οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Στη δηµόσια σφαίρα των τελευταίων µηνών στην Ελλάδα έχει επικρατήσει µια φηµολογία περί ψύχρανσης των σχέσεων ανάµεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Γαλλίας Εµανουέλ Μακρόν (φωτογραφία). Μάλιστα αυτή η φηµολογία εµπλουτίστηκε εσχάτως και µε το σενάριο της ευγενούς άρνησης του κ. Μακρόν να έρθει στην Ελλάδα για την έναρξη της τελετής αφής της Φλόγας από την Ολυµπία στο Παρίσι, που το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει τους Ολυµπιακούς Αγώνες. Χθες, πάντως, η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα Λοράνς Αουέρ εξήγησε ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις παραµένουν άριστες και πως εκείνες τις ηµέρες ο κ. Μακρόν έχει κάποιες υποχρεώσεις πολύ σηµαντικές τόσο για την εγχώρια όσο και για την ευρωπαϊκή σκηνή. Κατ’ αρχάς, στις 16 Απριλίου ο κ. Μακρόν θα βρεθεί στα χωριά της οροσειράς του Βερκόρ (νότια της Γκρενόµπλ) για να εγκαινιάσει τις εκδηλώσεις µνήµης για την 80ή επέτειο της αντίστασης των Μακί του Βερκόρ, που αποτελεί υψίστης σηµασίας συµβολική ηµέρα για τους Γάλλους, καθώς συνδέεται µε τη δική τους αντίσταση ενάντια στους ναζί. Μάλιστα µέχρι τις εκδηλώσεις του Ιουνίου για τα 80 χρόνια από την D-day, ο κ. Μακρόν θα κάνει µια τεράστια περιοδεία ανά τη Γαλλία, µε αρκετά σηµαντικό προεκλογικό χαρακτήρα, προκειµένου να υπενθυµίσει τον αντιναζιστικό και αντιφασιστικό αγώνα, ενόψει των ευρωεκλογών, στις οποίες η εγχώρια Ακροδεξιά γιγαντώνεται...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

                                                                 "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 09/04/24


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕ∆ΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Επιτυχής διαγράφεται έως τώρα η πορεία της ναυτικής επιχείρησης «Ασπίδες» της Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο απαιτούνται νέα µέσα για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Αυτό παραδέχθηκε, µεταξύ άλλων, ο διοικητής των επιχειρήσεων, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, που χθες στις Βρυξέλλες µαζί µε τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωµατίας Ζοσέπ Μπορέλ προχώρησαν σε απολογισµό διµήνου για τις «Ασπίδες». Η επιχείρηση, που ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου µε την ενεργό συµµετοχή τεσσάρων κρατών-µελών –ανάµεσά τους και η Ελλάδα–, έχει αποκρούσει 11 επιθέσεις των ανταρτών Χούθι και έχει συνοδεύσει έως σήµερα 68 πλοία, που αποτελεί και θεµελιώδη σκοπό της, η διασφάλιση δηλαδή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. «Εάν αυξήσουµε τις δυνατότητές µας, θα µπορούµε να αναπτυχθούµε και στην υπόλοιπη περιοχή της επιχείρησης», τόνισε ο κ. Γρυπάρης, καθώς λόγω συγκεκριµένων κεφαλαίων –µόλις 8 εκατ. ευρώ– αυτή έχει επικεντρωθεί µόνο στις υψηλού κινδύνου περιοχές.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για τη µητέρα µαθητών γυµνασίου στη Γαύδο που κατηγορεί για ασυνέπεια τον πρωθυπουργό για την προ έτους υπόσχεσή του για τηλεκπαίδευση, ανάµεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στον αρµόδιο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Η Εφη Γεωργακά σε συζήτηση που είχε µε τον κ. Κασσελάκη δήλωσε για τα παιδιά της πως «από το κράτος, το υπουργείο Παιδείας, δεν έχουν τίποτα. Κάνουν όµως τα παιδιά τηλεκπαίδευση ιδιωτικά». Ο κ. Κασσελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνειδητή επιλογή ερήµωσης του νησιού. Ο κ. Πιερρακάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικό λαϊκισµό διευκρινίζοντας ότι η λύση που είχε επιλεγεί για τα δύο γυµνασιόπαιδα ήταν µεταβατική. Η λύση που θα εφαρµοστεί από τον προσεχή Σεπτέµβριο αποσκοπεί στο να στηριχθούν οι ακριτικές περιοχές, τα παιδιά και οι οικογένειές τους, συµπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στη δηµόσια σφαίρα των τελευταίων µηνών στην Ελλάδα έχει επικρατήσει µια φηµολογία περί ψύχρανσης των σχέσεων ανάµεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Γαλλίας Εµανουέλ Μακρόν (φωτογραφία). Μάλιστα αυτή η φηµολογία εµπλουτίστηκε εσχάτως και µε το σενάριο της ευγενούς άρνησης του κ. Μακρόν να έρθει στην Ελλάδα για την έναρξη της τελετής αφής της Φλόγας από την Ολυµπία στο Παρίσι, που το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει τους Ολυµπιακούς Αγώνες. Χθες, πάντως, η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα Λοράνς Αουέρ εξήγησε ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις παραµένουν άριστες και πως εκείνες τις ηµέρες ο κ. Μακρόν έχει κάποιες υποχρεώσεις πολύ σηµαντικές τόσο για την εγχώρια όσο και για την ευρωπαϊκή σκηνή. Κατ’ αρχάς, στις 16 Απριλίου ο κ. Μακρόν θα βρεθεί στα χωριά της οροσειράς του Βερκόρ (νότια της Γκρενόµπλ) για να εγκαινιάσει τις εκδηλώσεις µνήµης για την 80ή επέτειο της αντίστασης των Μακί του Βερκόρ, που αποτελεί υψίστης σηµασίας συµβολική ηµέρα για τους Γάλλους, καθώς συνδέεται µε τη δική τους αντίσταση ενάντια στους ναζί. Μάλιστα µέχρι τις εκδηλώσεις του Ιουνίου για τα 80 χρόνια από την D-day, ο κ. Μακρόν θα κάνει µια τεράστια περιοδεία ανά τη Γαλλία, µε αρκετά σηµαντικό προεκλογικό χαρακτήρα, προκειµένου να υπενθυµίσει τον αντιναζιστικό και αντιφασιστικό αγώνα, ενόψει των ευρωεκλογών, στις οποίες η εγχώρια Ακροδεξιά γιγαντώνεται.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στις 17 Απριλίου ο κ. Μακρόν θα βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, το τελευταίο πριν από τις ευρωεκλογές, όπου θα παρουσιάσει σε πλήρη ανάπτυξη το όραµά του για την Ευρωπαϊκή Κυριαρχία (European Sovereignty), ήτοι την –κατά το δυνατόν– αυτονοµία της Ε.Ε. ∆ιπλωµατικές πηγές έλεγαν πάντως ότι η Γαλλία δεν έχει κανένα ανταγωνισµό µε τις ΗΠΑ για εξοπλιστικά συµβόλαια στην Ελλάδα. Αλλωστε, όπως υπογράµµιζαν, το πρόγραµµα των αµερικανικών φρεγατών Constellation έχει ωρίµανση στη δεκαετία του 2030, ενώ τα γαλλικά προγράµµατα ήδη «τρέχουν», µάλιστα µε τρόπο εµπροσθοβαρή. Και πρόσθεταν ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην ίδια πλευρά, µε τους ίδιους στόχους. Και έτσι, µε τον τρόπο αυτό κάπως έκλεισε η παρεξήγηση που ξεκίνησε µετά την επιστολή Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά µε την προµήθεια τεσσάρων πλοίων παράκτιων επιχειρήσεων LCS ενώ ακόµη δεν έχει κλείσει επισήµως η υπόθεση των (γαλλικών ή ιταλικών) κορβετών.

Η ΑΤΑΚΑ

«Να στοχεύσουµε στην ενεργειακή της ανεξαρτησία (σ.σ. της Ε.Ε.) µέσα από την πράσινη συµφωνία για την ενεργειακή µετάβαση, τον επαναπατρισµό των γραµµών παραγωγής µε µια άµυνα που δεν θα εξαρτάται µόνο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ για εµάς δεν είναι πανάκεια ούτε ιερή συµµαχία, όπως κατέληξε να είναι ακόµη και για τον κ. Κασσελάκη». Αυτά είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ανακοίνωση των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόµµατος την Κυριακή, δηµιουργώντας µεταξύ αρκετών έµπειρων περί τα διπλωµατικά την απορία αν «έπαθε Κουτσούµπα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου