οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Ο κ. Μητσοτάκης λίγες ώρες αργότερα, µιλώντας σε πολίτες στη ∆ροσιά Χαλκίδας, µε «εφόδιο» την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου, µίλησε για «ανάχωµα απέναντι σε αυτούς που µε τον πιο πρόστυχο τρόπο καπηλεύονται τη χριστιανική πίστη, λες και κάποιοι είναι περισσότερο χριστιανοί από κάποιους άλλους». Για την κυβέρνηση είναι άµεσα αντιληπτό το όφελος από τη γεφύρωση του χάσµατος. Η Εκκλησία προσβλέπει σε ικανοποίηση αιτηµάτων για προσλήψεις, αλλά και στην επίλυση εκκρεµοτήτων που σχετίζονται µε την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Και οι δύο πλευρές συµφώνησαν ότι δεν είναι προς όφελος κανενός µια παρατεταµένη κρίση και αυτό έφερε τις κινήσεις προσέγγισης, όπου αναγνωρίζεται κοµβικός ρόλος στον «διαχρονικό» γενικό γραµµατέα Θρησκευµάτων, Γιώργο Καλαντζή...

Από τον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ", και...


"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 27/04/24

...από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/04/24

ΤΗΣ ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ:Η χθεσινή κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύµου στις δοµές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο ∆ήλεσι Βοιωτίας επισφράγισε τη γεφύρωση του χάσµατος που επέφερε στις σχέσεις κυβέρνησης - Εκκλησίας η νοµοθέτηση του γάµου οµόφυλων ζευγαριών. Ο πρωθυπουργός έσπευσε να µιλήσει για «ανάχωµα απέναντι σ’ αυτούς που µε τον πιο πρόστυχο τρόπο καπηλεύονται τη χριστιανική πίστη».

▪ Ιερώνυµος: ∆εν κάνουµε αυτό που θα µας πει ο Κυριάκος Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΘΕΜΑ: Τον καρπό µιας αλυσίδας παρασκηνιακών συζητήσεων, πρωτοβουλιών και κινήσεων, που έλαβαν χώρα το τελευταίο δίµηνο στο «τρίγωνο» Αρχιεπισκοπή Αθηνών - Μέγαρο Μαξίµου - υπουργείο Παιδείας αποτελεί η χθεσινή κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύµου στις δοµές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο ∆ήλεσι Βοιωτίας. Οι χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού κατέδειξαν µε τον πλέον εµφατικό τρόπο ότι το ρήγµα που επήλθε στις σχέσεις Εκκλησίας - κυβέρνησης µε επίκεντρο τη νοµοθέτηση του γάµου οµόφυλων ζευγαριών, έχει σε µεγάλο βαθµό γεφυρωθεί. Οι δύο πλευρές µετρούν οφέλη από το κλείσιµο ενός µετώπου, η διατήρηση του οποίου ήταν αµοιβαία επιβλαβής.

Για την κυβέρνηση η ονοµαστική αναφορά, χθες, του Αρχιεπισκόπου στον Κυριάκο Βελόπουλο έχει ιδιαίτερη σηµασία. Ηταν εδώ και καιρό διαπιστωµένη η σηµαντική µετακίνηση ψηφοφόρων – όχι µόνο από τη Ν.∆.– προς την Ελληνική Λύση. Μια τάση που ενισχύθηκε ιδιαίτερα µετά την ψήφιση του επίµαχου νοµοσχεδίου στη Βουλή. Από συνεργάτες του κ. Ιερωνύµου µεταδίδεται ιδιαίτερη ενόχληση στην Αρχιεπισκοπή από την προ ηµερών τοποθέτηση του κ. Βελόπουλου στο Κοινοβούλιο, όπου επί της ουσίας κάλεσε τους βουλευτές που ψήφισαν το νοµοσχέδιο να µην επισκεφθούν τις εκκλησίες τις ηµέρες του Πάσχα, παραπέµποντας στην επίθεση που δέχθηκε την περασµένη Κυριακή η βουλευτής του κυβερνώντος κόµµατος, Αγγελική ∆εληκάρη µέσα σε εκκλησία. Οπως αναφέρεται, από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου θεωρήθηκε ότι ο κ. Βελόπουλος επιδιώκει να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να εµφανιστεί ο ίδιος ως προνοµιακός συνοµιλητής της Εκκλησίας. Η σιωπή απέναντι σε αυτή τη δήλωση θα µπορούσε να εκληφθεί ως συναίνεση, ενώ συναξιολογήθηκε το γεγονός ότι αυτή η αναφορά θα µπορούσε να εκληφθεί ακόµη και ως παρότρυνση για αντιδράσεις κατά βουλευτών.

«Εµείς αγαπάµε τους ανθρώπους. Εχουµε σταθερές γραµµές, δεν κάνουµε ούτε αυτό που θα µας πει ο Κυριάκος Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός, σεβόµαστε τους ανθρώπους», είπε ο κ. Ιερώνυµος. Από συνεργάτες του επισηµαίνεται ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση στη στάση της Εκκλησίας και τη διαφωνία της για τον γάµο οµόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «ιδιαίτερα αυτές τις ώρες η συνεργασία είναι απαραίτητη». Ο πρωθυπουργός υπερθεµάτισε: «Θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία µας στο θεσµικά καθορισµένο πλαίσιό της ήταν, είναι και παραµένει εξαιρετικά στενή».

Ο κ. Μητσοτάκης λίγες ώρες αργότερα, µιλώντας σε πολίτες στη ∆ροσιά Χαλκίδας, µε «εφόδιο» την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου, µίλησε για «ανάχωµα απέναντι σε αυτούς που µε τον πιο πρόστυχο τρόπο καπηλεύονται τη χριστιανική πίστη, λες και κάποιοι είναι περισσότερο χριστιανοί από κάποιους άλλους».

Για την κυβέρνηση είναι άµεσα αντιληπτό το όφελος από τη γεφύρωση του χάσµατος. Η Εκκλησία προσβλέπει σε ικανοποίηση αιτηµάτων για προσλήψεις, αλλά και στην επίλυση εκκρεµοτήτων που σχετίζονται µε την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Και οι δύο πλευρές συµφώνησαν ότι δεν είναι προς όφελος κανενός µια παρατεταµένη κρίση και αυτό έφερε τις κινήσεις προσέγγισης, όπου αναγνωρίζεται κοµβικός ρόλος στον «διαχρονικό» γενικό γραµµατέα Θρησκευµάτων, Γιώργο Καλαντζή.

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να διαχειριστεί την επιφυλακτικότητα µε την οποία αντιµετώπισαν κάποιοι ιεράρχες τις κινήσεις προσέγγισης µε την κυβέρνηση. Βασική τους ένσταση είναι ότι θα έπρεπε να πιεστεί περισσότερο η κυβέρνηση και αυτό να φανεί µε κάποιον τρόπο σε επίπεδο εντυπώσεων. Από την άλλη πλευρά, στο περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής εκτιµάται ότι από ορισµένα µέλη της Ιεραρχίας η κρίση στις σχέσεις µε την κυβέρνηση επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί για να βγουν κάποιοι µπροστά σε έναν άτυπο αγώνα διαδοχής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου