οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Ο πρωθυπουργός εµφανίστηκε εκεί για να παρουσιάσει τις ευρωεκλογές ως ορόσηµο επαναβεβαίωσης της εντολής, που έχει πάρει µόλις πριν από δέκα µήνες. Η αντίστροφη ανάγνωση του µηνύµατος είναι ότι διαισθάνεται πως η ευρωκάλπη θα µπορούσε να τσουρουφλίσει τη νοµιµοποίησή του, ναρκοθετώντας τη διακυβέρνησή του. Και θα είχε δίκιο να το σκέφτεται έτσι: Αν µια κυβέρνηση του 41% θέτει η ίδια δίληµµα σταθερότητας προτού καν συµπληρώσει τον πρώτο χρόνο της νέας θητείας της, τότε πώς πρέπει να φανταστούµε ότι θα πολιτεύεται αν στις ευρωεκλογές χάσει µέρος της δύναµής της;..

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και...


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 09/04/24

TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ


Το «συνέδριο» δεν ήταν συνέδριο. ∆εν συγκλήθηκε για συζήτηση και ζύµωση. Ηταν µια εκδήλωση πανηγυρική, για τα πεντηκοστά γενέθλια του κόµµατος. Μια άσκηση συσπείρωσης ενόψει της ευρωκάλπης.

Το «συνέδριο» ήταν τόσο µη συνέδριο, ώστε οι περισσότεροι βρέθηκαν να ψάχνουν το νόηµά του όχι σε όσα ειπώθηκαν, αλλά σε όσα έµειναν άρρητα: Στις σιωπηρές δηλώσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, που άφησαν στην παραπολιτική να διερµηνεύσει τις συνοφρυωµένες παρευρέσεις τους.

Συνέδριο κανονικό δεν χρειαζόταν η Ν.∆. Εφαρµόζει ένα πρόγραµµα που έχει ως (αν)ιδεολογική του πυξίδα τον πραγµατισµό. Ακόµη και επιλογές της που θα µπορούσε κανείς, ακολουθώντας τα παλαιά στερεότυπα, να ονοµάσει δεξιές, έχουν πια αφοµοιωθεί από µια κοινωνική πλειοψηφία που δεν υπακούει σε παραταξιακές ταυτίσεις. Είναι δεξιά άραγε τα µη κρατικά πανεπιστήµια – για την ψυχαναγκαστική καταψήφιση των οποίων το ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε να στραµπουλήξει τη γλώσσα του; Είναι δεξιός ο νέος τρόπος επιλογής στελεχών στο ∆ηµόσιο; Η επιστολική ψήφος;

Ο κατάλογος θα µπορούσε να µακρύνει κι άλλο. Ακολουθώντας, µε λίγες εξαιρέσεις, τη ροή του κυρίαρχου κοινωνικού ρεύµατος, η κυβερνώσα Ν.∆. έχει κιόλας ευεργετηθεί από τους αντιπάλους της. Της έχουν χορηγήσει το µονοπώλιο της θετικής ατζέντας, καθώς όλοι τους, σε διαφορετικό βαθµό ο καθένας, έχουν επενδύσει στην αντιπολιτική. ∆εν ανταγωνίζονται τον Μητσοτάκη, προκειµένου να κερδίσουν οι ίδιοι την εµπιστοσύνη. Αγωνίζονται κατά του ίδιου του Μητσοτάκη, ποντάροντας στη φθορά του, από υπαρκτά και ανύπαρκτα σκάνδαλα.

H Ν.∆. δεν έχει αντίπαλο. Εχει όµως πολλούς αντιπάλους. ∆εν έχει να αντιµετωπίσει έναν διεκδικητή της εξουσίας που θα την πίεζε προκαλώντας διαρκώς σύγκριση µαζί της. Εχει απέναντί της µια µεγάλη γκάµα θηρευτών της διαµαρτυρίας που, κρίνοντας εκ του αποτελέσµατος, καταφέρνουν να προκαλούν ασύµµετρη ανασφάλεια στο κόµµα που κυβερνά. Αυτό φάνηκε και στη σκηνή του συνεδρίου που δεν ήταν συνέδριο. 
Ο πρωθυπουργός εµφανίστηκε εκεί για να παρουσιάσει τις ευρωεκλογές ως ορόσηµο επαναβεβαίωσης της εντολής, που έχει πάρει µόλις πριν από δέκα µήνες. Η αντίστροφη ανάγνωση του µηνύµατος είναι ότι διαισθάνεται πως η ευρωκάλπη θα µπορούσε να τσουρουφλίσει τη νοµιµοποίησή του, ναρκοθετώντας τη διακυβέρνησή του. Και θα είχε δίκιο να το σκέφτεται έτσι: Αν µια κυβέρνηση του 41% θέτει η ίδια δίληµµα σταθερότητας προτού καν συµπληρώσει τον πρώτο χρόνο της νέας θητείας της, τότε πώς πρέπει να φανταστούµε ότι θα πολιτεύεται αν στις ευρωεκλογές χάσει µέρος της δύναµής της;

Τα 49 από τα 50 της χρόνια η Ν.∆. τα έζησε σε συνθήκες δικοµµατικού ανταγωνισµού. Φαίνεται ότι χρειάζεται και η ίδια να εξοικειωθεί με το νέο περιβάλλον του κατακερματισμού.Να μην ανεβάζει με το παραμικρό πυρετό.
....από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 09/04/24

Ειδική καμπάνια για συσπείρωση στον Βορρά

Μακεδονία και Θράκη στο στόχαστρο της νέας περιοδείας του Μητσοτάκη μπροστά στον φόβο διαρροών από τα δεξιά της Δεξιάς


ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Ο γύρος της Ελλάδας στις 60 μέρες μέχρι την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου ή, με τα πρόσφατα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Ζάππειο, μια «εκστρατεία πόρτα πόρτα» αντιμετωπίζεται από Μαξίμου και Πειραιώς ως βασικό προεκλογικό ανάχωμα. 


Ο Πρωθυπουργός επιστρατεύει το μοντέλο των εθνικών εκλογών, προσδοκώντας ένα φρένο στις τάσεις αποσυσπείρωσης της ΝΔ και τη μέγιστη αφύπνιση όσων τον στήριξαν στην τελευταία πανελλαδική κάλπη για την «πολιτική βαρύτητα» και της επικείμενης ευρωκάλπης. «Το τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία για το τι γίνεται στην Ελλάδα. Και το ερώτημα είναι: ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη ό,τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα;», είπε από τη Ρόδο χθες. Ηδη οι μετρήσεις εκπέμπουν προειδοποιήσεις προς την κυβερνώσα παράταξη για το ενδεχόμενο να πάρει αρνητικό μήνυμα από ψηφοφόρους που αποστασιοποιούνται ή έχουν δυσαρεστηθεί από μετεκλογικούς χειρισμούς της.


Σύμφωνα με τελευταίο γκάλοπ (Alco/Alpha), ο δείκτης όσων βλέπουν στις ευρωεκλογές «ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας» κυριαρχεί έστω οριακά, ανεβαίνοντας εννέα μονάδες σε δύο μήνες (στο 49%), εξού και τα εντεινόμενα μηνύματα Μητσοτάκη κατά των «πειραματισμών». 


Μόλις οριστεί – στα επόμενα 24ωρα – νέος επικεφαλής στη νεοδημοκρατική επιτροπή εκλογικού αγώνα μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μπρατάκου θα κλειδώσει πρόγραμμα επισκέψεων στις 13 περιφέρειες της χώρας (και) από μεικτά κλιμάκια υπουργών, βουλευτών, κομματικών στελεχών, ωστόσο ήδη ο Πρωθυπουργός συστηματοποιεί τις περιοδείες του και υφυπουργοί κινούνται στοχευμένα (σε στρατόπεδα και φυλάκια του Εβρου ο υφυπουργός Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο Νοσοκομείο της Λάρισας τα στελέχη του Υγείας κ.λπ.).


Εμφαση από… τη Λάρισα και πάνω

Οπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», όταν άρχισαν τα σχέδια επί χάρτου και ατύπως άναβαν οι κομματικές μηχανές, έμφαση δόθηκε σε δήμους από… τη Λάρισα και πάνω. Και προσωπικά για τον Πρωθυπουργό, ενόσω Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένουν ειδικής εκλογικής βαρύτητας, στις προτεραιότητες τίθενται η Μακεδονία και η Θράκη. 


Ο ίδιος μεταβαίνει ξανά στη Θεσσαλονίκη απευθείας από τη Ρόδο σήμερα – τρεις εβδομάδες μετά την τελευταία επίσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα –, επιλέγοντας τα δυτικά της πόλης, τη Σταυρούπολη και την Πολίχνη. Εκεί, στη «δύσκολη» Α’ Θεσσαλονίκης και στον συγκεκριμένο Δήμο Παύλου Μελά, η ΝΔ κατέγραψε τον περασμένο Ιούνιο ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το πανελλαδικό της – μόλις 28,36%. Τρίτο κόμμα, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν με διψήφιο η Ελληνική Λύση (10,95%), ενώ ποσοστό διπλάσιο του πανελλαδικού της έβλεπε η Νίκη (6,58%).


Κατά πληροφορίες, στο νεοδημοκρατικό ραντάρ είναι μεταξύ άλλων η Κοζάνη και η Καστοριά (ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης επέστρεψε στη ΝΔ δηλώνοντας «παρών» στην προεκλογική κούρσα), η Δυτική Θεσσαλία, ο Εβρος, η Πιερία, η Πέλλα κ.ά. Σε αυτά τα σημεία του χάρτη η δεξιά της Δεξιάς πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά της το 2023, σκαρφαλώνοντας στη σειρά κατάταξης. Ειδικά τον Κυριάκο Βελόπουλο (και προσωπικά και το κόμμα του) οι δημοσκόποι τον εντοπίζουν ενισχυόμενο, έχοντας «μπετονάρει» ποσοστό άνω του 7%.


Η επίσκεψη σε Τήλο και Ρόδο

Ο Μητσοτάκης μετά τα Καλάβρυτα, όπου βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα – τον μοναδικό από τους πέντε δήμους της Αχαΐας στον οποίο η ΝΔ έγραψε το «4» (40,34%) στο ποσοστό της τον Ιούνιο –, επέλεξε μια άλλη περιφέρεια στην οποία ξεπεράστηκε αντίστοιχα το πανελλαδικό ποσοστό, τα Δωδεκάνησα (46,97%). Το μοντέλο Καλαβρύτων, Τήλου και Ρόδου μαζί με το σημερινό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη δείχνουν κάτι ακόμα, εκτός από την εκκίνηση μιας επιχείρησης εξωστρέφειας και προβολής αυτοπεποίθησης: οι περιοδείες θα συνδυάζονται ξανά με προβολή έργων – όσων ολοκληρώθηκαν, εξελίσσονται ή δρομολογούνται – και δεσμεύσεων σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.


Στην Τήλο ανέδειξε το πρότυπο έργο ανακύκλωσης και την προοπτική εφαρμογής του σε άλλα νησιά αντίστοιχου μεγέθους, ενώ δεσμεύτηκε για αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα των κτιριακών υποδομών και στις εκκρεμότητες στον τομέα της υγείας, παραδεχόμενος «μεγάλη δυσκολία» να βρεθεί το μείγμα κινήτρων για την παρουσία γιατρών στα μικρότερα νησιά. Από τη Ρόδο, που δοκιμάστηκε σκληρά στις φωτιές του περασμένου Ιουλίου, ανέδειξε τη βαριά βιομηχανία της χώρας επ’ ευκαιρία του πανευρωπαϊκού συνεδρίου του HOTREC, του οργανισμού – ομπρέλα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης, και της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον τουρισμό. Το φόρουμ ολοκληρώνεται σήμερα με πρακτικό αποτέλεσμα τη «διακήρυξη της Ρόδου», με την οποία ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για δράσεις και ζητεί ευρωπαϊκές απαντήσεις (πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία). Οσο για τη Θεσσαλονίκη, ο Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσιάζουν την εθνική καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Τήλος: Ενα νησί με «πράσινες» πρωτιές


Το πρώτο ενεργειακό νησί της Μεσογείου

ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΑΛΤΟΥ

Μπορεί η Τήλος, με πληθυσμό 899 κατοίκους, βάσει της απογραφής του 2021, να καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των ελληνικών νησιών σε φθίνουσα κατάταξη έκτασης, τα τελευταία χρόνια μετρά αρκετές πρωτιές στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της «πράσινης ενέργειας», καταφέρνοντας να λάβει τον τίτλο του πρώτου ενεργειακού νησιού της Μεσογείου.

Είναι ενδεικτικό πως ο πρώτος υβριδικός στην Ευρώπη σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με υπογεγραμμένη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυτός της Τήλου και αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 800 κιλοβάτ, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 160 κιλοβάτ και μπαταρίες με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 μεγαβατώρες.
Ποσοστό ανακύκλωσης 90%!

Τα τελευταία δύο χρόνια, δε, με το πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos», η δημοτική αρχή του νησιού έχει καταφέρει να… διαγράψει διά παντός την έννοια της χωματερής από την καθημερινότητά της και να έχει 100% εκτροπή ταφής των απορριμμάτων, με την πόρτα – πόρτα συλλογή και με εφαρμογή διαλογής βιοαπόβλητων, ανακυκλώσιμων υλικών και υπολειμμάτων.

«Το ποσοστό μας στην ανακύκλωση αγγίζει το 90%! Ο Δήμος Τήλου με την πρωτοβουλία αυτή κατάφερε να είναι ο πρώτος Πιστοποιημένος Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων στην Ελλάδα, και το πρώτο νησί παγκοσμίως που φέρει τη διαπίστευση αυτή (zero waste). Η συνεργασία του Δήμου μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κάτω από το όραμα της Polygreen που «τρέχει» το πρόγραμμα, έφερε το θαύμα αυτό που ζούμε σήμερα, για ένα μέλλον χωρίς σκουπίδια και το θαύμα αυτό ξεκίνησε από την Τήλο!», είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά – Αλιφέρη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Zero Waste Cities είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο πιστοποίησης που αξιολογείται από ανεξάρτητα τρίτα μέρη. Δημιουργήθηκε από τους Οργανισμούς Zero Waste Europe (ZWE) και Mission Zero Academy (MiZA) με στόχο την επίτευξη μηδενικών αποβλήτων και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας σε ευρωπαϊκές πόλεις και σε τοπικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου