οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Το ύφος της ανακοίνωσης είναι ομολογουμένως μετριοπαθές: ο Ζελένσκι δεν χαρακτηρίζεται νεοναζί, παρά μόνο αντιδραστικός. Διακρίνει επίσης κανείς στην όλη ιστορία μια κάποια ηττοπάθεια: αντί να λάμψουν διά της απουσίας τους, τα στελέχη του τιμημένου ΚΚΕ θα μπορούσαν να αποχωρήσουν επιδεικτικά από την αίθουσα την ώρα που απευθύνεται ο ουκρανός πρόεδρος στο Φόρουμ (το είχαν κάνει και στην ελληνική Βουλή). Θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν δυναμικά την είσοδο των δυτικών ιμπεριαλιστών στην κλειστή συνεδρίαση όπου θα ληφθούν αποφάσεις ενάντια στα συμφέροντα των λαών...

"ΤΑ ΝΕΑ", 09/04/24

 
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ

Το πλήγμα ήταν σφοδρό. Ακολούθησαν πολύωρες συσκέψεις υψηλού επιπέδου για την εξέταση των νέων δεδομένων. Και τελικά οι υπεύθυνοι έλαβαν μια γενναία απόφαση: το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα ξεκινήσει τελικά αύριο, παρά την ανακοίνωση του Δημήτρη Κουτσούμπα ότι δεν θα λάβει μέρος ούτε ο ίδιος ούτε κανένα άλλο στέλεχος του ΚΚΕ. Το ενδιαφέρον βέβαια θα είναι περιορισμένο. Πολλοί ομιλητές, Ελληνες και ξένοι, διαμήνυσαν ότι χωρίς τον Κουτσούμπα ο χώρος του συνεδρίου θα είναι ψυχρός, απόμακρος, άδειος. Χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες για να μην ακυρώσουν κι αυτοί τη συμμετοχή τους.

Πού οφείλεται το μποϊκοτάζ των κομμουνιστών; Στη συμμετοχή του «επικεφαλής του αντιδραστικού καθεστώτος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι» στο Φόρουμ, διαβάζουμε σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, και στη διεξαγωγή «κλειστής συνεδρίασης με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, στην οποία προφανώς θα συζητηθεί και η ένταξη της Ουκρανίας». Το ύφος της ανακοίνωσης είναι ομολογουμένως μετριοπαθές: ο Ζελένσκι δεν χαρακτηρίζεται νεοναζί, παρά μόνο αντιδραστικός. Διακρίνει επίσης κανείς στην όλη ιστορία μια κάποια ηττοπάθεια: αντί να λάμψουν διά της απουσίας τους, τα στελέχη του τιμημένου ΚΚΕ θα μπορούσαν να αποχωρήσουν επιδεικτικά από την αίθουσα την ώρα που απευθύνεται ο ουκρανός πρόεδρος στο Φόρουμ (το είχαν κάνει και στην ελληνική Βουλή). Θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν δυναμικά την είσοδο των δυτικών ιμπεριαλιστών στην κλειστή συνεδρίαση όπου θα ληφθούν αποφάσεις ενάντια στα συμφέροντα των λαών.

Το ΚΚΕ έχει όμως και ένα επικοινωνιακό πρόβλημα τελευταία, γεγονός που ενδεχομένως να εξηγεί και την υποχώρησή του στις δημοσκοπήσεις. Να, ο ΓΓ έκανε πράματα και θάματα στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο και δεν το πήραμε χαμπάρι. Είπε, ας πούμε, σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο ότι, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Αναν, το κόμμα του απορρίπτει τώρα και τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, καθώς εξελίσσεται «σε διχοτομική λύση, σε δύο συνιστώντα κράτη». Είπε επίσης ότι απορρίπτει και τις «κάλπικες διαχωριστικές γραμμές» μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, προτάσσοντας τις «αντικειμενικές, υπαρκτές κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν και στη σύγχρονη κοινωνία». Ισως έτσι εξηγείται αυτό που έγραψε ο Πολίτης, ότι πέρασε περισσότερο χρόνο με αντιομοσπονδιακούς νεολαίους που κινούνται στην περιφέρεια του ΕΛΑΜ (γνωστού ως Χρυσής Αυγής της Κύπρου), παρά με στελέχη του ΑΚΕΛ.

«Κόκκινο εθνικιστή» χαρακτηρίζει η κυπριακή εφημερίδα τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Αλλά το πορτρέτο του είναι πιο σύνθετο. Περιλαμβάνει ένα δυνατό μείγμα λαϊκισμού, αντιευρωπαϊσμού και πουτινοτραμπισμού: «Για την υγεία δεν έχετε χρήματα, ξέρετε όμως να πληρώνετε για την άμυνα του καθεστώτος Ζελένσκι και την «αυτοάμυνα» του Ισραήλ» είπε τις προάλλες στη Βουλή, κατηγορώντας τους κυβερνώντες, όπως και τους προηγούμενους και προ-προηγούμενους, ότι «έχουν ευαγγέλιο τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ποιος θα αρθρώσει τώρα όλες αυτές τις καυτές αλήθειες στους Δελφούς; Δεν μπορούσαν τουλάχιστον οι οργανωτές να καλέσουν τον Βελόπουλο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου