οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Είναι προφανές ότι η στρατιωτική διάσταση του διαλόγου ανάµεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έχει µεγάλη συµβολική αξία, αν και στο ουσιαστικό σκέλος τα προβλήµατα παραµένουν, καθώς οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να εκδίδουν οδηγίες προς ναυτιλλοµένους στη θάλασσα και τον αέρα (NAVTEX, NOTAM) κατά το δοκούν. Οπως συνέβη και χθες, όταν ένα αεροσκάφος ATR-72 παραβίασε τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο πλαίσιο νατοϊκής συνεκπαίδευσης µε Ισπανούς, ακριβώς διότι η Αγκυρα διαφωνεί παγίως µε την ευθύνη έκδοσης NOTAM σε µεγάλο τµήµα του Αιγαίου....

Aπό την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και...


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/04/24

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕ∆ΟΥ

Η προοπτική συνέχισης των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάµεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και το 2025 αποτελεί ίσως την πλέον σηµαντική εξέλιξη στον τελευταίο γύρο, ο οποίος διεξήχθη χθες στην Αθήνα. Οι δύο αντιπροσωπείες, υπό τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακσαπάρ (µε τους οποίους είχε σύντοµη εθιµοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση και ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Νίκος ∆ένδιας), κινήθηκαν εντός του πλαισίου το οποίο έχει οριστεί από το 2010. 

Οι δύο αντιπροσωπείες, στις οποίες συµµετείχαν πρέσβεις και υψηλόβαθµοι στρατιωτικοί, συζήτησαν για την υλοποίηση των ΜΟΕ µέχρι αυτή τη στιγµή, ενώ έγινε και εξέταση όσων έχουν δροµολογηθεί για το 2025. Σ’ αυτά περιλαµβάνεται η ανταλλαγή επισκέψεων µεταξύ των διοικητών παραµεθόριων µονάδων και η λειτουργία τηλεφωνικής γραµµής ανάµεσα στα Κέντρα Αεροπορικών Επιχειρήσεων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ. Την προηγούµενη εβδοµάδα πραγµατοποιήθηκαν ανταλλαγές. Συγκεκριµένα, στις 16 και 17 Απριλίου ο Ελληνας διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού µε έδρα την Καβύλη Εβρου πραγµατοποίησε επίσκεψη στην τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη.

Και στις 18 και 19 Απριλίου ο Τούρκος διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού µε έδρα την Κεσσάνη, επισκέφθηκε την ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες. Ανάλογες επαφές θα συνεχιστούν σε επίπεδο παραµεθορίου και δη Εβρου. Επίσης, µια και προβλέπονται από τα ΜΟΕ, οι ανταλλαγές επισκέψεων µπορούν να φτάσουν έως ένα επίπεδο (εν ολίγοις οι αρχηγοί των κλάδων δεν πρόκειται να συναντηθούν, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση), ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείεται στο µέλλον κάποια επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγών Στόλου ή Τακτικής Αεροπορίας. Στη χθεσινή συνάντηση τέθηκαν και ζητήµατα άµεσης επαφής ανάµεσα σε στρατιωτικούς σε θέµατα εκτός στενά οριζόµενης υπηρεσίας, όπως είναι οι διάφορες αθλητικές διοργανώσεις σε επίπεδο Ενόπλων ∆υνάµεων, ελληνικών και τουρκικών. Μάλιστα αποφασίστηκε να προστεθούν κάποια αθλήµατα σε όσα ήδη υπάρχουν.

Είναι προφανές ότι η στρατιωτική διάσταση του διαλόγου ανάµεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έχει µεγάλη συµβολική αξία, αν και στο ουσιαστικό σκέλος τα προβλήµατα παραµένουν, καθώς οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να εκδίδουν οδηγίες προς ναυτιλλοµένους στη θάλασσα και τον αέρα (NAVTEX, NOTAM) κατά το δοκούν. Οπως συνέβη και χθες, όταν ένα αεροσκάφος ATR-72 παραβίασε τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο πλαίσιο νατοϊκής συνεκπαίδευσης µε Ισπανούς, ακριβώς διότι η Αγκυρα διαφωνεί παγίως µε την ευθύνη έκδοσης NOTAM σε µεγάλο τµήµα του Αιγαίου.

Στην Κωνσταντινούπολη

Την ερχόµενη Παρασκευή οι ελληνοτουρκικές επαφές θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα επισκεφθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονοµική ∆ιπλωµατία Κώστας Φραγκογιάννης, µε αντικείµενο την αποκαλούµενη θετική ατζέντα. Ουσιαστικά, εκτός απροόπτου, πρόκειται για την τελευταία ελληνοτουρκική επαφή προ της προγραµµατισµένης συνάντησης των δύο ηγετών, που θα γίνει στην Αγκυρα στις 13 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ουσιαστικά θα εξετάσουν την πρόοδο όσων έχουν συζητηθεί µέχρι αυτή τη στιγµή σε διάφορα επίπεδα. Πάντως η Αγκυρα στην παρούσα φάση είναι στραµµένη σε όσα συµβαίνουν στα ανατολικά της, όπως φαίνεται από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Βαγδάτη και, κυρίως, από τον πρωτεύοντα ρόλο που έχει καταλάβει στην τουρκική διπλωµατία η σύγκρουση µε το Ισραήλ και τον Μπέντζαµιν Νετανιάχου.

Η στρατιωτική διάσταση του διαλόγου ανάµεσα σε Αθήνα και Αγκυρα έχει µεγάλη συµβολική αξία, αν και στο ουσιαστικό σκέλος τα προβλήµατα παραµένουν, όπως καταδεικνύουν οι τουρκικές NAVTEX και NOTAM.

...από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 23/04/24


Βεβαίως υπάρχουν και οι αποταξάμενοι, δεν λείπουν


https://www.militaire.gr/pozes-sto-ypetha-gia-ta-moe-toyrkiko-aeroskafos-sto-aigaio-meta-apo-kairo-poios-koroideyei-poion/

https://www.militaire.gr/metra-oikodomisis-empistosynis-mia-asteia-synantisi-sto-ypoyrgeio-ethnikis-amynas-chr-kapoytsis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου