. Ο κίνδυνος υποβιβασµού µας είναι µεγάλος», είπε, για να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις του για τη θέση της Ευρώπης στη γεωπολιτική σκακιέρα. «Μόνο µε την ισχύ, την ευηµερία και τον ουµανισµό µπορούµε να δώσουµε πάλι ουσία στην ευρωπαϊκή κυριαρχία και να διασφαλίσουµε ότι η ήπειρός µας δεν θα εξαφανιστεί», τίνισε.

Τη διατήρηση της σκληρής γραµµής στο µεταναστευτικό προανήγγειλε στον λόγο του ο Μακρόν, λέγοντας: «∆εν υπάρχει εθνική κυριαρχία χωρίς σύνορα. Το θέµα αυτό είναι ακόµη σηµαντικότερο για τη Γαλλία, που δεν είναι χώρα διέλευσης, αλλά προορισµός για γυναίκες και άνδρες που δραπετεύουν από τη δυστυχία και γίνονται κάποιες φορές θύµατα δικτύων διακίνησης ανθρώπων».

Την ανάγκη καλά φρουρούµενων συνόρων τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, που κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να συνεργαστούν µε στόχο την αντιµετώπιση του φαινοµένου της παράτυπης µετανάστευσης. «Οι πολιτικές επαναπατρισµού εµφανίζουν σήµερα µεγάλες διαφοροποιήσεις, η βρετανική πρωτοβουλία απέλασης στην Αφρική δεν αποτελεί, όµως, λύση. Είναι πλέον αναγκαία η θεσµοθέτηση πολιτικής δοµής, µέσω της οποίας τα εµπλεκόµενα κράτη θα µπορούν να λαµβάνουν κοινές αποφάσεις σε θέµατα µετανάστευσης, αντιµετώπισης του οργανωµένου εγκλήµατος, της τροµοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και του κυβερνοεγκλήµατος», είπε.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεµο στην Ουκρανία, ο Μακρόν συντήρησε χθες τις αµφιβολίες που είχε σπείρει στις 26 Φεβρουαρίου, όταν δεν είχε αποκλείσει την αποστολή δυτικών στρατευµάτων στα πεδία πολέµου της Ουκρανίας, προκαλώντας διεθνή σάλο: «Αν πούµε ότι η Ουκρανία αποτελεί αναγκαίο συστατικό της ασφάλειάς µας. Αν στην Ουκρανία διακυβεύεται η ασφάλεια της Ευρώπης, θα πρέπει να θέσουµε όρια; Οχι, δεν το πιστεύω».

Ο αποφασιστικός τόνος του Μακρόν και οι φιλόδοξες εξαγγελίες του δεν αρκούν, όµως, για να αποκρύψουν τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Αναγέννησης, Βαλερί Αγιέ, προκειµένου να συγκινήσει τους ψηφοφόρους. Σύµφωνα µε σφυγµοµέτρηση την Τετάρτη από τον ραδιοφωνικό σταθµό RTL, το ψηφοδέλτιο µε επικεφαλής τον υποψήφιο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερµού της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, προηγείται µε 10 µονάδες εκείνου της Αναγέννησης και της εκλεκτής του Μακρόν, Αγιέ.

Ακόµη πιο ανησυχητικά για το προεδρικό στρατόπεδο είναι τα στοιχεία νέας σφυγµοµέτρησης για λογαριασµό της συντηρητικής εφηµερίδας Le Figaro, η οποία δείχνει ότι εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήµερα, η Μαρίν Λεπέν θα επικρατούσε στον δεύτερο γύρο έναντι κάθε υποψηφίου της φιλελεύθερης παράταξης, όπως του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και του νυν επικεφαλής της κυβέρνησης, Γκαµπριέλ Ατάλ. Η δηµοσκόπηση προβλέπει νίκη της Ακροδεξιάς, ακόµη και µε τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά στο ψηφοδέλτιο των προεδρικών εκλογών.

Ο Γάλλος πρόεδρος σήµανε συναγερµό για την Ευρώπη, η οποία οφείλει να διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία της απέναντι στην αµερικανική και κινεζική περικύκλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου