οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Η εξήγηση της αυξανόμενης συνήθους ή απάνθρωπης εγκληματικής δράσης, που αποκτά γενικότερη σημασία, είναι ότι κερδίζεται ποσοστιαία υπερβολικό, παράνομο, εύκολο και αφορολόγητο χρήμα. Και αυτό σημαίνει ότι κάποιοι νόμοι δεν τηρούνται, αναβάλλονται ή παρατείνεται η προθεσμία εφαρμογής τους, σκόπιμα αγνοούνται ή δεν λειτουργούν σωστά. Σημαίνει επίσης ότι κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί αδιαφορούν χαλαρά ή και είναι επίορκοι. Για μερικές παραβάσεις ακούγεται και ο χαρακτηρισμός: «συνηθισμένες και κατανοητές, γιατί έτσι πάντα γίνεται!». Οσο για ελέγχους: οι ισχύοντες (από νόμους, άλλο τίποτε) προβλεπόμενοι τακτικοί έλεγχοι σπανίζουν ή προειδοποιούνται οι προς έλεγχο, ή σκόπιμα με το αζημίωτο αργοπορεί ο έλεγχος, ή δεν γίνονται ή και εξαγοράζονται. Και δυστυχώς συνεργάζονται, «κάτω από το τραπέζι», και τα... θύματα της εκμετάλλευσης! Υπάρχουν ωστόσο και ασυνείδητοι μεγαλέμποροι εισαγωγείς, προμηθευτές, εκμεταλλευόμενοι διεθνείς αναταραχές, για να αποκτήσουν, παρά τα πρόστιμα, τεράστια κέρδη εις βάρος του καταναλωτικού κοινού, με τις υπερβολικές τιμές σε τρόφιμα, καύσιμα, υπηρεσίες. Κι όλοι αυτοί, ας μην αυταπατόμαστε, είναι συμπολίτες μας, είμαστε εμείς, ο λαός, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι!..

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (φύλλο 12/04/24)

κερδίζεται ποσοστιαία υπερβολικό, παράνομο, εύκολο και αφορολόγητο χρήμα.

Και αυτό σημαίνει ότι κάποιοι νόμοι δεν τηρούνται, αναβάλλονται ή παρατείνεται η προθεσμία εφαρμογής τους, σκόπιμα αγνοούνται ή δεν λειτουργούν σωστά. Σημαίνει επίσης ότι κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί αδιαφορούν χαλαρά ή και είναι επίορκοι. Για μερικές παραβάσεις ακούγεται και ο χαρακτηρισμός: «συνηθισμένες και κατανοητές, γιατί έτσι πάντα γίνεται!». Οσο για ελέγχους: οι ισχύοντες (από νόμους, άλλο τίποτε) προβλεπόμενοι τακτικοί έλεγχοι σπανίζουν ή προειδοποιούνται οι προς έλεγχο, ή σκόπιμα με το αζημίωτο αργοπορεί ο έλεγχος, ή δεν γίνονται ή και εξαγοράζονται. Και δυστυχώς συνεργάζονται, «κάτω από το τραπέζι», και τα... θύματα της εκμετάλλευσης! Υπάρχουν ωστόσο και ασυνείδητοι μεγαλέμποροι εισαγωγείς, προμηθευτές, εκμεταλλευόμενοι διεθνείς αναταραχές, για να αποκτήσουν, παρά τα πρόστιμα, τεράστια κέρδη εις βάρος του καταναλωτικού κοινού, με τις υπερβολικές τιμές σε τρόφιμα, καύσιμα, υπηρεσίες. Κι όλοι αυτοί, ας μην αυταπατόμαστε, είναι συμπολίτες μας, είμαστε εμείς, ο λαός, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι!

Πρέπει όλα αυτά να αντιμετωπισθούν άμεσα, από κάθε δημόσια υπηρεσία, χωρίς υπολογισμό του κόστους, και να θεραπευθούν. Σαφώς πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, ως λαός, και αυτό είναι υπερκομματική υπόθεση. Ευθύνη, καθήκον όλων μας, αρχίζοντας εξ απαλών ονύχων! Κι ας ετοιμαστεί, λοιπόν, για μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, ένα ειδικό μάθημα, γιατί «η αρετή είναι διδακτή»! Του «Καλού Πολίτη», που πριν από κάθε τι άλλο, να διδαχθούν ότι έχουμε το σοβαρότατο καθήκον τήρησης των νόμων.

ΔΗΜ. Γ. ΣΜΥΡΛΗΣ,
Συνταξιούχος Λυκειάρχης


Μαρία την Αιγυπτία. Ο πρώτος, ηγούμενος της Ι. Μονής Σινά, φωτισμένος θεολόγος και ασκητής, συνέταξε την περίφημη «Κλίμακα» των αρετών που πρέπει να κοσμούν τον πιστό, ξεκινώντας από τις πιο απλές και πρακτικές και φθάνοντας μέχρι τις υψηλότερες. Ο βίος δε της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας μας διδάσκει πως μια πόρνη μπορεί με την ειλικρινή μετάνοια, την πνευματική άσκηση και αφοσίωσή της στον Χριστό να μεταμορφωθεί σε αγία.

Η κάθαρση του ανθρώπου από τα πάθη και την προσκόλλησή του στις εφήμερες υλικές απολαύσεις αποτελεί την πεμπτουσία της χριστιανικής πνευματικότητας και της ηθικής εξύψωσης του προσώπου. Για τον λόγο αυτό η Μ. Τεσσαρακοστή αποτελεί περίοδο ασκήσεως και αγώνα του πιστού στην καταπολέμηση των ορατών και αοράτων εχθρών της ψυχής και καιρό εγκράτειας, μετάνοιας, προσευχής και κατάνυξης. Μας δίνεται η ευκαιρία για απολογισμό της πνευματικής μας πορείας, ενδοσκόπηση, στοχασμό και αναζήτηση νοήματος του βίου μας σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Δυστυχώς η αγωνία και ο φόβος που μας διακατέχει από τους αιματηρούς πολέμους των γειτονικών μας χωρών, οι πολλαπλές βιοτικές μέριμνες, ο καταιγισμός των προκλήσεων και πειρασμών του κοινωνικού περιβάλλοντος και των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και δικτύωσης, που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας δεν αφήνουν στον αγχωμένο άνθρωπο της εποχής μας έστω και τον ελάχιστο χρόνο για στοχασμό και πνευματική καλλιέργεια. Η περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα τον κρατά σφικτά καθηλωμένο στα εφήμερα, καθώς αγωνιά και αγχώνεται από την αβεβαιότητα για το «τι τέξεται η επιούσα».

Το λίγο διάστημα που απομένει μέχρι τη μεγάλη Γιορτή ας ριχτούμε δυναμικά με πίστη και ελπίδα στον καλό αγώνα της ψυχικής κάθαρσης για να αξιωθούμε «κεκαθαρμέναις διανοίαις» του απροσίτου φωτός της Αναστάσεως. 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΝΑΣ,
Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου