οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Κατ’ αρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ζήτημα κυβερνησιμότητας της χώρας και ενώ έχουμε ευρωκάλπες και άρα δεν διακυβεύεται το θέμα της πολιτικής εξουσίας. Με το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» πορεύεται σχεδόν μόνος αφού επίσης φαίνεται να έχει πάνω του την προεκλογική εκστρατεία. Θα δουν οι Ελληνες και οι επιστολικοί την κάλπη ως πρελούδιο εθνικών καλπών ή θα κινηθούν με εντελώς νέα χαρακτηριστικά; Ο γράφων προβλέπει μερική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού....

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 12/04/24

9 πρωτότυπα στοιχεία 
ή σκέψεις ενόψει ευρωκάλπης


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗ


Τα πρωτότυπα στοιχεία ενόψει των ευρωεκλογών είναι πολλά. Συγκέντρωσα μερικά για τη σημερινή στήλη:

1. Κατ’ αρχάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ζήτημα κυβερνησιμότητας της χώρας και ενώ έχουμε ευρωκάλπες και άρα δεν διακυβεύεται το θέμα της πολιτικής εξουσίας. Με το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» πορεύεται σχεδόν μόνος αφού επίσης φαίνεται να έχει πάνω του την προεκλογική εκστρατεία. Θα δουν οι Ελληνες και οι επιστολικοί την κάλπη ως πρελούδιο εθνικών καλπών ή θα κινηθούν με εντελώς νέα χαρακτηριστικά; Ο γράφων προβλέπει μερική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

2. Ποιος είναι ο πιο πετυχημένος υπουργός της κυβέρνησης βάσει μέτρησης της Alco (2-5 Απριλίου 2024 για τον Alpha); Ο «κανένας» απαντάει το 37% και ακολουθεί ο Νίκος Δένδιας με 35%. Προσθέστε σε αυτό πως και σε ερώτηση παλιότερων μετρήσεων για τον «καταλληλότερο» πρωθυπουργό μετά τον Μητσοτάκη πάλι ο «κανένας» έρχεται δεύτερος. Το «κανένας» στο πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Το πρωθυπουργικό «κανένας» μετά τον Μητσοτάκη έχει να κάνει με τον κίνδυνο τη θέση αυτή να καταλάβει και πρόσωπο που σήμερα δεν είναι στον πολιτικό χάρτη.

3. Οδεύουμε σε μια ανασυγκρότηση του δικομματισμού; Η ανθεκτικότητα του Κασσελάκη παρά το γεγονός πως καταγράφεται πια σταθερά δεν βγάζει σε εναλλακτικό ακόμη πόλο. Η αποκατάσταση του δικομματισμού δεν προϋποθέτει απλώς ρήγμα στον Μητσοτάκη αλλά και συγκρότηση χώρου απέναντί του. Το ένα δεν οδηγεί αυτόματα στο άλλο. Και τα δύο όμως μαζί κάνουν μια νέα κατάσταση.

4. Γιατί καταγράφεται εκροή στα δεξιά; Ο συνολικός συσχετισμός έχει πάει στα δεξιά. Οχι μόνον εδώ μα και στην Ευρώπη. Η απενοχοποιημένη ψήφος στα δεξιά θα είναι μια ρεβάνς ενός μέρους του εκλογικού σώματος για τις εθνικές εκλογές του 2023. Ζούμε το πολιτικό σκηνικό των παράξενων ετεροχρονισμών. Γεγονότα και τάσεις επενεργούν πολύ μετά χρονικά από το χρονικό σημείο που εκδηλώθηκαν. Οχι τυχαία σήμερα συζητούμε περισσότερο για την τραγωδία των Τεμπών από την ίδια τη στιγμή που το δυστύχημα έγινε, έναν χρόνο και κάτι πριν.

5. Μόνον αν καταρρεύσει ο ένας εκ των δύο κεντροαριστερών πόλων θα υπάρξουν διεργασίες στον όλο χώρο. Αν υπάρξει μέση ανθεκτικότητα και στους δύο, το πιθανότερο θα είναι να μην αποδεσμευτούν δυνάμεις για να προβούν σε διεργασίες. Για ένα μέρος του κοινού έχει προεξοφληθεί ενός είδους σύγκλιση.

6. Ο Κασσελάκης πάει σε νέο και εντελώς διαφορετικό κοινό. Σχεδόν δεν χαρτογραφείται. Βασική επιτυχία του σήμερα είναι πως έχει κάμψει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα. Φάνηκε και από την ανθρωπογεωγραφία των υποψηφίων του για τις προκριματικές εκλογές του ευρωψηφοδελτίου.

7. Kαι το TikTok έχει όρια και η κλασική καμπάνια των πολιτικών έχει επίσης. Σήμερα οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρουν εκείνη τη χρυσή τομή που και ψηφιακά να υπάρχουν αλλά και να μην υποτιμούν τον καθημερινό άνθρωπο της αγοράς.

8. Το πρόβλημα για τη Νέα Αριστερά είναι πως προς το παρόν παραμένει ο χώρος των θιγμένων του ΣΥΡΙΖΑ. Αναπόφευκτα επίσης θα πρέπει να απαντήσει αν θα κοιτάξει προς ΜέΡΑ25 ή προς ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

9. Για την 9η Ιούνη το κρίσιμο θα είναι ποιος θα πάρει τα δυναμικά κοινά των 20-35. Θα είναι και υποθήκη για τις επόμενες κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου