οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Κατά τις 3.15 μ.μ. σκοτείνιασε γρήγορα, τα φώτα της πόλης άναψαν αυτόματα, τα πουλιά λούφαξαν, οι θόρυβοι κόπασαν και η θερμοκρασία έπεσε 4-5 βαθμούς. Ενα σκυλί φοβήθηκε και άρχισε να γαβγίζει στον αέρα. Οταν ο ήλιος καλύφθηκε με μια παχιά μαύρη στρογγυλή κηλίδα, η NASA από την τηλεόραση μας έδειξε δύο φωτεινά σημεία στην κορώνα του (περίμετρο) τον Ποσειδώνα (ώρα 10) και την Αφροδίτη (ώρα 5). Μπροστά σε αυτά τα αστρονομικά μεγέθη ο άνθρωπος αισθάνεται ασήμαντος, αλλά και χωρίς τον άνθρωπο να τα κατανοήσει και να τα περιγράψει θα ήσαν τελείως αδιάφορα και άσκοπα. Ο Αρχιμήδης το 250 π.χ. περίπου, έγραψε: «Αρίσταρχος ο Σάμιος υποτίθεται γαρ τα μεν απλανέα των άστρων και τον Αλιον μένειν ακίνητον, ταν δε Γαν περιφέρεσθαι περί τον Αλιον κατά κύκλου περιφέρειαν». Δηλαδή, ποιος Γαλιλαίος και ποιος Κοπέρνικος! Ο Παλαμάς πριν ακόμα δει τον κομήτη του Χάλεϊ το 1910, εκφράζοντας τη λυρική πλευρά του ανθρώπου μπροστά στο δέος των ουρανίων σωμάτων που βλέπουμε τη νύχτα, έγραψε στην Ασάλευτη Ζωή: «Μόνο η ψυχή μου σαν το πολικό τ’ αστέρι / ασάλευτη, όμως λαχταρίζοντας προσμένει. / Δεν ξέρει από πού έρχεται, πού πάει δεν ξέρει».

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (φύλλο 11/04/24)


καλύφθηκε με μια παχιά μαύρη στρογγυλή κηλίδα, η NASA από την τηλεόραση μας έδειξε δύο φωτεινά σημεία στην κορώνα του (περίμετρο) τον Ποσειδώνα (ώρα 10) και την Αφροδίτη (ώρα 5). 

Μπροστά σε αυτά τα αστρονομικά μεγέθη ο άνθρωπος αισθάνεται ασήμαντος, αλλά και χωρίς τον άνθρωπο να τα κατανοήσει και να τα περιγράψει θα ήσαν τελείως αδιάφορα και άσκοπα. Ο Αρχιμήδης το 250 π.χ. περίπου, έγραψε: «Αρίσταρχος ο Σάμιος υποτίθεται γαρ τα μεν απλανέα των άστρων και τον Αλιον μένειν ακίνητον, ταν δε Γαν περιφέρεσθαι περί τον Αλιον κατά κύκλου περιφέρειαν». 

Δηλαδή, ποιος Γαλιλαίος και ποιος Κοπέρνικος! Ο Παλαμάς πριν ακόμα δει τον κομήτη του Χάλεϊ το 1910, εκφράζοντας τη λυρική πλευρά του ανθρώπου μπροστά στο δέος των ουρανίων σωμάτων που βλέπουμε τη νύχτα, έγραψε στην Ασάλευτη Ζωή: «Μόνο η ψυχή μου σαν το πολικό τ’ αστέρι / ασάλευτη, όμως λαχταρίζοντας προσμένει. / Δεν ξέρει από πού έρχεται, πού πάει δεν ξέρει». Οταν αποκαταστάθηκε το φως και η τάξη του κόσμου, φάγαμε κάτι σάντουιτς που είχαμε πάρει μαζί μας και μπήκαμε στα αυτοκίνητα για την επιστροφή. Είχε πολλή κίνηση στον δρόμο και έπρεπε να βιαστούμε. Καθώς το πολύχρωμο πλήθος επιβιβαζόταν γεμάτο εντυπώσεις και θαυμαστικά, μερικοί θα ψιθύρισαν ίσως τα λόγια που διαβάζουν αυτές τις μέρες στις εκκλησίες: «Εθου σκότος και εγένετο νυξ. Ο ήλιος έγνω την δύσιν αυτού κ.λπ. κ.λπ. Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε». Δεν βλέπω καμία αντίφαση σε αυτά.

Β. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Τορόντο


εκλογή τους, ως επικρατέστερο «σενάριο» προβλέπεται στον δημόσιο διάλογο ότι οι έδρες των Σπαρτιατών, η εκλογή των οποίων θα ακυρωθεί, θα κατανεμηθούν στα λοιπά κόμματα, κατά την αναλογία της εκλογικής τους δύναμης. Η ακύρωση της εκλογής τους, αν αποφασισθεί από το Δικαστήριο, θα γίνει, διότι το κόμμα Σπαρτιάτες κακώς (μη νομίμως) συμμετέσχε στις εκλογές, βάσει του άρθρου 32 του κώδικα της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012, όπως ισχύει), αφού ο πραγματικός ηγέτης του είναι ο αποκλεισθείς Ηλίας Κασιδιάρης. Χαρά μεγάλη φαίνεται ότι έχει προκληθεί στους ωφελούμενους αναπληρωματικούς βουλευτές των άλλων κομμάτων που θα καταλάβουν τις έδρες των Σπαρτιατών, των οποίων η εκλογή θα ακυρωθεί (αν ακυρωθεί). 

Ομως, «η αλήθεια ελευθερώσει αυτούς», έστω κι αν αποτελεί ανάσχεση στην πρόσκαιρη χαρά τους και στην πρόσκαιρη χαρά των κομμάτων τους: Την αλήθεια ορίζει το άρθρο 32 παρ. 2 του νόμου περί Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ν. 345/1976): Το Δικαστήριο διατάσσει την επανάληψη της ψηφοφορίας στην εκλογική ή στις εκλογικές περιφέρειες ή σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των συνδυασμών και των υποψηφίων που νομίμως ανακηρύχθηκαν.

 Αυτή η διάταξη του άρθρου 32 παρ. 2 του ν. 345/1976 είναι η, κατά τη γνώμη μου, εφαρμοστέα, διότι αν γίνει δεκτή η ένσταση, τότε θα πρόκειται για παράβαση περί την «ενέργεια» της εκλογής (άρθρα 58 και 100 του Συντάγματος), η οποία εκτείνεται σε όλες τις προπαρασκευαστικές πράξεις της εκλογής, άρα και στην προπαρασκευαστική πράξη της ανακήρυξης των συνδυασμών και των υποψηφίων.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κηφισιά


πάρκο(;) του Ελληνικού, να επισημάνω τα εξής:

1. Το τραμ και πριν ακόμη λειτουργήσει το 2004 συνάντησε την προκατάληψη και την παντελή έλλειψη διάθεσης να βοηθηθεί ως σύγχρονο και οικολογικό επιφανειακό μέσο μαζικής μεταφοράς, μεγάλης χωρητικότητας.

2. Δεν του δόθηκε ποτέ προτεραιότητα στους φωτεινούς σηματοδότες (πράσινο κύμα).

3. Δεν απαγορεύτηκε η είσοδος Ι.Χ. σε πεζόδρομους όπως η Μεταξά στη Γλυφάδα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ως εμπορικός πεζόδρομος όπως συμβαίνει σε όλες τις πόλεις της πολιτισμένης Ευρώπης.

4. Η επέκτασή του στον Πειραιά ήρθε πολύ καθυστερημένα και πάλι βλέπουμε την προσπάθεια απαξίωσης του μέσου. Δεν υπάρχει απευθείας δρομολόγιο Σύνταγμα - Ακτή Ποσειδώνος (Πειραιάς) αλλά μόνον μέσω Πικροδάφνης! Τι κόσμο να έχει έτσι το τραμ;

5. Είναι το μόνο μέσο που θα μπορούσε να ανακουφίσει κυκλοφοριακά την Αθήνα αποδίδοντας ελεύθερο χώρο σε πεζούς και ποδηλάτες ως αντικίνητρο στη χρήση του Ι.Χ. Το πιο φιλικό σε Αμεα.

6. Η άποψη ότι το κυκλοφοριακό θα λυθεί μόνον με το μετρό, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονική. Ηδη οι δρόμοι της Αθήνας και όχι μόνον έχουν υπερκορεστεί. Για να φτιάξουν το πυκνό δίκτυο μετρό που 20 χρόνια τώρα ζωγραφίζουν στα χαρτιά, με τους ελληνικούς ρυθμούς, θα απαιτηθεί τουλάχιστον μισός αιώνας! Ποιους κοροϊδεύουν;

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου