οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία υπερψήφισαν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αννα Ευθυµίου και Γιώργος Σταµάτης, δεν έχει να κάνει µε την αναγνώριση της κρατικής οντότητας του Κοσόβου, καθώς το Συµβούλιο δεν έχει τέτοια αρµοδιότητα, αλλά αποσκοπεί κυρίως στην τήρηση θεµελιωδών ανθρωπίνων δικαιωµάτων που αφορούν και τη σερβική µειονότητα, όπως και την προστασία της σερβικής Μονής του Μοναστηρίου. Ασχέτως πάντως αν συµφωνεί κάποιος ή διαφωνεί µε την εισήγηση, οι Ελληνες βουλευτές, και ιδίως ο Θρακιώτης Στυλιανίδης, ήταν έξαλλοι µε τον συσχετισµό µε τη Θράκη. Οπως ο ίδιος επεσήµαινε, η Θράκη ούτε έχει αποσχιστεί ούτε κινδυνεύει µε απόσχιση, αποτελώντας ένα πρότυπο συνύπαρξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αν το Κόσοβο ήταν Θράκη, δεν θα υπήρχε Κόσοβο», έλεγε, ζητώντας να σταµατήσει «ένα επικίνδυνο εθνικό παιχνίδι για λόγους αντιπολιτευτικούς»....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/04/24
























TΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ


Επικίνδυνος συσχετισµός

Η κριτική που ασκείται στους τέσσερις Ελληνες βουλευτές που είναι µέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συµβουλίου της Ευρώπης και ψήφισαν υπέρ του Κοσόβου είναι επιφανειακή. Η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία υπερψήφισαν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αννα Ευθυµίου και Γιώργος Σταµάτης, δεν έχει να κάνει µε την αναγνώριση της κρατικής οντότητας του Κοσόβου, καθώς το Συµβούλιο δεν έχει τέτοια αρµοδιότητα, αλλά αποσκοπεί κυρίως στην τήρηση θεµελιωδών ανθρωπίνων δικαιωµάτων που αφορούν και τη σερβική µειονότητα, όπως και την προστασία της σερβικής Μονής του Μοναστηρίου. Ασχέτως πάντως αν συµφωνεί κάποιος ή διαφωνεί µε την εισήγηση, οι Ελληνες βουλευτές, και ιδίως ο Θρακιώτης Στυλιανίδης, ήταν έξαλλοι µε τον συσχετισµό µε τη Θράκη. Οπως ο ίδιος επεσήµαινε, η Θράκη ούτε έχει αποσχιστεί ούτε κινδυνεύει µε απόσχιση, αποτελώντας ένα πρότυπο συνύπαρξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αν το Κόσοβο ήταν Θράκη, δεν θα υπήρχε Κόσοβο», έλεγε, ζητώντας να σταµατήσει «ένα επικίνδυνο εθνικό παιχνίδι για λόγους αντιπολιτευτικούς».

Η αποχή Τσίπρα

Χαρακτηριστικό της... πολυπλοκότητας του θέµατος είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την αποχή και όχι την καταψήφιση, µια και ο πρώην πρωθυπουργός αντιλαµβάνεται το θέµα στην ολότητά του. Το γεγονός ότι επέλεξε την αποχή οφείλεται περισσότερο στο ότι δεν θέλει πολιτικά να ταυτιστεί µε τους βουλευτές της Ν.∆., κρατώντας ισορροπία µε τη δική του πολιτική καταγωγή. Από εκεί και πέρα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαµβάνεται τη λογική της πρότασης, αλλιώς θα είχε καταψηφίσει.

Ευκαιρία για δύο

Και ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε µια νευρική κρίση. Από τη µία το θαύµα κατά τη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη και από την άλλη η αποποµπή του ∆ηµήτρη Παπανώτα, µε κατηγορητήριο σεξιστικές δηλώσεις, έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισµό στους φίλους του. Αν κάποιος τρίβει τα χέρια του είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που βλέπει εκ νέου µια ευκαιρία να πάρει κεφάλι, αλλά και η Νέα Αριστερά, η οποία θέλει µε κάθε τρόπο να καταστήσει σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον... Αριστερά.

Απρόσµενη «πόρτα»

Μια απίστευτη άρνηση δέχτηκε o επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην
UNESCO, Γιώργος Κουµουτσάκος, κατά τη διάρκεια της τελετής αφής της Ολυµπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυµπία. Παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός ήρθε από το Παρίσι όπου διαµένει πλέον, δεν του επετράπη να παρακολουθήσει το άναµµα της Φλόγας στον ναό της Ηρας, όπως έγινε µε τους υπόλοιπους «επισήµους», εκφράζοντας τα δικαιολογηµένα παράπονά του γι’ αυτήν την απρόσµενη «πόρτα».


Η αγρότισσα και η νεράιδα

Στέντωρ


Μ’ ένα κλικ, λέει, θα πάρεις τα λεφτά. Κι ευθύς στο βίντεο, μαζί με τη χαμογελαστή εξαγγελία της παροχής από την ίδια την υπουργό Εργασίας, ακούγεται ένα «μπλινκ», για να τονιστούν ηχητικά τα επιδοματικά μάγια της καλής νεράιδας. Δεν είναι το μόνο εφέ που επιστρατεύεται για να διαφημιστεί η επέκταση του επιδόματος μητρότητας (σε χρόνο, συμπτωματικώς, προεκλογικό). «Είσαι αγρότισσα;», ρωτάει η Δόμνα Μιχαηλίδου. Και προτού προλάβει να της απαντήσει η ιδεατή Tiktoker της υπαίθρου, αρχίζουν να κυκλώνουν την υπουργό «φούσκες» με ποσά: Τόσα τον μήνα για τόσους μήνες κι ακόμη τόσα «καθαρά» με το επίδομα γέννας. Η σκηνοθεσία πρωινού τηλεμάρκετινγκ το πιστοποιεί: Δεν μπήκε ο Αυτιάς στη Νέα Δημοκρατία. Μπήκε η Νέα Δημοκρατία στον Αυτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου